• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas izskaņas izstādi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2001., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par VID anulētajām licencēm

Vēl šajā numurā

14.12.2001., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rīgas izskaņas izstādi

13. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklāta izstāde “Rīga un rīdzinieki grāmatzīmēs”, kas veltīta Rīgas astoņsimtgadei kā jubilejas gada noslēguma akords, dāvinājums pilsētai un visiem, kuri patiesi interesējas par ekslibru mākslu.

Izstādē eksponētās grāmatzīmes veltītas Rīgai un Rīgas iedzīvotājiem. Motīvu un tēlu amplitūda ir ļoti plaša — no heraldiskiem simboliem un Rīgas pieminekļiem līdz pat pasaules kultūras cilvēku portretiem. Īpaša grāmatzīmju grupa ir A.Jupatova darbi, viņam Rīga vienmēr ir bijusi galvenā daiļrades tēma.

No LNB grāmatzīmju kolekcijas izstādei atlasīti apmēram 50 mākslinieku darbi, to vidū ir R.Zariņa, P.Upīša, O.Medņa, Z.Zuzes, G.Kroļļa, E.Viliamas, J.Antimonovas, M.Tēraudes, N.Čerņecovas, D.Zinovjeva, H.Ertes, V.Staņislavska un citu mākslinieku darbi.

Izstādītajās grāmatzīmēs skatītājs var ieraudzīt aktieru un mūziķu, literātu un dejotāju Rīgu, intelektuālo Rīgu, kas ģenerē jaunas idejas un rada jaunu mākslu.

Vienas no vecākajām ekspozīcijā redzētajām grāmatzīmēm ir 1868. gadā nezināma mākslinieka veidotais veltījums Brūna grāmatu un mākslas priekšmetu tirgotavai un 1892. gadā zīmētā Emīla Deplera grāmatzīme.

Pavisam Latvijas Nacionālās bibliotēkas fondos glabājas vairāk nekā divi tūkstoši grāmatzīmju. Lielu fonda daļu veido 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma vācu mākslinieku darbi, to vidū izcili vācu jūgendstila paraugi. Fondā pārstāvētas arī krievu pirmsrevolūcijas grāmatzīmes, bet, protams, vislielāko daļu veido latviešu mākslinieku ekslibri.

Izstāde “Rīga un rīdzinieki grāmatzīmēs” būs skatāma LNB Izstāžu zālē līdz 26. janvārim bibliotēkas darba laikā.

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas  informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!