• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ziemassvētku gaisma, kas nāk pasaulē, ir arī kultūras gaisma". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2001., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56129

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad padoms bagātina devēju un ņēmēju

Vēl šajā numurā

04.12.2001., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Ziemassvētku gaisma, kas nāk pasaulē, ir arī kultūras gaisma”

Vakar Valsts prezidente Rīgas pilī Adventes ieskaņā tikās ar kultūras un mākslas cilvēkiem

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

ADVENTE1.JPG (28417 bytes)Vaira Vīķe–Freiberga ar Laimdotu Mūrnieku un viņa dāvāto gleznu

Uzruna cienījamiem kultūras un mākslas cilvēkiem Adventes ieskaņā Rīgas pilī 2001.gada 3.decembrī

Mīļie šī vakara viesi, augsti godātie mākslinieki un mūzu kalpi!

Es patiesi priecājos par šo izdevību ar jums kopā šovakar pilī aizdedzināt pirmo Adventes svecīti. Mēs tikko Rīgā piedzīvojām lielās pilsētas egles aizdegšanu, kur piedalījās bērni, rūķi un Ziemassvētku vecis un kas noritēja Adventes gaisotnē, kad mēs gaidām Kristus bērna piedzimšanu un pestīšanas vēsti, šo garīgās atdzimšanas vēsti, kas iemiesojas Kristus bērnā un simbolizē arī katram no mums nemitīgo un nepārtraukto garīgās atdzimšanas iespēju.

Šī Ziemassvētku gaisma, kas nāk pasaulē, ir arī kultūras un civilizācijas gaisma, tā ir tā, ko sen, pirms divarpus tūkstoš gadiem, senie grieķi saprata ar Apollona kulta izkopšanu. Māksla un kultūra savā ziņā radās saules dieva Apollona paspārnē. Simboliski tas sasaucas ar mūsu senču saulgriežu svētkiem, kad ziemas vistumšākajā brīdī saule gūst savu uzvaru, jo pēc ziemas saulgriežiem tā lēnām atkal sāk savu kāpšanu debesu kalnā pēc gada tumšākajām dienām.

Šai atdzimšanai, gaismas nākšanai pasaulē ir divi aspekti — bērns simbolizē spontāno atdzimšanu, varētu teikt, Dieva žēlastību, šo vienmēr mūžīgo atjaunošanos, bet kultūra un tās gaisma prasa milzīgas pūles un nodošanos, kalpību un kalpošanu mūža garumā. Tādēļ augsti godātie kungi, ļoti cienītās dāmas, es priecājos jūs šeit uzņemt kā ļaudis, kas katrs savā laukā spīdoši esat nesuši kultūras gaismu Latvijā gadiem ilgi ar spožām sekmēm. Mēs esam ielūguši šeit daļu no talantīgiem, spējīgiem Latvijas māksliniekiem.

Man ir prieks šodien jūs visus šeit uzņemt, jo es zinu, ka ikviens no jums ir darījis visu, ko spējis, sava talanta izkopšanai. Es zinu, ka jūsu talants ir devis garīgo bagātinājumu un ļoti daudz prieka daudziem jūsu kolēģiem un apbrīnotājiem. Jo sevišķi tiem, kas stāvat uz skatuves, — jums kontakts ar publiku ir vistiešākais un plašākais, bet arī citiem — vai nu mākslas vēsturniekam, vai, piemēram, keramiķiem, kas mīca savu mālu tumsā, vientulībā savā darbnīcā, — viņu izstarojums nāk ar savu gaismu, kas vairo vispārējo kultūras spožumu mūsu zemē un viņas slavā pasaulē.

Ar pateicību jums visiem par to, ko jūs esat devuši latviskās kultūras kopšanā un tālāknodošanā nākamajām audzēm, es simboliski, arī jūsu vārdā, aizdedzu pirmo Adventes svecīti.

ADVENTE3.JPG (25302 bytes) ADVENTE2.JPG (21525 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 3.decembrī, sarunā ar skatuves māksliniekiem Veru Singajevsku un Kārli Sebri

Foto: A.F.I

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!