• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pār mums un Japānu spīd viena saule". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2001., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56645

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Šis gads mūsu ārpolitikā bijis sekmīgs"

Vēl šajā numurā

19.12.2001., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Pār mums un Japānu spīd viena saule”

Vakar, 18.decembrī, Latvijā vizītē uzturējās Japānas ārlietu ministra vietnieks

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

J3.JPG (18767 bytes) J1.JPG (17229 bytes)
 

Vakar, 18.decembrī, tikšanās laikā: Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš un Japānas ārlietu ministra vietnieks Šigeo Uetake

Pie ārlietu ministra

18. decembrī vizītē Latvijā ieradās Japānas ārlietu ministra vietnieks Šigeo Uetake, lai apspriestu tālākās divpusējās sadarbības perspektīvas un atzīmētu desmito gadadienu kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas starp Latviju un Japānu.

Tiekoties ar Japānas ārlietu ministra vietnieku, Latvijas ārlietu ministrs I.Bērziņš raksturoja Latvijas – Japānas attiecības kā pozitīvi vērstas un virzītas uz tālāku aktivizāciju. I.Bērziņš iepazīstināja Š.Uetaki ar Latvijas paveikto ceļā uz Eiropas Savienību un NATO. Japānas ārlietu ministra vietnieks pauda atbalstu Latvijas virzībai uz ES un NATO, kas veicinās reģionālo labklājību un stabilitāti. Sarunas gaitā notika viedokļu apmaiņa par aktuāliem starptautisko attiecību jautājumiem, tostarp arī par cīņu ar starptautisko terorismu. Š. Uetake informēja Latvijas pusi par Japānas iesaisti situācijas normalizēšanā Afganistānā. Tikšanās laikā pārrunātas ekonomiskās attīstības tendences abās valstīs. Š.Uetake atzinīgi novērtēja Latvijas sasniegto ekonomisko reformu jomā un sasniegto ekonomisko izaugsmi, savukārt I.Bērziņš aicināja Japānas pusi aktīvāk investēt Latvijā kā topošajā ES dalībvalstī. Sarunas nobeigumā Š.Uetake uzaicināja I.Bērziņu apmeklēt vizītē Japānu.

Š.Uetake tikās arī ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Māri Riekstiņu. Sarunas laikā tika augstu novērtēta līdzšinējā divpusējā sadarbība, kā arī izteikta cerība, ka Latvijas sadarbība ar Japānu padziļināsies politikas, ekonomikas un kultūras jomā. Kā nozīmīgs notikums abu valstu attiecībās tika atzīmēta Latvijas tirdzniecības misija Tokijā, kura tika rīkota ar Japānas Ārējās tirdzniecības organizācijas atbalstu. Š.Uetake pauda gandarījumu par veiksmīgo sadarbību ar Latviju dažādu projektu īstenošanā kultūras jomā. Abas puses arī vienojās par nepieciešamību veicināt tūrismu un aktīvāku informācijas apmaiņu starp abu valstu iedzīvotājiem. Kā pozitīvu piemēru gan M.Riekstiņš, gan Š.Uetake minēja sadarbību starp Rīgu un Kobi.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

J4.JPG (21169 bytes) J2.JPG (23252 bytes)

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 18.decembrī, Latvijas un Japānas delegāciju sarunu laikā: Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš

(centrā); Japānas ārlietu ministra vietnieks Šigeo Uetake (centrā)

Pie Saeimas priekšsēdētāja biedra

Otrdien, 18.decembrī, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks tikās ar Japānas ārlietu ministra vietnieku Šigeo Uetaki.

Tikšanās dalībnieki sprieda par abu valstu divpusējo attiecību padziļināšanas iespējām. Japānas ārlietu ministra vietnieks pauda savas valsts ieinteresētību abpusējā dialoga paplašināšanā, akcentējot Japānas valdības atbalstu Latvijai tās eirointegrācijas procesā. Puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Japānas parlamentos izveidoto abu valstu parlamentu sadarbības grupu darbu, atzīmējot, ka starp tām izveidojušies labi kontakti.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs R.Pīks atzina, ka veiksmīga ir abu valstu sadarbība kultūras jomā, savukārt tūrisma attīstībai ir plašas perspektīvas.

Sarunas dalībnieki augstu novērtēja Japānas vēstniecības Latvijā veikumu abu valstu dialoga intensificēšanā. R.Pīks apliecināja, ka Latvijas vēstniecības atvēršana Japānā mūsu valstij ir ļoti svarīga.

Sarunas noslēgumā abu valstu augstās amatpersonas pauda gatavību turpināt plašu un intensīvu dialogu, lai veicinātu divpusējo attiecību padziļināšanos.

 

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 18.decembrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Japānas ārlietu ministra vietnieku Šigeo Uetaki.

Abas amatpersonas pauda pārliecību, ka divpusējā sadarbība starp Latviju un Japānu ir attīstījusies pozitīvi, tomēr vēl pastāv neizmantotas iespējas dialoga paplašināšanā. A. Bērziņš atzina, ka Latvija augstu vērtē Japānas vēstniecības atvēršanu 2000.gada martā un tās darbību, īpaši iesaistoties gan ekonomisku pasākumu, gan kultūras projektu realizācijā.

A. Bērziņš pauda gandarījumu par Japānas Ārējās tirdzniecības organizācijas rīkoto Latvijas/Baltijas tirdzniecības misiju Tokijā šā gada septembrī. Tā bijusi lieliska iespēja Japānas uzņēmējiem iepazīties ar situāciju biznesa jomā Latvijā, kā arī veidot tiešos lietišķos kontaktus starp uzņēmējiem.

Š. Uetake izteica atzinību par Latvijas veiksmīgo ekonomisko attīstību pēdējo desmit gadu laikā, kas dod iespējas intensīvai ekonomiskai sadarbībai ar ārvalstīm. Abas amatpersonas pauda pārliecību, ka, Latvijai iestājoties ES un NATO, uzlabosies arī savstarpējā sadarbība ar Japānu un iestāšanās pavērs plašākas iespējas abu valstu biznesa jomā.

A. Bērziņš uzsvēra, ka Latvijas sabiedrībā ir vērojama liela interese par Japānas kultūru. To veicina pozitīvā Latvijas — Japānas sadarbība kultūras jomā.

A. Bērziņš izteica atzinību par Japānas valdības atbalstu Latvijas Nacionālajai operai un Liepājas simfoniskajam orķestrim, kas ieguva jaunus mūzikas instrumentus.

Š. Uetake, atbildot uz A. Bērziņa interesi, pastāstīja, ka Latvijā dzimusī zilonīte Zuze, kura tagad dzīvo Kobē, tiekot labi aprūpēta un uzturot labas attiecības ar savu draugu Maksi. Savukārt A. Bērziņš piebilda, ka Rīgas zoodārzā dzīvojošās Japānas dzērves jūtoties tik labi, ka, iespējams, Rīga kļūs par vietu, kur citi Eiropas zoodārzi varētu iegādāties Japānas dzērves.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!