• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts galvojumu bioetanola rūpnīcas projektam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2001., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56793

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par paveikto, kas gandarī, par darāmo, kas rada rūpes

Vēl šajā numurā

21.12.2001., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts galvojumu bioetanola rūpnīcas projektam

Finansu ministrs Gundars Bērziņš ir atteicies 2001.gadā izsniegt galvojumu valsts vārdā SIA “Jaunpagasts Plus” bioetanola rūpnīcas izveides projektam. Finansu ministrs otrdien, 18.decembrī, ir parakstījis oficiālu vēstuli “Jaunpagasts Plus” vadībai, kurā informē par savu lēmumu un tā pamatojumu — pārāk lielo risku aizdevuma atmaksas iespējām, pašu finansējuma trūkumu, nodrošinājuma trūkumu un nespēju norādīt potenciālos saražotā spirta pircējus.

“Jaunpagasts Plus” 2001.gadā pretendēja uz valsts galvojumu 14,26 miljonu latu apmērā bioetanola ražošanas rūpnīcas izveides projektam. Biznesa plāns paredzēja, ka pēc uzcelšanas jaunā rūpnīca ražotu degvielas etanolu, pārtikas etanolu un lopbarību (sauso šķiedeni).

1) Izvērtējot SIA “Jaunpagasts Plus” iesniegtos dokumentus, tika secināts, ka uzņēmuma aizdevuma atmaksas iespēju risks ir paaugstināts. Tas ir: valsts, izsniedzot galvojumu, uzņemtos pārāk lielu risku. Arī zvērināta revidenta atzinumā norādīts: “Ir ļoti ticams, ka faktiskie rezultāti atšķirsies no prognozētajiem, jo gaidāmie notikumi bieži vien neīstenojas tā, kā ir iecerēts, un atšķirības var būt būtiskas.”

2) Pat pēc vairākkārtējiem lūgumiem “Jaunpagasts Plus” netika iesniedzis Finansu ministrijā dokumentus, kas apliecinātu jaunās rūpnīcas saražotā pārtikas etanola realizācijas iespējas (piemēram, līgumus vai nodomu protokolus ar potenciālajiem etanola pircējiem). Turklāt arī iesniegtajos nodomu protokolos par degvielas etanola realizāciju nav noteikta iespējamā cena (par cenu vienošanās paredzēta vēlāk), kas varētu nākotnē apgrūtināt arī degvielas etanola realizāciju.

3) “Jaunpagasts Plus” kapitāla īpatsvars kopējos aktīvos projekta realizācijas gaitā var kļūt kritiski zems, un uzņēmums nav arī ievērojis auditoru doto slēdzienu par nepieciešamību palielināt pamatkapitālu. Turklāt kopējās projekta izmaksas, kas pārsniedz valsts galvotā kredīta apjomu, prasa arī subordinētā kapitāla piesaisti 5,935 miljonu dolāru apmērā (uzņēmuma paša līdzfinansējums), taču par šī kapitāla piesaisti paredzēts lemt tikai pēc valsts galvojuma izsniegšanas.

4) “Jaunpagasts Plus” nespēj sniegt galvojuma nodrošinājumu — pašlaik uzņēmuma īpašums 1,173 miljonu latu apjomā jau ir ieķīlāts, un tas ir 55% no pamatlīdzekļu vērtības. Konkrētu atbildi par to, kad un kā ķīla tiks atbrīvota, uzņēmums nav sniedzis. Turklāt SIA “Jaunpagasts Plus” īpašuma vērtība ir daudz mazāka nekā prasītā valsts galvojuma summa.

 

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!