• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārzemju tūrismu padomju Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2001., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Stūru stūriem mana skaistā Tēvu zeme

Vēl šajā numurā

20.11.2001., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārzemju tūrismu padomju Latvijā

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents, — “Latvijas Vēstnesim”

Turpinājums. Sākums “LV” Nr. 164, 14.11.2001.

VACP sekretariāta lēmums

par diplomātisko pieņemšanu apmeklēšanas kārtību

Slepeni

VACP sekretariāta lēmums Nr.21, p.6.

1963.gada 21.augustā

Par padomju arodbiedrību darbinieku diplomātisko pieņemšanu

apmeklēšanas sakārtošanu

Arodbiedrību padomju lomas palielināšanās mūsu zemes valsts un sabiedriskajā dzīvē, to autoritātes pieaugums strādnieku un arodbiedrību kustībā, sakaru paplašināšanās ar ārvalstu strādnieku organizācijām mudina ārvalstu diplomātiskās pārstāvniecības, kuras ir akreditētas Padomju Savienībā, nodibināt kontaktus ar padomju arodbiedrību darbiniekiem. (..)

Palielinājies to gadījumu skaits, kad VACP, nozaru arodbiedrību, preses darbinieku arodbiedrību darbiniekus uzaicina uz pieņemšanām sakarā ar ārvalstu valdību, partiju, arodbiedrību un citu delegāciju uzturēšanos PSRS un citiem protokola rakstura pasākumiem, kurus organizē diplomātiskās pārstāvniecības Maskavā.

Tāda veida pieņemšanas pašas par sevi ir noderīga kontaktu uzturēšanas forma, taču dažkārt tiek izmantotas informācijas ievākšanai, nereti arī slepena rakstura, par Padomju Savienību, kā arī var kalpot ārzemju izlūkdienestiem par satikšanās vietu ar viņus interesējošām personām.

Ir trūkumi ar ārvalstu delegāciju, kuras Padomju Savienībā ieradušās pēc padomju arodbiedrību ielūguma, pieņemšanu organizēšanā. Uz pieņemšanām, kuras tiek rīkotas par godu šīm delegācijām, atsevišķas arodbiedrību republikāniskās un apgabalu padomes uzaicina daudz vairāk cilvēku, nekā to diktē lietas intereses. Tiek pieļautas neattaisnotas pārmērības šo tikšanos un pieņemšanu organizācijā.

VACP sekretariāts nolemj:

paredzēt, ka padomju arodbiedrību darbinieki var apmeklēt, ja ir attiecīgi ielūgumi, pieņemšanas un citus protokola pasākumus, kurus organizē Maskavā ārvalstu diplomātiskās pārstāvniecības, tikai ar VACP sekretariāta atļauju.

Uzdot VACP starptautiskajai nodaļai (b. B.Averjanovam) ar tām personām, kuras uzaicinātas uz pieņemšanām, noturēt pārrunas par uzvedības normām, sabiedrisko pienākumu un politisko modrību, satiekoties ar ārzemniekiem; katrā atsevišķā gadījumā sūtniecību apmeklējumus saskaņot ar PSRS Ārlietu ministriju.

Vērst arodbiedrību CK, republikānisko un apgabalu padomju uzmanību uz nepieciešamību stingri ievērot ārvalstu arodbiedrību un strādnieku delegāciju noteiktos uzņemšanas noteikumus un nepieļaut uz viņu rīkotajām pieņemšanām tādu peronu uzaicināšanu, kuru klātbūtni tajās nediktē nepieciešamība.

VACP sekretārs A.Bulgakovs

LVA, 425.f., 1.aapr., 3.l., 68., 69.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

VACP priekšsēdētāja I.Kozlova norādījums neizsniegt

ceļazīmes uz tām sanatorijām, kur atpūšas ārzemnieki

Latvijas republikāniskās arodbiedrību Slepeni, Nr.062–s

padomes priekšsēdētājam biedram V.Blūmam 1962.gada 1.augustā

Arodbiedrību Kūrortu pārvaldes centrālā padome dara Jums zināmu, ka uz sanatorijām “Čaika” un “Kaukāza Rivjera” Sočos š.g. augustā–oktobrī tiek sūtīti uz ārstēšanos ārzemnieki no kapitālistiskajām valstīm.

Sakarā ar to Centrālā padome lūdz Jūs, sadalot un izsniedzot ceļazīmes no augusta līdz oktobrim, pasta kastīšu (aizšifrēto uzņēmumu — J.R.) un citu režīma uzņēmumu rūpnīcu komitejām ceļazīmes uz sanatorijām “Čaika” un “Kaukāza Rivjera” neizsniegt, jo šo uzņēmumu darbiniekiem kontakti ar ārzemniekiem no kapitālistiskajām valstīm nav vēlami.

I.Kozlovs

LVA, 425.f., 1.aapr., 3.l., 31.lp. Tulkojums no krievu valodas

Turpinājums — seko

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!