• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2001., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56806

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
2001. gada 17. decembra sēde

Vēl šajā numurā

22.12.2001., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

 

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim darbu.

Pirms izskatām darba kārtību, ir jālemj par iespējamām izmaiņām tajā.

Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz izdarīt grozījumus šīsdienas sēdes darba kārtībā un atcelt darba kārtības 19.punkta — likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”” izskatīšanu. Nav iebildumu.

Tāpat Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz atcelt arī likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Aizsardzības spēkiem”” izskatīšanu. Iebildumu nav.

Budžeta un finansu (nodoklu) komisija, kā arī 15 “Latvijas ceļa” frakcijas deputāti lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu”. Pēc 4.darba kārtības punkta. Vai ir iebildes? Nav.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz atlikt likumprojekta “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” izskatīšanu. Vai ir iebildumi? Nav.

Deputāti Imants Kalniņš un Vaira Paegle ir iesnieguši iesniegumus ar lūgumu piešķirt viņiem bezalgas atvaļinājumu šī gada 20.decembrī. Priekšlikums izskatīt šos iesniegumus sadaļā “Par atvaļinājumu piešķiršanu” pēc 4.darba kārtības punkta. Nav iebildumu?

Izskatām Prezidija ziņojumus par saņemtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Rumānijas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību” nodot Ārlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Birkava, Zvejsalnieka, Paula, Labanovska, Plinera, Seiksta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Augstskolu likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — nav, atturas — 43. Likumprojekts komisijai netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Ražuka, Panteļējeva, Damberga, Pīka, Straumes un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātajam sabiedriskajam fondam” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Par vēlas runāt deputāts Romualds Ražuks.

R.Ražuks (LC). Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāj, cienījamās kolēģes, godājamie kolēģi! Izskatāmais jautājums “Par nekustamā īpašuma nodošanu 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātajam sabiedriskajam fondam” — tas ir loģisks turpinājums pirms septiņiem gadiem izveidotās sabiedriskās organizācijas tālākai attīstībai un darbībai. 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātais sabiedriskais fonds tika radīts pirms septiņiem gadiem kā sabiedriskā organizācija, un tāds tas arī turpina pastāvēt, lai tālāk attīstītu tās tradīcijas un vēsturisko mantojumu, kas tika radīts ar visas Latvijas tautas centieniem 1991.gada janvārī Rīgas aizstāvēšanas laikā — barikāžu epopejas laikā. Šinī laikā tika izveidota un radīta 1991.gada barikāžu piemiņas zīme, ko sākumā pasniedza sabiedriskā organizācija, tālāk ar fonda dalībnieku pūliņiem tika uzrakstīts attiecīgs likums, un tagad šī piemiņas zīme ir valstisks apbalvojums, un to pasniedz valsts struktūra, valde, Saeimas priekšsēdētāja Jāņa Straumes vadībā. Tāpat tika izveidots attiecīgs likums par sociāliem pabalstiem bojāgājušo bērniem, 1991.gada barikāžu piemiņas centrā ir izveidots muzejs, kur tiek glabāts tālaika vēsturiskais mantojums. Fonds organizē arī nemitīgi katru gadu skolēnu konkursus, lai atcerētos to laiku, aprakstītu savas pilsētas, sava pagasta, savas apdzīvotās vietas vēsturi. Šī fonda darbības kulminācija bija 1991.gada barikāžu piemiņas desmitgade, ko valdība uzticēja vadīt 1991.gada barikāžu dalībnieku fondam un kas godam tika novadīts. Aicinu atbalstīt šī likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās ar mērķi nostiprināt tālāk šo sabiedrisko organizāciju, kas ir pierādījusi savu efektivitāti un labu darbu pagājušo gadu darbībā, kopjot šo vēsturisko mantojumu, piemiņu, un lai nodrošinātu, lai šis uzkrātais darbs nepazustu, lai būtu šis centrs, kur glabāt 1991.gada uzkrāto un tālāk attīstītu nākotnē. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Viens ir runājis par. Vai kāds vēlas runāt pret? Vai ir nepieciešams balsot? Nav. Likumprojekts nodots komisijām.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis 10 deputātu ierosinājumu izslēgt no šīsdienas darba kārtības likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju””. Vai ir iebildes? Nav. Izslēdzam.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par iesniegumu piešķirt bezalgas atvaļinājumu šā gada 20.decembrī deputātam Valdim Birkavam! Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret — nav, atturas — 1. Iesniegums akceptēts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu šī gada 20.decembrī deputātam Imantam Kalniņam! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Iesniegums akceptēts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu šī gada 20.decembrī deputātei Vairai Paeglei! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Iesniegums apstiprināts.

Izskatām lēmuma projektu “Par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu”.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Augsti godātie Prezidija locekļi! Godātie deputāti! Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir izskatījusi un atbalsta Ilmāra Rimšēviča kandidatūru ievēlēšanai par Latvijas Bankas prezidentu. Ir arī sagatavots dokuments 3945, tas ir lēmuma projekts “Par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu”, un lēmums stājas spēkā 2001.gada 21. decembrī.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates! Arnis Kalniņš.

A.Kalniņš (LSDSP). Godājamais priekšsēdētāj! Cienījamie klātesošie! Es arī atbalstu tikko minētās komisijas priekšlikumu un uzskatu par lietderīgu, ka Latvijas Bankas prezidenta amatu varētu pildīt Ilmārs Rimšēvičs. Un es ceru, ka tas turpinās stiprināt valūtas stabilitāti, turpmāk ierobežot tāpat inflāciju. Taču ceru arī to, ka iespējamais jaunais bankas prezidents varēs vēl tiešāk ar viņa rīcībā esošajiem instrumentiem, tas ir, valsts bankas instrumentiem, ietekmēt vēl pozitīvāku kredītlikmju pazemināšanu Latvijas komercbankās, kā arī vēl tiešāk, nopietnāk un izsvērtāk domāt par lata iespējamo tālāku iesaistīšanos un Latvijas iesaistīšanos Eiropas monetārajā sistēmā, tad arī mums neizbēgamais process par lata tālāku piesaisti Eiropas vienotajai valūtai.

Un visbeidzot es varu atzīmēt pozitīvi to, ka kandidatūra kādreiz, 10 gadus atpakaļ, esot tuvu arī Latvijas Tautas frontes tautsaimniecības jautājumu risināšanas lietām, devās papildināt zināšanas ārvalstīs un atgriezās jaunā kvalitātē, un, lietderīgi šīs zināšanas un jaunību saskaņojot, ir ieguldījis esošajā Latvijas Bankas darbā, izpildot valdes priekšsēdētāja amatu. Tāpēc es aicinu atbalstīt šo kandidatūru. Paldies!

Sēdes vadītājs. Imants Burvis.

I.Burvis (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Godātais Prezidij! Jāapzinās ir tas, ka, protams, no tik daudziem kandidātiem, cik mums šodien priekšā ir nostādīti uz Latvijas Bankas prezidenta amatu, dabīgi, jāizvēlas pats labākais, un, pēc visa spriežot, Rimšēviča kungs varētu tāds arī būt. Kaut vai tāpēc vien, ka nevienam nav noslēpums, ka viņš bija pietiekami spēcīga un ietekmīga figūra Latvijas Bankā arī iepriekšējā bankas darbībā. Gribētos vienīgi novēlēt Rimšēviča kungam divas lietas. Pirmkārt, tomēr skatīties, lai bankas politika vairāk nāktu par labu ne monetārajai politikai valstī, bet tautsaimniecības attīstībai valstī. Jo daudzi uzņēmēji tomēr, tā vai savādāk, vaidēja zem stingrās monetārās politikas. Un, godīgi sakot, gribētos, lai Rimšēviča kungs pāris vārdus no šīs tribīnes bilstu mums, kā viņš plāno... ja mēs atļausim, tad būs. Kā viņš plāno bankas darbību valstī. Un vai mums pastāv cerības sagaidīt, ka, aizejot no bankas prezidenta amata, viņš tāpat kā iepriekšējais bankas prezidents veidos jaunu, spēcīgu un vēl godīgāku nekā līdz šim jaunu partiju. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Burvja kungs, jums bija iespēja uzaicināt Rimšēviča kungu uz frakciju, kur viņš varēja sniegt atbildes uz šiem jautājumiem.

Bet tagad debates slēdzu. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par Saeimas lēmuma projektu “Par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu par Latvijas Bankas prezidentu”. Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret — 1, atturas — 17. Lēmums pieņemts. Apsveicam Rimšēviča kungu un vēlam sekmes darbā! (Aplausi.)

Izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām””.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (TP). Godātie deputāti! Mēs strādājam ar dokumentu nr.3113B “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”” izskatīšanu otrajā lasījumā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija, izskatot grozījumus, otrajā lasījumā iekļāva kā savus priekšlikumus arī grozījumus tajos nodokļu, nodevu likumprojektos, kas kā atsevišķi likumprojekti bija nodoti komisijai, un šajā tabulā tie parādās kā atsevišķi komisijas priekšlikumi.

1. ir deputāta Vītola priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. 2.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Atbalstīts arī 3.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Komisija atbalstījusi arī 4.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Vītols. 5.priekšlikums iestrādāts atbildīgās komisijas 6.priekšlikumā un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. 7.priekšlikums ir iestrādāts atbildīgās komisijas 8.priekšlikumā un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. 9., 10. un 11.priekšlikums nav atbalstīts iesniegtajā redakcijā, bet ir iestrādāts un atbalstīts komisijas 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu... Atklājam debates par 11. priekšlikumu.

Jānis Lāčplēsis.

J.Lāčplēsis (LC). Labdien, cienījamie kolēģi! Es lūdzu pievērst jūsu uzmanību 11.priekšlikumam! Tas ir virzīts to pašu mērķu sasniegšanai, kādi ir paredzēti 12.priekšlikumā, kas ir iestrādāts pārejas noteikumos, bet pārejas noteikumi 12.priekšlikumā ir paredzēti tikai uz vienu gadu un ar virkni ierobežojumu. Ar ierobežojumiem, ko likumdevējs uzliek Ministru kabinetam, tādā veidā izsakot tam savu daļu neuzticības un arī ierobežojot viņu lemtspēju. Tāpēc es piedāvāju atbalstīt gan 11. priekšlikumu, kas paredz Ministru kabinetam risināt jautājumu savas kompetences ietvaros un neuzlikt mākslīgus un principā nepamatojamus ierobežojumus, gan 12. priekšlikumu kā pārejas periodā iestrādātu normu.

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā — deputāts Māris Vītols.

M.Vītols. Komisija izstrādāja kā atbildīgā komisija, balstoties uz šiem priekšlikumiem, savu priekšlikumu, kurš ir precīzāks un arī nosaka pareizāku kārtību, nosakot konkrētus ierobežojumus, kādā apmērā šī norma varētu tikt izmantota. Tāpēc komisija neatbalstīja 11.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. — deputāta Lāčplēša priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 3, atturas — 32. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

M.Vītols. Sakarā ar to 12. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Vītols. Ir atbalstīts 13. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, dokuments nr. 3911B. Likumprojekta reģistra nr. 1114. Juridiskā komisija saņēma rindu priekšlikumus un sakarā ar to, ka likumprojekts tiek piedāvāts izskatīt kā steidzams un valdības priekšlikumi bija vērsti pamatā uz to, lai sakārtotu, piekārtotu šo likumprojektu veselai rindai paketes likumprojektu, kas saistīti ar Valsts veterinārā dienesta un Pārtikas uzraudzības dienesta reorganizāciju, mēs izšķīrāmies rīkoties valdības priekšlikumu gultnē un sakārtot pamatā šeit nosaukumus.

1.— Juridiskā biroja priekšlikums bija izslēgt likumprojekta 2.pantu, kas tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums bija sakārtot jautājumu par Farmācijas inspekcijas nosaukumu, kas arī ir svarīgs.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 3. — zemkopības ministra priekšlikums faktiski ir centrālais, jo šeit būtiski tiek sakārtota valsts galvenā pārtikas un valsts galvenā veterinārā inspektora tiesības — uzlikt naudas sodus līdz 3000 latiem, vecākajiem pārtikas un valsts vecākajiem veterinārajiem inspektoriem — naudas sodus līdz 1000 latiem un piemērot konfiskāciju, un vecākajiem valsts sanitārajiem inspektoriem — tāpat uzlikt naudas sodu līdz 1000 latiem un piemērot konfiskācijas. Parastajiem valsts pārtikas inspektoriem, valsts veterinārajiem inspektoriem un valsts sanitārajiem robežinspektoriem noteikt tiesības uzlikt naudas sodu līdz 250 latiem. Tātad visiem tiek piedāvāts palielināt viņu tiesības administratīvo sodu uzlikšanā, protams, saprotot, ka palielinās arī viņu atbildība par to, lai šie sodi tiktu uzlikti juridiski un faktoloģiski pareizi.

Juridiskā komisija atbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums precizēt nosaukumu. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums precizēt nosaukumu — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Līdz ar to aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā otrā un galīgā redakcijā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā””. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Dokuments nr.3918 — likumprojekta nr.991 reģistrā — “Grozījumi likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā””.

Neviens priekšlikums netika saņemts trešajam lasījumam. Likumprojekts sakārto pāreju jautājumā par nelegālajiem imigrantiem — nodošanu no policijas robežsardzei. Juridiskā komisija to atbalstīja trešajā lasījumā. Aicinām to atbalstīt trešajā un galīgajā lasījumā! Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātais priekšsēdētāj, augsti godātie deputāti! Aizsardzības un iekšlietu komisija 18.decembra sēdē nolēma virzīt trešajam lasījumam likumprojektu “Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā” ar vēl atsevišķiem grozījumiem.

1. ... es atvainojos, dokuments ir 3901A. 1. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (LSDSP). Augsti godātais Prezidij, cienījamie kolēģi! Pārfrāzējot zināmo teicienu, varētu teikt tā, ka to, kas skar mūsu likumdošanu... un it sevišķi vienu otru likumprojektu, kurš nāk no Aizsardzības un iekšlietu komisijas, jāsaka, ka, jo dziļāk mežā, jo resnāki tie partizāni paliek. Mums ar tiem likumiem iznāk kā ar tām pašām bitēm.

Šis pirmais Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums ir absolūti jāskatās kontekstā ar 2.— Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu un arī ar 7. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu. Runājot par dokumenta kvalitāti, iepriekšējā plenārsēdē šis dokuments jau tika noņemts pēc Valsts prezidentes Kancelejas lūguma, un es biju uzskatījis, ka ir nākuši cilvēki pie saprāta, ka uz trešo lasījumu nedrīkst iesniegt konceptuāli jaunas lietas jau divos lasījumos izskatītajā likumā. Kas šobrīd tiek piedāvāts? Šobrīd tiek piedāvāts izveidot Latvijas bruņoto spēku sastāvā Speciālo operāciju spēkus, kas pats par sevi būtu apsveicams. Tādi spēki būtu nepieciešami. Un no šī viedokļa tīri loģiski it kā 1.priekšlikums būtu atbalstāms. Bet, ja mēs paskatāmies 2.priekšlikumu, tad tā priekšlikuma būtība nosaka, kādi ir Speciālo operāciju spēku uzdevumi miera laikā. Visunikālākais (un es gribētu šeit pievērst uzmanību mūsu juristiem, arī Juridiskajai komisijai), ka, pieņemot šo te likumu tādā redakcijā, kā tas ir iesniegts, mēs izveidosim vēl vienu specdienestu, tāpēc ka 10.panta otrā daļa piedāvā izveidot mums vēl vienu speciālo dienestu, specdienestu, kurš nosaka, ka “Speciālo operāciju spēkiem, pildot šā panta pirmajā daļā noteiktos uzdevumus, ir operatīvās darbības subjekta tiesības”.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka operatīvās darbības subjekta tiesības pilnā apjomā varēs izmantot Speciālo operāciju spēki, kur 7.pantā ir atšifrējums, ko tas viss... kas ietilpst šajā te spēku sastāvā. Un Speciālo operāciju spēku sastāvā ietilpst “speciālo uzdevumu vienība, Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienests, Zemessardzes speciālā vienība “Vanags”, kā arī Latvijas Bankas aizsardzības pārvalde”.

Cienījamie kolēģi, kādu monstru mēs gribam veidot? Es labi atceros, kā 1993.gadā man kā Jūras spēku štāba priekšniekam pienācās pārņemt Speciālo uzdevumu vienību no Saeimas drošības un apsardzes dienesta. Kāpēc toreiz tāda situācija radās? Viena elementāra iemesla dēļ: tāpēc ka Saeimas drošības dienests jau toreiz pārsniedza pilnībā savas pilnvaras. Un pateicoties tam, ka viņi ieradās notikuma vietā, kur tika aizturēta jahta, kura ieveda vienam pazīstamam baņķierim dārglietas, kuru summa pārsniedza visu toreizējās Aizsardzības ministrijas budžetu, konfiskācija nenotika. Pēc pāris gadiem atsevišķi darbinieki no šī te paša dienesta atļāvās arī paņemt vienu apcietināto personu, kura atradās Centrālcietumā, un aizvest viņu pie privātpersonas, lai kārtotu kaut kādus privātus darījumus! Tad viņi ir aizgājuši tālāk, ka sāka veikt jau “jumta” pakalpojumus vai arī nelikumīgi aiztur cilvēkus (tas bija 1999.gadā), lai atrisinātu lietu par labu vienai vai otrai privātpersonai. Šajā gadījumā ko tad mēs panāksim? Vai mēs gribam atgriezties pie tās situācijas, ka, pateicoties tieši šim drošības dienestam, 1995.gadā, kad viņi nostājās ar automātiem pretī policistiem un prokuroriem, kuri ieradās tā saucamajos “7 luksos”, lai arestētu aizdomās turamo Raigarodska kungu, arests nenotika. Ko mēs gribam izveidot? Mēs gribam izveidot vēl vienu supermonstru un pēc tam paši mocīties? Vai nepietiek ar to, ka mēs esam izveidojuši SAB, kurš jau no sākuma tika veidots it kā ar labvēlīgu mērķi koordinēt un uzraudzīt.

Sēdes vadītājs. Laiks!

J.Ādamsons. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Komisijas vārdā — Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātie kolēģi! Komisija ir atbalstījusi to, ka mums jāveido Speciālo operāciju spēki. Šobrīd tiešām tie ir sadrumstaloti un nav kopīgas vadības. Pie kopīgas vadības nevar notikt šādas lietas, kā nupat šeit Ādamsona kungs minēja. Un, manuprāt, šis ir optimālais risinājums. Kā valsts risinās šo jautājumu vēlāk, pēc gadiem diviem, trijiem vai četriem, tas ir cits jautājums. Šobrīd piedāvājums ir šāds. Lūdzu atbalstīt 1. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret — 1, atturas — 14. Priekšlikums atbalstīts.

Dz.Kudums. 2. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Es ierosinu 10.pantu dalīt divās daļās un attiecīgi arī balsot atsevišķi par pirmo daļu un par otro daļu. Cienījamie kolēģi! Tātad speciālās vienības veiks ar Latvijas Republikas iedzīvotājiem dažādas darbības. Tur būs telefonu noklausīšanās, izsekošana, pasta sūtījumu pārbaude, kratīšana dzīvokļos un cits. Cienījamie kolēģi! Mums ir trīs iestādes, kur pēc visiem likumiem tikai viņas var darīt šo darbību. Tā ir Iekšlietu ministrija, tā ir prokuratūra, tā ir tiesa. Un tagad mēs izveidojam vēl vienu organizāciju, kura veiks kopumā visu tādu darbību. Diemžēl tie, kas radīja šo likumu un priekšlikumu no bruņotajiem spēkiem, viņi aizmirsa paskatīties, ko tad šinī sakarā nosaka Satversme. Un it sevišķi Satversmes 8.nodaļas 89., 92., 94., 95., 96., 97., 100. un 110.pants. Tie norāda uz to, ka tādas darbības tāda izveidota organizācija nevar veikt. Tāpēc ir tiesa, tāpēc ir prokuratūra, tāpēc ir Iekšlietu ministrija. Tas ir pirmais.

Otrais. Nacionālo bruņoto spēku vadība netiek pati galā ar savām problēmām. Mēs zinām, cik ir nāves gadījumu bruņotajos spēkos, vaininieki tur tā nav atklāti, un nav zināms, kāpēc tas ir noticis. Ir bijušas karakuģu sadursmes. Karakuģi noslīcina, un viss tas pārējais — nozūd viņiem dokumenti, viņiem izveidotas ofšora kompānijas un viss pārējais, kas notiek mūsu bruņotajos spēkos. Un tagad mums vēl grib, lai mēs viņus pilnvarojam veikt speciālas operācijas, kur būs operācijas darbības subjekta tiesības. To pieļaut nevar. Un tāpēc, ja jau viņi grib tā vienoti, labi strādāt, kas viņiem ir liedzis līdz šim laikam koordinēt savu darbību un darboties. Šī likuma izmaiņa ir domāta citām vajadzībām un citiem nolūkiem diemžēl. Tas vēl nav viss, kas te ir izteikts. Un tāpēc es jūs aicinu sadalīt divos... balsot tātad 10.panta pirmo nodaļu atsevišķi un otro nodaļu atsevišķi. Un otro nodaļu, kas attiecas uz operatīvās darbības subjekta tiesībām, atbalstīt nevar. Mums ir tiesa, prokuratūra un Iekšlietu ministrija. Paldies!

Sēdes vadītājs. Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Es vēlreiz gribētu atgādināt pagājušās plenārsēdes debašu gaitu. Toreiz, kad tika skatīts jautājums par grozījumiem likumā “Par valsts noslēpumu”, tika uzsvērts no šīs te tribīnes, lielākā daļa deputātu uzsvēra, ka jā, šie te grozījumi ir nepieciešami, bet nevar konceptuālas lietas izlemt uz trešo lasījumu. Kādi tad priekšlikumi ir šajā 10.pantā? Pirmkārt, es aicinātu atbalstīt to, ko ierosināja Leons Bojārs, un šo te pantu balsot pa daļām. Mēs varam diskutēt par to, ka ir vajadzīgi vai nav vajadzīgi Speciālo operāciju spēki. Tie noteikti ir vajadzīgi, un būtu loģiski, ka Speciālo operāciju spēki apvienotu visas mūsu specvienības. Bet Saeimas Drošības un apsardzes dienests un specvienība — tās ir divas dažādas lietas. Ko nozīmē, ka viņiem ir viss plašais spektrs, tas, kas skar operatīvo darbību? Arī sevišķajā veidā. Man diemžēl komisijā neizdevās pierādīt, ka mēs nedrīkstam ierakstīt likumā, ka Speciālo operāciju spēkiem būs tiesības izmantot operatīvo darbību pilnā apjomā, un ka ir jābūt ierakstam, ka tas notiek ierobežotā veidā. Bet tagad pilnā apjomā šīs te tiesības būs gan specuzdevumu vienībai “Vanags”, gan specuzdevumu vienībai, kura atrodas Jūras spēkos, kā arī Latvijas Bankas Apsardzes pārvaldei, nemaz nerunājot par Saeimas drošības dienestu. Kolēģi, nu varbūt attapsimies un padomāsim, uz kurieni mēs ejam. Vai mēs veidojam vēl vienu specdienestu? Un pie kā mēs nonāksim. Vai šie specdienesti būs spējīgi valsts interesēs ierosināt un izstrādāt operatīvās izstrādes lietas pilnā apjomā, pēc tam ierosināt un nodot krimināllietas kriminālvajāšanai prokuratūrā un novest līdz tiesai un tamlīdzīgi. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā — Dzintars Kudums.

Dz. Kudums. Augsti godātie kolēģi! Es tomēr neatbalstītu šo balsojumu pa daļām. Šeit ir tiešām runa par to, ka Speciālo operāciju spēkiem, pildot šā panta pirmajā daļā noteiktos uzdevumus, ir operatīvās darbības subjekta tiesības. Šādas subjektu tiesības jau bija Drošības dienestam. Vienai institūcijai, šeit pilnīgi pareizi Ādamsona kungs min, bet tad es varētu jums arī pateikt to, ka, debatējot komisijā par šo jautājumu, ir pilnīgi skaidrs, ka ne bankai, nedz “Vanagam”, nedz SUV nebūs šādas tiesības. Būs tiesības šo Speciālo operāciju spēkiem, bet tā būs atsevišķa nodaļa, un principā faktiski šī darbība tikai aprobežosies ar to, ko jau dara šodien.

Un vēl es gribētu piebilst, ka maijā Aizsardzības un iekšlietu komisija skatīs jautājumu par Speciālo operāciju spēkiem, un mēs iepazīsimies ar visu šo struktūru, kā viņi ir sakārtojuši un kādus ir pieņēmuši šos normatīvos aktus. Es lūgtu atbalstīt 2. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Vispirms jālemj par divu deputātu ierosinājumu balsot 2.priekšlikumu pa daļām.

Lūdzu zvanu! Balsosim par šo priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 17, pret — 21, atturas — 48. Priekšlikums noraidīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — 6, atturas — 4. Priekšlikums guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

Dz.Kudums. 3. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. 4. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 4.priekšlikumu.

Andrejs Panteļējevs.

A.Panteļējevs (LC). Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie klātesošie! 4. un 5. priekšlikums ir skatāmi kontekstā, tie ir savstarpēji izslēdzoši. Un būtība ir tāda, ka mans piedāvājums ir, ka šinī gadījumā, atšķirībā no citiem spēkiem, speciālo operāciju spēkiem komandieru iecelšana tiek saskaņota gan ar Saeimas Prezidiju, tāpēc ka tas skar Drošības dienestu, gan arī ar Valsts prezidenti. Un tā bija arī zināmā mērā iniciatīva no Valsts prezidentes puses, ka tātad šiem specifiskajiem spēkiem, kuriem faktiski lielākā darbība ir operācijas iekšpusē, ka notiek saskaņošana ar Valsts prezidenti un Saeimas Prezidiju. Tāpēc es piedāvāju, lūdzu noraidīt 4.priekšlikumu un pieņemt manējo — 5. priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Paldies!

Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (LSDSP). Augsti godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Un augsti godātais Kuduma kungs! Ja jūs nemākat vadīt komisijas sēdes un nevarat izpildīt tos lēmumus, kādus ir pieņēmusi komisija, nu, atbrīvojiet šo vietu! Ļoti elementāru apsvērumu dēļ.

Panteļējeva kungs! Jūs neesat iesniedzis šo priekšlikumu likumā noteiktā kārtībā un laikā. Par ko tad vispār šodien debatēsim? Kādā veidā šis priekšlikums vispār varēja parādīties likumprojektā? Jūs varat izteikt daudz ko. Tam jābūt rakstiskā veidā iesniegtam. Tā ka jūsu priekšlikums pat nav izskatāms pēc būtības.

Sēdes vadītājs. Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK). Es, protams, nerunāšu, cienītie kolēģi, cik tur pareizi vai nepareizi tas iesniegts, bet vienu lietu es tikai gribēju pateikt pēc būtības šajā priekšlikumā. Nejauksim kopā politiku ar konkrēto pienākumu izpildīšanu. Atvainojiet, es varu iedomāties to jūkli, kāds radīsies, ja mēs šādu priekšlikumu, Panteļējeva kunga priekšlikumu, pieņemtu. Prezidijā pārstāvji nāk un iet, politiskie grupējumi mainās, Prezidijs pat vienas Saeimas sasaukuma laikā vairākkārt maina savu sastāvu un, atvainojiet, visu laiku šādā veidā sarežģījot. Pietiek jau, kā jau pareizi te aizrāda, ka arī Ministru kabinets mainās. Ja mēs gribam vēl vairāk sarežģīt, tad par to arī tā būtu jārunā.

Tā ka, kolēģi, nu tomēr drusciņ pieturēsimies arī pie tādas nostādnes, ka izrādīsim cieņu pret mūsu tomēr bruņotajiem formējumiem, ar viņiem mētāties ar neieteiktu. Tā ka es nevaru atbalstīt šādu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Jānis Ādamsons — otro reizi.

J.Ādamsons (LSDSP). Cienījamie kolēģi un augsti godātais priekšsēdētāj! Es aicinu jūs konsultēties ar Kusiņa kungu, ņemot vērā to, ka iesniegšanas termiņi ir pārkāpti. Vēl vakar Aizsardzības un iekšlietu komisijā tāda Panteļējeva kunga iesniegta priekšlikuma vispār nebija. Es nesaprotu, par ko mēs vispār tādā gadījumā diskutējam. Ievērosim Kārtības rulli un attiecīgi arī tādā veidā izskatīsim šos likumprojektus.

Sēdes vadītājs. Kārtības rullis tiek ievērots tāpēc, ka es vados pēc dokumenta, kuru ir parakstījis komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums.

Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

Dz.Kudums. Lūgums balsot.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par 4. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 62, pret — 8, atturas — 17. 4.priekšlikums ir guvis atbalstu.

Dz.Kudums. 5.priekšlikums — nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu.

Dz.Kudums. 6. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūgums atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Arī 7. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu — ir lūgums atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Jānis Ādamsons.

J.Ādamsons (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Neapšaubāmi, šajā zālē ir daudzi pieredzējuši juristi. Un mani vienkārši pārsteidz tas, ka neviens negrib komentēt to, par ko ir izteicis savu viedokli Kuduma kungs, ka, redziet, Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē ir pateikts, ka operatīvās darbības tiesības pilnā apjomā nevarēs izmantot tāpēc, ka kāds izdos pavēli. Uzreiz gribu pateikt, ka šī pavēle tādā gadījumā būs nelikumīga tāpēc, ka primārs ir likums.

Šī iemesla dēļ es aicinu neatbalstīt ne 7.priekšlikumu, ne arī likumprojektu kopumā! Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

Dz.Kudums. 7.priekšlikums ir veidots tāpēc, ka bija lūgums uzskaitīt, kas tad Speciālo operāciju spēkos vispār ietilps. Un šeit ir arī uzskaitīts, ka Zemessardzes speciālā vienība “Vanags”, kara gadījumā Latvijas Bankas Aizsardzības pārvalde... Tā kā šeit ir nu skaidri un gaiši pateikts, kas tad ir... Un vajadzētu atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 7.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — 1, atturas — 13. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Dz.Kudums. Lūgums atbalstīt likumprojektu kopumā trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 72, pret — 1, atturas — 14. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”” Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā deputāte Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Dokuments nr.3928. Priekšlikumu nav sevišķi daudz. Visaktīvākais bijis Leons Bojārs un Juridiskais birojs.

1.priekšlikums. Iesniedz Leons Bojārs. Mainījis terminoloģiju. Komisija neatbalsta..

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Te bija ielikts paskaidrojums vārdam “dabsaimniecība”. Nu droši vien labāk būtu “saimnieciskā darbība”, tas attiecas tik tiešām uz saimniecisko darbību, kas notiek vai nu īpaši dabas aizsardzības objektos, vai citās vietās, lai saglabātu mūsu Latvijas dabu un lai to arī apsaimniekotu. Un tāpēc izslēgt šo skaidrojumu nevar, jo Latvijas daba ir unikāla, viņa ir jāsaglabā, tā kā mēs esam viņu saņēmuši, tā tāpat arī jānodod nākamajām paaudzēm, un pie viena arī esošiem iedzīvotājiem vai tiem, kas izmanto mūsu dabu, viņiem ir jāmācās, viņi arī ir jāmāca, jāaudzina, lai viņi saudzīgi to izmantotu. Mēs zinām, ka mierīgi norok kāpas, lai ierīkotu savas skaistas kotedžas, nogriež priežu mežus, lai būtu tenisa laukiem, un dara vēl citus jokus, kuri, kā saka, ietekmē mūsu dabu, to kropļo, un visdažādākā veidā mēs zaudējam to, ko mēs esam saņēmuši. Un tāpēc saimnieciskā darbībā — tā ir jāapraksta, tā ir jāpaskaidro, un, ja ir arī šis skaidrojums, tad pie konflikta situācijām mūsu tiesībsargājošās organizācijas vai tie, kas aizstāv mūsu dabu, viņi var attiecīgi vadīties pēc tiem norādījumiem, kas ir šinī paskaidrojumā. Dabsaimniecība varbūt ir smagāks vārds, varbūt to mazāk izmanto literatūrā. Bet, kas attiecas uz saimniecisko darbību, nu tā ir visiem saprotama, tā tik tiešām ir akurāti un labi jāizpilda. Un es vēlreiz pasvītroju, ka Latvijas daba ir unikāla un tā ir jāsaglabā. Diemžēl uz šo dienu tas tā nenotiek. Notiek ļoti daudz kropļojumu, un tāpēc es aicinu atbalstīt to, ka šis paskaidrojums likumā ir jāatstāj. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Komisija šo priekšlikumu neatbalstīja tieši tāpēc, ka ir īpašs skaidrojums, kas ir dabsaimniecība. Un tie ir īpaši ierobežojumi vai īpaši pasākumi gadījumos, ja ir nepieciešams saglābt situāciju, kas ir notikusi piesārņojuma dēļ. Komisija neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 31, atturas — 15. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Seile. 2.priekšlikumu iesniedz Juridiskais birojs, mainot pantu kārtību, sakārtojot likumu. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Seile. 3.priekšlikumu iesniedz Leons Bojārs. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Seile. Arī 4. — Leona Bojāra priekšlikumu — komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 4.priekšlikumu! Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Mūsu Ekonomikas ministrija sāk izsolīt teritoriju, kas atrodas teritoriālos ūdeņos Baltijas jūrā un pieder Latvijai, un tāpat arī ekskluzīvo zonu, kura stiepjas līdz Zviedrijas ekskluzīvai zonai, naftas ieguvei, tas ir, izmeklēšanai un pēc tam, protams, arī izmantošanai. Darbi tika veikti jau 80.—90.gados, nafta, protams, tur ir. Cik daudz — to nav aprēķinājuši, bet darbība ir. Katra darbība, kas notiek uz jūras ar naftas produktu iegūšanu, ir ārkārtīgi bīstama videi. Kāpēc... nu, jūs esat redzējuši, ka vismaz šinī gadā bija ļoti lielas katastrofas, platformas, kuras tika izmantotas naftas ieguvei, sagruva un attiecīgi piesārņoja jūru. Es nemaz nerunāju par to, kas notiek ar tankkuģu katastrofām. Bet pie mūsu robežas ir Būtiņģes naftas uzpildes vieta, kur pārsūknē naftas produktus no Lietuvas naftas krātuvēm, kas ir Baltijas jūras krastā un netālu no Liepājas un attiecīgi arī no mūsu jūras robežas. Jūs ziniet, ka mūsu speciālisti no ministrijām iekš viena miera parakstīja līgumu, lai tiktu celts šis termināls. To uzcēla. Un tagad ik divus trīs mēnešus notiek avārijas. Nu, pēdējā avārija drusciņ pārmācīja varbūt lietuviešus pašus, kad viņi sagandēja savu krastu, bet desmit tuvāko gadu laikā Baltijas jūras piekraste līdz Liepājai un aiz Liepājas būs ļoti nožēlojamā stāvoklī. Tas jau norāda uz to, ka mums pie naftas atradņu apgūšanas vai gāzes iegūšanas jūrā ir jārīkojas ļoti akurāti un tā nav tikai ieguve, bet tā ir transportēšana. Vai no urbuma līdz krastam tiks nolikts cauruļvads, vai tas tiks veikts ar tankkuģiem, vienalga, tas ir jāievēro. Un tāpēc jānorāda arī uz to, ka visas tās prasības attiecas arī uz transportēšanu. Es aicinu atbalstīt priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

A.Seile. Leona Bojāra priekšlikums gluži vienkārši netika atbalstīts tāpēc, ka tad būtu jāgatavo īpaši Ministru kabineta noteikumi. Tādi jau eksistē, un arī likums “Par piesārņojumu” regulē Bojāra izteiktās darbības.

Tālāk ir 5.priekšlikums... Ā, balsojums.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 22, pret — 14, atturas — 36. Priekšlikums nav atbalstīts.

Tālāk, lūdzu!

A.Seile. 5.priekšlikumu iesniedz Juridiskais birojs. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Seile. 6.priekšlikumu iesniedz deputāts Leons Bojārs. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Var tikai brīnīties par to, ka speciālisti no Ekonomikas ministrijas vai no citām mierīgi izslēdz tādu normatīvu, kurš tika iestrādāts agrāk šinī likumprojektā, un tas darbojās, un tam ir īpaša nozīme, jo tas attiecas uz slodzi, kuru saņem vide, ūdens vai mūsu daba, ja mēs to piesārņojam. Un tagad, ja mēs izslēdzam šo 19.pantu, un tas tiek darīts speciāli, tad ļoti daudzi ražotāji, kas tiecas izmantot Latvijas teritoriju savām ražotnēm, tas attiecas arī uz slaveno celulozes kombinātu, ar kuru negribot piesārņot tā jau piesārņoto dabu no celulozes kombinātiem Zviedrijā vai Somijā. To noteikti grib izvietot Latvijā. Neviens nav aprēķinājis, kas notiks ar Daugavu, un kas notiks ar jūras līci. Tas slēdziens, kurš ir Zemkopības ministrijā un kuri to ļoti rūpīgi slēpa, piedodot tam slepena dokumenta statūtu, apraksta tikai vispusējo darbību, bet viņi nav analizējuši, kas notiks ar Daugavas ūdeņiem, kuri būs piesātināti ar dioksīdiem, kas notiks ar slapjajiem atkritumiem, kur viņi paliks, kur paliks sausie atkritumi un kas notiks ar dabu, kad tūkstošiem tonnu sēra dioksīda būs izplatīts apkārt šai celulozes rūpnīcai. Tātad par bioloģiski tīriem produktiem nevar runāt. Un protams, cietīs daba un fauna. Tāpēc izslēgt šo 19.pantu ir neprāts, un tas ir noteikti jāatstāj. Jo ir jau arī citas ražotnes, kuras arī iedarbojas negatīvi uz dabu, un šis likuma pants tomēr kaut cik liek viņiem pieturēties pie tā, ka daba ir jāsaglabā. Bet, ja mēs to izslēgsim, tad būs diezgan nopietnas sekas, jo mēs nevarēsim arī stāvēt pretī tai slodzei, ko mums dod Ignalinas atomelektrostacija. Analīze līdz šim laikam nav veikta. Ko dara Akmenes cementa rūpnīca un kas notiek ar izmetumiem, ko dara Mažeiku naftas pārstrādāšanas komplekss? Diemžēl mūsu ministri sēž iekš viena miera, pretenziju nekādu nav, un dabai kaitē arī Būtiņģes naftas termināls.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, 19. pants savā laikā bija izstrādāts kvalitatīvi un tas ir jāatstāj likumprojektā. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam.

Komisijas vārdā — Anna Seile.

A.Seile. Antropogēno darbību rezultātā radušās slodzes regulē citi likumi: Likums par bīstamiem atkritumiem, Likums par piesārņojumu. Tāpēc arī no šā likuma šī sadaļa tiek izslēgta.

Aicinu neatbalstīt Bojāra priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. — deputāta Leona Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 28, pret — 14, atturas — 34. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Seile. 7.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi, būtībā ir redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Seile. 8.priekšlikumu iesniedzis deputāts Leons Bojārs, lūdzot saglabāt nodaļu, kuru ir paredzēts izslēgt, — par īpašām ekoloģiskām situācijām. Un šīs īpašās ekoloģiskās situācijas tiek atrunātas tālākajos pantos un arī citos likumos, tāpēc komisija nav atbalstījusi Bojāru.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Likums saucas — “Par vides aizsardzību”. Tātad uz to arī attiecas septītā nodaļa. Es nemaz nerunāju par sesto nodaļu, kuru mēs jau daļēji esam izslēguši un arī turpinās izslēgšana. Teiksim, kūrortvietu un atpūtas vietu aizsardzība. Tas jau Latvijā vairāk nav vajadzīgs. Nu tāpēc jau arī Rīgas Jūrmala stāv tukša.

Bet, kas attiecas uz īpašo ekoloģisko situāciju, cienījamie kolēģi, nevajag aizmirst 11. septembri! Jā, tā ir ļoti nopietna lieta, un it sevišķi tas, kas attiecas uz slimībām. To, ka izplatās Sibīrijas mēris, tas taču nav vēl viss. Ir jau vēl arī citas lipīgas slimības, kuras ir ļoti bīstamas kā dzīvniekiem, tā arī cilvēkiem, jo cilvēki tā vai citādi kontaktējas ar dzīvniekiem. Un ko tad mēs izslēdzam? Mēs izslēdzam to, ka mūs neinteresē ekoloģiski potenciāli bīstamas situācijas. Tādas ir, bija un būs. Teiksim, tankkuģa avārija, nedod Dievs, ja tā būs pie Latvijas krastiem. Ja mums saceļas vētra vai kaut kas, vai tad tā nebūs potenciāli bīstama situācija? Būs! Vai ekoloģiski bīstama situācija, kas attiecas uz apkārtējās vides piesārņošanu. Jūs ļoti labi atceraties, kas notika, kad apgāzās ar naftu pildītas cisternas, nu labi, ka tas vēl bija ziemā un ka nebija liels ātrums. Bet, ja to cisternu, ja naftas produktu vietā būtu slāpeklis vai skābes, kas tad būtu noticis? Ekoloģisku nelaimju situācijas — tās taču arī mēs nevaram izslēgt. Un man nav saprotams, kāpēc komisija ar mierīgu prātu visu to mierīgi izslēdza un tas it kā nav vajadzīgs.

Tātad kārtējo reizi šis likumprojekts tiek gatavots par labu tiem ārzemniekiem, kas domā ierīkot ražotnes Latvijā ar dabas piesārņošanu. Jo vienmēr attīstītas valstis mēģina izvietot netīras ražotnes, tas ir, kurām ir ļoti bīstami izmetumi, citās valstīs, lai saglabātu tīru savu teritoriju. Un mēs neesam nekādi aborigēni, un Latvija arī nav tā teritorija, kur var izvietot tās ražotnes, kuras viņi nevar izvietot savā etniskajā dzimtenē.

Tāpēc mēs nevaram izslēgt šo septīto nodaļu. Tā ir vajadzīga, un tā ir jāsaglabā. Man rada izbrīnu tas, ka mūsu deputāti, kas strādā pie šā likuma, mierīgi piekrita, ka tiks izslēgts šis pants.

Cienījamie kolēģi! To nevar atbalstīt, jo tā ir mūsu Latvijas dabas saglabāšana. Un es aicinu atbalstīt manu priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

A.Seile. Es gribu klausītājiem un deputātiem novērst tās bažas, par kurām runāja Leons Bojārs. Mēs nupat nesen, pirms mēneša, esam pieņēmuši likumu “Par piesārņojumu”, kur daudz stingrākā pakāpē visas šīs lietas ir regulētas atbilstoši Eiropas Savienības noteikumiem un šīs normas ir padarītas stingrākas.

Atstājot šo nodaļu, mēs nodarītu Latvijai lielu zaudējumu. Aicinu neatbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — 19, atturas — 34. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Seile. Arī 9.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Leons Bojārs, lūdzot atstāt spēkā esošo pantu par vides aizsardzības kontroles uzdevumiem tādā pašā redakcijā, kā tas ir. Komisija ir pārkārtojusi šo likumprojektu, un šajā vietā šis atstājums nav vajadzīgs. Aicinu neatbalstīt Bojāra priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamā Seiles kundze! Man rada izbrīnu, ka jūs ar tādu vieglu prātu svītrojat visu no šā likuma laukā, to, kas attiecas uz mūsu vides saglabāšanu. Jūs pati dzīvojat tādā skaistā vietā, un vai tad jums patiks, ka tā daba tiks izkropļota? Un 42.pantā taču ir rakstīts: sekot vides kvalitātei un pārmaiņām un tajā izraisītām saimnieciskām un cita veida darbībām. Vai tad tas nav jādara? Tas ir jādara! Un strikti jādara! Jūs atceraties, kad dega ķīmiskie atkritumi Rīgas pievārtē kādi četri gadi iepriekš. Un kas tad noskaidroja, kas bija tie par materiāliem, kuri dega un kas piesārņoja, ka cilvēki nevarēja elpot. Un bija diezgan lielas nepatikšanas. Tā to mierīgi noklusēja. Jā... Atceraties un visi droši vien atceras to lietu.

Pārbaudīt noteikto vides kvalitātes normatīvu un standartu ievērošanu. Vai tad tas nav jāveic? Kāpēc var iekš viena miera nodarboties ar dzīvsudraba vai svina akumulatoru izgatavošanu, to detaļu izgatavošanu, neievērojot tās prasības, kuras tiek prasītas, lai saglabātu vidi un, protams, veidotu cilvēkiem attiecīgu vidi, kur viņi strādā.

Pārbaudīt vides atveseļošanas programmu izpildi. Mums taču ir desmitiem programmu, kur miljoni tika izlietoti, un kāpēc tad mēs to nevaram pārbaudīt? Kur tad tā naudiņa vismaz ir aizgājusi?

Un pārbaudīt vides aizsardzības likumdošanas aktu ievērošanu. Vai tad tas nav jāveic? Tas ir jāveic! Un es aicinu arī jūs paskatīties Satversmē 8. nodaļā, ko tur runā par to, ka cilvēkiem ir jādzīvo tīrā vidē. Un valstij un valdībai ir jārūpējas par to, lai vide būtu sakārtota un nekaitīga cilvēkiem. Diemžēl mēs arī Satversmi negribam ievērot.

Tāpēc, Seiles kundze, man rada izbrīnu, ka jūs par vidi vienmēr tā iestājaties ļoti strikti, bet tajā pašā laikā sakiet, ka tas ir citos likumos... Ja jau mēs strādājam ar likumu, kā saka, par vides aizsardzību, tad tas ir pirmais dokuments, pie kura griežas cilvēki par tām pretenzijām, kas attiecas uz vidi. Bet mēs te visu norakstām un nolikvidējam. Paldies!

Sēdes vadītājs. Modris Lujāns.

M.Lujāns (PCTVL). Man ir viens lūgums. Leon, es aicinu tevi iestāties mūsu Vides apakškomisijā, kur tava enerģija par vides aizsardzību ļoti noderētu. Tā ir viena lieta.

Otra lieta, ko es gribu norādīt kolēģiem, ka Latvija smagās pārrunās nesen noslēdza vides sadaļu, kurā ir vēl smagāki kritēriji. Un tā kā Latvija... nu, Latvijai ir jāpilda visi šie Eiropas kritēriji vides sakārtotībā, tad nu Latvija diemžēl nevarēs piemānīt Eiropas Savienību, neievērojot to un neveicot gan pārbaudes, gan kontroles. Šinī brīdī patiešām tas šinī likumā nav īsti pareizi. Bet es aicinātu Leonu nākt gan uz Tautsaimniecības komisiju, kur mēs labprāt būtu viņu dzirdējuši, bet diemžēl viņam nebija laika laikam... un arī obligāti iestāties Vides apakškomisijā. Mēs labprāt viņu gaidīsim.

Sēdes vadītājs. Paldies! Debates slēdzu.

Komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Komisijas vārdā lūdzu neatbalstīt šo priekšlikumu, jo visi minētie uzdevumi ir iestrādāti šī paša likuma 44.pantā, un šis 42.pants par vides aizsardzības kontroles uzdevumiem ir pārāk neizvērsts un deklaratīvs.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 13, pret — 20, atturas — 38. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Seile. 10.priekšlikumu iesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Gailis. Tas ir par valsts inspektoru formas tērpiem. Tas ir ļoti svarīgs punkts. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Seile. Tā, nākamais priekšlikums...

Sēdes vadītājs. 27.lapa...

A.Seile. ...ir 11., arī iesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Gailis. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Seile. 12.priekšlikumu iesniedz Juridiskais birojs. Komisija to ir atbalstījusi daļēji. Arī Jānis Gailis ir iesniedzis līdzīgu priekšlikumu nr.13, un komisija, abus priekšlikumus apvienojot, ir izteikusi savā redakcijā, ka šī likuma divi atsevišķi panti stājas spēkā tikai 2004.gadā, kur ir vajadzīga ļoti ilgstoša normatīvu izstrāde.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

A.Seile. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Vēl ir jāizskata 15. un 16. — Juridiskā biroja priekšlikumi.

A.Seile. Vai, es atvainojos! Juridiskā biroja 15.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Seile. Un arī 16. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Seile. Nu un tagad varam balsot par likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret — nav, atturas — 2. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Iepakojuma likums”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Modris Lujāns.

M.Lujāns (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu 3929. Es domāju, ka šis likumprojekts gan Vides apakškomisijā, gan arī Tautsaimniecības komisijā ir kvalitatīvi izstrādāts. Ir notikušas daudzas diskusijas par šo likumu. Tas ir arī ļoti vajadzīgs, un tas ir arī Eiropas Savienības vides sakārtošanas sadaļu ietvaros.

Šeit pēc būtības veidojas jauna sistēma, tai skaitā gan atkritumu apsaimniekošanas sistēma, gan arī dalītā atkritumu savākšanas kārtība. Un tādēļ es aicinātu atbalstīt atbildīgās komisijas lēmumus. un ķersimies pie projekta.

Tātad pirmajā pantā ir veikti redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Otrais pants — redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. Tālāk tas pats, 3., 4., 5.pantā ir redakcionāli precizējumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Arī 6.pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. 7., 8., 9.pants arī redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. 10., 11.pants.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. Divpadsmitais.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Tālāk ir 1.priekšlikums pie 13.panta — ko iesniedz deputātu grupa, ko atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Lujāns. Tālāk ir atkal 2. — deputātu grupas priekšlikums, kas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Tālāk ir Gaiļa kunga priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Tāpat ir atbalstīts 4. — Gaiļa kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Tālāk pie 15.panta daļēji atbalstīts Urbanoviča kungs, un atbalstīts ir Juridiskais birojs, un daļēji atbalstīts Gaiļa kungs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Daļēji atbalstīts arī deputātu grupas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. Un atbalstīts precizētā redakcijā ir deputāts Freimanis.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Tālāk pie 15.panta otrās daļas nav atbalstīts Urbanoviča kungs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Tālāk Juridiskais birojs ir atbalstīts vienpadsmitajā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Divpadsmitajā arī ir atbalstīts Juridiskais birojs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Tālāk ir Gaiļa kunga priekšlikums, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Tālāk nav atbalstīts deputātu grupas priekšlikums... četrpadsmitais.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

M.Lujāns. 15. ir neatbalstīts, arī deputātu grupas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Tālāk ir atbalstīts 16. — Freimaņa kunga priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Lujāns. Arī daļēji atbalstīts ir Gaiļa kungs.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 17., 18., 19., 20. un 21.priekšlikumu.

M.Lujāns. Tālāk redakcionāli ir precizēta trešā daļa 17.pantā.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Tālāk, lūdzu!

M.Lujāns. Tālāk ir atbalstīts un precizēts 18.pants.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Ir 23.priekšlikums — Juridiskā biroja, kas ir atbalstīts.

Tāpat ir atbalstīts 24. un 25.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. 23. un 24. priekšlikums ir atbalstīts.

M.Lujāns. Un 25. — Gaiļa kunga priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Tālāk redakcionāli ir precizēta 19.panta trešā daļa.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

M.Lujāns. Un ir atbalstīti pārejas noteikumi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Lujāns. Es aicinātu atbalstīt likumu kopumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Iepakojuma likums” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dabas resursu nodokli””. Trešais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.3933.

1.priekšlikumu ir iesniedzis Leons Bojārs, kas precizē redakciju, un komisija priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 2.priekšlikums — deputāts Leons Bojārs. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

V.Balodis. 3. — Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāra Jāņa Gaiļa priekšlikums ir iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā nr.4.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 5. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums nav atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

V.Balodis. Tāpat nav atbalstīts arī 6. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 6.priekšlikumu. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Mūsu ministrijas, protams, vienmēr vēlas iegūt vairāk līdzekļu un izlietot savām vajadzībām. Arī šinī likumā tātad viņi grib izmantot savām vajadzībām 70% no maksājumiem par radioaktīvo vielu ievešanu vai importu. Bet tad 30% sastāda tikai tām pašvaldībām, kurās tiek izmantotas šīs radioaktīvās vielas vai tās tur uzglabājas, vai pēc tam tās aiziet krātuvēs, kur uzglabāt tālāk kā pārstrādātas vielas.

Cienījamie kolēģi! Ministrija. Vai tad tā nodarbojas ar to radioaktīvo vielu apsaimniekošanu? Un vai tā kaut ko dara? Tas notiek tur tajā pašvaldībā, kur tiek izvietots šis objekts vai rūpnieciskais uzņēmums. Tātad ir jāsaņem tā lielākā naudas daļa pašvaldībai, bet ne ministrijai. Tātad mūsu ministrijas nezin, kur naudas līdzekļi tiek izlietoti, tā, kā tagad tas notiek Labklājības ministrijā, ka veselības aizsardzība nezina, kā galu ar galu savilkt kopā. Tikai tāpēc, ka neizlieto budžeta līdzekļus tā, kā tos vajadzēja izlietot. Tāpēc es ierosinu pārdalīt: 80% tiek nodoti tai pašvaldībai, kurā tiek izvietotas šīs radioaktīvās vielas, kur tās tiek izmantotas un kur rodas arī tie visi kaitējumi un mūsu ministrijas darbiniekiem pietiks ar 20%. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā — Vents Balodis.

V.Balodis. Godātie deputāti! Nav taisnība Leonam Bojāram, jo tā nauda, kas tiešām tiek iegūta par maksājumiem par radioaktīvo vielu ievešanu, importu, ir ļoti maza, jo ievesti Latvijā tiek speciāli medicīniskajām aparatūrām nepieciešami radioaktīvie elementi, galvenokārt vēža slimnieku ārstēšanai. Un tad, kad tie nonāk šajā Baldones glabātavā, tad tomēr valsts ir tā, kas gan veic apsardzi, gan arī maksā visus tos izdevumus, kas saistīti ar radioaktīvo atkritumu uzglabāšanu. Tādēļ es lūdzu neatbalstīt Leona Bojāra 6.priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 29, pret — 14, atturas — 43. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 7.— Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts, kurš precizē tikai līdzšinējo redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 8. ir Jāņa Gaiļa priekšlikums, kurš ir ņemts vērā un iestrādāts 9. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 10. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Tāpat arī nav atbalstīts 11. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Atvainojiet! Atklājam debates par 11. priekšlikumu!

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Diemžēl ļoti daudzās valstīs ir uzkrājies liels radioaktīvo atkritumu daudzums un tās ar labāko gribu samaksā lielas naudas summas, lai tikai no savām valstīm tos izvestu un novietotu kādā citā valstī, tātad saglabājot tīru un nekaitīgu savu dabu, bet tas, kas tur paņem to naudu un noglabā pie sevis, tad tam ir jārūpējas. Tāpēc noteikti ir jāieliek — Latvijas Republikai nepieciešamie. Un kāpēc? Jūs tālāk paskatieties, tur jau ir noteikts, ka radioaktīvo atkritumu apglabāšana. Tātad šis pants — 5.pants — atļauj, ja nav ierakstīts iekšā “Latvijas Republikai nepieciešamo radioaktīvo vielu ievešana — imports”, tad to mierīgi var pieskaņot pie tā, ka Latvijā var ievest arī atkritumus. Bet, ja tur ir ievietots šis noteikums, tad to vairāk apiet nevar, jo atkritumus neviens nevar izmantot... Latvijai tie nav vajadzīgi, var izmantot tikai tās vielas, kuras ir vajadzīgas vai nu medicīnai, vai rūpniecībai, vai zinātnei. Un tāpēc es aicinu šo atbalstīt! Un tas ir nepieciešams kā šai dienai, tā arī uz nākotni, lai mēs nebūtu par dažādu darboņu darbības upuriem. Jo, ja jau var ievest tūkstošiem tonnu gaļas un dažādu citu varbūt arī nederīgu vielu Latvijā, tad, protams, ka radioaktīvos atkritumus, kuri nav lieli pēc izmēra, tos iekš viena miera var atvest un arī noglabāt, un neviens par to nezinās. tāpēc es aicinu noteikti ielikt iekšā šo teikumu! Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā vēlaties kaut ko pie-
bilst?

Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 12, atturas — 40. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.Balodis. 12. — Jāņa Gaiļa priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 13. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 14. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis atbalstu. (Starpsauciens: “Par trīspadsmito jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 36, pret — 17, atturas — 36. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 14. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 15. — Jāņa Gaiļa priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 16. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Godātie kolēģi! Nākamais ir 18. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums 19.lappusē tabuliņā. Un komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. 17. ... Deputāts Bojārs vēlas debatēt par 17.priekšlikumu? Lūdzu! Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Nu, mēs ļoti labi zinām, kā izmanto mūsu dabas bagātības. Diemžēl tās ir pārgājušas rīcībā ne Latvijas uzņēmējiem un arī ne latviešiem, bet to izmanto citi. Un ģipšakmens ir viens no izrakteņiem, ko mēs iegūstam no dabas. Diemžēl izrakteņi — tiem nav tā, ka tie būs mūžīgi. Tie arī ir jāapsaimnieko, un jādomā, kas arī būs nākamajām paaudzēm palicis, un ģipšakmeni izmanto ļoti daudz, un tā lielāko daļu, kas ir Rīgas apkaimē, to izmanto ārzemju firmas, labi nopelnot, tāpēc ir arī jāpalielina apmaksa par iegūšanu no 0,22 uz 0,28. Tā nav liela summa, rēķinot to, ka ārzemnieki maksā ne pārāk lielas algas mūsu darbiniekiem.

Otrkārt, rekultivācija un viss tas pārējais, kas paliek pēc šī ģipšakmeņa iegūšanas, tur ir jāveic darbība un arī turpmāk būs jāapsaimnieko, tā ka tie naudas līdzekļi atbilst tiešiem aprēķiniem, rada tikai izbrīnu tas, ka mūsu ministrijas darbinieki iekš viena miera, veicot savus aprēķinus, neaprēķina, kas tad būs rīt un parīt.

Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 11, atturas — 40. Priekšlikums nav guvis at-
balstu.

V.Balodis. 18. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Kas attiecas uz bīstamo atkritumu apglabāšanu, tā ir ļoti nopietna lieta, jo visi bīstamie atkritumi, kas ir, tie ļoti ilgi saglabājas un arī negatīvi ietekmē mūsu dabu, gruntsūdeņus un arī augsni, jo tie tur noteiktā vietā tiek apglabāti, un desmit latu par vienu tonnu — tas ir ļoti maz. Ir jāpaaugstina līdz 20 latiem. Kāpēc? Tie, kas rada bīstamos atkritumus, viņiem ir jāstrādā arī uz tehnoloģiju, lai tos produktus, kuri paliek pēc galvenās ražošanas, varētu pārstrādāt, un tie ir jāpārstrādā. Diemžēl firmām ir neizdevīgi, jo bīstamo atkritumu pārstrādāšana ir diezgan dārga, tāpēc rūpniecības uzņēmumos viņi neierīko papildu pārstrādi atkritumiem, vieglāk viņiem ir samaksāt tos līdzekļus, lai noglabā. Bet daba ir jāsaglabā. Un bīstamie atkritumi, tie saglabājas ļoti ilgi, un tāpēc maksai ir jābūt lielai, un arī 20 lati — tas ir maz. Es vēlreiz atkārtoju — tas ir maz . Ir jāpārskata un jāpaceļ augstāk, lai šo tehnoloģisko procesu izmantotāji domā par to, lai nebūtu atkritumu, kuri bojā dabu un kuri negatīvi iedarbojas uz cilvēku veselību.

Tāpēc es aicinu no 10 latiem par vienu tonnu bīstamo atkritumu apglabāšanu pacelt līdz 20 latiem. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 33, pret — 12, atturas — 41. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 19. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums. Nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Gailis vēlas debatēt par šo priekšlikumu? Nevēlas.

Leons Bojārs. Lūdzu!

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Bīstamo atkritumu sadedzināšana. Man vienmēr rada izbrīnu, ka Latvija noslēdz tādus līgumus, kas valstij absolūti nav izdevīgi. Es pilnīgi atbalstu ekonomikas ministru, kurš nosauca, ka 1993.gadā parakstītais līgums ar “Lattelekom” bija Latvijai nodevīgs. Un tik tiešām tā mēs arī tagad vēlamies izvietot Latvijas teritorijā bīstamo atkritumu dedzinātavas. Viens bija mēģinājums Dobeles rajonā. Diemžēl tur cilvēki savāca desmitiem tūkstošu parakstu un tur apstājās tā darbība, bet tā jau nav atlikta. Tātad kas no mūsu ierēdņiem ir parakstījis līgumu ar noteiktām valstīm, lai izvietotu Latvijā bīstamo atkritumu dedzinātavu. Un pat presē pavīdēja tāds neliels raksts, ka arī Lietuva ir ieinteresēta, lai Latvijas teritorijā būtu izvietota tāda dedzinātava, un viņi celtniecību atbalstītu ar naudas līdzekļiem, un tad vedīs pie mums dedzināt savus bīstamos atkritumus. Bet kāpēc tad viņi negrib izvietot savā teritorijā, un Latvijai iedos tos naudas līdzekļus.

Otrs jautājums ir par dzīvnieku dedzinātavu, kuru Zemkopības ministrija atkal vēlas celt Latvijā. Bet kāpēc to neuzcelt Igaunijā vai Lietuvā? Viņiem samaksātu tos naudas līdzekļus, lai kopīgi izveidotu tādu dedzinātavu. Un man vispār nav saprotams, kāpēc visi šitie draņķi ir jāizvieto noteikti Latvijā. Var jau arī Somiju pierunāt, lai viņi ziemeļos izvieto tādu dedzinātavu, un tur vispār nekam nekaitēs, jo iedzīvotāju daudzums tur uz vienu kvadrātkilometru ir 2—3 cilvēki. Bet kāpēc tas ir jādara Latvijā? Un, ja jau mēs tālāk skatāmies uz tiem cipariem, dedzināšana 12 latu par vienu tonnu. Bet kas tad tagad notiks ar apkārtējo vidi, kad dedzinās tos bīstamos atkritumus? Neviens taču nav veicis aprēķinus, jo šie cipari, kas tika iestrādāti, tie ir paņemti, nu, tā, kā saka, “no gaisa”. Tātad, cienījamie kolēģi, mēs nevaram atļaut Latvijas teritorijā ievietot šīs dedzinātavas. Tas ir pirmais. Un otrais. Tas, kas rada bīstamos atkritumus, tam ir jādomā, kā tos pārstrādāt, kā tos neitralizēt. Visu to var izdarīt, protams, tas maksā naudu. Un, kas veiks tādu darbību, tad tam arī jādomā, kur viņš ņems šos naudas līdzekļus un kā tiks galā. Un tāpēc es aicinu 12 latu vietā par vienu tonnu ievietot ciparu 25, lai gan arī tas ir par maz. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Lūdzu zvanu! Balsosim par 19.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 32, pret — 13, atturas — 46. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. 20. — deputāta Jāņa Gaiļa priekšlikums, komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

V.Balodis. 21. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 22. — deputāta Leona Bojāra priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates! Jūsu rīcībā divas minūtes, Bojāra kungs!

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Tas attiecas atkal uz radioaktīvo vielu ievešanu Latvijā vai importu. Lai Latvijā netiktu ievesti radioaktīvie atkritumi, ir noteikti jānorāda Latvijas Republikai nepieciešamo radioaktīvo vielu ievešana, kas ir vajadzīgas medicīnā, zinātnē vai rūpniecībā. Un tikai! Bet tā kā jūs nobalsojat, Latvijā varēs iekš viena miera ievest arī atkritumus. Un mūsu darbīgie ierēdņi, arī uz robežas kas notiek, jūs to labi ziniet, to mierīgi atļaus. Un 2—3 kubikmetri būs ievesti iekšā, to neviens nemanīs. Un arī noglabās, arī neviens neredzēs. Tāpēc es aicinu jūs ierakstīt obligāti “Latvijas Republikai nepieciešamo radioaktīvo vielu ievešana”. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Lūdzu zvanu! Balsosim par 22.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — 18, atturas — 45. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Balodis. Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu deputātus atbalstīt trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret — 1, neviens neatturas. Likums pieņemts.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, vairāki paziņojumi. Manā rīcībā ir informācija, ka, garām ejot, Saeimā ir iegriezies Ziemassvētku vecītis un jūs visi laipni tiekat aicināti tūlīt šajā pārtraukumā blakus zālē, kur ir sagatavots, kā mani informēja, sapņains pārsteigums.

Šodien mēs sveicam mūsu kolēģi Miroslavu Mitrofanovu 35 gadu jubilejā. (Aplausi.)

Vārds paziņojumam Romualdam Ražukam.

R.Ražuks (LC). Sociālo un darba lietu komisijas deputāti pēc īsas tikšanās ar Ziemassvētku vecīti tiek aicināti uz komisijas sēdi komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Pēterim Tabūnam.

P.Tabūns (TB/LNNK). Cienījamie Sporta apakškomisijas deputāti! Lūgums pēc šīs tikšanās pulcēties Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā. Tātad apmēram pēc minūtēm 10 uz sēdi. Paldies!

Sēdes vadītājs. Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (LC). Kolēģus no Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūdzu komisijas telpās uz darbu.

Sēdes vadītājs. Imantam Burvim.

I.Burvis (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Lai Ziemassvētku vecītis nepaliktu vispār bez apmeklētājiem, Parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem lūgums sapulcēties lielajā starpbrīdī Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Linardam Muciņam.

L.Muciņš (LC). Juridiskā komisija pēc 10 minūtēm Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

Atvainojiet, nolasīsim reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Vaira Paegle, Imants Kalniņš, Valdis Birkavs. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies!

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Pārtraukumam paredzētais laiks ir beidzies. Izskatām likumprojektu “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Aija Barča.

A.Barča (LSDSP). Godātais priekšsēdētāj! Cienītās kolēģes! Godātie kolēģi! Gatavojot likumprojektu trešajam lasījumam, Sociālo un darba lietu komisija saņēma pavisam 23.priekšlikumus, kur lielākais vairākums ir atbalstīti.

1.priekšlikums. Izstrādājis Juridiskais birojs. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 2.priekšlikums — Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 3.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 3.panta otrā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 3.panta trešā daļa arī redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 4. — Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums — 4.panta jauna redakcija. Komisijas sēdē ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 5.priekšlikums. Juridiskais birojs ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 6.priekšlikums — tieslietu ministre Ingrīda Labucka. Nav atbalstīts atbildīgajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Barča. 7.priekšlikums — Juridiskā biroja priekšlikums komisijas sēdē atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

A.Barča. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums ir daļēji atbalstīts, iekļaujot atbildīgās komisijas 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 9. — Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir jau atbalstīts.

A.Barča. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 11. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 12.priekšlikums — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 13. — Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 14. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 15. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 17. — tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 18. — Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātais priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 21. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 22. — tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 23.priekšlikums — tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Redakcionāli precizēts un mainīts vietām 2. un 3.punkts pārejas noteikumos.

Sēdes vadītājs. Paldies! Vairāk priekšlikumu nav. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Komerclikumā”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Dokumenta nr. 3935. Likumprojekta reģistra nr. 1038. Juridiskā komisija izskatīja un pieņēma savu lēmumu par attiecīgiem priekšlikumiem.

1. — deputāta Razminoviča priekšlikums tika noraidīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Arnis Razminovičs.

A.Razminovičs (TP). Labdien, godātie kolēģi! Lai nebūtu pārāk gari, vēlētos vēl tikai atgādināt, ka parlaments vairākas reizes tiešām ir lēmis par šo terminu, un ir bijušas reizes, kad ir arī pozitīvi balsojis. Es ļoti ceru, ka tā būs arī šī reize. Un tiem, kas varbūt nav dzirdējuši, es vēlētos nolasīt Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas Valsts valodas centra atzinumu, kur ir runa tieši par šiem terminiem. Valsts valodas centrs saka, ka ir pamatots secinājums par šo jēdzienisko atšķirību starp terminiem “komercija”, “komercdarbība”, “komersants” un “uzņēmējdarbība”, “uzņēmējs”, un nebūtu vēlama šo terminu sapludināšana, kāda ir vērojama pašreiz Komerclikumā. Bet, ja tas būtu tā, ja Komerclikums reglamentētu fizisku un juridisku personu darbību tikai finansiālu, tirdzniecisku darījumu, tas ir, tirdzniecības vai arī finansu tirdzniecības zinātnēs, tad būtu pamatojums šo terminu nomaiņai uz “komercdarbību” un “komersantu”. Bet Komerclikuma mērķis ir reglamentēt fizisku un juridisku personu uzņēmējdarbību, tāpēc tajā ieteicams lietot atbilstošus terminus — “uzņēmējdarbība” un “uzņēmējs”. To saka Valsts valodas centra vadītāja Hiršas kundze. Aicinu arī parlamentu atbalstīt to! Paldies!

Sēdes vadītājs. Dzintars Rasnačs. Pēteris Apinis.

P.Apinis (LC). Godātā Tautas partija! Tad, kad jūs lūdzu, lai kādu aiciniet runāt un izteikties par terminoloģiju vai par latviešu valodu, es lūdzu jūs nekad nesūtīt šodien tribīnē Arni Razminoviču! Šajā nelielajā tekstā viņš pieļāva četras būtiskas stila kļūdas. Būtiskākās: ir runa par “ka” un “kad” jēdzienu sajaukšanu trīs reizes. Lai labi veicas!

Sēdes vadītājs. Debates turpinās.

Vineta Muižniece.

V.Muižniece (TP). Labdien, godātie kolēģi! Un īpaši, godātais Apiņa kungs! Es aicinātu ievērot to, kas ir noteikts Saeimas Kārtības rullī. Izteikties par priekšlikumiem un, nenovirzoties no tēmas, neapspriest priekšlikumu autorus. Ne tam mēs kā tautas priekšstāvji šeit esam aicināti. Un Saeimas priekšsēdētāju lūdzu arī aizrādīt tiem kolēģiem, kas novirzās no tēmas. Jautājums ir nopietns. Komerclikums liels. Runāsim par priekšlikumiem. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Debates beidzam.

Komisijas vārdā — Linards Muciņš.

L.Muciņš. Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Diemžēl Razminoviča kungs maldina gan deputātus, gan sabiedrību. Pēc šīs vēstules tika izdots kopējs Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas centra paziņojums kopā ar Valsts valodas centru, kur skaidri un gaiši tika norādīts, kas ir katras institūcijas kompetencē, un Razminoviča kunga šeit nepieminētais Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas centra lēmums, Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas lēmums ir viennozīmīgs, un skaidrs, ka tās ir divas dažādas lietas, un Komerclikums šeit runā saskaņā ar mūsu otrajā lasījumā pieņemto 2.priekšlikumu, ka komercdarbība ir viens no uzņēmējdarbības veidiem, tātad Komerclikums un komersanti ir viens no uzņēmējdarbības un uzņēmēju veidiem, kurus mēs nošķiram no pārējās daļas.

Ja Razminoviča kungs tātad un attiecīgi tie deputāti, kuri uztur šo priekšlikumu, vēlas tātad jau spēkā esošo... jau pieņemtā likumā ar šādiem grozījumiem pretrunā ar citiem visiem likumiem uzturēt šādu te balsojumu, kas faktiski būtiski sagroza visu Komerclikuma koncepciju, ir pretrunā valdības iesniegtajam savā laikā, kur bija vairākus gadus ilgas debates, vai lietot vienu vai otru, vai trešo terminu, bija trīs termini, tātad vēsturiskais, arī tirgotājs tika apspriests, un izvēlējās neitrālāku svešvārdu, tā kā mūsu juristu mērķis šeit ir nošķirt no visiem uzņēmējiem tikai tos uzņēmējus, kuri ir Komerclikumā un komercreģistrā reģistrēti un nodarbosies ar nopietnāku komercdarbību, tajā pašā laikā atstājot iespēju zemnieku saimniecībām, amatnieku saimniecībām, sīktirgotājiem un citiem, kā mēs šodien padomju tiesību iespaidā lietojam jēdzienu “individuālā darba darītājiem”, nodarboties arī ar uzņēmējdarbību, bet nebūtu šajā te komercreģistrā un komercdarbības dalībniekiem. Tātad tāda ir bijusi mūsu pieeja, un tāds ir bijis mūsu mērķis.

Ja Razminoviča kunga mērķis un to personu mērķis, kuri atbalsta šo priekšlikumu, ir rīkoties pretēji tātad lietu loģikai, katrs deputāts, protams, ir suverēns, viņš to var darīt, bet vienkārši jāsaprot ir visa atbildība šinī gadījumā, kādas sekas iestājas šajā gadījumā. Paldies!

Juridiskā komisija neatbalstīja Razminoviča kunga priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 24, atturas — 13. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

L.Muciņš. 2. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “komercdarbība” ar vārdu “uzņēmējdarbība” nav atbalstīts. Juridiskā komisija uzskata, ka nav atbalstāms šāds priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 24, atturas — 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 3. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “komercsabiedrība” ar vārdu “uzņēmējsabiedrība” Juridiskajā komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 23, atturas — 12. Priekšlikums atbalstīts.

Tālāk 4.priekšlikums.

L.Muciņš. 4. — deputāta Razminoviča priekšlikums “komercreģistru” aizstāt ar vārdu “uzņēmējreģistrs” Juridiskajā komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. — deputāta Razminoviča priekšlikumu.Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 26, atturas — 8. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 5. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “firma” ar vārdu “nosaukums” netika atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 5.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 25, atturas — 11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 6. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “prokūra” ar vārdiem “īpašā uzņēmējpilnvara — prokūra” netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 25, atturas — 11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 7. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “principāls” ar vārdu “pilnvarotais” (“principāls”) netika Juridiskajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 25, atturas — 11. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 8. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “delkrēdere” ar vārdiem “īpašā atlīdzība (delkrēdere)” netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 24, atturas — 12. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 9. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “provīzija” ar vārdiem “aģenta papildus atlīdzība (provīzija)” netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 23, atturas — 13. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 10. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “komercpilnvara” ar vārdu “uzņēmējpilnvara” netika atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 10.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 26, atturas — 10. Priekšlikums guvis at-
balstu.

L.Muciņš. 11. — deputāta Razminoviča priekšlikums aizstāt visā likumā vārdu “mākleris” ar vārdu “starpnieks (mākleris)” netika atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 24, atturas — 12. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 12. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 12. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 23, atturas — 12. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 13. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13. priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — 24, atturas — 13. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 14. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 50, pret — 25, atturas — 14. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 15. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā nav atbalstīts. (No zāles deputāts Razminovičs: “Noņemu!”)

Sēdes vadītājs. Tiek noņemts. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 16. — Juridiskās komisijas priekšlikums tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 17. — deputāta Razminoviča priekšlikums netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — 22, atturas — 13. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 18. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 42, pret — 22, atturas — 16. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 19. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 19. priekšlikumu! Lūdzu rezultātu!

Par — 51, pret — 24, atturas — 12. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 20. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 20.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — 25, atturas — 19. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 21. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 21.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 44, pret — 24, atturas — 19. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

L.Muciņš. 22. — deputāta Muciņa priekšlikums Juridiskajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 23.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 24. — deputāta Muciņa priekšlikums Juridiskajā komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. — Juridiskās komisijas priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 26. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 26. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 43, pret — 25, atturas — 18.

Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Balsosim atkārtoti par 26. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 40, pret — 25, atturas — 25. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 27. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 27.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsojam! Lūdzu balsošanas rezultātus! Lūdzu vēlreiz balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 41, pret — 26, atturas — 22. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 28. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 28. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 37, pret — 27, atturas — 23. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 29. — deputāta Razminoviča priekšlikums Juridiskajā komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 29. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 40, pret — 26, atturas — 26. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 30. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Tālāk!

Lūdzu zvanu! Balsosim par 30.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 44, pret — 27, atturas — 22. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 31. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 31. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — 27, atturas — 10. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 32. — deputāta Muciņa priekšlikums. Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 32. — deputāta Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — 37, atturas — 5. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 33. — Juridiskās komisijas priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 34. — deputāta Muciņa priekšlikums. Ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 34.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 49, pret — 34, atturas — 4. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 35. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 36. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 38. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 40. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. 41. — deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 42. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 38, pret — 25, atturas — 28. Nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 43. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 44.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 45. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 47. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 49. — deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 49.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 37, pret — 27, atturas — 25. Nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 50. — deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 50. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 27, atturas — 11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 51. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 52.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

L.Muciņš. 53. — deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 53.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 38, pret — 28, atturas — 24. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 54. — deputāta Razminoviča priekšlikums. Atbalstīts Juridiskās komisijas 55.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 56. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57.priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 58. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

L.Muciņš. 60. — deputāta Razminoviča priekšlikums. Nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 60.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 25, atturas — 8. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 61. — deputāta Muciņa priekšlikums. Ir atbalstīts Juridiskajā komisija.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 62.priekšlikums netiek balsots.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

L.Muciņš. 63. — deputāta Muciņa priekšlikums. Atbalstīts, iestrādājot to Juridiskās komisijas 64. priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. — deputāta Razminoviča priekšlikums. Atbalstīts, iestrādājot to atbalstītajā 66. — Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. — deputāta Razminoviča priekšlikums atbalstīts, iestrādājot to atbalstītajā 66. — Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 67. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 68. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 69. — deputāta Muciņa priekšlikums ir atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 70. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Nav balsojams. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 71. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 72. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk.

L.Muciņš. 73. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 74. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk.

L.Muciņš. 75. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsojam par 75.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 41, pret — 25, atturas — 23. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 76. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 76. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 41, pret — 26, atturas — 24. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 77. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsojam par 77.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 26, atturas — 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 78. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 78.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 39, pret — 26, atturas — 27. Priekšlikums nav atbalstīts.

L.Muciņš. 79. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 80. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk.

L.Muciņš. 81. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsojam par 81.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 26, atturas — 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 82. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsojam par 82.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu. Par — 39, pret — 24, atturas — 28. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

L.Muciņš. 83. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsojam par 83.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 43, pret — 24, atturas — 11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 84. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsojam par 84. — deputāta Razminoviča priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — 26, atturas — 10. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 85. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 86. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 87. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk.

L.Muciņš. 88. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 88.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 26, atturas — 12. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 89. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 90. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk.

L.Muciņš. Deputāta Muciņa 91.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 92. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 93. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Paldies, tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 94. — deputāta Muciņa priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 95. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 96. — deputāta Muciņa priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 97. priekšlikums nav balsojams.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 98. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsojam par 98. — deputāta Razminoviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 24, atturas — 9. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 99. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 99. priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 24, atturas —11. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. 100. — deputāta Razminoviča priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 100.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 38, pret — 26, atturas — 28. Nav guvis atbalstu priekšlikums.

L.Muciņš. 101. — Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 102. — deputāta Lujāna priekšlikums nav atbalstīts Juridiskajā komisijā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 102. — deputāta Lujāna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — 30, atturas — 7. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš. Līdz ar to nav balsojams deputāta Muciņa 103.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Godātie kolēģi! Pirms izskatām tālāk likumprojektu, ir saņemts 11 deputātu iesniegums. Saeimas deputāti lūdz Saeimu izsludināt šīsdienas sēdē 30 minūšu pārtraukumu, lai sasauktu Juridiskās komisijas sēdi. Vai ir iebildes? Nav. Pārtraukums... Ir šāds... Tādā gadījumā ir jābalso par šo te priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Pirms balsošanas vārds motivācijai iesniedzēju vārdā par pārtraukumu. Lūdzu!

L.Muciņš. Cienījamie deputāti! Par cik ir izcili pretrunīgi priekšlikumi sabalsoti likumprojekta tekstā, Juridiskajai komisijai ir nepieciešams sanākt sēdē un apspriest izveidojušos situāciju un lemt par priekšlikumiem plenārsēdē! Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par 11 deputātu ierosinājumu — izsludināt sēdē 30 minūšu pārtraukumu! Lūdzu rezultātu! Par — 39, pret — 7, atturas — 47. Deputātu priekšlikums tiek noraidīts.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Komerclikumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — 14, atturas — 23. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamie deputāti! Cienījamo priekšsēdētāj! Dokumenta numurs 3936, likumprojekta numurs 733. Juridiskā komisija ir saņēmusi un atbalstījusi gandrīz visus priekšlikumus, kas te ir iesniegti.

1. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 2. — Juridiskās komisijas priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 2.priekšlikumu. Andris Šķēle.

A.Šķēle (TP). Godātais Saeimas priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Pagājušās plenārsēdes laikā es izvirzīju priekšlikumu — pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu speciālajam spēkā stāšanās likumam, pieļaujot to, ka Komerclikumā varētu būt kādi atšķirīgi grozījumi. Tas toreiz neguva atbalstu. Līdz ar to uzskatu, ka šobrīd Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma izskatīšana pēc būtības ir jāpārtrauc, ir jāizsludina papildus priekšlikumu iesniegšanas termiņš, lai sakārtotu šo speciālo spēkā stāšanās kārtības likumu ar tikko pieņemto Komerclikumu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Šādu priekšlikumu, Šķēles kungs, ir jāiesniedz rakstiski. Kamēr tāda nav, mēs turpinām izskatīt likumprojektu.

L.Muciņš. Juridiskā komisija atbalstīja 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 3. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 5. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 6. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 7. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 8. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 9. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 10. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 12. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 13. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 15. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 16. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 17. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 18. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 21. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 22. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 23. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 26. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 27. — Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Tiesneša priekšlikums ir atbalstīts...

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. ... iestrādājot tajā Juridiskā biroja priekšlikumu.

28. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Piekrīt deputāti.

L.Muciņš. 29. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 30. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 31. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 32. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 33. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 34. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 35. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 36. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 37. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 39. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 40. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 41. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 42. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 43. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 44. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 45. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 46. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 47. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 48. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 49. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 50. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 51. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

L.Muciņš. 52. — Juridiskās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 54. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 58. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 61. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš.62. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 63. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 64. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 65. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 66. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 67. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 68. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 69. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 71. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš.72. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 73. — Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Tiesneša priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 73.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret — 1, atturas — 2. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 74. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 75. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 76. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 78. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 79. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 80. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā bija atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Vārds Arnim Razminovičam, pirms balsojam galīgajā lasījumā.

A.Razminovoičs (TP). Cienījamie kolēģi! Tā kā mēs Komerclikumā nobalsojām par terminu izmaiņām, es aicinātu šo likumprojektu neatbalstīt un atdot to atpakaļ Juridiskajai komisijai, jo neatkarīgi no tā, vai mēs šodien to nododam vai nenododam, Juridiskajā komisijā šis likumprojekts būs jāskata vēlreiz. Tā ka tas būs jāatgriež atpakaļ. Aicinu pašai Saeimai nenodot likumprojektu un atdot atpakaļ komisijai!

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Es vēlreiz aicinu, arī Leiškalna kungam, kurš runās par to, kā lieta tālāk virzāma, atcerēties to, kāda procedūra paredz likuma atdošanu atpakaļ komisijai.

Lūdzu! Leiškalna kungs par to, kā lieta tālāk virzāma.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Tā kā šis likums runā par Komerclikuma spēkā stāšanos, tad tā pieņemšana šobrīd nerada nekādas problēmas. Nav jau teikts, ka mēs neizdarīsim izmaiņas spēkā stāšanās nosacījumos, kurus mēs ar Lujāna priekšlikumu atlikām uz veselu gadu, un ir labāk, ja šis likums jau ir spēkā. Un Komerclikums var stāties spēkā tikai ar Saeimas noteikto datumu. Tā kā šeit nekādas izmaiņas nav vairs vajadzīgas, un nav vērts balsot pret labi sagatavotu likumu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Dzintars Rasnačs — par to, kā lieta tālāk virzāma.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Kad Juridiskā komisija piedāvāja pārtraukumu, tad ar Tautas partijas gādību tai tika iedots “kurvītis”. (No zāles deputāts Dz.Ābiķis: “Mums ir tikai 24 balsis. Ko tu muldi!”) Tagad jūs gribat aizvietot Juridisko komisiju šeit, publiski debatējot. Situācija ir tāda, ka Komerclikums ir pieņemts. Tas, ko mēs pieņēmām šodien, ir grozījumi Komerclikumā. Ja kāds iestājas pret Komerclikuma spēkā stāšanos, tad viņš iestājas pret mūsu starptautiskajām saistībām un pret civilizēta biznesa vidi.

Tā ka aicinu balsot par Komerclikuma spēkā stāšanos!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 52, pret — nav, atturas — 41. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām””. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā deputāte Aija Barča.

A.Barča (LSDSP). Godājamais priekšsēdētāj! Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Izskatot grozījumus likumā “Par valsts pensijām” trešajā, galīgajā, lasījumā, es jūs aicinu padomāt vispirms par to, ka šis likumprojekts ir ļoti būtisks vairāk nekā 650 000 Latvijā esošajiem jau pensionāriem un mums visiem pārējiem, kuri katrs savulaik dosies pensijā.

Komisijas vārdā, pirms runājam par katru konkrēto priekšlikumu, mans uzdevums ir jums vēstīt, ka jebkurā komisijas sēdē piedalījās Pensionāru federācijas pārstāvji, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji, Labklājības ministrijas atbildīgi un zinoši speciālisti. Tādēļ es lūdzu, kolēģi, būt maksimāli uzmanīgiem un ieklausīties it sevišķi Sociālo un darba lietu komisijas viedoklī.

Grozījumi likumā “Par valsts pensijām” trešajā lasījumā.

1.priekšlikums — deputāts Urbanovičs. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 2.priekšlikums — deputāts Andrejs Klementjevs. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. — deputāta Klementjeva priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 22, pret — 16, atturas — 49. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 3. priekšlikums — deputāte Aija Barča. Priekšlikums atbalstīts, iestrādājot komisijas priekšlikumā nr. 4.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 4. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

A.Barča. 5. priekšlikums — deputāte Aija Barča. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Barča. Komisija ir precizējusi 8.panta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Tāpat komisija ir precizējusi 9.panta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 6. priekšlikums — deputātes Anta Rugāte, Žanete Vasaraudze. Komisija priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 7. — deputāta Urbanoviča priekšlikums. Priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Komisija precizējusi 11.panta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 8. priekšlikums — labklājības ministra Andreja Požarnova. Kolēģi, man ir nepieciešams jums vēstīt, ka šajā 8.priekšlikumā ir ieviesusies tehniska kļūda. Labklājības ministrs ir atbalstīts šajā gadījumā, bet ir pazudis mums viens vārds, un tas ir “indeksa”. Un, lai pārliecinātos, ka es jums stāstu taisnību, tad palūkojieties, kreisajā pusē ir 26.panta nosaukums “Valsts pensijas palielināšana atkarībā no patēriņa cenu un apdrošināšanas iemaksu algas indeksa izmaiņām”. Līdz ar to komisijas atbalstītā redakcija skan sekojoši: valsts pensijas apmērs pārskatāms Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ik gadu, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma indeksa. Šī pamatnorma gan attieksies uz laika periodu, kas būs pēc 2010. gada. Tātad ar 2011.gadu, jo par indeksēšanu, tas ir, par pensiju pārskatīšanu runa ir arī pārējas noteikumos.

Tātad es lūdzu atbalstīt šādā redakcijā, precizētajā redakcijā, manis tikko nolasītajā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. 9.priekšlikums. Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 10. priekšlikums ir deputāta Jura Dobeļa. Atbildīgā komisija priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Es, godīgi sakot, ar lielu izbrīnu skatos uz to, ka tik nopietna komisija šādu priekšlikumu nav atbalstījusi. Lūdzu, iedziļinieties! Un es ļoti aicinātu deputātus vismaz atbalstīt manu priekšlikumu. Uz ko tad tas ir balstīts? Es gribētu atgādināt, ka pensionāriem tāpat ir ārkārtīgi sarežģīti šodien Latvijā, viņiem ir grūti jau ikdienā. Un mēs negribam viņiem atvieglot viņu stāvokli kaut vai tik daudz, lai neliktu katru gadu atrādīties attiecīgajās iestādēs. Daudziem tas ir ļoti sarežģīti. Mēs patlaban esam viņiem uzstādījuši prasību, ka pieprasījums pārskaitīt pensiju kontā atjaunojams reizi 12 mēnešos. Man ir vairākkārt bijusi saruna ar pensionāriem, kuri ir lūguši šo pazemojošo normu izņemt ārā. Mēs jau apgrūtinām ne tikai pensionārus ar šo te. Galu galā arī ierēdņiem ir sarežģīti strādāt pie visiem šiem atjaunojumiem, reizi pa reizei pārskatīt. Tā ka es nezinu, ar kādiem vārdiem vēl man griezties, bet es nevaru redzēt nekādu pamatojumu neizņemt ārā šo apkaunojošo normu. Lūdzu, izlasiet uzmanīgi pirms balsošanas!

Tagad es te esmu dzirdējis, ka mans priekšlikums ir noraidīts tāpēc, ka, lūk, kāds aizbraukšot prom no Latvijas uz visiem laikiem un viņam turpināšot pārskaitīt pensiju. Tas ir absurds! Tas ir absurds! Es gribētu pateikt, ka vispirms pilsonības un imigrācijas iestādēm ir līgums ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, un visus datus par aizbraukšanu aģentūra saņem. Tas ir pirmkārt. Otrkārt, kolēģi, nedaudz tālāk ir vairāku deputātu iesniegts un atbalstīts priekšlikums par personām, kuras izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, Latvijas Republikā piešķir pensijas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Protams, ja starptautiskajos līgumos, ko Saeima ir apstiprinājusi, nav noteikts citādi. Tā ka šis arguments noraidīšanai, kāds esot izskanējis komisijā, ir galīgi nepamatots. Tas pilnīgi nebalstās uz kaut kādu nopietnu domāšanu. Tā ka, godātie kolēģi, ja jūs cienāt pensionārus, ja jūs kaut nedaudz gribat viņiem palīdzēt, lai viņiem nav lieki apgrūtinājumi atrādīties, gandrīz vai iznāk tā, jābrauc un jāparāda, ka tu vēl esi dzīvs! Tā ka lūdzu atbalstīt manu priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Andrejs Požarnovs — labklājības ministrs.

A.Požarnovs (labklājības ministrs). Augsti godātais Prezidij! Cienītie deputāti! Es gribētu informēt par sekojošo. Tātad valdības viedoklis ir tādā... nu, tādā redakcijā, kā tas ir nobalsots otrajā lasījumā. Mēs esam konsultējušies ar Sociālās apdrošināšanas aģentūru, kāda ir šobrīd reālā situācija. Proti, šī norma bija tādēļ, ka agrāk aģentūrai nebija informācijas gadījumā, ja cilvēks ir aizgājis aizsaulē, bet viņam tā nauda uz kontu tiek skaitīta, un tad līdz ar to reizi gadā bija nepieciešams to informāciju atjaunot. Šobrīd ir uzlabojusies sadarbība starp Sociālās apdrošināšanas aģentūru un visiem citiem dienestiem, un šobrīd aģentūra saņem regulāru informāciju. Taču, tā kā šis priekšlikums tika skatīts komisijā, tad deputātiem bija bažas, vai nevar būt arī kādi atsevišķi gadījumi, ka tomēr šī informācija nebūs. Bet jebkurā gadījumā šī norma ar laiku būtu atceļama. Tai pašā laikā es gribu teikt, ka oficiālais valdības viedoklis ir otrā lasījuma redakcijā. Tāpēc jums jālemj, bet mēs varētu šobrīd pieturēties pie komisijas redakcijas, ņemot vērā to, ka mēs nākotnē tomēr šo normu atcelsim.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Komisijas vārdā — deputāte Aija Barča.

A.Barča. Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Es ļoti lūdzu jūs ieklausīties viedoklī, un es jums motivēti skaidroju, kādēļ Sociālo un darba lietu komisija nolēma neatbalstīt deputāta Jura Dobeļa priekšlikumu. Vispirms jau tādēļ, ka tas ir valdības viedoklis — saglabāt pašreiz likumā šo normu.

Otrkārt — tā nu gluži nav, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ir ļoti perfekta informācija. Nav Latvijā vēl kārtībā šī datu bāze, lai mēs varētu zināt ļoti perfekti un ātri. Un, lūk, tieši šis 32.pants pamatlikumā ir viens no tiem, kas nodrošina vislielākās pārmaksas pensijās. Jo nereti ir tādi gadījumi, es gribētu pat teikt — bieži, ka Latvijas pensionārs izbrauc ārpus Latvijas robežām, atgriežas Latvijā informācija, ka viņš ir aizgājis tai saulē, bet mēnešus piecus sešus, gandrīz vai gadu atpakaļ. Un, ja nav šī konkrētā fakta, ka cilvēks, pensionārs, aiziet uz kredītiestādi un tik tiešām parādīsies, ka viņš ir bijis un viņš ir šeit, šajā saulē, tādā gadījumā ir šīs lielās pārmaksas, un tad mēs brīnāmies, uz kā rēķina to nomaksāt. Arī darbinieki tur nav vainīgi. Es lūdzu, kolēģi, atbalstīt Sociālo un darba lietu komisijas viedokli un deputātu Juri Dobeli, es atvainojos, pašreiz neatbalstīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 10. — deputāta Dobeļa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 10, pret — 17, atturas — 60. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. Paldies! 11.priekšlikums — deputāte Aija Barča. Priekšlikums daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas priekšlikumā nr.12.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 12. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums atbalstīts, mainot attiecīgi tālāk pantu numerāciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 13., 14., 15. un 16.priekšlikums attiecas uz 38.pantu, tas ir, pensiju izmaksas personām, kuras izbrauc uz ārvalstīm. Es lūdzu jūs ļoti uzmanīgi šos priekšlikumus izskatīt. Un tā.

13.priekšlikums — savienības “Latvijas ceļš” frakcijas vārdā deputāts Ražuks, frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK vārdā deputāte Anna Seile, Jaunās kristīgās partijas deputātu grupas vārdā deputāte Stalidzāne, Tautas partijas frakcijas vārdā deputāts Vītols. Komisija ir atbalstījusi, iestrādājot komisijas priekšlikumā nr.16.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 14.priekšlikums — deputāts Vidiņš, Tabūns, Jurdžs, Gailis, Leja, Paegle. Atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.16.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 15. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 16. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Turpmāk maina pantu numerāciju.

17. priekšlikums — deputāti Jurkāns, Urbanovičs, Solovjovs, Sokolovskis, Rastopirkins, Bekasovs, Pliners, Klementjevs, Deņisovs, Maksimovs, Tolmačovs. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 17. — deputātu grupas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 17, pret — 18, atturas — 53. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Barča. 18. — deputāts Andrejs Klementjevs. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Andrejs Klementjevs.

A.Klementjevs (PCTVL). Labdien, augsti godātie deputāti! Es gribu pievērst jūsu uzmanību, ka šodien mēs izskatām likumu “Par valsts pensijām”, kurš nosaka sociālos jautājumus, nevis politiskos. Mēs neskatām jautājumus par politiskiem spēkiem, partijām un elektorātu, kuram dot vai nedot tiesības balsot vēlēšanās. Mēs skatām jautājumus par cilvēkiem, par sociālo palīdzību no valsts puses, ko viņš ir nopelnījis ar savu darbu. Tādēļ šajā likumā nedrīkst dalīt cilvēkus pilsoņos un nepilsoņos. Uz dažiem, kuri saņems tālāk dažu tiesības uz pensijām. Mūsu frakcija lūdz atbalstīt Klementjeva priekšlikumu sakarā ar to, ka, nu, vienā likumā vajag sakārtot, ka lai nebūtu divas šķiras cilvēku. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā — deputāte Aija Barča.

A.Barča (LSDSP). Godājamie kolēģi! Un godātais deputāt Andrej Klementjev! Komisijas vārdā man ir nepieciešams jums skaidrot, ka šī 18.priekšlikuma norma attiecas tikai uz tiem cilvēkiem, kuri dosies pensijā, jo likumā, pamatlikumā ir norma, kura nedod tiesības, pārrēķinot pensiju, pārskatīt darba stāžu, kurš bija strādāts līdz 1991.gadam. Un līdz ar to šis 18.priekšlikums, manuprāt un arī komisijasprāt, to izdiskutējot, pagaidām ir tikai politiski deklarēts priekšlikums. Mēs nevaram ar šo normu palīdzēt cilvēkiem, kuri pašreiz jau ir pensijā. Es lūdzu komisijas vārdā deputātu Andreju Klementjeva kungu šoreiz neatbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. — deputāta Andreja Klementjeva priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 17, pret — 19, atturas — 44. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Barča. Paldies! 19.priekšlikums. Deputāts Juris Dobelis. Komisija ir atbalstījusi, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.20.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 20.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalstījusi pilnībā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 21. — apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 21. priekšlikumu.

Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Likums “Par politiski represēto personu statusu” un likums “Par Nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem” nosaka vienādas tiesības kā vieniem, tā otriem. Bet šajā Pensiju likumā, aprēķinot stāžu, mēs esam izslēguši Nacionālās pretošanās kustības dalībniekus. Kādreiz šī norma bija likumā, un mūsu frakcija ir ierosinājusi atkārtoti iekļaut Nacionālās pretošanās kustības dalībniekus. Pavisam viņu, pēc Totalitāro režīmu izvērtēšanas komisijas datiem, Latvijā ir ap 400 cilvēku. Daļa no šiem cilvēkiem jau saņem un viņiem par šo stāžu tiek aprēķinātas pensijas, ja viņi ir bēguļojuši.

Vienu mirkli, Lagzdiņa kungs! Es pabeigšu un pateikšu arī par apliecībām.

Un tātad viena daļa no viņiem jau saņem šo pensiju par palielināto stāžu, ja viņi ir bēguļojuši. Bet kāpēc viņiem jāatzīstas kā bēgļiem, ja viņi ir bijuši oficiāli Nacionālās pretošanās kustībā. Jā, viņiem ir apliecības, visbiežāk viņiem ir tiesas spriedumi, ka viņi ir bijuši Nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, un vēl papildus ir arī šīs Totalitāro režīmu izmeklēšanas komisijas lēmumi. Un tāpēc šis cilvēku skaits ir neliels, neaizvainosim viņus, dosim viņiem tādas tiesības, kādas divos citos likumos mēs jau esam viņiem noteikuši. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā vēlaties kaut ko piebilst?

A.Barča. Jā. Vēlos piebilst. Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Izsverot 21. priekšlikumu, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikumu, šajā gadījumā, runājot par Nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, man jums ir jāvēsta, ka ir gan šiem cilvēkiem apliecības, par kuriem mēs esam interesējušies un noskaidrojuši, bet pamatu pamatos apliecības ir izdotas uz liecinieku liecībām, fakts pierādīts tiesā arī ar liecinieku liecībām, man negribētos šeit nekādā gadījumā apšaubīt tiesu varu, bet man gribētos teikt, ka likumā savulaik esošo normu Saeima bija svītrojusi. Un līdz ar to arī Sociālās apdrošināšanas aģentūrai, kura nodarbojas ar pensiju piešķiršanu, savulaik šī norma ir izsvītrota par iespēju noteikt darba faktu pēc liecinieku liecībām. Man negribētos jums un arī cilvēkus negribētu aizvainot, kādus mēs priekšlikumus un kādus mēs nu... piemērus noklausījāmies. Un variācijas ir daudzas un dažādas. Es gribētu, kolēģi, aicināt jūs komisijas vārdā 21.priekšlikumu neatbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 21. —frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — 15, atturas — 52. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Barča. 10.apakšpunkta redakcija ir precizēta komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 22. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums, atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 23.priekšlikums — deputāta Andreja Klementjeva. Priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Komisija precizē 13.punkta redakciju.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 24. priekšlikums. Deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte, Vasaraudze. Vienlaikus mums jāskata arī 25.priekšlikums — labklājības ministrs Požarnovs, 26. — deputāts Klementjevs, 27. — deputāte Barča, 28. — deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte un Vasaraudze, un 29. priekšlikums — visi šie priekšlikumi, cienītie kolēģi... cienītās kolēģes un godātie kolēģi, ir saistīti ar pensiju indeksēšanu, tātad ar pensiju pārskatīšanu. Tātad 24.priekšlikums. Deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte un Vasaraudze ir atbalstīti, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr. 29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 25. priekšlikums — labklājības ministra Andreja Požarnova. Daļēji atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 26. priekšlikums — deputāta Andreja Klementjeva. Daļēji atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 27.priekšlikums — deputātes Aijas Barčas. Atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.29.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte, Vasaraudze. Daļēji atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr. 29.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

A.Barča. 29.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas. Izstrādājusi, pamatojoties uz iepriekšnosauktajiem un atbalstītajiem priekšlikumiem komisijas redakcijā: turpmākā pensiju indeksēšanas jeb pārskatīšanas kārtība. Kolēģi, atgriežoties atpakaļ pie 8.priekšlikuma, par kuru es jums stāstīju un jūs atbalstījāt atbildīgo komisiju, tātad arī šajā gadījumā ir jānoprecizē, un tātad šie vārdi “iemaksu algas reālais pieaugums... reālā pieauguma indekss”. Un to ir nepieciešams ierakstīt arī atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Paldies!

Komisija precizējusi 8.apakšpunkta redakciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 30.priekšlikums. Deputāts Andrejs Klementjevs. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 30. — deputāta Klementjeva priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 33, pret —5, atturas — 48. Nav pieņemts.

A.Barča. 31.priekšlikums. Juridiskais birojs. Atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 32.priekšlikums — deputāte Aija Barča. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 33.priekšlikums — frakcija “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 33. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 23, pret — 13, atturas — 48. Nav atbalstīts priekšlikums.

A.Barča. 34.priekšlikums — deputāts Čibulis. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 35.priekšlikums — deputāti Vidiņš, Tabūns, Jurdžs, Gailis, Leja, Paegle. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 36. — Sociālo un darba lietu komisijas izstrādāts priekšlikums. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 37.priekšlikums — deputāte Aija Barča, savienības “Latvijas ceļš” frakcijas vārdā deputāts Ražuks, frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK vārdā deputāte Seile, Jaunās kristīgās partijas deputātu grupas vārdā deputāte Stalidzāne, Tautas partijas frakcijas vārdā deputāts Vītols. Atbildīgā komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Komisija turpmāk aicina mainīt punktu numerāciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 38. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 39.priekšlikums — frakcija “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. Priekšlikums ir daļēji atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.43.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 40. — deputātes Aijas Barčas priekšlikums atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas priekšlikumā Nr.43.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 41. — deputāti Lagzdiņš, Vītols, Ģīlis, Rugāte, Vasaraudze. Daļēji atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.43.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 42.priekšlikums — frakcija “Latvijas ceļš”. Daļēji atbalstīts, iestrādājot atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.43.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Barča. 43. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kurš apkopots no iepriekš mūsu atbalstītajiem priekšlikumiem un nosaka minimālo pensiju apmēru līdz 2006. gada 31.decembrim. Sociālo un darba lietu komisijas izstrādāto priekšlikumu atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. 44.priekšlikums — deputāts Leons Bojārs. Atbildīgā komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 44. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 15, pret — 7, atturas — 61, nav guvis atbalstu.

A.Barča. 45.priekšlikums — labklājības ministrs Andrejs Požarnovs. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Barča. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Es komisijas vārdā aicinu godātos deputātus un cienītās deputātes atbalstīt Pensiju likumu, vienlaikus tas būtu arī mūsu visu kopīgs sveiciens, kaut pieticīgs, bet tomēr sveiciens Latvijas pensionāriem — gan esošajiem, gan topošajiem — Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, vienlaikus sakot lielu paldies ļoti daudziem cilvēkiem Latvijā, kuri rakstīja Sociālo un darba lietu komisijai, kuri rakstīja deputātiem un aicināja mūs izdarīt šos grozījumus. Es aicinu balsot par!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 96, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

(Zālē aplausi.)

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par Agra Bukava apstiprināšanu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi”. Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtības beigās.

Ir saņemts deputātu jautājums finansu ministram “Par valsts galvojumu SIA “Jelgavas ūdens””. Jautājumu nododam ministram.

Izskatām likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Kazahstānas Republikas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Varu jūs informēt, ka otrajam lasījumam šim likumprojektam priekšlikumi nav saņemti. Aicinu to atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Sporta likums”. Pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (TP). Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Vispirms Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā es gribu izteikt pateicību visiem Sporta apakškomisijas deputātiem, kuri darīja lielu darbu, lai izdiskutētu šo likumprojektu un arī atbalstītu tā izskatīšanu.

Sporta jomu valstī reglamentē dažādi normatīvie akti, un tie nepietiekami nosaka valsts institūciju — pašvaldību un sporta sabiedrisko organizāciju — kompetences un īpaši savstarpējo koordināciju. Un lai nodrošinātu šo savstarpējo koordināciju, lai būtu sporta dzīvei attiecīgs juridisks pamatojums, tad arī ir izveidots sporta likumprojekts, ko mēs, kā zināms, esam saņēmuši no Ministru kabineta.

Likumprojekts nosaka sporta organizatoriskos un tiesiskos pamatus, sporta sabiedrisko organizāciju un valsts un pašvaldību institūciju savstarpējās attiecības, finansējumu un līdzdalību starptautiskajā sporta kustībā.

Cienījamie kolēģi! Pie likumprojekta izstrādāšanas ir piedalījušās gan Latvijas Olimpiskā komiteja, gan Latvijas Sporta federācijas padome, kura apvieno 67 nevalstiskās sporta organizācijas, gan Latvijas pašvaldību sporta padome. Gribu arī kolēģiem atgādināt, ka Sporta apakškomisija saņēma Sporta veterānu apvienības izstrādātu alternatīvu likumu, kura daudzas normas mums likās ļoti pieņemamas. Bet tomēr gan Sporta apakškomisija, gan Izglītības, kultūras un zinātnes komisija respektēja Saeimas Juridiskā biroja viedokli, kurš uzskata, ka no juridiskā viedokļa korektāks ir valdības iesniegtais likumprojekts. Tāpēc mēs aicinām Saeimu šo likumprojektu atbalstīt, bet arī varu jūs informēt, ka šobrīd ir izveidota darba grupa, kurā piedalās arī alternatīvā likumprojekta autori, un tiek rūpīgi gatavoti priekšlikumi otrajam lasījumam, lai visas tās labās idejas, kas ir arī alternatīvajā likumprojektā, tiktu iestrādātas Saeimas galīgajā variantā pieņemtajā likumā.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā es aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK). Cienījamie kolēģi! Piedodiet, ka es drusciņ aizkavēšu jūsu laiku, bet esmu Sporta apakškomisijas vadītājs, un tāpēc gribu šī likumprojekta sakarībā bilst dažus vārdus.

Šis likumprojekts ir ļoti, ļoti svarīgs. Un ir patīkami, ka Saeima beidzot, 7.Saeima, ir ķērusies pie Sporta likuma. Tas ir ārkārtīgi apsveicami, jo sports, fiziskā kultūra skar faktiski ikvienu. Ģimeni jau nu noteikti, gandrīz katru. Un tādēļ tas ir nepieciešams, un es ceru, ka šīs Saeimas laikā mēs šo likumprojektu pieņemsim. Likumprojekts ir interesants ar to, ka tapis desmit gadu laikā. Tas viļāts kā karsts kartupelis, skatīts desmitām reižu dažādās sporta institūcijās, bet līdz rezultātam nekad nav tikts. Un lūk, arī tagad ir ļoti atšķirīgas domas šī likumprojekta sakarībā. Ne velti Ministru kabineta iesūtītajam likumprojektam radās alternatīvais likumprojekts, ko pamatā sagatavoja Latvijas Sporta veterānu apvienība Znatnaja kunga vadībā. Un likumprojekts ir konceptuāli atšķirīgs, kolēģi. Ne velti mēs lūdzām izvērtēt šos divus likumprojektus Juridiskajam birojam, un Juridiskais birojs izteica savu viedokli, un patiešām, nu, nebūdami sporta speciālisti, ir ļoti precīzi uztvēruši abu likumprojektu būtību. Un būtība ir tā, ka šie likumprojekti faktiski atšķiras konceptuāli. Viens pašlaik iesniegtais likums ir traktējams šaurāk kā tīri Sporta likums. Tātad augsti sasniegumi sportā, kas nav galvenais. Es tūlīt pateikšu...

Otrs likumprojekts ir daudz plašāks, kas ietver cilvēka nodarbības ar fizisko kultūru visa mūža garumā. Tur jau ir tā starpība, kas ir faktiski pats galvenais, kas būtu ņemams un kas būtu atbalstāms.

Bet mēs nevarējām atrast, tā sakot, kopsaucēju un vienojāmies, vairums komisijas deputātu, ka virzām tālāk šo Ministru kabineta iesniegto, kas ir stipri šaurs, bet vienojoties par to, ka šajā likumprojektā iestrādās varbūt pat veselas nodaļas, pantus un daudzus priekšlikumus no alternatīvā likumprojekta, kas ir krietni plašāks un, protams, lielā mērā atbalstāms. Lūk, par to es gribēju sacīt, un es lūdzu visus ņemt dalību šā likumprojekta tālākajā tapšanā! Paldies!

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Leiškalns izmantos piecas minūtes? (No zāles deputāts K.Leiškalns: “Man pietiks ar divām!”)

Lūdzu, Kārlis Leiškalns!

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Es aicinu jūs pirmajā lasījumā atbalstīt šo neapšaubāmo juridiskās un sportiskās domas lidojumu. Tas ir viens no izcilākajiem likumiem, kādus es esmu redzējis Latvijas Republikas parlamentā izskatām. Un sevišķu uzmanību es jums pievērstu sportistu tiesībām — 15.pantam, kas nosaka, ka sportistam ir tiesības piedalīties sacensībās. Vēl bez tam es aicinātu alternatīvajā likumā vai otrajā likumā iestrādāt sportistu tiesības uz uzvarām, jo sportists bez uzvarām nav nekas, tā ka es aicinātu, ka varbūt nedaudz ir jāpaplašina profesionālo sportistu definīcija, jo vienkārši ir sportisti, kas saņem atalgojumu, nenodalot to no gadskārtējām Ministru kabineta balvām. Tā ka likums neapšaubāmi ir vajadzīgs. Tāpat kā nākotnē, es ceru, būs arī likums par gleznošanu, likums par adīšanu un pārējām nodarbēm, kas ir Latvijas Republikas iedzīvotājiem raksturīgas, bet šo es aicinu atbalstīt un nopietni strādāt pie pantu izvēršanas. Šeit jābūt vismaz divreiz vairāk pantiem ar četrkārt lielāku tekstu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Lūdzu zvanu! Komisijas vārdā — lūdzu!

Dz.Ābiķis. Cienījamie kolēģi! Es vēlreiz atkārtoju, ka gan Sporta apakškomisijā, gan Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā bija ļoti ilgas diskusijas, un tiešām šim likumprojektam, ko faktiski ir sagatavojis, Leiškalna kungs, jūsu partijas biedrs Fogeļa kungs, kurš vada Sporta pārvaldi, ir tiešām daudz trūkumu. Daudz trūkumu! Bet mēs ceram šos trūkumus līdz otrajam un trešajam lasījumam novērst, lai likumprojekts, kas tiks pieņemts Saeimā, būtu pilnvērtīgs. Tāpēc es aicinu pirmajā lasījumā balsot un atbalstīt šo likumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi, par vienprātīgu atbalstu! Un tā kā tiešām likumprojektā ir daudz nepilnību, es atkārtoju: valdības iesniegtajā likumprojektā, tad aicinu iesniegt priekšlikumus līdz 11.februārim. Tātad pietiekami ilgs priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Un aicinu arī jūs, Leiškalna kungs, kā pieredzējušu deputātu piestrādāt pie šī tik svarīgā likuma!

Sēdes vadītājs. Paldies! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 11. februāris.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Linardam Muciņam.

L.Muciņš (LC). Juridiskās komisijas sēde tagad Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Imants Burvis.

I.Burvis (LSDSP). Cienījamie izmeklēšanas komisijas locekļi! Atgādinu par to, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas telpās pašlaik būs sēdīte.

Sēdes vadītājs. Saeimas sekretāres biedram lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Ilmārs Geige, Jēkabs Sproģis, Helmuts Čibulis, Vaira Paegle, Raimonds Pauls, Oskars Grīgs, Anna Seile, Imants Kalniņš, Valdis Birkavs. Paldies!

Sēdes vadītājs. Pārtraukums līdz pulksten 13.30.

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Pārtraukumam atvēlētais laiks ir beidzies.

Pirms turpinām izskatīt likumprojektus, ir saņemts piecu Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas deputātu jautājums labklājības ministram par Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras atteikšanos slēgt līgumu 2002.gadā ar trim reģionālajām pašvaldības slimokasēm. Jautājumu nododam labklājības ministram.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā”. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (TP). Godājamie kolēģi deputāti! Ķersimies pie darba.

Atbildīgā komisija rūpīgi strādāja un sagatavoja otrajam lasījumam pavisam 34 ļoti nozīmīgus priekšlikumus un izvērtēja tos.

Tātad 1. ir deputāta Salkazanova priekšlikums, kurš netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Lagzdiņš. 2. — atbildīgās komisijas redakcionāls priekšlikums, kuru es aicinātu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Uz otro lasījumu komisija iekļāva kā priekšlikumus arī Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā”, kurš ir reģistrēts ar numuru 870, un 3.priekšlikums ir Ministru kabineta tātad šis priekšlikums. Aicinu to atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 4.priekšlikums — atbildīgā komisija ierosina izteikt 5.panta 1.daļu jaunā redakcijā. Aicinātu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 5.priekšlikums. To iesniegusi atbildīgā komisija. Aicinājums atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Ar 6.priekšlikumu atbildīgā komisija ierosina papildināt 5.pantu ar jaunu 3.daļu. Aicinu to atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 7. — atbildīgās komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Arī 8. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Deputāts Pēteris Salkazanovs ierosina redakcionāli precizēt 6.panta 1.daļu. Priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 10. — deputāta Jāņa Lagzdiņa priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 11. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikums arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 12. — Pētera Salkazanova priekšlikums arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 13.priekšlikums, ar kuru atbildīgā komisija ierosina papildināt 6.panta 6.daļu ar piedāvāto tekstu, ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Aicinātu atbalstīt arī 14.priekšlikumu, kuru iesniedzis Ministru kabinets.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 15. — Pētera Salkazanova priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Arī 16. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 17. — Finansu ministrijas priekšlikums, ar kuru ministrija ierosina izteikt 13.pantu piedāvātajā redakcijā, ir atbalstīts daļēji, un, proti, ir atbalstīta Finansu ministrijas iesniegtā 13.panta 1. un 5.daļa.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. Tātad ar 18. priekšlikumu atbildīgā komisija ierosina izteikt 13.panta līdzšinējo 5.daļu kā 6.daļu un aicina to pieņemt piedāvātajā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Ar 19.priekšlikumu atbildīgā komisija ierosina papildināt Korupcijas novēršanas likumu ar 13.1. pantu piedāvātajā redakcijā. Šis pants reglamentē naudas līdzekļu un mantas vākšanas ierobežojumus, par ko daudz pēdējā laikā mūsu sabiedrībā ir diskutēts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

J.Lagzdiņš. 20. — deputāta Pētera Salkazanova priekšlikumu atbildīgā komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 21. — atbildīgās komisijas priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 22. — atbildīgās komisijas priekšlikums par 19.panta 2.daļas... tātad sākumu ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 23. — Ministru kabineta priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 24. — atbildīgās komisijas priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 25. — atbildīgās komisijas priekšlikums, ar kuru 19.panta 4.daļu, daļas sākumu, tātad mēs izsakām jaunā redakcijā. Šis priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. 26. — atbildīgās komisijas priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek pieņemts.

J.Lagzdiņš. 27. — atbildīgās komisijas priekšlikums arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. 28. — atbildīgās komisijas priekšlikums ir akceptēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Arī 29. un 30. — atbildīgās komisijas priekšlikumi vienbalsīgi...

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš. Jā, paldies, priekšsēdētāja kungs! 31. — deputāta Jāņa Lagzdiņa priekšlikums pēc garām debatēm komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Lagzdiņš. 32. — Finansu ministrijas priekšlikums izteik 31.panta trešo daļu jaunā redakcijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Un arī 33. — deputāta Jāņa Lagzdiņa priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Lagzdiņš. Un 34. un pēdējais priekšlikums, ar kuru tiek izslēgti pirmajā lasījumā pieņemtie noteikumi par likuma spēkā stāšanos, es aicinātu arī atbalstīt un pieņemt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Paldies, kolēģi deputāti! Aicinātu pieņemt otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Korupcijas novēršanas likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

J.Lagzdiņš. Kolēģi deputāti, priekšlikumu iesniegšanas termiņš 20.janvāris.

Sēdes vadītājs. 20. janvāris. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (TP).Godājamie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.3920.

1. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums izslēgt vārdu “stabila” no organizētas grupas apzīmējuma. Tātad organizēta grupa ir vairāk nekā divu personu izveidota apvienība. Lūdzu atbalstīt. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Kiršteins. 2. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums papildināt ar jaunu pantu par miesas bojājumiem, pārkāpjot dzīvnieku turēšanas noteikumus. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 3. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Kiršteins. 4. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums ir iestrādāts 5. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Kiršteins. 6. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums par cilvēku tirdzniecības jēdzienu pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Kiršteins. 7. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek pieņemts.

A.Kiršteins. 8. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 9. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Kiršteins. 10.priekšlikumā arī tas pats, pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 11.priekšlikums — Saeimas Juridiskais birojs — pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Kiršteins. Un Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Pūķa kunga 12., 13. un 14.priekšlikumi ir noraidīti komisijas vārdā kā konceptuāli, kuri neiet pašreiz kopā ar šiem priekšlikumiem, bet tiks iesniegti sagatavotā veidā pirmajam lasījumam.

Sēdes vadītājs. Atklāsim debates par 12.priekšlikumu. Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Pūķis.

M.Pūķis (Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs).

Cienījamie deputāti! 12.priekšlikums ir saistīts ar nepieciešamību novērst elektromagnētisko lauku izstarojošo iekārtu uzstādīšanu vai lietošanu bez atļaujas. Tas izriet no tās tiesiskās prakses, kāda ir bijusi līdz šim, kad vairākas reizes uzraugošajai iestādei ir bijušas problēmas ar to, lai ierosinātu krimināllietu šajos jautājumos. Pirmkārt.

Otrkārt, šis pasākums ir iesaistīts valdības apstiprinātajā plānā cīņai pret terorismu un principā atbalstīts. Treškārt, ir pozitīvas atsauksmes no divām ministrijām, ar kurām tas ir saistīts, — no Aizsardzības ministrijas un no Tieslietu ministrijas. Un tādēļ, ņemot vērā nepieciešamību pēc iespējas varbūt straujāk reaģēt uz jebkurām lietām, kas var būt saistītas ar terorismu vai citām lietām, es aicinātu otrajā lasījumā pieņemt, un, ja gadījumā būtu kaut kādi vērtējumi vai labojumi, tos, protams, ir iespējams, strādājot trešajā lasījumā, uzlabot tekstā.

Sēdes vadītājs. Paldies! Debates slēdzu.

Komisijas vārdā — Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins. Jā, es piekrītu, ka viss tas ir pareizi, bet es vēlreiz atkārtoju, ka mēs tik un tā sagatavosim. To jūs skatīsities tālāk. Problēmas jau nav tikai ar iekārtu uzstādīšanu vai lietošanu, bet jūs tālāk redzēsit. Tur ir arī citi tīkli, un ir pievienošanās datortīkliem. Tad mēs nonākam pie vīrusu problēmām un pie visa kā. Tāpēc pašreiz man bija priekšlikums, un komisijas vārdā es vēlreiz aicinu pašreiz noraidīt un pēc tam atgriezties konceptuāli pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 12. — Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — 1, atturas — 52. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Kiršteins. 13.priekšlikums — televīzijas un skaņu apraides signālu izplatīšana, kabeļtīklu sistēmas ierīkošana un ekspluatācija bez atļaujas. Es jau teicu. Skaņu apraides signāli var tikt izplatīti arī interneta tīklā, un līdz ar to mēs nonākam atkal pie daudz plašāka problēmu loka.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — nav, atturas — 52. Nav pieņemts.

A.Kiršteins. 14.priekšlikums. Arī Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Pūķis. Papildināt 288.3.pantu šādā redakcijā. Patvaļīga pieslēgšanās televīzijas un skaņas apraides signālu izplatīšanas kabeļtīklu sistēmām vai to bojāšana. Komisijas viedoklis bija arī pagaidām atturēties jeb noraidīt.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14.priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 18, pret — nav, atturas — 64. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Kiršteins. Priekšlikumus trešajam lasījumam lūdzu iesniegt līdz 27.decembrim.

Sēdes vadītājs. Vispirms nobalsosim par likumprojektu otrajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam. Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret — nav, atturas — 1. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 27.decembris?

A.Kiršteins. Jā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Valsts pārvaldes iekārtas likums”. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Jānis Škapars.

J.Škapars (TP). Godātais Prezidij! Godātie deputāti! Jūsu izskatīšanai ir dokuments nr.3922 un nr.3922A. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pagājušajā gadā saņēma no Ministru kabineta projektu “Valsts pārvaldes iekārtas likums”. Minētais likums tika izskatīts pirmajā lasījumā, bet, ņemot vērā situāciju valsts pārvaldē, kā arī ļoti nelielo likumdošanu, kas valsts pārvaldē līdz šim pastāvēja, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai nācās ļoti nopietni pie likumprojekta strādāt tālāk un izdarīt iesniegtajā projektā vairākus pārkārtojumus, vairākas izmaiņas, dažām no kurām ir konceptuāls raksturs.

Pie likuma izstrādes un sagatavošanas otrajam lasījumam strādāja ļoti nopietna ekspertu grupa, tajā skaitā tika pieaicināti vairāki ārzemju eksperti. Ņemot vērā, ka likumprojektā, kas bija pieņemts pirmajā lasījumā, tika izdarītas būtiskas izmaiņas, mēs iesniedzām likumprojektu, ko sagatavojām otrajam lasījumam izskatīšanai un atziņas sniegšanai Ministru kabinetam. Mēs saņēmām no Ministru kabineta atbilstošas atziņas un priekšlikumus un iestrādājām tos minētajā likumprojektā.

Mēs piedāvājam izskatīšanai likumprojektu, un ir priekšlikums apspriest likumprojektu, sagatavoto otrajam lasījumam, pēc priekšlikumiem. Tātad 1. priekšlikums — atbildīgās komisijas. Ir priekšlikums atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 2.priekšlikums — Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Pūķis. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 3. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 4. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 5.priekšlikums — Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Pūķis. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 6.priekšlikums — Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Pūķis. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 7. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 8. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 9. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 10. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 11. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 12. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 13. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 14. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 15. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 16. — Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 17. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 18. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 19. — Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 20. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 21. — Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 22. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 23. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 24. — Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 25. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 26. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 27. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 28. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 29. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 30. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 31. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 32. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 33. — Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Māra Pūķa priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 34. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 35. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 36. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 37. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 39. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. 37. atbalstīts. 38. ...

J.Škapars. 38. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. Paldies! Tālāk!

J.Škapars. 39.priekšlikums — es teicu, ja? 39. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 40. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 41. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 42. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 43. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 44. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 45. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 46. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 47. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 48. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 49. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 50. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 51. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 52. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars.53. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 54. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 55. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 56. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 57. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 58. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 59. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 60. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 61. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 62. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 63. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 64. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 65. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 66. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 67. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 68. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 69. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 70. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 71. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 72. priekšlikums — atbildīgā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 73. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 74. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 75. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 76. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 77. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 78. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 79. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 80. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 81. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 82. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 83. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 84. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 85. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 86. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 87. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 88. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 89. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 90. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 91. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 92. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 93. — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 94. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 95. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 96. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 97. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 98. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 99. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 100. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 101. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 102. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 103. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 104. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 105. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 106. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 107. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 108. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 109. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 110. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 111. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 112. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 113. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 114. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 115. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 116. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 117. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 118. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 119. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 120. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 121. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 122. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 123. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Škapars. 124. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

J.Škapars. 125. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 126. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 127. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 128. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 129. priekšlikums — Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Pūķis. Noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 130. priekšlikums — Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs. Tas tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 131. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 132. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 133. priekšlikums — Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Pūķis. Atbalstīts un tas ir ieslēgts 132.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 134. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 135. priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 136. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 137. priekšlikums — īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās. Daļēji atbalstīts, un tas ir ieslēgts citos komisijas izstrādātajos pantos.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Škapars. 138. priekšlikums — atbildīgās komisijas, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. 139. priekšlikums — atbildīgās komisijas — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Škapars. 140. priekšlikums — atbildīgās komisijas — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Škapars. 141. priekšlikums — atbildīgās komisijas — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 142. priekšlikums — atbildīgās komisijas — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Škapars. 143. priekšlikums — atbildīgās komisijas — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Škapars. 144. priekšlikums — atbildīgās komisijas — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

J.Škapars. Un nākamajā dokumentā 3922A, kas jums ir izdalīts, jūs redzat 145. — atbildīgās komisijas priekšlikumu, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Škapars. Un 146. priekšlikums — atbildīgās komisijas — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Škapars. Līdz ar to ir priekšlikums pieņemt likumprojektu “Valsts pārvaldes iekārtas likums” otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

J.Škapars. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 15.februāris.

Sēdes vadītājs. 15.februāris. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Satversmes aizsardzības biroja likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātie kolēģi! Par cik šis ir pēdējais Aizsardzības un iekšlietu komisijas ziņojums šinī gadā, es gribētu pateikties saviem kolēģiem — Palmirai Lācei, Aleksandram Kiršteinam, Romānam Mežeckim, Martijanam Bekasovam, Andrejam Panteļējevam, Jānim Ādamsonam, Oskaram Grīgam, Tadeušam Ketleram, Jānim Čeveram, Mārtiņam Emsiņam un Imantam Stirānam par darbu komisijā un novēlēt viņiem visiem draugiem, radiem un ģimenēm veiksmi! Paldies! Un arī jums, pārējiem kolēģiem, Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā novēlu to pašu!

Tagad pie likumprojekta. Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 11.decembra sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Satversmes aizsardzības biroja likumā” pirmajā lasījumā. Mēs lūdzam jūsu atbalstu!

 

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret — nav, atturas — 9. Pirmajā lasījumā pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Kudums. 14.janvāris.

Sēdes vadītājs. 14.janvāris.

Likumprojekts “Par 1924.gada Starptautisko konvenciju par dažu konosamenta noteikumu unifikāciju (Hāgas noteikumi), tās 1968.gada protokolu (Visbijas protokols) un 1979.gada protokolu (SDR protokols)”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Pašlaik Latvijas likumdošanā ir iestrādātas atsevišķas šīs te starptautiskās konvencijas, kuru šis likumprojekts apstiprinās, ja mēs to pieņemsim, dažas normas. Bet pati konvencija un tās protokoli šobrīd vēl Latvijai nav saistoši. Šīs konvencijas apstiprināšana pavērtu iespēju šīs prakses ieviešanai Latvijā, kas attiecas uz kravu pārvadājumiem un pārvadātāju tiesisko atbildību. Atbildīgā komisija — Ārlietu komisija — atbalstīja šo likumprojektu pirmajam lasījumam. Aicinu to darīt arī jūs!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

G.Krasts. 15.janvāris.

Sēdes vadītājs. 15.janvāris. Paldies!

Nākamais izskatāmais jautājums — lēmuma projekts “Par Agra Bukava apstiprināšanu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi”. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Godātie deputāti! Šodien Saeimas Juridiskā komisija izskatīja tieslietu ministres ieteikumu apstiprināt Agri Bukavu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Alūksnes rajona tiesas tiesneša amata. Minētais tiesnesis tiesā strādā no 1994.gada. Juridiskā komisija aizklātā balsojumā vienprātīgi atbalstīja tieslietu ministres ieteikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu — ar 2002.gada 1.janvāri apstiprināt Agri Bukavu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Alūksnes rajona tiesas tiesneša amata. Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm. Saeimas sekretārei lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

Vārds Pēterim Apinim.

P.Apinis (LC). Godātie kolēģi! Dibināsim Latvijas un Turcijas parlamentāro atbalsta grupu. Aicinu visus, kam ir speciāla interese par musulmaņu zemēm, pēc piecām minūtēm Sarkanajā zālē. Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Andrejs Panteļējevs, Anta Rugāte, Jēkabs Sproģis, Dzintars Ābiķis, Vaira Paegle, Jevgenija Stalidzāne, Ainārs Šlesers, Ingrīda Ūdre, Imants Kalniņš, Valdis Birkavs. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Es vēlu jums mierīgus un priecīgus Ziemassvētkus un lai Jaunajā gadā visi sapņi, izņemot murgainos, piepildās. Sēde ir slēgta.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!