• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2001. gada 22. novembra likums "Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2001., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56246

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.18

Par detālā plānojuma apstiprināšanu Jūrmalā zemesgabalam "Bulduri 1001"

Vēl šajā numurā

07.12.2001., Nr. 178

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 22.11.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu

1.pants. Likumā lietotie termini

Šajā likumā lietotie transportlīdzekļu tipu nosaukumi atbilst Ministru kabineta noteiktajā Latvijas nacionālajā transportlīdzekļu tipu un to definīciju standartā paredzētajai klasifikācijai un transportlīdzekļu uzskaites tehniskajiem datiem.

2.pants. Transportlīdzekļu ikgadējās nodevas mērķis

Transportlīdzekļu ikgadējās nodevas (turpmāk — nodeva) mērķis ir veidot valsts autoceļu un pašvaldību ceļu un ielu uzturēšanas finansiālo pamatu.

3.pants. Nodevas maksātāji

Nodevu maksā visas juridiskās un fiziskās personas, uz kuru vārda Latvijā ir vai tiek reģistrēti transportlīdzekļi (izņemot traktortehniku) vai kurām tiek izsniegtas tranzīta numuru zīmes, ik gadu pirms transportlīdzekļa reģistrācijas (tranzīta numura zīmes izsniegšanas) vai valsts tehniskās apskates.

4.pants. Nodevas iekasēšana un ieņēmumu sadalījums budžetā

(1) Nodevu iekasē Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

(2) Nodevas ieņēmumus sadala šādi:

1) 70 procentus ieskaita valsts speciālajā budžetā (Valsts autoceļu fondā),

2) 30 procentus ieskaita pašvaldību speciālajos budžetos (pašvaldību autoceļu fondos).

(3) Kārtību, kādā nodevas ieņēmumi tiek ieskaitīti pašvaldību speciālajos budžetos (pašvaldību autoceļu fondos) nosaka Ministru kabinets.

5.pants. Nodevas likmes

(1) Nodeva par motocikliem, tricikliem un kvadricikliem ir 3 lati.

(2) Nodevu par vieglajiem automobiļiem, autobusiem un kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 3500 kg maksā atbilstoši šo transportlīdzekļu pilnai masai šādā apmērā:

1) līdz 1500 kg — 12 lati;

2) no 1501 kg līdz 1800 kg — 24 lati;

3) no 1801 kg līdz 2100 kg — 45 lati;

4) no 2101 kg līdz 2600 kg — 54 lati;

5) no 2601 kg līdz 3500 kg — 72 lati.

(3) Nodevu par vieglajiem automobiļiem un autobusiem ar pilnu masu virs 3500 kg maksā atbilstoši šo transportlīdzekļu pilnai masai šādā apmērā:

1) no 3501 kg līdz 12 000 kg — 78 lati;

2) vairāk par 12 000 kg — 102 lati.

(4) Nodevu par kravas automobiļiem ar pilnu masu virs 3500 kg maksā atbilstoši šo transportlīdzekļu pilnai masai šādā apmērā:

1) no 3500 kg līdz 12 000 kg — 102 lati;

2) no 12 001 kg līdz 20 000 kg — 150 latu;

3) no 20 001 kg līdz 26 000 kg — 200 latu;

4) no 26 001 kg līdz 30 000 kg — 300 latu;

5) vairāk par 30 000 kg — 350 latu.

(5) Nodeva par automobiļiem, kas vecāki par 20 gadiem (skaitot no izgatavošanas gada), ir 9 lati.

6.pants. Nodevas maksāšana

(1) Nodevu par katru Latvijā reģistrētu vai pirmo reizi reģistrējamu transportlīdzekli maksā reizi gadā neatkarīgi no tā, cik reižu kalendāra gada laikā attiecīgajam transportlīdzeklim tiek veikta valsts tehniskā apskate vai tas tiek reģistrēts.

(2) Transportlīdzekļa valsts tehniskā apskate, Latvijā agrāk nereģistrēta transportlīdzekļa reģistrācija, īpašnieka maiņas reģistrācija, no uzskaites noņemta transportlīdzekļa atkārtota reģistrācija, kā arī noņemšana no uzskaites netiek veikta, ja nav samaksāta nodeva par kārtējo gadu šajā pantā noteiktajā apmērā vai arī par iepriekšējo gadu gadījumos, kad iepriekšējā gadā transportlīdzeklis ir bijis reģistrēts Latvijā, bet nodeva par iepriekšējo gadu nav maksāta un šajā laikā nav mainījies transportlīdzekļa īpašnieks.

(3) Nodevai pirms transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates jābūt samaksātai pilnā apmērā.

(4) Reģistrējot transportlīdzekli, nodevas summai jābūt samaksātai apmērā, ko aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

nodeva = nodeva gadam x 1/12 x kārtējā gadā atlikušo pilno mēnešu skaits (ieskaitot reģistrācijas mēnesi).

(5) Noņemot transportlīdzekli no uzskaites, ja tas nav saistīts ar transportlīdzekļa norakstīšanu, nodevas summai jābūt samaksātai apmērā, ko aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

nodeva = nodeva gadam x 1/12 x kārtējā gadā aizvadīto mēnešu skaits (ieskaitot kārtējo mēnesi).

(6) Transportlīdzeklim izsniedzot tranzīta numura zīmi, jābūt samaksātai vienai divpadsmitajai daļai no nodevas.

7.pants. Nodevas atmaksāšana

Nodevu atmaksā šādos gadījumos:

1) ja transportlīdzekli noņem no uzskaites izvešanai no Latvijas vai norakstīšanai. Atmaksājamo nodevas summu aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

atmaksājamā summa = samaksātā nodeva gadam x 1/12 x kārtējā gadā atlikušo pilno mēnešu skaits;

2) ja nodeva par vienu un to pašu transportlīdzekli samaksāta divas vai vairākas reizes. Atmaksā nodevas summu, kas pārsniedz šajā likumā noteikto nodevu;

3) ja nodeva samaksāta par transportlīdzekli, kurš reģistrējams Latvijā, taču kāda iemesla dēļ šo reģistrāciju nedrīkst veikt. Samaksāto nodevu atmaksā pilnā apmērā;

4) ja reģistrāciju pārtrauc uz laiku, nododot valsts reģistrācijas numura zīmes. Atmaksājamo nodevas summu aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

atmaksājamā summa = samaksātā nodeva gadam x 1/12 x kārtējā gadā atlikušo pilno mēnešu skaits.

8.pants. Atbrīvojumi no nodevas maksāšanas

(1) Nodevu nemaksā:

1) I un II grupas invalīdi par vienu uz viņu vārda reģistrētu vieglo automobili;

2) III grupas invalīdi ar pārvietošanās traucējumiem par vienu uz viņu vārda reģistrētu invalīdiem paredzētu automobili;

3) diplomātiskās, konsulārās un starptautisko organizāciju pārstāvniecības un personas, kurām ir diplomātiskās vai konsulārās privilēģijas un imunitātes;

4) visas juridiskās un fiziskās personas par transportlīdzekļiem, kurus noņem no uzskaites norakstīšanai vai arī noraksta vienlaikus ar īpašnieka maiņas reģistrāciju;

5) juridiskās personas par operatīvajiem ugunsdzēsēju transportlīdzekļiem;

6) neatliekamās medicīniskās palīdzības iestādes vai citas ārstniecības iestādes par operatīvajiem neatliekamās medicīniskās palīdzības transportlīdzekļiem;

7) Iekšlietu ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošās iestādes par operatīvajiem transportlīdzekļiem;

8) Aizsardzības ministrijas pakļautībā un pārziņā esošās institūcijas un Nacionālie bruņotie spēki par operatīvajiem transportlīdzekļiem.

(2) Par sniega motocikliem nodevu nemaksā.

(3) Šajā pantā paredzētais atbrīvojums no nodevas maksāšanas piemērojams Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

9.pants. Atvieglojumi nodevas maksāšanai

(1) Iekšlietu ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošās iestādes nodevu maksā 50 procentu apmērā (izņemot operatīvos transportlīdzekļus).

(2) Aizsardzības ministrijas pakļautībā un pārziņā esošās institūcijas un Nacionālie bruņotie spēki nodevu maksā 70 procentu apmērā (izņemot operatīvos transportlīdzekļus).

(3) Juridiskās un fiziskās personas, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu, nodevu par kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 20 000 kg maksā 50 procentu apmērā. Ja minēto personu īpašumā ir viens kravas automobilis, atlaidi par to piemēro neatkarīgi no zemes platības. Ja īpašumā ir vairāki automobiļi, atlaidi piemēro par vienu kravas automobili uz katriem pilniem 50 hektāriem lauksaimniecībā izmantojamas zemes.

(4) Juridiskajām un fiziskajām personām, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu, šajā pantā paredzētā nodevas atlaide piemērojama Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

(5) Ja juridiskajai vai fiziskajai personai saskaņā ar šā panta pirmo, otro vai trešo daļu pienākas nodokļa atlaide, bet transportlīdzeklis, par kuru nodeva maksājama ar šo atlaidi, ir vecāks par 20 gadiem, nodeva par šo transportlīdzekli maksājama šā likuma 5.panta piektajā daļā noteiktajā apmērā.

10.pants. Nodevas administrācija

Nodevas administrācijas iecelšanas kārtību un šīs administrācijas tiesības kārtot visus jautājumus, kas saistīti ar nodevas savākšanu, uzskaiti, izlietošanu un pārskatiem, reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

Pārejas noteikumi

1. Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē likums “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 3.nr.; 1998, 15.nr.).

2. Līdz attiecīgo šajā likumā paredzēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2002.gada 1.jūlijam ir piemērojami Ministru kabineta 1995.gada 13.jūnija noteikumi nr.149 “Noteikumi par kārtību, kādā iekasējama transportlīdzekļu gada nodeva”, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

3. Līdz šā likuma 1.pantā paredzēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2002.gada 1.jūlijam transportlīdzekļu klasifikācijai piemērojams standarts LVS 87:1997 “Transportlīdzekļu tipi un to definīcijas”.

Likums stājas spēkā 2002.gada 1.janvārī.

Likums Saeimā pieņemts 2001.gada 22.novembrī.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2001.gada 7.decembrī

Redakcijas piebilde: likums stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!