• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Amerikas un Baltijas partnerības komisijas sēdi Vašingtonā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2001., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56389

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.412

Grozījumi Ministru prezidenta 2001.gada 8.marta rīkojumā Nr.80 "Par darba grupu Nacionālās drošības koncepcijas un Nacionālās drošības plāna izstrādei"

Vēl šajā numurā

12.12.2001., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Amerikas un Baltijas partnerības komisijas sēdi Vašingtonā

“Latvijas dalība NATO ir mūsu pašu rokās,” pēc Baltijas valstu ārlietu ministru tikšanās ar ASV valsts sekretāra vietnieku Ričardu Armitidžu un ar ASV Nacionālās drošības padomes direktora vietnieku Stīvenu Hedliju žurnālistiem teica Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš. Ministrs uzsvēra, ka būtiska atziņa no tikšanās reizēm Vašingtonā ir fakts, ka militārā sagatavotība ir absolūti nepieciešams, bet vēl nepietiekams nosacījums dalībai aliansē un ka vienlīdz svarīga ir Latvijas apņēmība un spēja arī turpmāk iedzīvināt dalībvalstu kopējās vērtības. Ministrs uzsvēra, ka, saglabājoties līdzšinējai pozitīvajai Latvijas attīstībai, mūsu valstij ir reālas izredzes saņemt uzaicinājumu dalībai NATO jau tuvākajā nākotnē. Ministrs pauda viedokli, ka Latvijā apzinās — NATO stājas nevis armijas, bet valstis. Tas nozīmē arī kopīgās demokrātiskajās vērtībās un principos balstītas valsts pārvaldes un sabiedrības dzīves nostiprināšanu.

Ārlietu ministrs Indulis Bērziņš uzturas Vašingtonā, lai piedalītos ASV un Baltijas partnerības komisijas sanāksmē, kā arī lai tiktos ar ASV administrācijas un ASV NATO komitejas pārstāvjiem.

ASV un Baltijas partnerības komisijas sanāksmē, kuras norisē no ASV puses piedalījās valsts sekretāra vietnieks Marks Grosmans, valsts sekretāra vietnieka palīdze globālajos jautājumos Pola Dobrianski, valsts sekretāra vietnieka palīdze Eiropas jautājumos Hīzera Konlija, kā arī citas Valsts departamenta amatpersonas, apspriesta cīņa ar starptautisko terorismu, NATO paplašināšana, reģionālā sadarbība, sadarbība holokausta izglītībā un izpētē, sabiedrības integrācija, ekonomiskā sadarbība, kā arī cīņa ar organizēto noziedzību un korupciju.

Sanāksmes dalībnieki bija vienoti uzskatā, ka sekmīgā ASV un Baltijas hartas institūciju darbība apliecina ASV, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas interesi un spēju sadarboties kā patiesiem sabiedrotajiem, tajā skaitā arī cīņā pret jaunajiem izaicinājumiem.

Tikšanās laikā atzinīgi vērtēts Latvijas paveiktais sabiedrības integrācijas procesā un augstu novērtēta Latvijas prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas iniciatīva vēlēšanu likuma izmaiņu apspriešanā, atzīstot, ka tās nodrošinātu vienādas tiesības visiem deputātu kandidātiem.

I.Bērziņš informēja par Latvijas kā uzticamas globālās pretterorisma alianses dalībnieces paveikto, īpaši akcentējot starptautiskās likumdošanas ieviešanu, kā arī sadarbību reģionālajā līmenī, novēršot teroristisku grupējumu pārstāvju pārvietošanās un finansiālu operāciju veikšanas iespējas. Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka terorisms, organizētās noziedzības darbība un korupcija ir viena ļaunuma dažādas izpausmes un cīņa pret tām ir savstarpēji saistīta.

Apspriežot ekonomiskās sadarbības jautājumus, ārlietu ministrs pievērsa ASV puses uzmanību ASV tirgus pieejamības ierobežojumiem tērauda rūpniecībā, kas ir radījuši grūtības Latvijas un citu valstu eksportētājiem.

“Latvija ir un būs uzticama Savienoto Valstu sabiedrotā,” sarunā ar ASV prezidenta Džordža Buša nacionālās drošības padomnieci Kondolizu Raisu uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš.

K.Raisa piedalījās vakariņās, kuras par godu ikgadējās ASV un Baltijas partnerības komisijas dalībniekiem un Latvijas sabiedriskajiem darbiniekiem rīkoja ASV NATO komiteja.

K.Raisa uzsvēra, ka prezidents Dž.Bušs ir apņēmies pabeigt brīvas un vienotas Eiropas izveidošanu, lai nekad vairs neatkārtotos lielvaru darījumi ar citu tautu likteņiem. “Minhenes un jaltas vairs neatkārtosies,” teica Dž.Buša padomniece. ASV NATO komitejas goda viesi ir Latvijas sabiedriskie darbinieki — Sandra Kalniete, Helēna Demakova, Grigorijs Krupņikovs un Aleksandra Zamatajeva.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs, Latvijas vēstniecība ASV

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!