• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES iestāšanās sarunu sanāksmi ārlietu ministru līmenī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2001., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56444

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES valstu un valdību vadītāju sanāksmi

Vēl šajā numurā

13.12.2001., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES iestāšanās sarunu sanāksmi ārlietu ministru līmenī

Vakar, 12.decembrī, Briselē notika kārtējā Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu sanāksme ministru līmenī. Latvijas delegāciju šajā sanāksmē vadīja ārlietu ministrs Indulis Bērziņš. No ES puses to vadīja Beļģijas ārlietu ministrs Luī Mišels, un tajā piedalījās arī ES paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens.

Sanāksmes sākumdaļā ārlietu ministri un komisārs apmainījās viedokļiem par Latvijas iestāšanās ES procesa virzību, kas atspoguļota Eiropas Komisijas publicētajā Progresa ziņojumā. Konstatēts, ka Latvijas panākumi, gatavojoties dalībai ES, kā arī ES jaunajā stratēģijas dokumentā iekļautie paplašināšanās nosacījumi rada apstākļus, lai Latvija varētu iestāties ES jau 2004.gadā.

Sanāksmē veikts iestāšanās ES sarunu kopsavilkums Beļģijas prezidentūras laikā. Apstiprināta jau sarunu vadītāju līmenī panāktā vienošanās par sarunu slēgšanu piecās sadaļās: “Konkurences politika”, “Zivsaimniecība”, “Vide”, “Muitas savienība” un “Finansu kontrole”.

Pieņemts lēmums par sarunu slēgšanu sadaļā “Enerģētika”. Latvijai sarunas šajā sadaļā ir svarīgas ar to, ka izdevies panākt pārejas periodu līdz 2009.gada beigām, lai pakāpeniski izveidotu naftas produktu 90 dienu rezerves. ES puse atzina Latvijas īpašo statusu attiecībā uz gāzes tirgus liberalizāciju.

Sarunas tika turpinātas sadaļā “Sadarbība iekšlietās un tieslietās”. ES puse atzīmēja būtisku Latvijas progresu šajā jomā, īpaši Šengenas prasību ieviešanā. Tanī pašā laikā atzīmēta nepieciešamība saglabāt vai pat kāpināt panākto tempu, īpaši tiesu sistēmas nostiprināšanā. Pēc tam, kad Latvija būs iesniegusi papildu informāciju, jautājums par šīs sadaļas slēgšanu varētu tikt pieņemts nākamā gada pirmajā pusē.

Apsvērtas arī iespējas tuvākajā laikā slēgt sarunas sadaļās “Transporta politika” un “Telekomunikācijas un informācijas tehnoloģijas”, kurās Latvija veikusi visus nepieciešamos sagatavošanās darbus un neliela aizkavēšanās ir ES pusē. Latvija arī norādīja uz nepieciešamību papildus izsvērt ES piedāvātos risinājumus attiecībā uz akcīzes nodokļu piemērošanu cigaretēm sarunu sadaļā “Nodokļi”.

Eiropas Komisijas secinājumi par pašreizējā ES finansu ietvara pietiekamību un lēmums balstīt sarunas uz esošās ES likumdošanas bāzes nodrošina iespēju panākt būtisku progresu tādās jomās kā lauksaimniecība, reģionālā politika un strukturālo instrumentu koordinācija un finansu un budžeta nosacījumi.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!