• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Grindeks" un Latvijas Zinātņu akadēmijas ikgadējām balvām un prēmijām zinātnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2001., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56544

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai laika pēdas saglabājas nezūdošās liecībās

Vēl šajā numurā

14.12.2001., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Grindeks” un Latvijas Zinātņu akadēmijas ikgadējām balvām un prēmijām zinātnē

Rīt, 15. decembrī, publiskā akciju sabiedrība “Grindeks” un Latvijas Zinātņu akadēmija jau ceturto gadu pasniegs gada balvas un prēmijas zinātnē ievērojamiem Latvijas zinātniekiem un labākajiem jaunajiem zinātniekiem.

Šogad “Grindeks” balvu pasniegšana notiek īpašā laikā, kad uzņēmums atzīmē trīskāršu jubileju. Decembra beigās aprit 55 gadi no uzņēmuma izveidošanas, 2001. gadā “Grindeks” svin desmit gadu jubileju kopš tā nosaukuma iedibināšanas. Savukārt trīsdesmit gadi pagājuši, kad tika slēgts līgums veiksmīgai sadarbībai ar japāņu firmu “Taiho Pharmaceutical” par “Grindeks” pretvēža oriģinālpreparāta “ftorafūra” aktīvās vielas piegādi.

Šogad publiskās akciju sabiedrības “Grindeks” un Latvijas Zinātņu akadēmijas gada balvas un prēmijas 1000 latu apmērā par izcilu veikumu zinātnē saņems trīs Latvijā ievērojami zinātnieki:

Elmārs Blūms — par izciliem pētījumiem siltumfizikā un magnētisko šķidrumu fizikas virziena iedibināšanu un attīstīšanu.

Līdzās Elmāra Blūma nozīmīgajam ieguldījumam zinātnē vienlaikus viņa kontā ir viens no lielākajiem vadīto doktorantu darbu skaits Latvijā.

Vija Kluša — par ieguldījumu farmakoloģijas zinātnes attīstībā.

Vija Kluša, turpinot aktīvu un nozīmīgu darbību zinātnē, to veiksmīgi apvieno ar profesores darbu Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē.

Andris Caune — par fundamentāliem pētījumiem Rīgas arheoloģijā un vēsturē.

Andris Caune ir viens no visievērojamākajiem Rīgas vēstures pētniekiem un daudzu pazīstamu grāmatu par Rīgas vēsturi autoriem.

Četras balvas un prēmijas 250 latu apmērā piešķirs labākajiem jaunajiem Latvijas zinātniekiem:

Kristīnei Babrei — par darbu “Humusvielu katalītiskā aktivitāte kondensācijas, hidrolīzes, nukleofilās pievienošanās un dekarboksilācijas reakcijās”;

Jevgēnijam Makarovam — par darbu “Datorsistēma terapijas izvēlei”;

Ilzei Puriņai — par darbu “Latvijas perspektīvo energoresursu izmantošanas enerģētiski ekonomskie aspekti un metodiskie pētījumi”;

Irēnai Baraškinai — par darbu “Starptautiskā ekonomika un Latvija maksājumu bilances kontekstā”.

Kā apliecinājumu piešķirtajai balvai laureāti saņems mākslinieka Jāņa Strupuļa veidotās zelta un sudraba goda zīmes ar gudrības un zināšanu simbola — pūces attēlu.

“Visus šos gadus uzņēmums “Grindeks” ir bijis visciešakā saistībā ar zinātni. Vēl vairāk — bez zinātnes sasniegumu pastāvīgas izmantošanas nav iedomājama farmaceitiska uzņēmuma izaugsme,” uzsver a/s “Grindeks” padomes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons. “Tādēļ šogad “Grindeks” 55 gadu jubilejā gribētu pateikties visiem tiem, kas ieguldījuši lielu darbu, un tādējādi veicinājuši uzņēmuma attīstību — gan zinātniekiem, gan ilggadējiem uzņēmuma darbiniekiem. Tikai ar neatlaidīgu un pamatīgu darbu, jauniem zinātniskiem pētījumiem esam sasnieguši uzņēmuma ražotnes atbilstību Eiropas līmeņa prasībām un iemantojuši sadarbības partnerus pasaules mērogā. Vienlaikus priecē, ka pakāpeniski līdz ar kopējo attīstību jaunās kategorijās mainījusies arī cilvēku domāšana, tā veicinot uzņēmuma un sabiedrības pilnveidošanos kopumā.”

Gada balva zinātnē tika iedibināta 1998. gada 4. jūnijā, publiskās akciju sabiedrības”Grindeks” padomes priekšsēdētājam Valdim Jākobsonam un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentam Jānim Stradiņam parakstot vienošanos par sadarbību un “Grindeks” gada balvām un prēmijām zinātnē. Saskaņā ar parakstīto dokumentu publiskā a/s “Grindeks” un LZA iedibināja 4 ikgadējas balvas un prēmijas labākajiem jaunajiem zinātniekiem un 3 ikgadējas prēmijas un balvas ievērojamiem Latvijas zinātniekiem par izcilu veikumu vai mūža devumu zinātnē. Prēmijas katru gadu piešķir atbilstoši nolikumam un to izmaksu finansiāli nodrošina publiskā a/s “Grindeks”.

Gada balva un prēmija zinātnē tradicionāli tiek pasniegta svinīgā ceremonijā gada nogalē, atzīmējot a/s “Grindeks” priekšteces — Zinātņu akadēmijas Eksperimentālās rūpnīcas dibināšanas dienu — 20. decembri. Šogad “Grindeks” 55 gadu jubilejas priekšvakarā uzņēmums iedibinājis arī apbalvojumu — Zelta un Sudraba goda zīmi. Zelta goda zīme tiek pasniegta darbiniekiem, kas uzņēmumā nostrādājuši 25 un vairāk gadu, bet Sudraba goda zīme — darbiniekiem, kas uzņēmumā nostrādājuši 15 un vairāk gadu. Šogad Zelta goda zīmi saņems 45 darbinieki, kas patlaban strādā uzņēmumā “Grindeks”, savukārt Sudraba goda zīmi — 78 uzņēmuma darbinieki. Jāuzsver, ka “Grindeks” ir viens no retajiem Latvijas uzņēmumiem, kas var lepoties ar darbinieku ilggadēju darbu uzņēmumā.

Tāpat par lielu ieguldījumu uzņēmuma attīstībā ar Zelta goda zīmi tiek apbalvoti arī pieci bijušie “Grindeks” darbinieki — Egils Upelnieks, Inese Kurmeļova, Vija Galviņa, Ninele Matohina un Staņislavs Zagrebins.

Par uzņēmuma “Grindeks” izveidošanu, sekmīgu un ilggadēju vadīšanu un ieguldījumu tā attīstībā un perspektīvā Zelta goda zīmi saņem “Grindeks” padomes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons.

Par lielu ieguldījumu uzņēmuma attīstībā un sadarbību ar “Grindeks” Zelta goda zīmi saņem bijušie “Grindeks” darbinieki — a/s “Olainfarm” prezidents Andris Jegorovs, Labklājības ministrijas Farmācijas departamenta direktors Juris Bundulis un Labklājības ministrijas Farmācijas inspekcijas vadītāja Iveta Streipa.

Par lielu ieguldījumu jaunu produktu radīšanā un aktīvu sadarbību ar uzņēmumu Zelta goda zīmi saņem akadēmiķi — Edmunds Lukevics, Ivars Kalviņš, Marģers Līdaka, Gunārs Duburs, Dr. chem. Regīna Žuka un Latvijas Zāļu aģentūras ģenerāldirektors Jānis Ozoliņš.

Par ieguldījumu uzņēmuma nosaukuma izstrādē ar Zelta goda zīmi tiek apbalvots Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents akadēmiķis Jānis Stradiņš.

Par ilggadēju darbu uzņēmumā ar Zelta goda zīmi tiek apbalvots “Grindeks” arodkomitejas priekšsēdētājs Gunārs Skubiņš.

Par “Grindeks” pirmsākumu tiek uzskatīts 1946. gads, kad Padomju Latvijas valdība pieņēma lēmumu par Vitamīnu un hormonu rūpnīcas nodošanu Latvijas Zinātņu akadēmijas pārziņā. 1957. gadā Eksperimentālo vitamīnu rūpnīcu iekļauj Organiskās sintēzes institūta (OSI) sastāvā, izveidojot LZA Organiskās sintēzes institūta Eksperimentālo rūpnīcu. Kā zīmīgs jāuzsver 1991. gads, kad nodibināta Latvijas Valsts medicīnisko preparātu pētniecības un ražošanas firma “Grindeks”, nosaukuma pamatā liekot pirmā latviešu izcelsmes farmaceita, dabaszinātnieka, ārsta, ķīmiķa profesora Dāvida Hieronīma Grindeļa vārdu.

A/s “Grindeks” kopš tās dibināšanas brīža ir bijusi cieši saistīta ar Latvijas zinātni un vienmēr ir centusies veicināt sadarbību, gan izmantojot zinātnieku izstrādes savā darbā, gan savu iespēju robežās atbalstot zinātni. Pasniedzot gada balvas un prēmijas zinātnē, a/s “Grindeks” ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem zinātnes mecenātiem, rādīdams piemēru citiem uzņēmumiem, atbalstot nozari, kas valsts attīstībai ir viena no svarīgākajām.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!