• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Amerikas atbalstu cīņā pret korupciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2002., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57642

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atsaucību e-ministra projektam

Vēl šajā numurā

16.01.2002., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Amerikas atbalstu cīņā pret korupciju

Vakar, 15.janvārī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums un komisijas pārstāvji tikās ar ASV kriminālprocesuālās un pretkorupcijas likumdošanas speciālistiem no ASV Justīcijas departamenta, Federālā izmeklēšanas biroja un ASV Prokuratūras mācību centra.

Tikšanās laikā spriests par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma projektu un jaunā Kriminālprocesa likuma projektu, kuri drīzumā tiks iesniegti izskatīšanai Saeimā.

Sarunas ievadā Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs informēja ekspertus par paveikto korupcijas apkarošanā, tostarp muitas darba aktivizēšanos un labojumiem spēkā esošajā likumdošanā. Viņš atzina, ka Latvijas un ASV noslēgtais palīdzības līgums pozitīvi ietekmējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma projekta sagatavošanu. Dz.Kudums arī informēja, ka 22.janvārī komisija gatavojas kopā ar Tieslietu ministrijas un citiem speciālistiem apspriest jaunā Kriminālprocesa likuma projektu.

Pārrunājot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izveidi, skarti tādi jautājumi kā KNAB pārraudzība, biroja priekšnieka un darbinieku izraudzīšanās kritēriji un sadarbība ar citām struktūrām. Eksperti atzinīgi novērtēja normu, kas nosaka, ka KNAB ir no citām policijas struktūrām atdalīta institūcija, un norādīja, ka birojam jābūt absolūti neatkarīgam no likumdevēja un izpildvaras, jo tikai tā iespējams būt brīviem no politiskās ietekmes, iegūt uzticību sabiedrības acīs un sekmīgi veikt korupcijas gadījumu izmeklēšanu.

Eksperti arī pauda bažas par dažām likumprojektā iekļautajām normām, tostarp par to, ka birojs pārņem Valsts ieņēmumu dienesta funkcijas saistībā ar ienākumu deklarācijām. Tas varētu prasīt lielu līdzekļu un cilvēku resursu ieguldījumu.

Pēc ASV speciālistu domām, KNAB sekmīgas darbības garants ir ļoti rūpīga biroja priekšnieka un personāla izvēle. Biroja darbiniekiem jābūt augstas klases profesionāļiem ar ļoti labu izglītību dažādās nozarēs, ne mazāk nozīmīgas ir viņu personīgās īpašības un ētikas standarti. Ir svarīgi šādus speciālistus ne tikai atrast, bet arī nodrošināt viņu ilglaicīgu darbu, piedāvājot atbilstošu atalgojumu. Liela nozīme ir šādos jautājumos pieredzējuša prokurora un izmeklētāju sadarbībai jau no paša lietu izmeklēšanas sākuma. ASV šāda sadarbība tiek īstenota jau vairākus gadus un ir devusi ļoti labus rezultātus. Eksperti arī ieteica skaidrot sabiedrībai, ka sekmīgai korupcijas lietu izmeklēšanai vajadzīgs ilgāks laiks, piemēram, ASV Federālais izmeklēšanas birojs tās izmeklē pat vairākus gadus.

ASV eksperti pauda gatavību Latvijas parlamentam un valdībai sniegt nepieciešamos padomus un atbalstu gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma, gan jaunā Kriminālprocesa likuma projektu pieņemšanā un ieviešanā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!