• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropu trīs laikos un filozofiski. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2002., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57744

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienotu, bet daudzkrāsainu Eiropu

Vēl šajā numurā

17.01.2002., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropu trīs laikos un filozofiski

EIROGRAM1.JPG (18116 bytes)Pagājušā gada nogalē Ziemassvētku noskaņās Eiropas Savienības informācijas centrā (ESIC) interesenti tika iepazīstināti ar jaunu socioloģiski filozofisku grāmatu “Eiropas dialogi”. Grāmatā apkopoti Latvijas autoru (filozofu, sociologu, politologu un citu nozaru speciālistu) raksti un esejas par Eiropas ideju, Eiropas attīstības scenārijiem 21.gadsimtā, par latviešu valodas izdzīvošanas iespējām, Eiropas pilsētu arhitektūru un kontinenta politisko attīstību, kā arī citām pagājušā gadā ESIC rīkoto pasākumu ciklā “Eiropas dialogi” laikā apspriestajām tēmām.

Grāmatas priekšvārdā filozofs Igors Šuvajevs raksta: ‘“‘Eiropas dialogi” nav domāti vienkāršu atbilžu producēšanai. Dialogos tiek atzīta un izvērsta sarežģītība. Nereti tie drīzāk ir jautājumi, nevis atbildes, jo dažkārt jautājumi ir būtiskāki par atbildēm.’’ Šie vārdi lieliski raksturo grāmatas būtību. Tās daudzie autori ierosina diskusiju par atsevišķiem ar Eiropu saistītiem aspektiem, izsaka minējumus, bet atbildes galvenokārt jāmeklē lasītājiem pašiem.

Jāatgādina — “Eiropas dialogi” ir regulāra ikmēneša diskusija par Eiropas pamatvērtībām, kultūru un vēsturi, kas jau kopš 2000. gada notiek Eiropas Savienības informācijas centrā. Diskusiju ciklu vada filozofs Igors Šuvajevs. Pagājušajā gadā spriests par to, kas ir Eiropa un kādi ir tās dažādie aspekti: “XXI gadsimts: attīstības scenāriji”, “Cik dzīva ir latviešu valoda?”, “Eiropas pilsētu arhitektūras valoda”, “Mīts un modernā Eiropa”, “Liberālā demokrātija — politiskās domas vaiņagojums” (par vairākām šī cikla diskusijām “LV” lasītāji ir informēti).

Jaunizdotajā grāmatā savu viedokli pauduši filozofi Rihards Kūlis, Maija Kūle, Jānis Taurens, Igors Šuvajevs un žurnāla “Rīgas Laiks” redaktors Uldis Tīrons. Savās pārdomās dalījies arī sociologs Aivars Tabūns, antropologs Roberts Ķīlis, LU Latviešu valodas institūta zinātniskās domes priekšsēdētāja Ina Druviete un Ventspils Augstskolas asociētā profesore Maija Baltiņa, arhitekts Jānis Lejnieks, LU profesores Sigma Ankrava un Janīna Kursīte, politologi Valdis Bergs, Gatis Puriņš un Uģis Šulcs.

Par šo Ziemassvētku dāvanu lasītājiem parūpējusies Eiropas Komisijas delegācija Latvijā. ‘’Eiropas dialogi’’ ir pirmā grāmata sērijā, kuru arī nākamajā gadā plānots turpināt ar ES informācijas centra diskusijā analizēto tēmu apskatu.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!