• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 2001. gada 27. decembra instrukcija Nr. 5 "Kārtība, kādā 2002.gadā iekasējama transportlīdzekļu ikgadējā nodeva". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2002., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57163

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Muzeju valsts pārvaldes paziņojums Nr.16

Par muzeju akreditēšanu

Vēl šajā numurā

08.01.2002., Nr. 3

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 5

Pieņemts: 27.12.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrijas instrukcija Nr. 5

Rīgā 2001. gada 27. decembrī

Kārtība, kādā 2002.gadā iekasējama transportlīdzekļu ikgadējā nodeva

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šī instrukcija nosaka:

1.1. transportlīdzekļu ikgadējās nodevas (turpmāk tekstā — nodeva) iekasēšanas kārtību;

1.2. kārtību, kādā piemērojami atbrīvojumi no nodevas maksāšanas;

1.3. kārtību, kādā piemērojami atvieglojumi nodevas maksāšanā.

2. Nodevu iekasē atbilstoši likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” (Latvijas Vēstnesis, 07.12.2001, 178. num.) noteiktajam un atbilstoši Ministru kabineta 1995.gada 13.jūnija noteikumiem Nr.149 “Noteikumi par kārtību, kādā iekasējama transportlīdzekļu gada nodeva” (Latvijas Vēstnesis, 1995, 95.num.), ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

3. Nodevu iekasē bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība “Latvijas Autoceļu direkcija” (turpmāk tekstā — LAD).

4. Nodevu iemaksā valsts speciālā budžeta Valsts autoceļu fonda speciālā kontā, izmantojot:

4.1. bezskaidras naudas norēķinus — banku iestādes;

4.2. skaidru naudu — bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (turpmāk tekstā — CSDD) iestādes.

5. Nodeva kā obligāts maksājums valsts speciālajā budžetā Valsts autoceļu fondā maksājama bez rēķina izrakstīšanas.

6. Likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” noteikto nodevas likmi piemēro, pamatojoties uz Latvijas valsts standartā LVS 87: 1997 “Transportlīdzekļu tipi un to definīcijas” paredzēto transportlīdzekļu klasifikāciju un atbilstoši transportlīdzekļa uzskaites tehniskajiem datiem, kas norādīti transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistrā.

7. Pirms transportlīdzekļa reģistrācijas (tranzīta numura zīmes izdošanas) vai valsts tehniskās apskates nodevas nomaksu par 2001.gadu neprasa.

II. Atbrīvojumu no nodevas maksāšanas piemērošanas kārtība

8. I un II grupas invalīdi nodevu nemaksā par vienu vieglo automobili, kas ir reģistrēts vai tiek reģistrēts uz viņu vārda. Atbrīvojumu no nodevas maksāšanas piemēro, uzrādot Labklājības ministrijas apstiprināta parauga invalīda apliecību.

9. III grupas invalīdi ar pārvietošanās traucējumiem nodevu nemaksā par vienu invalīdiem paredzētu automobili, kas ir reģistrēts vai tiek reģistrēts uz viņu vārda un atbilst labklājības ministra apstiprinātajam invalīdiem paredzēto preču klasifikatoram, uzrādot šādus dokumentus:

9.1. Labklājības ministrijas apstiprināta parauga invalīda apliecību;

9.2. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības — starprajonu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas izziņu par attiecīgu medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai.

10. Piemērojot invalīdam atbrīvojumu no nodevas maksāšanas, netiek ņemti vērā no uzskaites noņemtie automobiļi.

11. Ja invalīdam reģistrēti vairāki vieglie automobiļi, īpašnieks var izvēlēties, kuram no tiem piemērot atvieglojumu no nodevas maksāšanas. Ja kādam no šiem automobiļiem kārtējā gadā veikta valsts tehniskā apskate vai reģistrācija bez nodevas samaksas, uzskatāms, ka atbrīvojums no nodevas maksāšanas piemērots šim automobilim.

12. Diplomātiskās, konsulārās un starptautisko organizāciju pārstāvniecības, kuras noteiktā kārtībā akreditētas Ārlietu ministrijā, par transportlīdzekļiem, kas ir reģistrēti vai tiek reģistrēti uz viņu vārda, nodevu nemaksā.

13. Personas, kuras uzrāda dokumentus, kas apliecina to diplomātiskās vai konsulārās privilēģijas un imunitātes, par transportlīdzekļiem, kas ir reģistrēti vai tiek reģistrēti uz viņu vārda, nodevu nemaksā.

14. Nodevu par operatīvajiem transportlīdzekļiem nemaksā šādas juridiskās personas, uz kuru vārda ir vai tiek reģistrēti operatīvie transportlīdzekļi:

14.1. Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošās iestādes;

14.2. Iekšlietu ministrijas pārraudzībā esošās iestādes;

14.3. Nacionālo bruņoto spēku struktūrvienības;

14.4. juridiskas personas, kurām ir ugunsdzēsības dienesti;

14.5. neatliekamās medicīniskās palīdzības iestādes un citas ārstniecības iestādes, kuras sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību.

15. Šīs instrukcijas 14.punktā minētās iestādes un institūcijas nodevu par operatīvajiem transportlīdzekļiem nemaksā arī gadījumos, ja tās šos transportlīdzekļus lieto, pamatojoties uz nomas vai līzinga līgumu un lietotājs kā transportlīdzekļa turētājs norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā.

16. Atbrīvojumu no nodevas maksāšanas par operatīvajiem transportlīdzekļiem piemēro, pamatojoties uz atbilstoši aizpildītu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību vai attiecīgi iekšlietu ministra, aizsardzības ministra vai labklājības ministra rīkojumu par operatīvā transportlīdzekļa statusa piešķiršanu.

17. Ja transportlīdzekļa īpašniekam piemērots atbrīvojums no nodevas maksāšanas, pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodevu maksā sekojoši:

17.1. ja nākamajam transportlīdzekļa īpašniekam nav piemērojams atbrīvojums no nodevas maksāšanas, nākamais transportlīdzekļa īpašnieks pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodevu maksā apmērā, ko aprēķina saskaņā ar formulu: nodeva = nodeva gadam x 1/12 x kārtējā gada atlikušo mēnešu skaits (ieskaitot reģistrācijas mēnesi);

17.2. ja nākamajam transportlīdzekļa īpašniekam piemērojams atvieglojums nodevas maksāšanā, nākamais transportlīdzekļa īpašnieks pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodevu maksā apmērā, ko aprēķina saskaņā ar formulu: nodeva = nodeva gadam x 1/12 x kārtējā gada atlikušo mēnešu skaits (ieskaitot reģistrācijas mēnesi) x maksājamā daļa saskaņā ar likumu (50% vai 70%).

18. Ja transportlīdzekļa īpašniekam piemērots atbrīvojums no nodevas maksāšanas un arī nākamajam transportlīdzekļa īpašniekam piemērojams atbrīvojums no nodevas maksāšanas, pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodeva nav jāmaksā.

III. Atvieglojumu nodevas maksāšanā piemērošanas kārtība

19. Nodevu 50% apmērā maksā par transportlīdzekļiem, kas ir reģistrēti vai tiek reģistrēti uz Iekšlietu ministrijas pakļautībā vai pārraudzībā esošo iestāžu vārda (izņemot operatīvos transportlīdzekļus), pamatojoties uz iekšlietu ministra apstiprinātu iestāžu sarakstu.

20. Nodevu 70% apmērā maksā par transportlīdzekļiem, kas ir reģistrēti vai tiek reģistrēti:

20.1. uz Aizsardzības ministrijas pakļautībā vai pārziņā esošo iestāžu vārda (izņemot operatīvos transportlīdzekļus), pamatojoties uz aizsardzības ministra apstiprinātu iestāžu sarakstu;

20.2. uz Nacionālo bruņoto spēku struktūrvienību vārda (izņemot operatīvos transportlīdzekļus), pamatojoties uz Nacionālo bruņoto spēku komandiera apstiprinātu struktūrvienību sarakstu.

21. Ja juridiskā vai fiziskā persona, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu (turpmāk — lauksaimnieki), nodevu par kravas automobili ar pilnu masu līdz 20 000 kg, kas ir reģistrēts vai tiek reģistrēts uz šo personu vārda, samaksājusi 50% apmērā, transportlīdzekļu valsts tehniskā apskate, Latvijā agrāk nereģistrēta transportlīdzekļa reģistrācija, īpašnieka maiņas reģistrācija, no uzskaites noņemta transportlīdzekļa atkārtota reģistrācija, kā arī noņemšana no uzskaites tiek veikta, iesniedzot CSDD pašvaldības izziņu, ar kuru pašvaldība piemēro nodevas atlaidi lauksaimniekam.

22. Pašvaldība lauksaimniekam piemēro nodevas atlaidi 50% apmērā, pamatojoties uz šādu informāciju, kas norādāma izziņā:

22.1. lauksaimnieka personas kods (juridiskai personai — reģistrācijas numurs);

22.2. visas lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības hektāros, kurās lauksaimnieks nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu (aramzeme, augļudārzi, pļavas un ganības);

22.3. visu transportlīdzekļu markas un valsts numuri, kas reģistrēti uz lauksaimnieka vārda un uz kuriem attiecas nodevas atlaide;

22.4. nodevas summa, kas maksājama par katru transportlīdzekli, uz kuru attiecas nodevas atlaide.

23. Izziņu paraksta pašvaldības vadītājs vai pilnvarota persona. Izziņa apstiprināma ar pašvaldības zīmogu.

24. Izziņu izsniedz vienam gadam, par kuru maksā nodevu.

25. Ja lauksaimnieks nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu vairāku pašvaldību teritorijā, nodevas atlaidi piemēro, summējot pašvaldību izziņās uzrādītās platības, kurās lauksaimnieks nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu.

26. Ja uz lauksaimnieka vārda ir reģistrēts viens kravas automobilis ar pilnu masu līdz 20 000 kg, nodevas atlaidi piemēro neatkarīgi no zemes platības, kurā lauksaimnieks nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu.

27. Ja uz lauksaimnieka vārda ir reģistrēti vairāki kravas automobiļi ar pilnu masu līdz 20 000 kg, nodevas atlaidi piemēro par vienu kravas automobili uz katriem pilniem 50 hektāriem lauksaimniecībā izmantojamās zemes, neatkarīgi no tā, cik pašvaldību teritorijā šī zeme atrodas. Lauksaimnieks var izvēlēties, par kuru uz lauksaimnieka vārda reģistrētu kravas automobili ar pilnu masu līdz 20 000 kg piemērojama nodevas atlaide.

28. Ja transportlīdzekļa īpašniekam piemērots atvieglojums nodevas maksāšanā, bet nākamajam transportlīdzekļa īpašniekam nav piemērojams atvieglojums nodevas maksāšanā, pirms transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijas nodevai jābūt samaksātai apmērā, ko aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

nodeva = nodeva gadam x 1/12 x kārtējā gadā atlikušo mēnešu skaits (ieskaitot reģistrācijas mēnesi).

IV. Nodevas atmaksāšanas kārtība

29. Likumā noteiktos gadījumos nodevu vai tās daļu LAD atmaksā transportlīdzekļa īpašniekam vai personai, kas veikusi nodevas maksājumu (turpmāk tekstā — nodevas maksātājs).

30. Ja transportlīdzekli noņem no uzskaites izvešanai no Latvijas vai norakstīšanai, LAD atmaksā likumā noteikto samaksātās nodevas daļu. Lai saņemtu atmaksājamo nodevas daļu, transportlīdzekļa īpašnieks vai nodevas maksātājs iesniedz LAD:

30.1. nodevas maksājumu apliecinošu dokumentu;

30.2. LAD adresētu iesniegumu.

31. Ja nodeva par vienu un to pašu transportlīdzekli samaksāta divas vai vairāk reizes, LAD atmaksā nodevas summu, kas pārsniedz likumā noteikto nodevu. Lai saņemtu nodevas summu, kas pārsniedz likumā noteikto nodevu, transportlīdzekļa īpašnieks vai nodevas maksātājs iesniedz LAD:

31.1. visus nodevas maksājumus apliecinošus dokumentus;

31.2. LAD adresētu iesniegumu.

32. Ja nodeva ir samaksāta par transportlīdzekli, kurš reģistrējams Latvijā, taču kāda iemesla dēļ šo reģistrāciju nedrīkst veikt, LAD atmaksā samaksāto nodevu pilnā apmērā. Lai saņemtu atmaksājamo nodevu, transportlīdzekļa īpašnieks vai nodevas maksātājs iesniedz LAD:

32.1. nodevas maksājumu apliecinošu dokumentu;

32.2. LAD adresētu iesniegumu.

33. Ja transportlīdzekļa reģistrāciju pārtrauc uz laiku, nododot valsts reģistrācijas numura zīmes, LAD atmaksā likumā noteikto samaksātās nodevas daļu. Lai saņemtu atmaksājamās nodevas daļu, transportlīdzekļa īpašnieks vai nodevas maksātājs iesniedz LAD:

33.1. nodevas maksājumu apliecinošu dokumentu;

33.2. LAD adresētu iesniegumu.

34. Ja kādu iemeslu dēļ nav iespējams lietot transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistra datus, nodeva var tikt atmaksāta uzrādot attiecīgus dokumentus.

V. Noslēguma jautājumi

35. Šī instrukcija stājas spēkā 2002.gada 1.janvārī un ir spēkā līdz likuma “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu” 1.pantā, 4.panta pirmajā daļā, 8.panta trešajā daļā, 9.panta ceturtajā daļā un 10.pantā noteikto Ministru kabineta noteikumu pieņemšanai.

36. Atzīt par spēku zaudējušu Satiksmes ministrijas 1997.gada 21.augusta instrukciju Nr.1 “Par kārtību, kādā atmaksājama nepareizi iekasēta transportlīdzekļu ikgadējā nodeva”.

Satiksmes ministrs A.Gorbunovs

 

“Latvijas Vēstneša “ redakcijā — 07.01.2002.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!