• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gaidāmā pasaules krīze un Latvijas izredzes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2002., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57379

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iecere: Rīgas "ļeņinekļus" nometināt Titurgā

Vēl šajā numurā

11.01.2002., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gaidāmā pasaules krīze un Latvijas izredzes

LZA Ekonomikas institūta

direktore Dr. oec. Raita Karnīte:

Latvijas attīstība būs atkarīga no tā, vai spēsim noturēties tikko iegūtajos Rietumu tirgos un paplašināsies Austrumu tirgus. Īpaši tas ir nepieciešams un vēlams tagad, kad Austrumu tirgus orientācijas motivācija nav tikai iespēja pārdot citur nederīgu preci, bet Austrumu tirgum tiek piedāvāts tāds pats produkts kā Rietumos. Tas nozīmē, ka tagad Austrumu tirgus Latvijai kļūst par attīstības, nevis stagnācijas veicinātāju. Tāpēc attiecību uzlabošanās starp Latviju, Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu mūsu valstij ir neatsverams ekonomiskās attīstības garants. Austrumu tirgus jāapgūst steidzami, jo jāizmanto laiks, kad kvalitātes ziņā patiešām labā Latvijas prece ir lētāka nekā tāda pati Rietumos ražota prece. Joprojām nav apgūti Austrumeiropas valstu tirgi.

Atbilstoši mazu valstu attīstības teorijai, Latvijai ir cerības vieglāk pārdzīvot tuvojošos krīzi, ja tā spēs atrast savu vietu kopējā pasaules sistēmā. Tas nenozīmē būt pieticīgiem un ražot kaut ko vienu, bet gan visu iespējamo lētāk un kvalitatīvāk. Jo skarbāka kļūst globālā situācija, jo lielākas iespējas izdzīvot mazai valstij, tikai sparīgāk ir jārosās, lai šīs iespējas izmantotu.

 

“KAPITĀLS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!