• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1993. gada 21. decembra noteikumi Nr. 44 "Par privatizācijas sertifikātu anulēšanu un to piešķiršanā radušos strīdu izskatīšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.1994., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57950

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.46

Par pierobežas režīmu Latvijas Republikā

Vēl šajā numurā

12.02.1994., Nr. 19

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 44

Pieņemts: 21.12.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU KABINETS

Par privatizācijas sertifikātu anulēšanu un to piešķiršanā radušos strīdu izskatīšanu

Noteikumi Nr. 44 (prot. Nr. 26 1. §)

Izdoti saskaņā ar 1992. gada 4. novembra likuma
«Par privatizācijas sertifikātiem» 6. panta otro daļu

Šie noteikumi attiecināmi uz pašvaldību valdēm, izņemot Rīgas pilsētas pašvaldības valdi (tālāk tekstā — «pašvaldības valde»), Valsts krājbankas un a/s «Sakaru banka» iestādēm (tālāk tekstā — «bankas iestāde»), Pilsonības un imigrācijas departamentu (tālāk tekstā — «departaments»), Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centru (tālāk tekstā — «centrs») un Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir piešķirti privatizācijas sertifikāti vai kuri pretendē uz privatizācijas sertifikātu piešķiršanu par Latvijā nodzīvoto laiku.

1. Piešķirto privatizācijas sertifikātu anulēšanas kārtība

1. Ja konstatēts, ka persona, kurai ir piešķirti sertifikāti (tālāk tekstā — «persona»), deklarācijā par Latvijā nodzīvoto laiku piešķiramo privatizācijas sertifikātu konta atvēršanai nav sniegusi visas likuma «Par privatizācijas sertifikātiem» 4. un 5. pantā prasītās ziņas vai ir sniegusi nepatiesas ziņas, kā rezultātā viņai nepamatoti piešķirts vairāk sertifikātu nekā pienākas, vai nepamatoti atvērusi vairākus privatizācijas kontus, tad pašvaldības valdes pilnvarots loceklis trīs dienu laikā sastāda aktu. Ja pašvaldības valde ir izveidojusi sertifikātu piešķiršanas komisiju, tad aktu trīs dienu laikā sastāda šī komisija.

1.2. Akts (ar apstiprinājumu par saņemšanu) nosūtāms personai, kurai ir piešķirti sertifikāti, un attiecīgajai bankas iestādei un nododams izskatīšanai pašvaldības valdē.

1.3. Pēc akta saņemšanas bankas iestāde nekavējoties aptur visas operācijas ar attiecīgo privatizācijas kontu un nosūta pašvaldības valdei ziņas par sertifikātu daudzumu privatizācijas kontā un personas norādīto adresi.

1.4. Ja persona atvērusi vairākus privatizācijas kontus, tad jautājumu par sertifikātu anulēšanu izskata tās pašvaldības valde, kura pēdējā piešķīrusi sertifikātus. Sājā gadījumā valdes pilnvarots pārstāvis vai sertifikātu piešķiršanas komisija trīs dienu laikā sastāda un nosūta aktu bankas iestādēm, kurās persona atvērusi privatizācijas kontus, kā arī informē par akta nosūtīšanu tās pašvaldības, kuras arī ir pieņēmušas lēmumus par sertifikātu piešķiršanu šai personai.

1.5. Pašvaldības valdes loceklim ir tiesības pieprasīt nepieciešamās papildu ziņas.

1.6. Pašvaldības valde viena mēneša laikā izskata sastādītos aktus savā sēdē, uz kuru uzaicina personu, kurai nepamatoti piešķirti sertifikāti vai kura nepamatoti atvērusi vairākus privatizācijas kontus. Uzaicinājumu nosūta uz bankas iestādē norādīto adresi (ar apstiprinājumu par saņemšanu). Personai ir tiesības piedalīties valdes sēdē un sniegt paskaidrojumus.

Neierašanās gadījumā (ja par sēdes laiku un vietu ir savlaicīgi paziņots) lieta izskatāma bez personas klātbūtnes, un par to izdarāma atzīme sēdes protokolā.

1.7. Par akta izskatīšanas rezultātiem pašvaldības valde pieņem motivētu lēmumu. Ja valde atzīst, ka privatizācijas sertifikācijas sertifikāti piešķirti nepamatoti, tā anulē nepamatoti piešķirto sertifikātu daudzumu divkāršā apmērā.

Ja sertifikātu nepietiek, tad bankas iestāde privatizācijas kontu slēdz.

Ja pirms anulēšanas sertifikāti pārdoti, uzdāvināti, izmantoti samaksai par privatizējamo īpašumu vai citādi atsavināti un privatizācijas kontā atlikušo sertifikātu daudzums ir mazāks par anulējamo sertifikātu daudzumu, tad darījumus ar anulējamiem sertifikātiem likumā noteiktajā kārtībā atzīst par spēkā neesošiem.

1.8. Ja pašvaldības valde nolemj, ka nav pamata anulēt piešķirtos sertifikātus, tad bankas iestāde atjauno visas operācijas ar privatizācijas kontu.

1.9. Pieņemtais valdes lēmums piecu darba dienu laikā jānosūta personai, par kuru sastādīts akts, attiecīgajai bankas iestādei un centram.

1.10. Persona mēneša laika var pārsūdzēt pašvaldības valdes lēmumu tiesā.

1.11. Pēc sūdzības izskatīšanas tiesā pašvaldības valde saskaņā ar spēkā stājušos tiesas spriedumu dod attiecīgus norādījumus bankas iestādei un nosūta informāciju centram.

2. Strīdu izskatīšanas kārtība

2.1. Strīdu, kas rodas sakarā ar privatizācijas sertifikātu piešķiršanu par Latvijā nodzīvoto laiku, sertifikātu daudzuma noteikšanu un privatizācijas kontu atvēršanu, izskata pašvaldības valde.

2.2. Personas iesniegums pašvaldības valdei par valdes vai sertifikātu piešķiršanas komisijas vai valdes pilnvarota pārstāvja lēmuma par sertifikātu piešķiršanu pārskatīšanu iesniedzams rakstveidā.

2.3. Pašvaldības valdei ir tiesības pieprasīt nepieciešamās papildu ziņas (uzziņas no darba vietas, no arhīva un tamlīdzīgi).

2.4. Pašvaldības valde iesniegumu izskata mēneša laikā, ar apstiprinājumu par saņemšanu paziņojot iesnieguma autoram par iesnieguma izskatīšanas laiku un vietu. Iesniedzējs var piedalīties valdes sēdē, sniegt rakstiskus un mutiskus paskaidrojumus.

2.5. Pašvaldības valdei ir tiesības atlikt minētā iesnieguma izskatīšanu tad, ja departamenta sniegtās ziņas ir apstrīdētas tiesā.

2.6. Par iesnieguma izskatīšanas rezultātiem pašvaldības valde pieņem lēmumu, kuru var pārsūdzēt tiesā.

Piezīme.

Pašvaldības valdei jāziņo attiecīgā rajona (pilsētas) prokuroram par mēģinājumiem krāpšanas ceļā iegūt sertifikātus un vienlaicīgi jāpaziņo par zaudējumiem, kas saistīti ar nepamatotu privatizācijas kontu atvēršanu.

Ministru prezidents V.BIRKAVS

Ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs O. KEHRIS

Rīgā 1993. gada 21. decembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!