• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mākslas izstādi Amerikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2001., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56405

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdības paldies Latvijas izcilākajiem sportistiem

Vēl šajā numurā

12.12.2001., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mākslas izstādi Amerikā

Svētdien, 9. decembrī, ASV, Ņūdžersijas Zimmerli mākslas muzejā, tiks atklāta PSRS laika Baltijas mākslas izstāde, kas būs skatāma līdz 2002. gada 17. martam. Šī ir pirmā lielākā izstāde, kas atspoguļo Lietuvas, Latvijas un Igaunijas modernās mākslas attīstību pēckara periodā Padomju Savienības sastāvā. Izstādē būs ap 150 darbu, kuri tika izvēlēti no 3200 Baltijas mākslas darbiem, kas kopā ar vēl citiem 16 000 bijušās PSRS mākslinieku darbiem veido Nortona un Nensijas Dodžu padomju disidentu mākslas darbu kolekciju Ņūdžersijas štata Rutgera universitātes Zimmerli mākslas muzejā. Dodžu kolekcija ir visaptverošākā šī žanra kolekcija pasaulē, kur plaši pārstāvēti arī darbi no Baltijas.

Izstādē tiks demonstrēts liels skaits, dažādu mākslas darbu, kas radušies pretestībā oficiāli sankcionētajai sociālistiskā reālisma mākslai Baltijā PSRS pastāvēšanas laikā. Izstādes darbos pārstāvēti arī aizliegtie mākslas virzieni, kā sirreālisms, ekspresionisms, hiperreālisms, abstraktā un konceptuālā māksla, kā arī aizliegtās tēmas — reliģija, erotika un pretpadomju politikas ievirze.

Izstādē būs pieejama arī grāmata “Baltijas māksla: cīņa par radošo brīvību Padomju Savienībā no 1945. līdz 1991.”. Grāmatu ir sarakstījuši Baltijas un Amerikas pētnieki, tā izdota ar Rutgera universitātes preses centra un Zimmerli mākslas muzeja atbalstu.

Grāmatas autori vēlreiz izvērtē to Baltijas mākslinieku daiļradi, kuri strādā modernisma stilā. Grāmatā ir ne tikai katras valsts vēsturiskais apskats, bet arī esejas par mākslu Baltijā kopumā. Grāmatā plaši aptverta māksla laikā no 60. līdz 80. gadiem, atspoguļojot Nortona un Nensijas Dodžu PSRS disidentu mākslas darbu kolekciju. Grāmatā ir vairāk nekā 300 ilustrāciju, no tām daudzas ir krāsainas, kas palīdz salīdzināt triju Baltijas valstu mākslu.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!