• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente:- Aizsardzības ministrijas 10.gadskārtā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2001., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija sveic Rumānijas valsts vadītāju

Vēl šajā numurā

27.11.2001., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

— Aizsardzības ministrijas 10.gadskārtā

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas apsveikuma vārdi 24.novembrī Aizsardzības ministrijas 10.gadskārtā

Augsti godātais ministra kungs, bijušie aizsardzības ministri, Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs, augstie viesi, dāmas un kungi!

Šis ir nozīmīgs datums — 10 gadu jubileja, kas sakrīt ar mūsu valsts atjaunotās neatkarības 10 gadiem, un tā iezīmē ārkārtīgi svarīgu posmu mūsu neatkarības atjaunošanā. Man šķiet, ka šajā atjaunošanas procesā tieši civilvaras iedibināšana, valsts spēja pārņemt drošības spēkus savas suverēnās, neatkarīgās valsts paspārnē, bija jaunajai neatkarīgajai Latvijai varbūt pats lielākais izaicinājums. Jo reti neizdevīgi bija šie pirmie gadi, kad Latvijā vēl bija sveša okupācijas spēka karaspēks.

Bija jāsāk visu veidot, es teiktu, ne no nulles, jo bija jāsāk sūri, grūti, lai nonāktu līdz šim nulles punktam, veidotu kaut ko uz augšu un uz priekšu.

Vēlos pateikties visiem aizsardzības ministriem — no paša pirmā līdz pašreizējam — par viņu ieguldījumu šīs ministrijas veidošanā, tās struktūru, tradīciju izveidošanu, par to konceptuālo izstrādi, kas ir šeit ieguldīta. Mēs ceram, ka varēsim baudīt tās augļus visā turpmākajā Latvijas pastāvēšanas posmā, un ceram, ka tas būs saules mūžs Latvijas Republikai, kā to jau bijām cerējuši 1918.gadā.

Aizsardzības ministrija ir ļoti svarīga citu vidū, jo tās darbs garantē civilo kontroli pār aizsardzības spēkiem, un aizsardzības spēki kopā, protams, ar visām politiskām aktivitātēm valstī, ir tie, kas nodrošina valsts neatkarību un suverenitāti. Tādēļ vēlos pateikties visiem, kas ir strādājuši, ieguldījuši spēkus šīs ministrijas veidošanā, un vēlētos novēlēt turpināt tālāk tāpat, ar tikpat lielu atdevi, sirdsdegsmi, patriotismu un profesionālo atbildību, un novēlu, lai nākamajos gados un mazāk nekā 10 gados savā administratīvajā kapacitātē, profesionalitātē, varēšanā un spējās kļūtu par paraugbērnu visu ministriju vidū, lai tā kļūtu par paraugu, izcilnieci starp NATO kandidātvalstīm. Uz Aizsardzības ministrijas vislabākajām sekmēm, — jūs saprotat, cik ļoti svarīgi uzdevumi stāv priekšā. Uz jūsu laimi un sekmēm!

— Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta 11.gadskārtā

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas runa 23.novembrī Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta 11.gadskārtā

Augsti godātie ministru kungi, komandieru kungi, augsti godātie deputāti, virsnieki, karavīri!

Man ir prieks sveikt šo dienestu 11.gadadienā, kad ir noslēgusies iepriekšējā tā izveidošanās desmitgade. Šogad tas ieiet jaunā desmitgadē un — es ceru un novēlu — arī jaunas attīstības un pilnveidošanās fāzē.

Savos pirmajos desmit gados dienests ir veidojies no tā sākotnējā kodola, kas radās valsts atjaunotās neatkarības pašos pirmsākumos, no tā ir atdalītas un pieliktas funkcijas, notikušas daudzas strukturālas pārmaiņas — tas viss ir prasījis lielu enerģiju, lielu ieguldījumu, lielu pašaizliedzību.

Gribētu pateikties visiem, kas piedalījušies šajā darbā, par to profesionālo līmeni, kas šobrīd ir sasniegts.

Šķiet, ka tagad ir pienācis laiks jaunai attīstības fāzei drošības dienestam, kas baudītu jau zināmu stabilitāti. Gan tā pakļautība Aizsardzības ministrijai, gan funkciju saraksts un konceptuālā izstrāde jau ir skaidras, pēdējās detaļas tika nesen kārtotas attiecībā ar ārvalstu augstu amatpersonu — Valsts prezidenta viesu — apsardzi, ko varētu uzskatīt par pēdējiem soļiem funkciju sadales sakārtošanā. Man šķiet, ka tagad visi spēki ir veltāmi šī dienesta profesionalitātes izkopšanai, infrastruktūras un palīglīdzekļu uzlabošanai, zināmu aparatūru iegādei, kas šim dienestam ir nepieciešams, rūpējoties par apsargājamo objektu drošību sadarbībā ar citām instancēm, jo nepietiek kādam stāvēt sardzē, bet nepieciešama cieša sadarbība funkcionālā ziņā, un es aicinātu drošības dienesta ļaudis būt vienmēr modriem par to, ko viņiem vajadzētu prasīt no citiem dienestiem un valsts iestādēm.

Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienests garantē divu valstiskuma pīlāru — Saeimas un Valsts prezidenta institūciju — drošību un visu ar to saistīto personu drošību. Tās ir fundamentāli svarīgas funkcijas, lai pasargātu demokrātiju no tiem draudiem, kas rodas no fiziskas apdraudētības pret šīm personām. Mēs ļoti labi zinām, ka tādas var notikt jebkurā laikā, tā kā regulāri pasaulē dzirdam par traģiskiem notikumiem, kur, piemēram, kāds ir ielauzies parlamentā un notikušas slepkavības, mēs zinām, ka augstākās valsts amatpersonas, tāpat kā viņu apsargātāji, izpilda amatu, kam ir zināms riska paaugstinājums. Šīs funkcijas ir nopietnas, un tās arī atbilstoši ir jāveic.

Es novēlu, lai nākamajā desmitgadē ikkatram šī drošības dienesta darbiniekam tiktu dotas iespējas profesionālai izaugsmei, pilnveidoties visdažādākajos veidos, īpaši es domāju par mobilās apsardzes virsnieku iespējām mācīties svešvalodas, ne tikai angļu, bet arī citas, ņemot vērā, ka intensīvais ārvalstu vizīšu temps, tāpat ārvalstu vizīšu viesu uzņemšana, mums kļūstot, kā ceram, par NATO un ES dalībvalsti, turpināsies tikpat intensīvā veidā. Tātad — drošības dienestam būs jābūt gatavam šos izaicinājumus pieņemt un tiem sagatavoties. Beidzot — es vēlētos izmantot šo jubilejas dienu, lai pateiktos tiem visiem, ar ko man personīgi ir bijis jādarbojas blakus. Vēlos pateikties viņiem par profesionalitāti, smalkjūtību un izpalīdzību. Es savu dzīvību nododu jūsu rokās ar pilnīgu paļāvību un pateicos jums par gatavību to aizsargāt.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!