• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 18. oktobra noteikumi Nr. 207 "Par kārtību, kādā līdz trijiem gadiem pagarināmi termiņi iekavētajiem valsts budžetā pārskaitāmajiem maksājumiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.1994., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57679

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.464-r

Par R.Baumani

Vēl šajā numurā

27.10.1994., Nr. 126

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 207

Pieņemts: 18.10.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 207

(prot. Nr. 51 6. §)

 

Par kārtību, kādā līdz trijiem gadiem pagarināmi termiņi iekavētajiem valsts budžetā pārskaitāmajiem maksājumiem

Izdoti saskaņā ar likumu «Par nodokļiem un nodevām Latvijas Republikā»

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā privatizējamiem vai privatizētiem uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām (tālāk tekstā — «uzņēmums») Finansu ministrija līdz trijiem gadiem pagarina nokavēto valsts budžetā pārskaitāmo nodokļu un citu maksājumu (tālāk tekstā — «nokavētie maksājumi») termiņu, neaprēķinot pamatparādam likumā noteikto nokavējuma naudu, kā arī samazinot iepriekš aprēķināto nokavējuma naudu, bet ne vairāk kā par 50 procentiem.

2. Finansu ministrs apstiprina nokavēto maksājumu termiņu pagarināšanas komisiju (tālāk tekstā — «komisija»), kuras sastāvā ir Finansu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Zemkopības ministrijas, Satiksmes ministrijas, Labklājības ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Privatizācijas aģentūras un Valsts īpašuma fonda pārstāvji. Komisija darbojas saskaņā ar finansu ministra apstiprinātu nolikumu.

3. Uzņēmums vai Privatizācijas aģentūra iesniedz Finansu ministrijā motivētu rakstisku iesniegumu par nokavēto maksājumu termiņu pagarināšanu un (vai) iepriekš aprēķinātās nokavējuma naudas samazināšanu.

Iesniegumā vienlaicīgi jānorāda visi nokavētie maksājumi, kurieni jāpagarina maksājuma termiņš.

4. Uzņēmumam iesniegumā jānorāda parāda rašanās iemesli un tā likvidēšanai veiktie ekonomiskie un organizatoriskie pasākumi'

5. Iesniegumam jāpievieno:

5.1. uzņēmuma reģistrācijas apliecības noraksts;

5.2. iepriekšējā gada bilances kopija un revidentu veiktās bilances pārbaudes akta kopija;

5.3. kārtējā gada ceturkšņu bilances kopijas;

5.4. iepriekšējā gada peļņas un zaudējumu aprēķina kopija;

5.5. kārtējā gada ceturkšņu peļņas un zaudējumu aprēķina kopijas;

5.6. Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijas un Valsts sociālās apdrošināšanas fonda rajona (pilsētas) sociālās apdrošināšanas pārvaldes apstiprināta izzina par nokavētajiem maksājumiem valsts budžetā (1. pielikums) un izzina par maksājumu valsts budžetā termiņu pagarinājumiem (2. pielikums);

5.7. debitoru un kreditoru saraksts, kurā norādītas arī attiecīgās naudas summas pēc stāvokļa uz tā mēneša pirmo datumu, kurā materiāls iesniegts. To skaitā:

5.7.1. saistības par darbiniekiem neizmaksāto darba samaksu;

5.7.2. nodokļu parādi pašvaldību budžetam;

5.8. informācija par ārvalstu un iekšējiem kredītiem, kurām norādīti samaksas nosacījumi un attiecīgās naudas summas pēc stāvokļa uz tā mēneša pirmo datumu, kurā materiāls iesniegts;

5.9. ziņas par uzņēmuma vadītāja un galveno speciālistu kvalifikāciju (izglītība, pamatspecialitāte, darba pieredze);

5.10. uzņēmumā nodarbināto skaits un šī skaita iespējamās izmaiņas turpmāko triju gadu laikā, to skaitā nodarbināto pensionāru skaits un to strādājošo skaits, kuriem līdz pensijas vecuma sasniegšanai nav atlicis vairāk par trijiem gadiem;

5.11. uzņēmuma priekšlikumi par pamatparāda, pamatparāda palielinājuma un nokavējuma naudas samaksas termiņiem, norādot attiecīgās naudas summas kopsummā par visiem maksājumu (nodokļu) parādiem un atsevišķi par katru maksājuma veidu (3. pielikums);

5.12. biznesa plāns, kurā jābūt šādām nodaļām:

5.12.1. kopsavilkums (apkopoti galvenie biznesa plāna dati);

5.12.2. uzņēmuma raksturojums (reģistrētais pamatkapitāls, uzņēmuma īpašnieki un vadība, darbinieku skaits, patēriņa fonds);

5.12.3. situācijas vērtējums (uzņēmuma saimnieciskais stāvoklis, sadarbības un tirgus iespējas, galvenie riska faktori, darbības un attīstības mērķi un stratēģija);

5.12.4. plānotie pasākumi finansiālā stāvokļa uzlabošanai; 5.13. privatizācijas veicēja — Privatizācijas aģentūras, citas valsts institūcijas vai pašvaldības — izsniegta izziņa:

5.13.1. privatizētajam uzņēmumam par jau veikto privatizāciju un pārņemtajām nodokļu maksājumu parādu un nokavējuma naudas saistībām;

5.13.2. privatizējamam uzņēmumam par iespējamajiem privatizācijas termiņiem, nodokļu maksājumu parādiem un ar tiem saistīto nokavējuma naudu.

6. Komisijas sekretariāts 10 dienu laikā no iesnieguma un iesniegumam pievienoto materiālu reģistrācijas Finansu ministrijas Kancelejā izskata dokumentus pēc būtības un paziņo uzņēmumam (Privatizācijas aģentūrai), kuri dokumenti saskaņā ar šiem noteikumiem vēl jāiesniedz.

7. Komisija izskata iesniegumus to reģistrācijas kārtībā un sagatavo slēdzienu par nokavēto maksājumu termiņu pagarināšanu un (vai) iepriekš aprēķinātās nokavējuma naudas samazināšanu.

8. Finansu ministrija pieņem lēmumu 30 dienu laikā no visu šo noteikumu 5. punktā minēto materiālu saņemšanas dienas. Par lēmumu paziņo uzņēmumam, Privatizācijas aģentūrai un Valsts ieņēmumu dienestam.

Atteikuma gadījumā Finansu ministrija sniedz motivētu rakstisku atbildi uzņēmumam un Privatizācijas aģentūrai.

9. Ja atbilstoši šo noteikumu 5. punkta prasībām iesniegtā informācija nav pietiekama lēmuma pieņemšanai, Finansu ministrija pēc komisijas ierosinājuma var pieprasītiesniedzējam papildu informāciju un atlikt jautājuma izskatīšanu līdz informācijas saņemšanai, bet ne ilgāk par 15 dienām.

10. Pēc lēmuma par nokavēto maksājumu termiņu pagarināšanu un (vai) iepriekš aprēķinātās nokavējuma naudas samazināšanu pieņemšanas, bet pirms tā parakstīšanasuzņēmums vai Privatizācijas aģentūra triju dienu laikā iesniedz Finansu ministrijā Saistību rakstu (4. pielikums), kas aizpildīts saskaņā ar pieņemto lēmumu.

11. Ja uzņēmums neievēro Saistību rakstā norādītos samaksas termiņus vai tā darbībā tiek atklāti un dokumentāri pierādīti nodokļu likumdošanas aktu, uzņēmējdarbību reglamentējošo likumdošanas aktu un normatīvo aktu pārkāpumi, vai arī pieaug uzņēmuma parādi valsts budžetam, Finansu ministrija pēc saskaņošanas ar komisiju ir tiesīga izdarīt izmaiņas agrāk pieņemtajā lēmumā un pat atsaukt to.

Par izmaiņām lēmumā Finansu ministrija rakstiski paziņo iesniedzējam, Privatizācijas aģentūrai un Valsts ieņēmumu dienestam.

Jaunais lēmums stājas spēkā pēc 2 nedēļām no tā pieņemšanas dienas.

12. Uzņēmumam jāveic pamatparāda, pamatparāda palielinājuma un nokavējuma naudas proporcionāla samaksa.

13. Ja Finansu ministrija ir pagarinājusi nokavēto maksājumu samaksas termiņu, tad līdz pagarinātā termiņa beigām attiecīgajam uzņēmumam nevar pagarināt kārtējo nodokļu maksājumu termiņus.

Attiecīgā valsts institūcija var pagarināt kārtējo nodokļu maksājumu terminus tikai tādā gadījumā, ja attiecīgais uzņēmums visus Saistību rakstā norādītos maksājumus ir nokārtojis pirms pagarinātā nokavēto maksājumu termiņa beigām.

14. Uzņēmumu Saistību rakstu izpildi, izņemot sociālā nodokļa maksājumus, kontrolē Valsts ieņēmumu dienests. Uzņēmumu Saistību rakstos ietvertos sociālā nodokļa maksājumus kontrolē Valsts sociālās apdrošināšanas fonds.

Valsts ieņēmumu dienests un Valsts sociālās apdrošināšanas fonds pēc katra kalendārā ceturkšņa beigām līdz nākamā mēneša desmitajam datumam iesniedz Finansu ministrijā (par sociālo nodokli — arī Labklājības ministrijā) Saistību raksta formai atbilstošu izzinu. Izziņā norāda, kā uzņēmumi, kuriem pagarināts nokavēto maksājumu termiņš, pilda saistības — kārto nokavētos maksājumus.

15. Privatizācijas aģentūra un pašvaldības saskaņā ar likumu «Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju» ir atbildīgas par to, ka privatizējamā uzņēmuma saistības par pamatparāda, pamatparāda palielinājuma un nokavējuma naudas samaksas termiņiem un summām (Saistību raksts) pārņem privatizācijas subjekts.

Ministru prezidents M. GAILIS

Finansu ministrs, Ministru prezidenta biedrs A. PIEBALGS

Rīgā 1994. gada 18. oktobrī

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!