• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001. gada 16. novembra lēmums Nr. 19/4 "Par "Ārvalstu ieguldījumu fondu vērtspapīru izplatīšanas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2001., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija Nr.5.3-7/103

Par dokumentiem, kas saņemti no Pasaules tirdzniecības organizācijas sekretariāta

Vēl šajā numurā

27.11.2001., Nr. 171

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 19/4

Pieņemts: 16.11.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas Padomes lēmums Nr. 19/4

Rīgā 2001. gada 16. novembrī

Par “Ārvalstu ieguldījumu fondu vērtspapīru izplatīšanas noteikumu” apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu, likuma “Par ieguldījumu sabiedrībām” 60. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt “Ārvalstu ieguldījumu fondu vērtspapīru izplatīšanas noteikumus” (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē ar Vērtspapīru tirgus komisijas 1998. gada 16. jūnija rīkojumu Nr. 134 apstiprinātie “Noteikumi par ārvalstu fondu ieguldījumu apliecību vai tām pielīdzināmu vērtspapīru izplatīšanu Latvijas Republikā”.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieks J. Brazovskis

 

 

Ārvalstu ieguldījumu fondu vērtspapīru izplatīšanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. “Ārvalstu ieguldījumu fondu vērtspapīru izplatīšanas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) izdoti saskaņā ar likumu “Par ieguldījumu sabiedrībām” un Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu.

1.2. Noteikumi nosaka:

1.2.1. uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kas ir tiesīgi veikt ārvalsts ieguldījumu fonda vērtspapīru — ieguldījumu apliecību vai tām pielīdzināmu vērtspapīru — izplatīšanu Latvijas Republikā, statusu un darbību;

1.2.2. līgumā par ārvalsts ieguldījumu fonda vērtspapīru izplatīšanu Latvijas Republikā (tālāk tekstā — izplatīšanas līgums) iekļaujamo informāciju;

1.2.3. kārtību, kādā Finansu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā — Komisija) izsniedz atļauju ārvalsts ieguldījumu fonda vērtspapīru (tālāk tekstā — fonda vērtspapīri) laišanai publiskajā apgrozībā Latvijas Republikā.

1.3. Šie noteikumi attiecas uz ārvalstu ieguldījumu fondiem (tālāk tekstā — fonds) un to pārvaldošajām sabiedrībām, kas vēlas laist publiskajā apgrozībā Latvijas Republikā fonda vērtspapīrus, un uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri veic fonda vērtspapīru izplatīšanu Latvijas Republikā (tālāk tekstā — izplatītājs).

1.4. Latvijas Republikā izstrādātie un apstiprinātie dokumenti un to kopijas jānoformē saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprināto dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumu prasībām.

1.5. Ārvalstu fizisko un juridisko personu dokumentiem jābūt legalizētiem, ja vien Latvijas Republikas likumos vai Latvijas Republikas Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos nav noteikta cita kārtība. Dokumentiem svešvalodās jābūt ar notariāli apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

2. Izplatītāja statuss un darbība

2.1. Izplatītāji var būt:

2.1.1. brokeru sabiedrības, kuras ir tiesīgas Latvijas Republikā veikt starpniecības darījumus ar vērtspapīriem un turēt vērtspapīru kontus;

2.1.2. bankas, kurām ir licence kredītiestādes darbībai un kuras ir tiesīgas Latvijas Republikā veikt starpniecības darījumus ar vērtspapīriem un turēt vērtspapīru kontus.

2.2. Izplatītājam ir jāatbilst to darbību regulējošo normatīvo aktu prasībām un šādiem papildu noteikumiem:

2.2.1. brokeru sabiedrības finansu rādītājiem jāatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām attiecībā uz ieguldījumu sabiedrības finansu rādītājiem;

2.2.2. jābūt izstrādātām iekšējām procedūrām un ieviestam tehniskajam aprīkojumam, kas nodrošina:

2.2.2.1. ieguldītāju rīkojumu par fonda vērtspapīru iegādi un atpirkšanu savlaicīgu izpildi,

2.2.2.2. norēķinu par darījumiem ar fonda vērtspapīriem savlaicīgu izpildi,

2.2.2.3. savlaicīgu informācijas, kuras publiskas pieejamības nodrošināšanu nosaka likums “Par ieguldījumu sabiedrībām”, sniegšanu fonda ieguldītājiem Latvijas Republikā,

2.2.2.4. precīzu un savlaicīgu informācijas apmaiņu starp izplatītāju un fondu pārvaldošo sabiedrību.

2.3. Lai Komisija varētu pārliecināties par izplatītāja atbilstību šo noteikumu 2.2.2. punkta prasībām, izplatītājs izstrādā un iesniedz Komisijai noteikumus par ārvalsts ieguldījumu fonda vērtspapīru izplatīšanas kārtību, kuros ietver šādu informāciju:

2.3.1. fonda vērtspapīru pārdošanas, atpirkšanas un uzskaites kārtību, ieguldītāju pieteikumu par fonda vērtspapīru iegādi un atpirkšanu iesniegšanas un izpildes kārtību;

2.3.2. kārtību, kādā fonda ieguldītāji Latvijas Republikā tiek nodrošināti ar informāciju par fonda vērtspapīru vērtību, šo vērtspapīru pārdošanas un atpirkšanas cenu un citu informāciju par fonda un to pārvaldošās sabiedrības darbību;

2.3.3. citu informāciju, kura nav iekļauta fonda prospektā un pārvaldes nolikumā, bet kura ir svarīga fonda ieguldītājiem Latvijas Republikā, lai veiktu darījumus ar fonda vērtspapīriem.

2.4. Izplatītājam ir jāsaņem apliecinājums, ka ieguldītājs, kurš vēlas iegādāties fonda vērtspapīrus, ir iepazinies ar attiecīgā fonda prospektu, tā pārvaldes nolikumu un izplatītāja noteikumiem par fonda vērtspapīru izplatīšanas kārtību Latvijas Republikā.

3. Izplatīšanas līgums

3.1. Izplatīšanas līgumā jāiekļauj vismaz šādi noteikumi:

3.1.1. līguma uzdevums un tā izpildes noteikumi;

3.1.2. fondu pārvaldošās sabiedrības tiesības un pienākumi attiecībās ar izplatītāju, fonda ieguldītājiem Latvijas Republikā un Komisiju;

3.1.3. izplatītāja tiesības un pienākumi attiecībās ar fonda pārvaldošo sabiedrību, fonda ieguldītājiem Latvijas Republikā un Komisiju;

3.1.4. rīkojumu par darījumiem ar fonda vērtspapīriem izpildes kārtība;

3.1.5. norēķinu kārtība par veiktajiem darījumiem ar fonda vērtspapīriem;

3.1.6. fonda vērtspapīru uzskaites kārtība;

3.1.7. kārtība, kādā fonda ieguldītāji Latvijas Republikā tiek nodrošināti ar to informāciju, kuras publisku pieejamību ieguldījumu fondu ieguldītājiem nosaka likums “Par ieguldījumu sabiedrībām”;

3.1.8. kārtība, kādā Komisijai tiek sniegta informācija par fondu un to pārvaldošās sabiedrības darbību.

3.2. Izplatīšanas līgumu sagatavo vismaz trīs eksemplāros, no kuriem viens iesniedzams Komisijai vienlaikus ar pieteikumu par atļaujas fonda vērtspapīru laišanai publiskajā apgrozībā Latvijas Republikā saņemšanu.

4. Pieteikuma izskatīšanas kārtība

4.1. Pieteikumu par atļaujas fonda vērtspapīru laišanai publiskajā apgrozībā Latvijas Republikā saņemšanu (tālāk tekstā — pieteikums), kuram pievienoti likuma “Par ieguldījumu sabiedrībām” 60. pantā noteiktie dokumenti, fondu pārvaldošās sabiedrības vai izplatītāja pilnvarotā persona iesniedz Komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta Licencēšanas daļai, un par to tiek sastādīts dokumentu pieņemšanas un nodošanas akts, ko paraksta dokumentu iesniedzējs un minētās daļas darbinieks.

4.2. Pieteikumu un tam pievienotos dokumentus Komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta Licencēšanas daļa nepieņem, ja netiek iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai tie nav sagatavoti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

4.3. Lēmumu par atļauju vai atteikumu laist fonda vērtspapīru publiskajā apgrozībā Latvijas Republikā pieņem Komisijas padome.

4.4. Komisija izsniedz pieteikuma iesniedzējam Komisijas padomes lēmumu septiņu darba dienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas.

4.5. Pieteikuma iesniedzējam ir tiesības saņemt Komisijas padomes lēmumu par atļauju laist fonda vērtspapīrus publiskajā apgrozībā Latvijas Republikā tikai pēc valsts nodevas par fonda vērtspapīru reģistrāciju samaksu apliecinoša dokumenta iesniegšanas Komisijai.

4.6. Ja atteikta atļauja laist fonda vērtspapīrus publiskajā apgrozībā Latvijas Republikā, atkārtoti pieteikumu Komisijai var iesniegt pēc atteikumā minēto trūkumu novēršanas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!