• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Somija ar kopīgām vērtībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2001., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56118

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministru EDSO Ministru padomē

Vēl šajā numurā

04.12.2001., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Somija ar kopīgām vērtībām

Vakar, 3.decembrī, Latvijā uzturējās Somijas aizsardzības ministrs

Vakar, 3.decembrī, mūsu valstī darba vizītē ieradās Somijas aizsardzības ministrs Jans Ēriks Enestams (Jan-Erik Enestam). Tiekoties ar Latvijas aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski, tika pārrunāta kopējā Eiropas ārējā un drošības politika, Somijas militārās sistēmas un aizsardzības politikas attīstība, kā arī NATO paplašināšanās un NATO programmas “Partnerattiecības mieram” jautājumi un dalība starptautiskajos miera uzturēšanas pasākumos.

Somijas aizsardzības ministrs tikās arī ar Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Edgaru Rinkēviču, Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Māri Riekstiņu un Nacionālo bruņoto spēku komandieri, ZS pulkvedi Raimondu Graubi.

Tāpat Somijas aizsardzības ministrs tikās arī ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāju Dzintaru Kudumu. Šodien, 4. decembrī, Somijas aizsardzības ministrs Jans Ēriks Enestams apmeklēs “Baltnet” Nacionālo informācijas centru Rīgā, bet pēc tam izbrauks uz Liepāju, kur iepazīsies ar Jūras spēku atbalsta bāzi, Jūras spēku mācību centru un ūdenslīdēju mācību centru, kā arī apmeklēs Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcu.

Vakar, 3. decembrī, Rīgā notika Latvijas aizsardzības ministra un Somijas aizsardzības ministra preses konference. Tās ievadā Ģ.V.Kristovskis uzsvēra, ka viņu ar somu kolēģi saista jau gandrīz trīs gadus ilga sadarbība. Latvijas aizsardzības ministrs uzsvēra, ka abas valstis, sadarbojoties divpusējo attiecību ietvaros, gūst vērtīgu pieredzi. “Somija jau ir paplašinājusi savu palīdzību Baltijas valstīm, un mēs redzam daudz iespēju, kur vēl būtu iespējams to darīt,” uzsvēra Ģ.V.Kristovskis.

Arī Somijas aizsardzības ministrs J.Ē.Enestams atzinīgi novērtēja Latvijas un Somijas sadarbību aizsardzības jomā. “Man pat liekas, ka mēs tiekamies gandrīz vai ik nedēļu, “ teica J.Ē.Enestams, precizējot, ka iepriekšējā abu ministru tikšanās notikusi Briselē, apmainoties viedokļiem par NATO paplašināšanas aktualitātēm. Somijas aizsardzības ministrs arī pastāstīja, ka janvārī paredzēts seminārs par abu valstu turpmākās sadarbības paplašināšanas iespējām konkrētos jautājumos.

“Latvijas Vēstneša” jautājums abiem ministriem:Abas valstis izvēlējušās atšķirīgu savas drošības garantēšanas stratēģiju. Latvija konsekventi virzās uz NATO, kamēr Somija paļaujas pati uz saviem aizsardzības spēkiem. Vai šis apstāklis neiespaido un turpmāk eventuāli neiespaidos mūsu valstu sadarbību aizsardzības jomā pēc Latvijas iestāšanās NATO?

J.Ē.Enestams: — Vispirms es gribu uzsvērt, ka abas mūsu valstis piedalās NATO programmā “Partnerattiecības mieram”. Mēs kopīgi piedalāmies krīžu vadības metožu izstrādāšanā, kur abas valstis lieto NATO standartus. Mēs izmantojam NATO metodes arī dažādu militāro procesu plānošanā. Šai jomā mūsu valstīm ir daudz kopīga. Otrkārt, abas mūsu valstis sadarbojas ar NATO dalībvalstīm. Un es neredzu ne mazāko iemeslu, kādēļ lai mūsu valstu sadarbībā kas mainītos pēc tam, kad Latvija būs kļuvusi par NATO dalībvalsti. Tas pats sakāms arī par pārējām Baltijas valstīm. Būtībā Somija sadarbību aizsardzības jomā sāka vispirms ar Igauniju. Tagad mēs savu daļu šajā sadarbībā esam izpildījuši un padziļinām sadarbību ar abām pārējām Baltijas valstīm. Tā ir sadarbība galvenokārt informācijas apmaiņā. Mēs apspriežam projektu ielūgt trīs latviešu virsniekus uz Somiju nākamgad pavasarī, lai viņi iepazītos ar mūsu gaisa aizsardzības sistēmu. Mēs esam iecerējuši arī sarīkot semināru štāba darbiniekiem, kā arī semināru par bruņojuma iegādes jautājumiem. Paredzēta arī Somijas kara kuģu vizīte Latvijā un virkne citu pasākumu. Es mūsu sadarbību uzskatu par divvirzienu ielu, un šajā sadarbībā pats vērtīgākais ir kopīgi rastie risinājumi. Bet šo risinājumu atrašanai patiešām nav svarīgi, vai Latvija ir vai nav NATO dalībvalsts.

Ģ.V.Kristovskis: — Pamatā valstīm ap Baltijas jūru ir kopīgs viedoklis — tās vēlas mieru un stabilitāti. Jā, mums ar Somiju ir atšķirīga izpratne jeb pieeja šīs stabilitātes nodrošināšanā. Somija uzskata, ka pati saviem spēkiem spēj nodrošināt savu drošību. Baltijas valstis savas drošības garantēšanai izvēlējušās integrāciju NATO. Bet mēs arī redzam, ka mūsu centieni vērsti uz vienu un to pašu mērķi — līdzdalību Eiropas drošības politikā un palīdzību valstīm, kas grib iekļauties šajā procesā. Tādēļ es mūsu sadarbībā neredzu būtisku nozīmi faktoram, vai mūsu valstis ir vai nav iestājušās NATO. Galvenais, ka mūs vieno šīs kopīgās vērtības.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

SO1.JPG (25222 bytes)
Vakar, 3.decembrī: Somijas aizsardzības ministrs Jans Ēriks Enestams un Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!