• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļot godā savas dzimtās valodas bagātību un Eiropas valodu daudzveidību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2001., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56396

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par akciju "Pateiksim paldies"

Vēl šajā numurā

12.12.2001., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļot godā savas dzimtās valodas bagātību un Eiropas valodu daudzveidību

1. decembrī Ventspilī, Livonijas ordeņa pilī, notika svinīgs sarīkojums “Eiropas valodu gads un sabiedrības integrācija”.

Šis sarīkojums vainagoja Eiropas valodu gadu, kura iniciatores ir Eiropas Savienība, Eiropas Padome un UNESCO. Eiropas valodu gadā piedalījās 43 Eiropas Padomes dalībvalstis un vairākas citas valstis, kas parakstījušas Eiropas Kultūras konvenciju. Tā atklāšanas sarīkojumā, kas februārī notika Lundā, piedalījās vairāk nekā 600 delegātu no dažādām Eiropas valstīm un institūcijām. Aprīlī Rīgā Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas virsvadībā risinājās starptautiska konference “Mazās valodas 21. gadsimta Eiropā”. Tā bija galvenā tematiskā konference Latvijas prezidentūrā Eiropas Padomē un centrālais Eiropas valodu gada pasākums. Ar Valodu gada idejām sasaucās Eiropas Dzejas apaļais galds, kas tradicionālo Raiņa dzejas dienu laikā pulcināja Rīgā un Siguldā dzejniekus no daudzām Eiropas valstīm. Visa gada ritumā Latvijā tika rīkoti dažādi tematiski sarīkojumi un zinātniskas konferences. Vienlaikus visā Eiropā maija sākumā risinājās valodu apguves nedēļa pieaugušajiem un septembrī — Eiropas Valodu diena.

Svinīgajā sarīkojumā Ventspilī piedalījās valodnieki, rakstnieki un tulkotāji, izglītības darbinieki un lielāko augstskolu rektori, nacionālo kultūras biedrību un Valsts valodas centra vadītāji. Eiropas valodu gada Latvijas nacionālās komitejas koordinatore profesore Ina Druviete ar gandarījumu atzīmēja lielo atsaucību, ar kādu Valodu gada norisēs un tā ideju popularizēšanā piedalījušās skolas un pašvaldības, universitātes un masu mediji.

Dažas dienas pēc šī sarīkojuma notika Eiropas valodu gada nobeiguma konference Briselē. Eiropas valodu gada izskaņā Ina Druviete atzina, ka tas rosinājis ikvienu sabiedrības locekli labāk apzināties valodu daudzveidības skaistumu un kopt savu dzimto valodu, kā arī izteica pārliecību, ka mums priekšā daudzi, jo daudzi veiksmīgi Latviešu valodas gadi!

 

Teksts un foto: Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

VENTSPILS2.JPG (19859 bytes)
Sarīkojumu vada profesori Ina Druviete un Jānis Sīlis
VENTSPILS4.JPG (20127 bytes) VENTSPILS3.JPG (20984 bytes)
Ar latviešu dziesmām — folkloras kopas “Balti” un “Laipa”

Ventspils “dzīvā enciklopēdija” Ingrīda Štrumpfa un profesors Jānis Sīlis

VENTSPILS1.JPG (25158 bytes)
Ar krievu tautas dziesmu pūru — ansamblis “Zdravica”
VENTSPILS5.JPG (20271 bytes)
Ar Ventspils Augstskolas sveicienu — rektors prof. Jānis Vucāns

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!