• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atdzimst tēvu un vectēvu senā strēlnieku dziesma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2001., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56458

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas sākums ir tās zeme, robeža un tās sargi

Vēl šajā numurā

13.12.2001., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atdzimst tēvu un vectēvu senā strēlnieku dziesma

8.decembrī 10 gadu pastāvēšanas jubileju atzīmēja Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestris

8.decembrī Rīgas Latviešu biedrības namā savu 10 gadu pastāvēšanas jubileju atzīmēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) štāba orķestris. Līdz ar Latvijas valsts neatkarības atjaunošanu tika atjaunotas un no jauna veidotas diplomātiskās attiecības ar daudzām pasaules valstīm. Nozīmīga loma augstu viesu sagaidīšanā un pavadīšanā, ārvalstu vēstnieku akreditācijas ceremonijās un citos valstij nozīmīgos svinīgos brīžos ir militārajiem orķestriem. NBS orķestra pamatuzdevums ir nodrošināt Valsts prezidentes un ārvalstu amatpersonu oficiālās vizītes ar muzikālo pavadījumu, kā arī piedalīties militārās ceremonijās. Pateicoties NBS komandiera biroja kultūras nodaļas un militāro orķestru priekšniekam majoram Dainim Vuškānam, štāba orķestra priekšniekam majoram Viesturam Lazdiņam, diriģentam kapteinim Pēterim Rudzītim NBS štāba orķestris veic intensīvu koncertdarbību, bagātinot un propagandējot armijas kultūras dzīvi. Koncertieraksti studijās Rīgā un Hamburgā, televīzijā, dalība valsts pūtēju orķestru skatēs un dziesmu svētkos, starptautiskos militāro pūtēju orķestru salidojumos — tāda ir šo muzikālo karavīru dienesta slodze. Stāsta majors Dainis Vuškāns:

— 1989.gadā absolvēju Maskavas Valsts konservatorijas kara diriģentu fakultāti un tiku nosūtīts uz Baltijas kara apgabala pirmo tanku divīziju pie Polijas robežām. Kad pēc puča 1991.gadā ar grūtībām panācu manu atvaļināšanu no padomju armijas, kopā ar militārā orķestra dibināšanas iniciatoru diriģentu Jansonu ķērāmies pie tā veidošanas. Nebija nekā — ne formu, ne nošu, bija tikai milzīga vēlēšanās un patriotisms...

Tagad esmu gandarīts, ka beidzot orķestrim ir laba materiālā bāze, augstas kvalitātes mūzikas instrumentus ieskaitot. Tā kā orķestris ir profesionālu diriģentu Viestura Lazdiņa un Pētera Rudzīša drošās rokās, varu bez bažām darīt administratīvo darbu.

Diriģents, kapteinis Pēteris Rudzītis, pēc NBS komandiera apbalvojuma “Par nopelniem. III pakāpe” saņemšanas:

— Mana ienākšana militārā orķestra dzīvē saistīta ar laiku, kad pašreizējais ministrs Ģirts Valdis Kristovskis bija zemessardzes štāba priekšnieks. Man tad jau aiz muguras bija pietiekami gara diriģenta pieredze, bija pūtēju orķestris, un mēs, kā visi tā laika Latvijas patrioti, gribējām arī no savas puses ko dot atjaunotajai valstij. Sākās ar Zemessardzi. Militārā mūziķa pirmais uzdevums bez labas muzicēšanas, ir disciplīna. Karavīra forma uzliek lielāku atbildību, bet katrs mūziķis ir personība, arī ar to diriģentam jārēķinās. Viens no lielākajiem gandarījumiem bija piedalīšanās Ziemeļvalstu radio raidījumā par Latviju ierakstā Hamburgas radio. Bet diriģenta svētākais pienākums ir kritiski izvērtēt, kaut arī nav ko slēpt, uzslava arī ir patīkama.

Jā, tovakar diriģenti un mūziķi dzirdēja daudz labu un cildinošu vārdu gan no armijas komandieriem, gan profesionāliem mūziķiem un kultūras darbiniekiem, gan savām skolām, kurās jaunie mūziķi iesākuši savus vingrinājumus, kā arī no patālās Madonas puses, atceroties 1993.gadu, kad aukstajā zālē piecēluši kājās visus, saplūstot vienotā “Es dziedāšu par tevi, tēvu zeme!”

Tovakar vispirms bija koncerts, tad aplausu brāzmas un tad — ministra un komandieru apsveikšanas uzrunas.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, sveicot un apbalvojot mūziķus, sacīja;

— Tas, ka mums ir labs militārais orķestris, ir daudzu cilvēku nopelns, tas ir Latvijas mūziķu un mūzikas sabiedrības cilvēku darba rezultāts. Man ir liels prieks, ka Latvijā ir šāds orķestris, kas nebaidās visgrūtākajos laika apstākļos no nekādiem attālumiem ne Latvijā, ne ārpus tās un ir visur klāt, kur tas ir nepieciešams gan bruņotajiem spēkiem, gan sabiedrībai. Militārā jomā vienmēr jāpatur prātā, kas notiek tad, ja kāds kļūdās. Šī ir tā vienība, par kuru esmu drošs: lai kur tā dosies, tā izpildīs savu uzdevumu pēc labākās sirdsapziņas un visaugstākajā kvalitātē.

Teksts un foto: Andris Kļaviņš — “Latvijas Vēstnesim”

AR8.JPG (34243 bytes)
Militārie diriģenti — majors Dainis Vuškāns, majors Viesturs Lazdiņš,  virsseržants Ainārs Bāliņš un kapteinis Pēteris Rudzītis

AR3.JPG (20999 bytes)
Nacionālo bruņoto spēku orķestri sveic “Aģentūras “Rīga 800”” ģenerāldirektore Ingūna Rībena

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!