• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar labām iestrādēm un gandarīta par paveikto. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2001., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ja mums nebūs stipras ģimenes, mums nevarēs būt stipra valsts

Vēl šajā numurā

18.12.2001., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar labām iestrādēm un gandarīta par paveikto

“Aģentūras Rīga 800” ģenerāldirektore Mag.arch. Ingūna Rībena:

Rīgas jubilejas gada noslēgumā atskatoties uz savas darbības četriem gadiem, “Aģentūra Rīga 800” ir apmierināta un gandarīta par paveikto. Rīgas astoņsimtgades svinību kulminācijas pasākumus šā gada 17., 18. un 19. augustā apmeklēja ap pusotra miljona cilvēku, kas Latvijas galvaspilsētai ir rekordliels skaitlis. Tā bija arī pirmā reize, kad Rīgā vienlaikus notika tik plaša mēroga pasākumi. Svētku norise un atsauksmes liecina, ka Rīgas “Gadsimta jubileja” izdevusies godam un tiek uzskatīta par 2001. gada krāšņāko un priecīgāko notikumu Latvijā.

Respektējot to, ka Livonijas Indriķa hronikās Rīga kā apdzīvota vieta pirmoreiz minēta 1198. gadā, Rīgas jubilejas atzīmēšana tika izvērsta vairāku gadu garumā.

R2.JPG (28537 bytes)“Latvijas Vēstneša” galvenā redaktora pirmais vietnieks Andris Sproģis saņem “Latvijas Vēstnesim” piešķirto Godinājuma rakstu “Rīga pateicas” no “Aģentūras Rīga 800” ģenerāldirektores Ingūnas Rībenas

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Rīgas dome 1997. gadā pieņēma lēmumu iedalīt četrus svinību gadus atbilstošās tematiskās ievirzēs: 1998. — Rīgas pirmiedzīvotāju — lībiešu gads, 1999. — Rīgas sakopšanas gads, 2000. — Garīgās sakārtošanās gads, 2001. — Rīgas 800 gadu jubilejas svinību gads. “Aģentūra Rīga 800” šo gadu laikā īstenojusi minētās programmatiskās ievirzes, gan atbalstot Rīgai būtiskas iniciatīvas kultūras jomā, gan inspirējot jaunus projektus.

2000. gadā “Aģentūra Rīga 800” izveidoja Rīgas Tūrisma un informācijas centru Rātslaukumā, kas 2001. gada vasarā — tūrisma sezonas laikā — apkalpoja vidēji 600–700 apmeklētāju dienā, Rīgas svinību laikā — 800–1000 apmeklētāju dienā. Informācijas centrs arī savāca un apkopoja iespējami plašu informāciju par norisēm sportā, kultūrā un citās jomās 2001. gada Rīgā, izveidojot pārskatāmu un brīvi pieejamu datu bāzi. “Aģentūra Rīga 800” ar jaunizveidotu Rīgas stendu un informatīviem materiāliem, sadarbojoties ar Latvijas Tūrisma attīstības aģentūru, piedalījusies starptautiskajos tūrisma gadatirgos un izstādēs (Berlīnē, Helsinkos, Maskavā, Stokholmā, Londonā, Hannoverē u.c.), popularizējot Rīgas vārdu un pilsētas 800 gadu jubileju.

Astoņsimtgades svinībām arī tika izstrādāta pirmā profesionālā mūsdienu Rīgas reklāmas kampaņa “Rīga — iedvesmas pilsēta”, definējot pilsētu kā zināmu, bet emocionāli atjaunojamu vērtību Latvijas iedzīvotājiem un kā neparastu, intereses vērtu vietu tuvāko Baltijas reģiona valstu iedzīvotājiem.

2001. gadā “Aģentūrai Rīga 800” izdevās lielā mērā darīt intensīvāku Rīgas kultūras dzīvi. Daudzie koncerti, jaunas grāmatas un zinātniski izdevumi, 20. gadsimta 100 labākās filmas, izstādes un konferences, kā arī citi spilgti Rīgai veltīti pasākumi apliecināja, ka Rīga ir pilsēta, kurā līdzās dinamiskai ekonomiskai attīstībai var ritēt līdzvērtīgi spraiga garīgā un augsti profesionāla kultūras dzīve.

Tomēr “Aģentūras Rīga 800” galvenais uzdevums bija Rīgas jubilejas svinību pasākumu 17., 18. un 19. augustā organizēšana un koordinācija. To laikā tika atklāta izstāde “Trīs zvaigznes, trīs kroņi”, izstāde “Metropole. Rīga”, notika Rīgas jubilejas atklāšanas ceremonija Doma laukumā ar Baltijas valstu izcilāko džeza mūziķu piedalīšanos, pilsētas astoņu gadsimtu vēsture izdzīvota pasākumā “Rīga gadsimtos” 13 svētku zonās Vecrīgā 18. augustā un svētku vainagojums bija pirodigitālā sinhronizācija — skaņas un gaismas priekšnesums ar Mārtiņa Brauna mūziku “Sapnis par Rīgu”. 19. augustā svētki turpinājās ar Nākotnes jeb Bērnu dienu, kuras laikā Vecrīgā notika pasākumi bērniem un uz lielajiem ekrāniem pirmo reizi tika rādīta animācijas filma “Neparastie rīdzinieki”. Svinību izskaņā Nacionālajā operā notika koncertcikla “Pilsētai un pasaulei” galā koncerts, kurā piedalījās izcilākās Rīgas mūzikas zvaigznes.

Rīgas 800 gadu svinības daudzējādā ziņā veicinājušas arī augstāku organizatorisko, tehnisko, māksliniecisko un radošo kritēriju respektēšanu un realizēšanu. Uzkrātā pieredze ir nenovērtējama. Pilsētas astoņsimtgades jubileja ir apliecinājums arī tam, ka Latvijas sabiedrība spēj vienoties kopīgam priecīgam garīgam pārdzīvojumam. Patiesi demokrātiski, uz cilvēkiem vērsti un profesionāli gatavoti svētki šodienas Latvijā spēj radīt pozitīvu gaisotni un ļauj atklātāk izpausties tam cilvēciskajam, kas zem ikdienības spiedoga mīt katrā no mums.

Tomēr visus četrus darbības gadus “Aģentūrai Rīga 800” nācies saskarties ar tendenci, ka ar politiku tieši nesaistītas lietas Latvijā tiek bezgaumīgi politizētas, īpaši par to pārliecinoties pēdējās pašvaldību priekšvēlēšanu kampaņas laikā, kad Aģentūra, kas nekad nav atradusies kādas partijas “paspārnē”, medijos tika izmantota par “futbola bumbu” politisko partiju savstarpējos cīniņos. “Aģentūra Rīga 800”, piedzīvojot gan “Latvijas ceļa”, gan TB/LNNK, gan LSDSP virsvadību Rīgas domē, no savas darbības sākuma līdz pat paziņojumam par tās likvidēšanu ir atradusies politiskā caurvējā.

Politiķiem izšķiroties par “Aģentūras Rīga 800” likvidāciju, Aģentūra atstās Rīgas pilsētai profesionālas iestrādes Rīgas tēla tālākai veidošanai, bet visiem rīdziniekiem un Latvijas iedzīvotājiem — jaunas tradīcijas, kas jāturpina un jāattīsta, un pozitīvu kopīgu svētku svinēšanas pieredzi.

2001. gada 17. decembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!