• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar baltām domām un tīru prātu no Lapzemes sniegiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2001., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56127

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes priekšsēdētājs:- intervijā Latvijas Radio vakar, 3.decembrī

Vēl šajā numurā

04.12.2001., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar baltām domām un tīru prātu no Lapzemes sniegiem

30.novembrī bija ieradies Santa Klauss un kopā ar domes priekšsēdētāju aizdedza Ziemassvētku eglīti

ZS3.JPG (23637 bytes) ZS5.JPG (27905 bytes)
Piektdien, 30.novembrī, Santa Klauss no Lapzemes — Rīgas domes priekšsēdētāja krēslā; Santa Klauss un domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

ZS1.JPG (29152 bytes) ZS2.JPG (22591 bytes)Ziemassvētku vecītis bija īsts un ceļu pie Latvijas bērniem sāka ziemeļbriežu pajūgā. Pēc tam gan pārsēdās lidmašīnā un no Rīgas lidostas līdz domes namam atbrauca džipā. Te viņu sagaidīja meitenes un zēni, kas bija aicināti ar savām balsīm pieņemt (vai noraidīt) pasaules galvenā Ziemassvētku vecīša un Rīgas pilsētas mēra vienošanos. Vispirms gan tālais viesis tika izvaicāts — cik viņš vecs, no cik gadiem var kļūt par Ziemassvētku vecīti, kur viņš ņem dāvanas, par kādu dāvanu viņš pats sapņo, vai viņš brauc arī uz siltām zemēm... un tā joprojām. Bērni bija čaklāki jautātāji nekā žurnālisti. Un viņi arī uzzināja, ka Ziemassvētku vecītis par saviem gadiem nav īsti skaidrībā, jo tie pirmie simti jau tā kā miglā tīti, bijis viņš ir daudzās zemēs, bet ar dāvanu maisu pirms diviem gadiem ciemojies Brazīlijā. No saules viņš nebaidoties. Somiem esot teiciens — karstums kaulus nelauž, bet aukstums gan.

Kupls pulciņš bija atbraucis no Baldones bērnunama. Viņi savas slepenās vēstulītes Ziemassvētku vecītim liekot mežā zem viskuplākās egles, kas tiekot nolūkota jau vasarā, mellenes lasot. Ziemassvētkos eglīte ir arī skolā un pagalmā. Svarīgās vienošanās parakstīšanas sēdē piedalījās paši čaklākie bērni, kas bija iemācījušies arī kādu dziesmiņu vai dzejolīti.

Pavisam sēdē piedalījās 58 mazie deputāti, un lielo Ziemassvētku vienošanos viņi pieņēma gandrīz vienprātīgi. Rīgas mērs Gundars Bojārs, kas tika atzīts par pilsētas galveno rūķi, saskaņā ar šo vienošanos apņemas visa gada garumā apzināt bērnu un viņu vecāku cerības un vēlmes. Pasaules galvenais Santa Klauss savukārt apņemas Ziemassvētkos traukties no Lapzemes uz Latvijas galvaspilsētu un apdāvināt visus. Abas puses izsaka pārliecību, ka Ziemassvētku vecīša vizītei jāpalīdz uzturēt pirmssvētku rosību ar dāvanu došanu un saņemšanu, jāmudina aizmirst ķildas un piedot aizvainojumus, jāatceras svētku egles rotāšanas tradīcijas un jārūpējas, “lai svētkos pietiktu mīlestības visiem bērniem: baltiņiem, melniņiem un rudiņiem, ar mammu un tēti un bez, tieviņiem un apaļiem, veseliem un ne tik veseliem, jo tie visi ir mūsu bērni”.

Lapzemes Ziemassvētku vecīša vizīti organizēja televīzijas sabiedrība “Forma Pro” sadarbībā ar Rīgas domi un Latvijas Televīziju. Savu dāvanu maisu viņš vēra vaļā Valsts bērnu klīniskajā slimnīcā, kur šoreiz tika apdāvināti visu nodaļu pacienti. Sestdien, 1. decembrī, Doma laukumā visu dienu tika dziedāts un dejots, bērni gāja rotaļās un našķējās ar “Laimas” saldumiem. Katrs varēja ierakstīt savu rindiņu vēstulē Ziemassvētku vecītim, kurš vēlāk to arī saņēma. Pēcpusdienā pasaules galvenais Santa Klauss oficiāli atklāja Ziemassvētku svinēšanas laiku un iededzināja pilsētas galveno egli.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!