• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar nodomiem un sparu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2002., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57404

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (07.01.2002. - 13.01.2002.)

Vēl šajā numurā

11.01.2002., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar nodomiem un sparu

8.janvārī uz šā gada pirmo sēdi pulcējās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde

Sēdi vadīja savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis. Izsludinātajā darba kārtībā bija paredzēts izskatīt trīs pamatjautājumus: par 23. janvārī LPS domes sēdē izskatāmajiem jautājumiem, par LPS pārstāvju izvirzīšanu projekta “Vienota tūrisma informācijas centru tīkla izveide” konsultatīvās grupas sastāvā un par LPS 2002. gada pirmā pusgada pasākumu plānu.

Gatavojoties LPS domes sēdei, valdes uzdevums bija caurskatīt un apstiprināt vairākus lēmumu projektus. Domes sēde paredzēta 23. janvārī, un LPS priekšsēdis A.Jaunsleinis valdi iepazīstināja ar Latvijas Pašvaldību savienības 2001.— 2002. gada ieņēmumu un izdevumu tāmi un aizvadītā gada faktiskajiem izdevumiem. Īpaši tika analizēti pašvaldību iepriekšējo gadu biedra naudas parādu iekasēšanas rezultāti. Jaunsleinis uzsvēra, ka kopējo parādu summu ir izdevies samazināt uz pusi un arī šogad ir paredzēts aktīvi strādāt šajā virzienā. Ar pašvaldībām, kam ir uzkrājušies nenomaksātie biedra naudas rēķini, Latvijas pašvaldību savienībai ir parakstīti salīdzināšanas akti. Turklāt arī LPS darbiniekiem ir uzdoti reģionu koordinatoru pienākumi, lai sekotu līdzi iemaksām un veicinātu savstarpējo attiecību saikni. Uz valdes locekļu aizrādījumu, ka šā gada prognozes parādu piedziņā ir pārlieku optimistiskas, A. Jaunsleinis izteica viedokli, ka šis darbs ir jāizvirza par normu. Paskaidrojot par Pašvaldību savienības žurnāla “Logs” aizvadītā gada iecerētajām un esošajām naudas plūsmām, tika uzsvērtas cerības uz jauno redaktora amata kandidāti un veiksmīgu darbību gan izdevuma veidošanā, gan neizpildītajā reklāmas jomā. Redaktoru plānots apstiprināt domes sēdē.

Salīdzinājumā ar aizvadīto gadu LPS atsevišķās sadaļās plāno pieaugumu gan ieņēmumu, gan izdevumu daļā. Teritoriālās reformas un novadu veidošanās gaitā tiek lēsta dalības maksas, “Loga” abonēšanas, ēku apsaimniekošanas un maksas pakalpojumu ieņēmumu palielināšanās, bet izdevumos paredzēts darba algas, kantora uzturēšanas, komandējumu, transporta, kā arī “Loga” izdošanas pieaugums. Gan valde, gan LPS priekšsēdis vienprātīgi atzina, ka darbinieku atalgojums ir svarīgs nosacījums iestādes sekmīgai darbībai un augsti kvalificētu darbinieku piesaistei. Taču sagatavotajā tāmē ir arī paredzēts samazinājums, piemēram, sakaru nodrošināšanā, kur jau aizvadītajā gadā, saprātīgi saimniekojot, ir izdevies naudu ietaupīt. Kopumā valde lēmuma projektu par LPS 2001.— 2002. gada ieņēmumu un izdevumu tāmes apstiprināšanu atbalstīja.

Valdes locekļi akceptēja arī sagatavotos SIA “ Pašvaldību konsultāciju centrs” statūtu grozījumus, kuros veikti redakcionāli labojumi, kā arī precizēts šīs sabiedrības valdes darbs un iestrādāti darbības virzienu klasifikatora kodi. Andris Jaunsleinis atgādināja, ka Pašvaldību konsultāciju centra dibinātājs ir Latvijas Pašvaldību savienība un aizvadītajā gadā šī uzņēmuma darbība ir bijusi sekmīga. Domes sēdē tiks piedāvāts sešu cilvēku sastāvā apstiprināt arī jauno centra valdi.

Jautājumā par LPS pārstāvju izvirzīšanu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Tūrisma aģentūras koordinētā projekta “Vienota tūrisma informācijas centru tīkla izveide” konsultatīvās grupas sastāvā valdes locekļi pieņēma zināšanai reģionālo attīstības aģentūru piedāvātās kandidatūras, lēmuma projekta galīgo variantu izskatot domes sēdē. Šis ir projekts, kura īstenošanas rezultātā ir jāizveido vienots, moderns un tiešsaistē funkcionējošs tūrisma informācijas centru tīkls, datorizēta tūrisma informācijas sistēma un elektroniskā datu bāze gan vietējo, gan ārvalstu tūristu vajadzībām par vajadzīgo ceļošanai pa Latviju. Visai informācijai ir jābūt publiski pieejamai tūrisma interneta portālā. Šogad ir paredzēta šī projekta pilnveidošana un attīstīšana. Pašvaldības kā vietējo tūrisma informācijas centru finansētājas būs vienas no galvenajām partnerēm šī projekta realizēšanā, savukārt tūrisma informācijas centri nodarbosies ar datu vākšanu un ievadīšanu datu bāzē. LPS kā pašvaldības vienojoša organizācija ir uzaicināta deleģēt reģionu un pašvaldību grupu pārstāvjus šobrīd veidojamās Konsultatīvās grupas sastāvā. Decembra sēdē LPS valde vienojās, ka pārstāvjus izvēlēsies reģionālās attīstības aģentūras.

Iebildumus nesaņēma arī 2002.gada LPS pirmā pusgada pasākumu plāns, kas katru mēnesi paredz vismaz 12 Pašvaldību savienības izveidoto institūciju aktivitātes — komiteju, apvienību un asociāciju sēdes.

Informāciju daļā LPS valde izteica noraidījumu piedāvātajiem grozījumiem likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”, kas noteiktu pašvaldību rīcību galvojumu izsniegšanā studējošajiem no trūcīgām ģimenēm studiju kredīta saņemšanai. Valdes locekļi izteica viedokli, ka ne augstākās izglītības iegūšana, ne fizisku personu kreditēšana nav pašvaldību funkciju lokā un šāda rakstura jautājumus pašvaldības var risināt, slēdzot individuālus līgumus. Šāda punkta iekļaušana likumā uzliktu pašvaldībām papildu pienākumus un prasītu veikt grozījumus citos pašvaldību darbu reglamentējošos dokumentos. A.Jaunsleinis atgādināja, ka LPS priekšlikums bija svītrot Ministru kabineta noteikumos Nr. 220 13. punktu, kurā norādīts pašvaldības galvojums, kamēr likums šādu kārtību neparedz, taču LPS izskatīšanai atsūtītas sagatavotās izmaiņas likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”.

 

Zaida Kalniņa, “LV” pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!