• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mantisko ieguldījumu novērtēšanas ekspertu sarakstu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2001., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55618

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par militārajām struktūrām vides aizsardzībā

Vēl šajā numurā

15.11.2001., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mantisko ieguldījumu novērtēšanas ekspertu sarakstu

LR Uzņēmumu reģistrs (UR), izsludinot atkārtotu konkursu uz mantisko ieguldījumu novērtēšanas ekspertu saraksta papildināšanu, līdz trešdienai, 14.novembrim, saņēmis tikai deviņus pieteikumus. Pretendenti var pieteikties līdz ceturtdienai, 15.novembrim (ieskaitot), kad beigsies izsludinātais divu nedēļu pieteikšanās termiņš. Sarakstu nepieciešams papildināt ar kustamās mantas vērtētājiem, jo no 75 līdz šim sarakstā iekļautajiem ekspertiem (saraksts publicēts “Latvijas Vēstneša” 2001. gada 1. jūnija numurā) lielākā daļa bija ar pieredzi tikai nekustamā īpašuma vērtēšanā. Sarakstu UR plāno papildināt regulāri, tādējādi dodot lielākas iespējas izvēlēties ekspertus.

Uz iekļaušanu sarakstā var pretendēt tās fiziskās personas, kuras ir ieguvušas valsts noteiko sertifikātu valsts regulētajās vērtēšanas jomās (piemēram, nekustamā īpašuma vērtēšana vai dzīvnieku vērtēšana), ieguvušas vērtētāja praktisko pieredzi, spēj sniegt kvalificētus atzinumus, ir ar nevainojamu profesionālo reputāciju. Savukārt juridiskās personas — ja tām darba joma ir mantas vērtēšana, pieredze, ja tās neatrodas likvidācijas, maksātnespējas vai bankrota stadijā, kā arī ir ar nevainojamu profesionālo reputāciju.

Sākotnēji saraksta nolikums tika apstiprināts šā gada 5.martā, taču tas paredzēja, ka sarakstā var tikt iekļautas tikai tās personas, kurām ir izsniegti valsts vai sabiedriskās organizācijas profesionālo kvalifikāciju apstiprinoši dokumenti. Tādējādi izveidojās situācija, ka sarakstā iekļāva nekustamo īpašumu, kā arī transporta līdzekļu vērtētājus, bet citu kustamo īpašumu vērtētājiem (piemēram, auditoriem vai grāmatvežiem), kuriem šādi sertifikāti nav izsniegti, tas tika liegts. Tādēļ saraksta nolikums tika papildināts, precizējot, ka pieteikties var tās personas, kuras ieguvušas valsts noteikto sertifikātu valsts regulētajās vērtēšanas jomās, kā arī juridiskās personas. Atšķirībā no nolikuma sākotnējiem noteikumiem tagad par ekspertiem var kļūt gan fiziskas, gan juridiskas personas.

Mantisko ieguldījumu novērtēšanas ekspertu saraksts tiek veidots, jo saskaņā ar Komerclikuma (KL) 154.un 164.pantu mantiskais ieguldījums būs jāvērtē ekspertiem, nevis pašiem sabiedrības dalībniekiem, kā tas ir pašreiz. Izņēmums, kad to varēs darīt paši sabiedrības dalībnieki — ja, dibinot sabiedrību ar ierobežotu atbildību, mantisko ieguldījumu kopējā vērtība nepārsniedz Ls 4000 un mantiskie ieguldījumi kopā ir mazāk par pusi no sabiedrības pamatkapitāla. KL šī norma iestrādāta, lai palielinātu kreditoru interešu aizsardzību, jo pašreiz mantiskos ieguldījumus vērtē paši dalībnieki, tādējādi nereti tos novērtējot neadekvāti mantas patiesajai vērtībai, tādēļ cieš kreditoru intereses.

Atzinumu par veikto novērtējumu paredzēts publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Turklāt KL nosaka arī vērtētāja atbildību — "par zaudējumiem, kas nodarīti ar nepareizu mantiskā ieguldījuma novērtējumu, atbild solidāri personas, kas veikušas novērtējumu".

Saeima noteikusi, ka KL stāsies spēkā 2002.gada 1.janvārī, paredzot, ka esošās uzņēmējsabiedrības tam varēs piemēroties līdz 2004.gadam. Pašreiz Saeimā ir apstiprināts likumprojekts “Par grozījumiem Komerclikumā” pirmajā lasījumā, savukārt likumprojekts “Par Komerclikuma spēkā stāšanās kārtību” — otrajā lasījumā. UR pauda bažas par to, ka sabiedrībai nebūs pietiekama laika, lai sagatavotos KL reformai, jo KL stājas spēkā 1.janvārī, taču joprojām saistošo normatīvo aktu galīgās redakcijas Saeimā nav akceptētas. Sabiedrības informēšana KL reformā pašreiz ir vājākais posms, jo tehniski UR KL ieviešanai ir gatavs.

Maija Celmiņa, LR Uzņēmumu reģistra nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!