• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju nākotnes Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2001., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56404

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rīgai veltītu izstādi Berlīnē

Vēl šajā numurā

12.12.2001., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju nākotnes Eiropā

7. decembrī Indulis Bērziņš diskusijā “Latvija nākotnes Eiropā”, kas notika Ārlietu ministrijā, aicināja Latvijas sabiedrību izteikt savu viedokli par to, kādu vēlamies redzēt Latviju Eiropas Savienības (ES) sastāvā un pašu Eiropas Savienību.

Seminārā piedalījās Saeimas deputāti, žurnālisti, Latvijas akadēmisko aprindu pārstāvji, vēstures skolotāji, studenti un vecāko klašu skolēni, Eiropas kustības Latvijā pārstāvji, lauksaimniecības un profesionālo asociāciju pārstāvji.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvijas sabiedrībai vajadzīgs jauns domāšanas apvārsnis, jo sākas jauns Latvijas attīstības posms — mēs stāvam uz ES sliekšņa. I. Bērziņš akcentēja, ka pēc iestāšanās ES Latvija ne tikai piedalīsies lēmumu pieņemšanā par Eiropas ekonomiku un politiku, bet arī pieaugs tās suverenitātes apjoms. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka viņš nākotnes Eiropas Savienību redz kā nacionālo valstu savienību.

Klātesošajiem ekonomistiem I. Bērziņš izvirzīja jautājumus, kāda būs rītdienas Latvijas ekonomiskā identitāte un kas mainīsies Latvijas iedzīvotāju ikdienā.

Diskusijā viedokļus par Latvijas iespējām ietekmēt politisko lēmumu pieņemšanas gaitu nākotnes Eiropā izteica Saeimas deputāti Edvīns Inkēns un Vaira Paegle, Eiropas integrācijas biroja padomnieks Jānis Vaivads un Eiropas kustības Latvijā prezidents Ainārs Dimants. Šos viedokļus komentēja Eiropas kustības Latvijā ģenerālsekretāre Antra Leimane, LU Rīgas Humanitārā institūta lektors Jurijs Gromovs un Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Pēteris Kārlis Elferts.

Diskusijas otrajā daļā par ES paplašināšanās ekonomiskajām sekām izteicās Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra valdes priekšsēdētāja vietniece prof. Inna Šteinbuka, Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Helmūts Ancāns, Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma, viedokļus komentēja “Latvijas faktu” direktors Aigars Freimanis, Rūpniecības uzņēmumu konfederācijas pārstāvis Aldis Zicmanis, Latvijas Vieglās rūpniecības uzņēmēju asociācijas pārstāvis Guntis Strazds, Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju izglītības atbalsta centra direktors Mārtiņš Cimmermanis un Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta direktore Raita Karnīte.

Ministrs atgādināja klātesošajiem, ka 2003. gadā Latvijā paredzēts referendums par iestāšanos ES. Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka Eiropas integrāciju virzošajām institūcijām ir jāuzlabo dialogs ar sabiedrību, lai katrs Latvijas iedzīvotājs līdz referendumam par iestāšanos ES spētu pieņemt pamatotu lēmumu.

Pašlaik arī Eiropas Savienības dalībvalstu sabiedrības un vadītāji diskutē par Eiropas nākotni. 16. decembrī Lākenā, Beļģijā, ES valstu vadītāju konferencē viena no diskusiju tēmām būs veltīta Eiropas Savienības nākotnei un distances mazināšanai starp ES institūcijām un tās iedzīvotājiem.

Jau nākamā gada sākumā Latvijā diskusija par Eiropas nākotni risināsies starptautiskā līmenī, kad Francijas R.Šūmaņa fonds kopā ar Ārlietu ministriju šeit rīkos konferenci.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!