• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par skaidras naudas eiro ienākšanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2001., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56286

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

07.12.2001., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par skaidras naudas eiro ienākšanu Latvijā

2001. gada 1. janvārī 12 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs tiks laistas apgrozībā eiro banknotes un monētas. Šis notikums ir svarīgs arī daudziem ES kandidātvalstu iedzīvotājiem, īpaši tiem, kam ir skaidras naudas uzkrājumi 12 minēto eirozonas valstu pašreizējās valūtās — Vācijas markās, Francijas frankos, Somijas markās un citās. Tādēļ informējam jūs par jautājumiem, kas skaidras naudas eiro ieviešanā var būt interesanti Latvijas iedzīvotājiem.

Kurās valstīs tiks laistas apgrozībā eiro banknotes un monētas?

Skaidras naudas eiro nākamā gada 1. janvārī tiks ieviests 12 ES dalībvalstīs, kuras ir eiro sistēmā, — Austrijā, Beļģijā, Francijā, Īrijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Grieķijā, Itālijā, Portugālē, Somijā, Spānijā un Vācijā. Trīs ES dalībvalstis — Dānija, Lielbritānija un Zviedrija — pagaidām nav pievienojušās eirozonai, un tajās, gluži kā citās Eiropas un pārējās pasaules valstīs, eiro ienāks norēķinos kā viena no ārvalstu valūtām.

Kā un cik ilgi noritēs naudas maiņa eirozonas valstīs?

Vairumā eirozonas valstu nacionālās valūtas pirmos divus 2002. gada mēnešus turpinās būt likumīgs maksāšanas līdzeklis līdztekus jaunajam eiro. Pēc tam pēc fiksēta maiņas kursa ilgi vai neierobežotu laiku būs iespējams apmainīt nacionālās valūtas pret eiro šo valstu centrālajās bankās (skat. 1. tabulu) un neilgu laiku — komercbankās. Eirozonas centrālās bankas līdz 2002. gada 31. martam mainīs pret eiro arī citu eirozonas valstu nacionālo valūtu banknotes, piemēram, Somijas centrālajā bankā būs iespējams apmainīt pret eiro Vācijas markas u.tml. Eirozonas valstu nacionālo valūtu maiņas kurss pret eiro (un savstarpēji) tika neatsaucami fiksēts jau pirms bezskaidras naudas eiro ieviešanas, kas notika 1999. gada 1. janvārī (skat. 2. tabulu).

Kā eiro skaidras naudas ieviešana skar Latviju?

Eiro skaidras naudas ieviešana skars tos iedzīvotājus, kuriem ir skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumi eirozonas valstu valūtās, kā arī tos, kas pēc 2001. gada 1. janvāra dosies ceļojumos uz eirozonas valstīm.

Tā kā kapitāla plūsmas Latvijā netiek ierobežotas, tad nav nosakāms, cik skaidras naudas eirozonas nacionālo valūtu ir Latvijas iedzīvotāju uzkrājumos. Taču dati par bezskaidro naudu banku kontos un par Latvijas ārējās tirdzniecības un tūrisma partnervalstīm liecina, ka daudziem iedzīvotājiem varētu būt uzkrājumi Vācijas markās, Somijas markās un arī citās valūtās, kuri tātad būs apmaināmi pret eiro. Savukārt tūristiem un citiem ceļotājiem, dodoties braucienos uz jebkuru no minētajām valstīm, vairs nebūs jāiegādājas viena no divpadsmit valūtām, bet eiro.

 

Kur un kā Latvijā varēs apmainīt eirozonas valstu aizejošās valūtas pret eiro?

Latvija nav eirozonas valsts, tāpēc šeit eiro ir viena no ārvalstu valūtām, un Vācijas marku un citu eirozonas valstu valūtu maiņa pret eiro netiek īpaši reglamentēta. Tas būs komercbanku un valūtas maiņas punktu komerciāls pakalpojums, par kuru tie būs tiesīgi saņemt komisijas naudu. Latvijas bankām nāksies uzkrāt pēc būtības Latvijā nelikvīdu preci, sūtīt uz korespondentbanku attiecīgajā valstī apmaiņā pret eiro. Ņemot vērā ievērojamo konkurenci Latvijas valūtas tirgū, varētu pieņemt, ka komisijas maksa nebūs sevišķi augsta vai atsevišķās bankās/valūtas maiņas punktos tās pat nebūs nemaz. Tāpēc katram būtu vērts apzināt vairāku banku vai valūtas maiņas punktu piedāvājumus. Tāpat būtu vērts valūtas maiņu sevišķi neatlikt, jo, pieprasījumam pēc šī pakalpojuma samazinoties, tas kļūs dārgāks bankām un tās varētu attiecīgi palielināt arī komisijas maksas.

Vēl viens veids, kā veikt naudas maiņu, ir noguldīt to kādā no bankām un vai nu uzreiz lūgt bankai pārvērst to bezskaidros eiro, vai arī tas notiks automātiski pēc fiksētā kursa no 2002. gada 1. janvāra. Šajā gadījumā katrs var būt drošs, ka nebūs papildu izdevumu par valūtas konvertāciju jeb maiņu.

Protams, naudas maiņu būs iespējams veikt pašās eirozonas valstīs, turklāt šo valstu centrālās bankas un neilgu laiku arī komercbankas 1. tabulā norādītajos termiņos to veiks bez maksas par fiksēto attiecīgās nacionālās valūtas — eiro kursu.

Tie, kas naudu tērē Latvijā un nevēlas turpmāk uzņemties papildu valūtas risku, protams, var savā rīcībā esošos eirozonas valstu valūtu līdzekļus apmainīt pret latiem. Kā zināms, lats jau daudzus gadus ir stabila un uzticama valūta.

 

Vai apmainīt varēs gan banknotes, gan monētas?

Parasti bankas un valūtas maiņas punkti ārvalstu valūtu monētas nemaina — ne pērk, ne pārdod. To transportēšana un uzglabāšana ir dārgs un sarežģīts process, turklāt monētu vērtība ir salīdzinoši zema. Ja arī šāds pakalpojums tiek veikts, tad par ievērojamu komisijas maksu. Paredzams, ka šāda pieeja attieksies arī uz eiro naudas maiņu Latvijā, resp., būs grūti nodot apmaiņai Vācijas feniņus u.c., kā arī nopirkt eiro monētas. Protams, monētas var lietot norēķinos un apmainīt komercbankās un centrālajās bankās attiecīgajā eirozonas valstī saskaņā ar 2. tabulā norādītajiem termiņiem.

 

Kad un kur varēs iegādāties eiro?

Eiro kā jebkuru pieprasītu ārvalstu valūtu varēs iegādāties banku un valūtas maiņas punktu kasēs no nākamā gada sākuma. Eiro banknotes par latiem varēs iegādāties arī Latvijas Bankas klientu kasē Rīgā, Bezdelīgu ielā 3, kā arī reģionālajās filiālēs Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē un Valmierā. Tātad Latvijas Bankā no nākamā gada varēs iegādāties (ne apmainīt pret latiem) gan ASV dolāru, gan eiro banknotes. Skaidras naudas valūtas tirdzniecība nav ierasts centrālo banku pakalpojums, un Latvijas Banka to veic nevis komerciālos, bet tirgus stabilizācijas nolūkos. Jāatzīmē arī, ka banknotes Latvijas Banka iegādājas tieši no emitenta: ASV dolārus no Federālo rezervju sistēmas un (turpmāk) eiro — no eirozonas valstu nacionālajām bankām.

Lai nodrošinātos pret dažādiem krāpniecības gadījumiem, stingri iesakām izvairīties no eirozonas nacionālo valūtu maiņas vai eiro iegādes ārpus licencētām valūtas maiņas institūcijām.

 

Kā ar tiem, kam Vācijas markas un citas aizejošās valūtas ir banku kontos vai kas ir ņēmuši kredītus attiecīgajās valūtās?

Kontos esošās Vācijas markas un citas eirozonas nacionālo valstu valūtas jebkurā brīdī varat pārvērst eiro pēc fiksētā kursa. Ja to neizdarīsit līdz nākamā gada 1. janvārim, bankas šo procesu veiks automātiski. Arī kredīti eirozonas nacionālajās valūtās no nākamā gada automātiski tiks pārvērsti eiro izteiksmē.

 

Kur var iepazīties ar informāciju par eiro, eiro banknošu un monētu izskatu, pretviltošanas pazīmēm?

Latvijas Banka šā gada decembrī izdos informatīvu materiālu par eiro banknošu un monētu ieviešanu, un tie kopā ar Eiropas Centrālās bankas bukletu “Eiro. Mūsu nauda” tiks nosūtīti uzņēmumiem, kas veic ārvalstu valūtas skaidras naudas tirdzniecību (bankām, valūtas maiņas punktiem) un kas saistīti ar tūrismu un ceļošanu (tūrisma aģentūrām, viesnīcām u.c.). Informatīvu darbību par eiro veic Latvijas Bankas, arī Eiropas Centrālās bankas informatīvajā kampaņā paredzēta kandidātvalstu iedzīvotāju informēšana. Piemēram, septembra vidū Budapeštā notika seminārs kandidātvalstu žurnālistiem un citiem iespējamiem informācijas izplatītājiem. Tā ka cilvēkiem, kam būs tāda vajadzība, nevajadzētu rasties grūtībām saņemt kvalificētus pakalpojumus, piemēram, bankās, vai informatīvu palīdzību. Plaša informācija par eiro banknotēm un monētām, kā arī to ieviešanas gaitu jau tagad atrodama Eiropas Centrālās bankas un eirozonas valstu centrālo banku interneta mājaslapās. Saites atrodamas Latvijas Bankas interneta mājaslapas www.bank.lv sadaļā par eiro, kura būs atverama, izmantojot arī adresi www.eiro.lv.

 

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Latvijā nacionālās valūtas aizstāšana ar eiro sāksies tikai pēc tam, kad mūsu valsts būs iestājusies Eiropas Savienībā un izpildījusi ES līgumā noteiktos konverģences kritērijus.

 

Edžus Vējiņš, Latvijas Bankas preses sekretārs

2. tabula. Saskaņā ar ES Padomes 1998. gada 31. decembra lēmumu neatsaucami fiksētais eiro kurss pret eirozonas valstu nacionālajām valūtām ir šāds (dati: www.euro.ecb.int):

1 eiro=

Beļģijas franks 40.3399

Vācijas marka 1.95583

Grieķijas drahma 340.750

Spānijas peseta 166.386

Francijas franks 6.55957

Īrijas mārciņa 0.787564

Itālijas lira 1936.27

Luksemburgas franks 40.3399

Nīderlandes guldenis 2.20371

Austrijas šiliņš 13.7603

Portugāles eskudo 200.482

Somijas marka 5.94573

 

1. tabula. Eiro skaidras naudas ieviešanas grafiks eirozonas valstīs (dati: www.euro.ecb.int)

Austrija

Beļģija

Francija

Grieķija

Itālija

Īrija

Maksāšanas līdzeklis līdz

28.02.2002.

28.02.2002.

17.02.2002.

28.02.2002.

28.02.2002.

09.02.2002.

Nacionālo valūtu apmaiņa bankās līdz

*

31.12.2002.

30.06.2002.

*

*

*

Maiņa centrālajās bankās

neierobežoti

banknotes –

banknotes –

banknotes –

10 gadus

neierobežoti

neierobežoti;

10 gadus;

10 gadus;

monētas – līdz

monētas –

monētas – 

2004. g. beigām

3 gadus

2 gadus

Luksemburga

Nīderlande

Portugāle

Somija

Spānija

Vācija

Maksāšanas līdzeklis līdz

28.02.2002.

28.01.2002.

28.02.2002.

28.02.2002.

28.02.2002.

31.12.2001.**

Nacionālo valūtu apmaiņa bankās līdz

30.06.2002.

31.12.2002.

30.06.2002.

*

30.06.2002.

*

Maiņa centrālajās bankās

banknotes –

banknotes – 

banknotes –

10 gadus

neierobežoti

neierobežoti

neierobežoti;

līdz 01.01.2032.

20 gadus;

monētas – līdz

monētas – līdz

monētas – līdz

2004. g. beigām

01.01.2007.

2002. g. beigām

* Bankas mainīs nacionālo valūtu banknotes un monētas pret eiro vismaz līdz 2002. gada 1. martam, pēc tam atkarībā no attiecīgo banku lēmumiem

** Uzņēmumi pieņems maksājumos Vācijas markas banknotes un monētas vismaz līdz 2002. gada 28. februārim

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!