• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atnācēji mūs it kā izputināšot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.2002., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57509

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbu sāk jauns Baltijas biznesa ziņu dienests

Vēl šajā numurā

15.01.2002., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atnācēji mūs it kā izputināšot

Akciju sabiedrības “Dzintars” prezidents Iļja Gerčikovs:

Lielveikali vienkārši putina laukā mūsu valsti. Mēs esam vienīgā valsts Eiropā, kas atdevusi savu tirdzniecības tīklu ārzemniekiem. Bet tirdzniecības tīkls – tas nav tikai tāpat vien, tā ir valsts ilgtermiņa politika.

Te ieradušies norvēģi, zviedri, lietuvieši, somi… Kurš vien tik gribējis. Nav tikai nacionālā tirdzniecības tīkla. Vācijā, piemēram, nav nevācu cilmes lielo tirdzniecības tīklu. Tādēļ, ka lielie vācu tirdzniecības tīkli diktē stingrus noteikumus un ņem tikai vietējo lielražotāju produkciju. Bet pie mums nav vietējo lielražotāju, ir tikai sīkie. Un mūsu lielveikali produkciju no viņiem neņem. Tādā kārtā sīkražotājs put laukā. Un iznākumā izzūd vietējais bizness. Jā, atskaitēs viss izskatās ļoti skaisti: pieaug kapitalizācija, investīcijas… Uz tirdzniecības rēķina. Bet tirdzniecības vietas un to izvietojums nekad nav bijis un nekad nebūs valsts ekonomiskais pamats. Tā ir iedzīvotāju naudas izpumpēšna un tās pārsūknēšana uz citām valstīm.

Lietuvieši, piemēram, pašlaik spiež savu valsti mainīt lielveikalu darbības noteikumus. Es pastāstīšu, kā tam vajadzētu būt. Ja kāda firma grib te celt lielveikalu, tad tai jānosaka spēles noteikumi. Piemēram, tik un tik procentus vietējās produkcijas… Negribi – neņem licenci celtniecībai un necel! Otrkārt, vietējam biznesam jādod nodokļu atvieglojumi… Tie paši lietuvieši grib pārskatīt jau uzbūvēto lielveikalu spēles noteikumus. Un nemaz nebaidās.

 

“VESTI”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!