Ministru kabineta noteikumi Nr.518
Rīgā 2001.gada 18.decembrī (prot. Nr.61, 3.§)
Noteikumi par jēlspirta un spirta zuduma normām un citu alkoholisko dzērienu iztrūkuma (zuduma) normām jēlspirta, spirta un citu alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās)
Izdoti saskaņā
ar Alkohola aprites likuma 29.panta 1.punktu
un likuma “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem”
17.panta trešās daļas 2.punkta “a” apakšpunktu
1. Noteikumi nosaka jēlspirta un spirta zuduma normas, kā arī citu alkoholisko dzērienu iztrūkuma (zuduma) (turpmāk — zudums) normas jēlspirta, spirta un citu alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās) ražošanas, pārstrādes un pārvadāšanas procesā, kā arī uzglabāšanas procesā akcīzes preču noliktavā. Zuduma normas noteiktas par taksācijas periodu.
2. Zuduma normas ir noteiktas:
2.1. jēlspirtam un spirtam — procentos no alkoholiskā dzēriena daudzuma, kas izteikts absolūtā spirta litros;
2.2. vīnam un pārējiem raudzētajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī starpproduktiem — procentos no alkoholiskā dzēriena daudzuma litros;
2.3. pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem — procentos no alkoholiskā dzēriena daudzuma, kas izteikts absolūtā spirta litros.
3. Jēlspirta ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) ir šādas jēlspirta zuduma normas:
3.1. ražošanas un pārstrādes procesā (no ražošanas vai pārstrādes procesa tehniskajos noteikumos noteiktā teorētiskā iznākuma daudzuma) — 0,2;
3.2. pārvadāšanas procesā un uzglabāšanas procesā (pārvadāšanas procesā — no pavaddokumentos norādītā daudzuma, uzglabāšanas procesā — no uzskaites dokumentos norādītā daudzuma) — 0,2.
4. Spirta ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) ir šādas jēlspirta un spirta zuduma normas:
4.1. jēlspirta uzglabāšanas procesā (no uzskaites dokumentos norādītā daudzuma) — 0,2;
4.2. spirta ražošanas (rektifikācijas) un pārstrādes procesā (no ražošanas vai pārstrādes procesa tehniskajos noteikumos noteiktā teorētiskā iznākuma daudzuma) — 0,2;
4.3. spirta pārvadāšanas un uzglabāšanas procesā (pārvadāšanas procesā — no pavaddokumentos norādītā daudzuma, uzglabāšanas procesā — no uzskaites dokumentos norādītā daudzuma) — 0,2.
5. Citu alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) ir šādas spirta un citu alkoholisko dzērienu zuduma normas:
5.1. spirta un citu nefasētu alkoholisko dzērienu uzglabāšanas procesā (arī alkoholisko dzērienu ražošanas izejvielu uzglabāšanas procesā (no piegādes pavaddokumentos norādītā daudzuma)) — 0,2;
5.2. citu alkoholisko dzērienu ražošanas un pārstrādes procesā (kopā no alkoholisko dzērienu ražošanas vai pārstrādes procesā izmantotā spirtu saturošo produktu daudzuma):
5.2.1. vīnam un pārējiem raudzētajiem dzērieniem — 1,8;
5.2.2. starpproduktiem — 1,8;
5.2.3. pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem:
5.2.3.1. alkoholisko dzērienu ražošanas izejvielām — 5,7;
5.2.3.2. liķierim, saldajam — 1,6;
5.2.3.3. brendijam un konjakam, rūgtajam — 1,0;
5.2.3.4. viskijam — 1,8;
5.2.3.5. Rīgas melnajam balzamam — 2,7;
5.2.3.6. degvīnam un citiem iepriekš neminētiem alkoholiskajiem dzērieniem — 0,8.
6. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1999.gada 15.jūnija noteikumus Nr.217 “Noteikumi par jēlspirta un spirta zuduma normām” (Latvijas Vēstnesis, 1999, 198./199.nr.).
Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ
Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ