• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par alkohola pārdošanu tirgos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2001., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56794

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts galvojumu bioetanola rūpnīcas projektam

Vēl šajā numurā

21.12.2001., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par alkohola pārdošanu tirgos

Finansu ministrs Gundars Bērziņš otrdien, 18.decembrī, ir parakstījis atbildes vēstuli Ministru prezidentam, kurā noraida premjera priekšlikumu atļaut Latvijas tirgos brīvi tirgot alkoholiskos dzērienus. Finansu ministrs uzskata, ka šāda atļauja būtu ne tikai pretrunā ar Ministru kabineta darbības deklarāciju, bet arī apdraudētu valsts ekonomiskās un fiskālās intereses, palielinātu iespējas tirgot nelegālo alkoholu un tādējādi apdraudētu sabiedrības locekļu veselību un dzīvību.

Sabiedriskā organizācija “Latvijas Tirgu savienība” šā gada vasarā bija vērsusies pie finansu ministra un premjera ar vēstuli, izsakot priekšlikumu atļaut tirgos brīvi pārdot alkoholiskos dzērienus. Finansu ministrs šādu iespēju ir noraidījis jau sākotnēji, savukārt no premjera tika saņemta rezolūcija sagatavot grozījumus Alkohola aprites likumā, kas atļautu šādu tirdzniecību.

Finansu ministrs kategoriski iestājas pret šādām izmaiņām un par savu viedokli un argumentiem informē Ministru prezidentu.

Vēstulē norādīts, ka atļauja tirgos pārdot alkoholu būtu krasā pretrunā ar Deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbību, jo tajā noteikts, ka šī valdība iestājas par tirgus ekonomiku, nevis tirgus sabiedrību un ir uzņēmusies nodrošināt viegli administrējamu nodokļu sistēmu, kā arī devusi solījumu ierobežot alkohola tirdzniecības vietu skaitu.

Pašlaik Alkohola aprites likuma 6.panta 5.daļa aizliedz tirgos nodarboties ar alkoholisko dzērienu pārdošanu, izņemot mazumtirdzniecību ar alkoholiskajiem dzērieniem patērēšanai uz vietas (izlejamā veidā). Šis aizliegums tirgus teritorijās nodala nelegālas izcelsmes alkoholiskos dzērienus no legālas izcelsmes alkoholiskajiem dzērieniem. Aizlieguma atcelšanas gadījumā nelegālie alkoholiskie dzērieni varētu tikt realizēti legālā tirgus aizsegā.

Tādējādi var rasties situācija, ka legālie alkoholiskie dzērieni kļūs par patērētāju piesaistes objektu arī nelegālajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kā rezultātā tiks apdraudēta patērētāju veselība un dzīvība, norādīts vēstulē. Turklāt iespējams, ka šādās tirdzniecības vietās kā legāls alkohols patērētājiem tiktu piedāvāts ne tikai nelegālas izcelsmes, bet arī it kā legāls, viltots alkohols.

Ja palielinātos nelegālo alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomi, saruktu legālā, kvalitatīvā alkohola pārdošanas apjomi. Samazinātos arī valsts budžeta ieņēmumi no alkohola akcīzes nodokļa.

Finansu ministrs vēstulē norāda — iepriekš minēto apsvērumu dēļ pat būtu izvērtējama pašlaik likumā esošā norma par atļauju pārdot tirgos izlejamo alkoholu, jo šāda veida uzņēmējdarbība tirgus teritorijās paaugstina risku patērēt dzīvībai bīstamu produktu.

 

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!