• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darbā iekārtošanu ārzemēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2002., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57227

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES paplašināšanās komisāra interviju Vācijas radio

Vēl šajā numurā

09.01.2002., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darbā iekārtošanu ārzemēs

Latvijas Republikas vēstniecībās Eiropas valstīs arvien biežāk griežas Latvijas iedzīvotāji, kas noslēguši līgumus ar Latvijas firmām par darbā iekārtošanu ārzemēs, bet viņu darba un dzīves apstākļi minētajā valstī neatbilst līgumā noteiktajam.

Ierodoties darba vietā ārvalstīs, cilvēki ir ļoti neapmierināti ar piedāvātajiem darbiem un it sevišķi ar dzīves apstākļiem pretēji firmas solītajam. Pēc ierašanās darbā darba ņēmējiem tiek noteikti dažādi ierobežojumi, kas klasificējami kā cilvēktiesību pārkāpumi: aizliegums savā starpā sazināties (visi tiek izšķirti pa vienam uz dažādiem objektiem); tiek pieprasītas dažādas papildsamaksas, beigās atstājot cilvēkus pilnīgi bez iztikas līdzekļiem; tiek izteikti draudi, ka par ziņošanu policijai vai vēstniecībai notiks izrēķināšanās; it kā dokumentu kārtošanas dēļ tiek noņemtas pases; jaunām sievietēm tiek draudēts viņas pārdot, ja nepildīs darba devēja prasības.

Lai izvairītos no līdzīgām problēmām, LR Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments vēlreiz atgādina, ka vispirms būtu jānoskaidro, vai konkrētā firma Nodarbinātības valsts dienestā (tālr.7021776) ir saņēmusi atļauju (reģistrācijas apliecību), ka tā ir tiesīga nodarboties ar darbā iekārtošanu ārzemēs.

Slēdzot līgumu ar firmu par iekārtošanu darbā ārzemēs, jānoskaidro, vai firma sadarbojas ar konkrētu ārzemju partneri, darba devēja prasības, maksu par darbā iekārtošanās pakalpojumu, sociālās garantijas, darba samaksas un citus nosacījumus.

Latvijas iedzīvotājiem, ieceļojot ārvalstīs ar mērķi strādāt algotu darbu, jau iepriekš attiecīgās valsts vēstniecībā ir jāsaņem noteiktas kategorijas vīza, kas ļauj legāli strādāt un uzturēties ārvalstī.

Uz vietas, jau ierodoties ārvalstī, nav iespējams kārtot visas formalitātes, kas attiecas uz darba vīzas saņemšanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!