• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ERAB delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2001., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55811

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par informatīvajām dienām pilsonības jautājumos

Vēl šajā numurā

22.11.2001., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ERAB delegācijas vizīti Latvijā

Piektdien, 16. novembrī, īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām un Latvijas pilnvarotais Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankā, ERAB, Roberts Zīle un ekonomikas ministrs, Latvijas pilnvarotā vietnieks ERAB Aigars Kalvītis tikās ar astoņu ERAB izpilddirektoru delegāciju, kuri pārstāvēja būtisku daļu bankas akcionāru un Latvijā uzturējās oficiālā konsultatīvā vizītē. Tikšanās laikā pārrunāta pašreizējā situācija Latvijas ekonomikā, citi ar valsts attīstību saistīti jautājumi, kā arī bankas loma tirgus ekonomikas attīstības veicināšanā Latvijā un tās iespējamā turpmākā stratēģija.

Kā uzsvēra ministrs R. Zīle, “ERAB Latvijā bija viena no pirmajiem ārvalstu ieguldītājiem uzņēmumu kapitālā un arī turpmākajā darbā pilnībā attaisnoja savu kā šī reģiona attīstības bankas uzdevumu”. ERAB darbība Latvijā šajā desmitgadē ir jaušami mainījusies — kā uzsvēra ministrs, “tas, ka banka ievērojami dažādojusi gan līdzdalības veidus, gan ieguldījumu jomas mūsu valstī, ir īpaši apsveicami. Lai arī, attīstoties Latvijas tautsaimniecībai, valdības garantētu projektu kļūst aizvien mazāk, ir apsveicama šīs bankas konkurējoša ienākšana privātajā sektorā, tā tieši veicinot ražošanas attīstību Latvijā”. No 302 miljoniem eiro, par kuriem ERAB ir noslēgusi līgumus dalībai 26 projektos Latvijā (ERAB dati: 2001. gada 30. septembris), 47% no finansēto projektu apjoma tiek realizēti privātajā sektorā, 53% — valsts sektorā (tajā skaitā 18% pašvaldību sektorā bez valsts garantijām).

Viena no prioritārajām jomām bankas stratēģijā turpmākajam laikam (tā pašlaik tiek izstrādāta) ir nelielo uzņēmumu kreditēšana. ”Zinot Latvijas ekonomikas mērogu, mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai Latvijas tautsaimniecības stabilizēšanā un sabiedrības vidusslāņa veidošanā ir īpaša nozīme. Tāpēc esam vairākkārt izteikuši atbalstu bankai tieši maziem un vidējiem uzņēmumiem domātu kredītlīniju veidošanai līdzīgi tai, kāda pašlaik tiek realizēta caur “Latvijas Unibanku”,” uzsvēra R.Zīle. Turklāt ne mazāk svarīgs šajā kontekstā ir reģionālais aspekts — iespēja palielināt pieeju kredītresursiem ārpus Rīgas esošajiem nelielajiem uzņēmējiem.

Sarunu laikā Latvijas ministri informēja ERAB izpilddirektorus arī par investīciju un uzņēmējdarbības vidi Latvijā un konsultācijām ar uzņēmējiem šīs vides uzlabošanai. Pārrunāta ERAB interese par lielo uzņēmumu, tajā skaitā “Latvijas kuģniecības”, privatizāciju, par bankas interesi piedalīties celulozes projektā, “Latvenergo” modernizācijā. Krieviju, Baltkrieviju un Tadžikiju pārstāvošais izpilddirektors interesējās par sabiedrības integrācijas procesiem Latvijā. Kā norādīja ministri, Latvijas likumdošana atbilstoši starptautiskajiem standartiem paredz visas iespējas Latvijas pilsonības iegūšanai un šo jauno pilsoņu integrācijai sabiedrībā, turklāt Latvijas valdība izveidojusi Sabiedrības integrācijas fondu un gatavojas jau tuvākajā laikā sākt kampaņu, kas mudinātu iegūt Latvijas pilsonību.

Īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!