• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 1.janvārī spēkā stājušamies dokumentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.2002., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57068

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Financing Memorandum Agreed between the Government of the Republic of Latvia and the European Commission concerning the Grant of Assistance from the Instrument for Structural Policies forPre-accession to the Following Measure"Solid Waste Management in Liepāja Region located in Latvia"

Vēl šajā numurā

03.01.2002., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 1.janvārī spēkā stājušamies dokumentiem:

1. Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī, un likums “Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem sabiedriskajām organizācijām un to uzņēmumiem 2002.—2003.gadā”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī.

Grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli un jaunais likums, kas aizstāj likumu par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem sabiedriskajām organizācijām un to uzņēmumiem 2000.—2001.gadā, paredz vēl 2002.gadā saglabāt pašreizējo situāciju nodokļa bāzes un likmes jomā. Likums nosaka, ka 2003.gadā ēkas, tāpat kā zeme, tiks apliktas pēc to kadastrālās vērtības, savukārt 2004.gadā tiks paplašināta ar nodokli apliekamā bāze, bet nodokļa likme tiks samazināta līdz 1 procentam.

2. Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī.

Paredz nodokļa likmes samazinājumu 2002.gadā par 3%, sasniedzot 22% likmi (trīs gados paredzēts sasniegt 15% likmi).

Lai veicinātu kuģošanas nozares attīstību, pieņemti grozījumi likumā par uzņēmumu ienākuma nodokli, kas paredz iespēju kuģošanas uzņēmumiem izvēlēties kārtību, kurai atbilstoši tiek maksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis. Nodokļa maksātājs var maksāt nodokli likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” noteiktajā vispārējā kārtībā vai arī iegūt tonnāžas nodokļa maksātāja statusu un maksāt tonnāžas nodokli par uzņēmuma peļņu (tās daļu), kas tieši attiecināma uz starptautiskajos pārvadājumos izmantotajiem kuģiem.

3. Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī.

Paredz, ka ar algas nodokli apliekamais ienākums jūrniekiem, kas nodarbināti uz iekšzemes uzņēmuma īpašumā vai valdījumā esoša starptautiskajos pārvadājumos izmantota kuģa, ja kuģis ir reģistrēts Latvijas kuģu reģistrā, ir uz darba attiecību pamata gūtā ienākuma daļa Ministru kabineta noteikto divu gada (mēneša) minimālo darba algu apmērā (paredzams, ka tiks pieņemtas izmaiņas un šī norma stāsies spēkā 2002. gada 1. janvārī).

Likums arī paredz krājaizdevu sabiedrību izmaksātajiem procentiem par noguldījumiem piemērot analoģisku režīmu kredītiestāžu izmaksātajiem procentiem par noguldījumiem (depozītiem).

4. Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī (likums stājas spēkā 2002.gada 1.janvārī, izņemot grozījumus 12.pantā, kas stājās spēkā 2001. gada 8.decembrī).

Paredz diferencētās pievienotās vērtības nodokļa likmes (9%) ieviešanu no 2003.gada medikamentu, medicīnisko ierīču un medicīnisko preču piegādēm, specializētajiem produktiem zīdaiņiem, grāmatu piegādēm, masu informācijas līdzekļiem, viesu izmitināšanas pakalpojumiem, ūdens piegādei centralizētā ūdens apgādes sistēmā, kanalizācijas un sadzīves atkritumu savākšanas, pārvadāšanas un apglabāšanas pakalpojumiem.

Likums paredz nodokļa atmaksu, sākot ar 2003.gadu, ārvalstu juridiskajām personām par Latvijā iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem; precizē priekšnodokļa koriģēšanas kārtību par iegādāto, uzcelto, renovēto, rekonstruēto vai restaurēto nekustamo īpašumu; precizē pārmaksātā nodokļa atmaksāšanas kārtību, ievērojot priekšnodokļa atskaitīšanas tiesības; atceļ termiņa ierobežojumu nodokļa piemērošanas īpašajai kārtībai darījumiem ar kokmateriāliem.

5. Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī.

Maina nodokļa ieņēmumu sadalījumu starp valsts pamatbudžetu un speciālo budžetu — samazina valsts pamatbudžetā ieskaitāmo daļu no 50% uz 40% un palielina valsts speciālajā budžetā — Valsts autoceļu fondā — ieskaitāmo akcīzes nodokļa daļu no 50 uz 60 procentiem.

6. Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī (likums stājies spēkā 2002.gada 1.janvārī, izņemot grozījumus likuma 2.pantā, kas stājās spēkā 2001.gada 8.decembrī).

Noteikts, ka visiem spēļu biznesa veidiem tiek paaugstinātas nodokļu likmes — gan spēļu automātiem, gan ruletes un kāršu galdiem, gan totalizatoram un derībām. Papildus tam tiek paaugstināta maksa par licenci firmām, kuras vēlēsies ienākt Latvijas azartspēļu biznesā.

Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli” un likumā “Par izlozēm un azartspēlēm” pieņemti 2001.gada 20.jūnijā.

Tajos noteikts, ka no 2002.gada 1.janvāra ienākumi no izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa tiks ieskaitīti nevis vispārējā budžetā, bet speciālajā budžetā, kura ienākumus sadala šādi: 50% — Kultūrkapitāla fonda atbalstīto projektu finansēšanai un 50% — Latvijas Olimpiskās komitejas atbalstīto programmu finansēšanai.

7. Grozījumi likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī.

Tiek grozītas likuma normas, kas attiecas uz muitas nodokļa piemērošanu precēm un citiem priekšmetiem, kurus fiziskās personas ieved Latvijā. Tiek izslēgts arī punkts, kas paredzēja, ka muitas nodokli nepiemēro militāra rakstura precēm, kas paredzētas valsts aizsardzības un drošības nodrošinājumam saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

8. Grozījums Muitas likumā, pieņemts 2001.gada 29.martā.

Stāsies spēkā 132.pants, kas nosaka vienkāršotas muitošanas kārtību un veidus. Tiek noteikti šādi vienkāršotās muitošanas veidi: vienkāršotā deklarēšana; nepilnā deklarēšana; vietējā muitošana; atzītais nosūtītājs vai atzītais saņēmējs. Pamatojoties uz šo likuma pantu, tiek izdoti arī Ministru kabineta noteikumi “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība”.

9. Grozījums Ministru kabineta 1998.gada 8.septembra noteikumos Nr. 339 “Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra — tranzīts”, pieņemts 2001.gada 13.jūlijā.

Tiek ieviesti termini “atzītais nosūtītājs” un “atzītais saņēmējs”.  Lai vienkāršotu muitas formalitātes, Valsts ieņēmumu dienests atļauj personām darboties kā atzītajiem nosūtītājiem (atzītajiem saņēmējiem), sākot (pabeidzot) tranzīta procedūru autopārvadājumiem atļaujā norādītajās telpās bez preču un attiecīgo dokumentu uzrādīšanas nosūtītājā muitas iestādē, ja persona ir ievērojusi noteikumos minētos nosacījumus.

Noteikumi ir papildināti arī ar 5.1 punktu, kurā noteikts: ja tranzīta deklarāciju aizpilda elektroniski nosūtītājā muitas iestādē, tranzīta pavaddokumentu izmanto kā tranzīta deklarāciju. Kravas saraksts vai preču saraksts, uz kuru izdarīta atsauce tranzīta pavaddokumentā, uzskatāms par neatņemamu tā daļu un nav atdalāms no šī dokumenta.

10. Likums “Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām”, pieņemts 2001.gada 5.jūlijā.

Nosaka jaunu, stingrāku kārtību valsts un pašvaldību iepirkumiem, lai nodrošinātu godīgu, caurskatāmu un ekonomisku valsts un pašvaldību līdzekļu izlietojumu. Stingrākai pasūtījumu procedūru kontrolei tiek izveidota jauna institūcija — Iepirkumu uzraudzības birojs.

11. Likums “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”, pieņemts 2001.gada 22.novembrī.

Paredz paaugstināt transportlīdzekļu ikgadējo nodevu vidēji par 50% 2002. gadā un pakāpeniski arī turpmākajos gados.

12. Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”, pieņemti 2001.gada 20.decembrī.

13. Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 19.jūnija noteikumos Nr. 265 “Kārtība, kādā pievienotās vērtības nodoklis un muitas maksājumi piemērojami dāvinājumiem — ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumiem, preču piegādēm un pakalpojumiem”, pieņemts 2001.gada 6.novembrī.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!