• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1994. gada 25. janvāra noteikumi Nr. 37 "Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.1994., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57954

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts Statistikas komitejas informācija Nr.2

Par dzīvokļiem, skolām un ambulancēm 1993.gadā

Vēl šajā numurā

02.02.1994., Nr. 14

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 37

Pieņemts: 25.01.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 37

(prot. Nr. 7 7. §)

Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu

Izdoti saskaņā 1990. gada 26. septembra likuma «Par uzņēmējdarbību» 32. pantu

I. Vispārīgie jautājumi

Noteikumos lietotie termini

Alkoholiskie dzērieni — visi etilspirtu (etanolu) saturoši dzērieni ar absolūto spirta saturu virs 1,5%, izņemot alu

Etilspirts (turpmāk tekstā — «spirts») — etilspirts (etanols), kas iegūts rektificējot jēlspirtu vai nogatavinātu brāgu

Jēlspirts— etilspirts, kas iegūts fermentatīvi raudzējot ogļhidrātus saturošus produktus, arī pārstrādājot koksnes vai cita augu materiāla hidrolīzes produktus, ari sintētiski iegūts, sērskābes vai citu katalizatoru klātbūtnē hidrolizējot etilēnu

Kvalitātes sertifikāts — dokuments, kas apliecina jēlspirta,. spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes atbilstību valstī noteiktajām normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām

Marķējums — īpaša zīme, kas apliecina, ka notikusi kvalitātes pārbaude, apliecina kvalitātes atbilstību noteiktajām normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām, sniedz informāciju par izgatavotāju

Metroloģiskā atestācija — svaru, mēru un mērinstrumentu atzīšana par likumīgi lietojamiem

Pārstāvības līgums — Latvijas Republikā reģistrēta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) un ārvalsts, alkoholisko dzērienu ražotājfirmas vai izplatītājfirmas noslēgta rakstiska vienošanās vai pilnvarojums, kas apliecina uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) tiesības ārvalsts firmas uzdevuma izplatīt Latvijā alkoholiskos dzērienus

Sertifikācija __ valsts pilnvarota dienesta pārbaude, kuras gaitā noskaidro, vai produkcija, process vai pakalpojums atbilst noteikta standarta vai cita normatīvi tehniskā dokumenta prasībām

Spirta pārstrāde __ jēlspirta pārstrāde pārtvaices (rektifikācijas) ceļā

1. Spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopols šo noteikumu izpratnē ir vienota kārtība, kādā Latvijas Republikā veicama jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu ražošana, izvešana (eksports), ievešana (imports), vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, kā arī nodrošināma valsts kontrole pār šīs kārtības ievērošanu.

2. Spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopola īstenošanas noteikumus izdod Ministru kabinets.

3. Lai organizētu šo noteikumu izpildi, Ministru kabinets Finansu ministrijas pārraudzībā izveido Spirta monopola pārvaldi ar juridiskās personas statusu un nodalītu budžeta finansējumu. Ministru kabinets pēc finansu ministra ieteikuma ieceļ amatā Spirta monopola pārvaldes direktoru, nosaka šīs pārvaldes struktūru un apstiprina Spirta monopola pārvaldes nolikumu.

4. Ministru kabinets izveido Spirta monopola padomi, kuras sastāvā ir Ekonomikas ministrijas, Finansu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Labklājības ministrijas un Zemkopības ministrijas pārstāvji. Spirta monopola padomi vada Spirta monopola pārvaldes direktors. Spirta monopola padomes pieņemtie lēmumi stājas spēkā pēc tam, kad to rīkojuma veidā ir parakstījis Spirta monopola pārvaldes direktors.

5. Spirta monopola padome:

1) izvērtē priekšlikumus un pieņem lēmumus par jaunu jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), cehu vai ražotņu izveides lietderību valstī,

2) izvērtē priekšlikumus un pieņem lēmumus par spirta un alkoholisko dzērienu ievešanas (importa) vai izvešanas (eksporta) lietderību, kopapjomu, sortimentu un kvotu sadalījumu,

3) pieprasa un saņem informāciju par Spirta monopola pārvaldes darbību,

4) veic citas darbības šajos noteikumos paredzētajos gadījumos.

6. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un citas juridiskas personas savstarpējos norēķinos par jēlspirtu, spirtu un alkoholiskajiem dzērieniem ir tiesīgas kārtot tikai ar banku iestāžu starpniecību. Norēķini skaidrā naudā ir aizliegti.

7. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un citas juridiskas personas, kas saņem licenci šo noteikumu 9. punktā minētās uzņēmējdarbības veikšanai vai atļauju noteikta daudzuma spirta iegādei, paziņo Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (pilsētas) nodokļa inspekcijai norēķinu kontus (numurs, banka, kods un citi rekvizīti), kas tiks izmantoti bezskaidras naudas norēķiniem par darījumiem ar jēlspirtu, spirtu un alkoholiskajiem dzērieniem. Aizliegts šo norēķinu veikšanai izmantot citus kontus bez attiecīgā rajona (pilsētas) valsts ieņēmumu dienesta nodokļu inspekcijas atļaujas.

8. Nodarboties ar jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu ražošanu realizācijai, ievešanu (importu), izvešanu (eksportu), vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību Latvijas Republikā ir tiesīgi tikai tie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri saņēmuši speciālu atļauju (licenci) — (turpmāk tekstā — «licence»).

9. Šo noteikumu ietvaros Latvijas Republikā tiek noteiktas licences šādiem uzņēmējdarbības veidiem:

1) jēlspirta ražošanai un realizācijai,

2) spirta pārstrādei (rektifikācijai) un realizācijai,

3) alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai,

4) alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai,

5) alkoholisko dzērienu (spirta) ievešanai (importam) bez tiesībām realizēt tos citām juridiskām personām,

6) alkoholisko dzērienu, jēlspirta vai spirta izvešanai (eksportam),

7) alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecībai;

8) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai.

10. Licences šo noteikumu 9. punktā minētās uzņēmējdarbības veikšanai izsniedz Spirta monopola pārvalde pēc saskaņošanas ar Valsts ieņēmumu dienestu un ar tās pašvaldības piekrišanu, kuras administratīvajā teritorijā tiks veikta attiecīgā uzņēmējdarbība.

Pašvaldībai iesniegums jāizskata un atbilde jādod 15 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas.

Spirta monopola pārvalde licenci izsniedz vai dod motivētu atteikumu 30 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas.

11. Licenci izsniedz uz šajos noteikumos noteikto termiņu.

12. Licenci ir tiesīga izmantot tikai tā juridiskā persona, kurai tā izsniegta.

13. Licence dod tiesības veikt attiecīgās darbības tikai licencē norādītajā vietā.

14. Licenci šo noteikumu 9. punktā minētās uzņēmējdarbības veikšanai noteiktā vietā izsniedz tikai vienai juridiskajai personai.

15. Ja licences derīguma termiņa laikā licencē noteiktās vietas īres vai izmantošanas tiesības iegūst cita juridiska persona, līdzšinējam noteiktās vietas izmantotājam licence jānodod Spirta monopola pārvaldei anulēšanai, bet vietas turpmākajam izmantotājam jāsaņem licence vispārējā kārtībā.

Juridiskajai personai, kas turpmāk izmantos attiecīgo vietu uzņēmējdarbības veikšanai, licenci izsniedz tikai pēc tam, kad anulēta iepriekšējam noteiktas vietas izmantotājam izsniegtā licence.

16. Līdzekļi, kas iegūti par izsniegtajām licencēm, ieskaitāmi valsts budžetā.

17. Maksas diferencēto apmēru par licences saņemšanu un maksāšanas kārtību apstiprina Ministru kabinets pēc Finansu ministrijas priekšlikuma.

18. Spirta monopola pārvalde ir tiesīga anulēt izsniegtās licences šajos noteikumos un likumos paredzētajos gadījumos.

19. Lēmumu par licences anulēšanu var pārsūdzēt tiesā likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

20. Licences anulēšanas gadījumā maksu par saņemto licenci neatmaksā.

II. Jēlspirta ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) un alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) izveide

21. Lēmumu par jēlspirta ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), cehu un ražotņu, kā ari par alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), cehu un ražotņu izveides lietderību pieņem Spirta monopola padome.

22. Jēlspirta ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), cehu un ražotņu, kā ari alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) rekonstrukcija veicama pēc attiecīgā projekta saskaņošanas ar Spirta monopola padomi.

23. Jaunu jēlspirta ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), spirta pārstrādes (rektifikācijas) un alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), cehu un ražotņu izveidei jāsaņem tās pašvaldības piekrišana, kuras administratīvajā teritorijā paredzēts uzsākt jēlspirta, spirta vai alkoholisko dzērienu ražošanu.

III. Spirta ražošana un izmantošana

24. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas Latvijas Republikā ir tiesīgi ražot, uzglabāt, realizēt, izmantot vai veikt jebkuras citas darbības ar jēlspirtu vai spirtu (turpmāk šīs daļas tekstā — «spirts»), jāievēro Ministru kabineta vai tā pilnvarotas institūcijas noteiktā kārtība.

25. Spirta monopola padome apstiprina:

1) spirta zuduma normas ražošanas, pārstrādes (rektifikācijas) un uzglabāšanas procesā,

2) spirta un spirta zuduma uzskaites kārtību,

3) spirta daudzuma kontroles metodiku.

26. Spirta monopola padome, ja nepieciešams, apstiprina jebkuras citas normas (noteikumus), kas nodrošina efektīvu spirta ražošanas un izmantošanas uzskaiti un kontroli valstī.

27. Spirta monopola pārvalde:

1) apstiprina kārtību, kādā spirta iekšzemes patērētāji iesniedz pieprasījumu pēc spirta (turpmāk tekstā — «pieprasījums»),

2) izvērtē pieprasījuma pamatotību,

3) izsniedz atļauju noteikta daudzuma spirta iegādei,

4) nosaka iekšzemes pieprasījuma kopapjomu,

5) nosaka spirta iegādes vietas.

28. Spirta monopola pārvalde ir tiesīga pieprasīt un saņemt jebkurus dokumentus un informāciju, kas apliecina iesniegtā pieprasījuma pamatotību.

29. Spirta monopola pārvalde tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un citiem spirta patērētājiem, kuri neiesniedz pieprasītos dokumentus vai informāciju, neizsniedz atļauju spirta iegādei.

30. Spirta monopola pārvalde ir atbildīga par pieprasītajos dokumentos vai informācijā ietverto komercnoslēpumu neizpaušanu.

31. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un citi spirta patērētāji:

1) iesniedz Spirta monopola pārvaldē pieprasījumu, kurā deklarē, kādām vajadzībām spirts tiks izmantots,

2) reģistrē Spirta monopola pārvaldē visas spirta uzglabāšanas vietas.

32. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un citi spirta patērētāji ir tiesīgi spirtu izmantot tikai pieprasījumā deklarētajām vajadzībām.

33. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un citi spirta patērētāji ir tiesīgi spirtu uzglabāt tikai Spirta monopola pārvaldē reģistrētajās uzglabāšanas vietās.

IV. Jēlspirta ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbība

34. Ar jēlspirta ražošanu Latvijas Republikā ir tiesīgi nodarboties uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci jēlspirta ražošanai un realizācijai.

Licenci jēlspirta ražošanai un realizācijai izsniedz uz pieciem gadiem.

35. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņem (pārreģistrē) licenci jēlspirta ražošanai un realizācijai, reģistrē Spirta monopola pārvaldē visas jēlspirta un spirta uzglabāšanas vietas un deklarē jēlspirta un spirta krājumu apjomu.

36. Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi realizēt vai nodot uz citiem nosacījumiem jēlspirtu tikai tiem iekšzemes patērētājiem, kas saņēmuši vienu no šādām licencēm:

1) licenci jēlspirta izvešanai (eksportam),

2) licenci spirta pārstrādei (rektifikācijai) un realizācijai.

37.Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) nodrošina jēlspirta realizāciju spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) tādā apjomā, lai apmierinātu iekšzemes patērētāju pieprasījumu pēc spirta.

38. Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi nodot jēlspirtu pārstrādei (rektifikācijai) tikai tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši licenci spirta pārstrādei (rektifikācijai) un realizācijai.

39. Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi iegūto spirtu realizēt vai nodot uz citiem nosacījumiem tikai tiem patērētajiem, kas saņēmuši:

1) Spirta monopola pārvaldes atļauju spirta iegādei attiecīgajā uzņēmumā,

2) licenci spirta izvešanai (eksportam).

40. Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) katrai realizētajai, nodotajai, iegādātajai vai pieņemtajai jēlspirta vai spirta partijai pievieno pēc vienota parauga noformētus pavaddokumentus.

41. Jēlspirta ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) jānodrošina apstiprinātās uzskaites kārtības ievērošana.

42. Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi realizēt, nodot, iegādāties vai pieņemt jēlspirtu vai spirtu tikai tad, ja tam ir kvalitātes sertifikāts.

43. Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi jēlspirtu vai spirtu izvest (eksportēt).

44. Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi brīvi realizēt ražošanas blakusproduktus par līgumcenām un ar patērētājiem noslēgtajā līgumā paredzētajā apjomā.

45. Jēlspirta ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) aizliegts izmantot jēlspirtu vai spirtu norēķinos, ari barterdarījumos, par piegādātajām izejvielām, izpildītajiem darbiem vai pakalpojumiem, kā arī jebkuros citos norēķinos.

46. Jēlspirta ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) aizliegts iepirkt vai pieņemt jēlspirtu no fiziskām personām.

47. Jēlspirta ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) aizliegts ražot jēlspirtu pēc fizisko personu pasūtījuma.

V. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbība

48. Ar spirta ražošanu Latvijas Republikā ir tiesīgi nodarboties uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci spirta pārstrādei (rektifikācijai) un realizācijai.

49. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņem (pārreģistrē) licenci spirta pārstrādei (rektifikācijai) un realizācijai, reģistrē Spirta monopola pārvaldē visas spirta un jēlspirta uzglabāšanas vietas un deklarē spirta un jēlspirta krājumu apjomu.

50. Licenci spirta pārstrādei (rektifikācijai) un realizācijai izsniedz uz pieciem gadiem.

51. Licence spirta pārstrādei (rektifikācijai) un realizācijai jāsaņem katram atsevišķam uzņēmumam, kā arī katrai teritoriāli nošķirtai viena uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) filiālei, ceham vai ražotnei.

52. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) nodrošina iekšzemes pieprasījuma pēc spirta apmierināšanu Spirta monopola pārvaldes noteiktajā apjomā.

53. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi iepirkt jēlspirtu tikai no tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši licenci jēlspirta ražošanai un realizācijai.

54. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) jēlspirtu jāpērk par līgumcenām.

55. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi pieņemt jēlspirtu pārstrādei tikai no tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši licenci jēlspirta ražošanai un realizācijai.

56. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) aizliegts jēlspirtu realizēt vai nodot uz citiem nosacījumiem iekšzemes patērētājiem.

57. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi realizēt vai nodot uz citiem nosacījumiem spirtu tikai tiem iekšzemes patērētājiem, kas saņēmuši:

1) Spirta monopola pārvaldes atļauju spirta iegādei attiecīgajā uzņēmumā,

2) licenci spirta izvešanai (eksportam).

58. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) spirtu realizē par līgumcenām.

59. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) katrai realizētajai, nodotajai, iegādātajai vai pieņemtajai jēlspirta vai spirta partijai pievieno pēc vienota parauga noformētus pavaddokumentus.

60. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) nodrošina, lai tiktu ievērota apstiprinātā uzskaites kārtība.

61. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi realizēt, nodot, iegādāties vai pieņemt jēlspirtu vai spirtu tikai tad, ja tam ir kvalitātes sertifikāts.

62. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi jēlspirtu vai spirtu izvest (eksportēt).

63. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) aizliegts izmantot jēlspirtu vai spirtu norēķinos, arī barterdarījumos, par piegādātajām izejvielām izpildītajiem darbiem vai pakalpojumiem, kā arī jebkuros citos norēķinos.

64. Spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) aizliegts iepirkt vai pieņemt pārstrādei (rektifikācijai) jēlspirtu vai citus spirta ražošanas pusfabrikātus no fiziskām personām.

VI. Alkoholisko dzērienu ražošana un realizācija

65. Ar alkoholisko dzērienu ražošanu (iepildīšanu) Latvijas Republikā ir tiesīgi nodarboties uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai.

66. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņem (pārreģistrē) licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai, reģistrē Spirta monopola pārvaldē visas alkoholisko dzērienu uzglabāšanas vietas, un deklarē alkoholisko dzērienu krājumu apjomu.

67. Alkoholisko dzērienu izgatavošana (iepildīšana) mājas apstākļos (izņemot vīna izgatavošanu personīgajam patēriņam), izejmateriālu (pusfabrikātu) sagatavošana, iegāde vai uzglabāšana alkoholisko dzērienu izgatavošanai (iepildīšanai) mājas apstākļos, kā arī to izgatavošanai (iepildīšanai) paredzētu aparātu, ierīču, taras, etiķešu, korķu un vāciņu izgatavošana vai glabāšana ir aizliegta.

68. Licence alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai jāsaņem katram atsevišķam uzņēmumam, kā arī katrai teritoriāli nošķirtai viena uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) filiālei, ceham vai ražotnei.

69. Licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai izsniedz uz pieciem gadiem.

70. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licences alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai, ir tiesīgi bez atsevišķas vairumtirdzniecības licences saņemšanas realizēt vairumā, kā arī nodot realizācijai vai uz citiem nosacījumiem tikai attiecīgajā uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) ražotos alkoholiskos dzērienus.

71. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai, ir tiesīgi bez atsevišķas vairumtirdzniecības licences saņemšanas realizēt vairumā, kā ari nodot

realizācijai vai uz citiem nosacījumiem attiecīgajā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrībā) ražotos alkoholiskos dzērienus tikai tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši vienu no šādām licencēm:

1) licenci alkoholisko dzērienu izvešanai (eksportam),

2) speciālu atļauju (licenci) alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecībai (turpmāk tekstā — «vairumtirdzniecības Licence»),

3) speciālu atļauju (licenci) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai (turpmāk tekstā — «mazumtirdzniecības licence»).

72. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai, aizliegts alkoholiskos dzērienus realizēt, nodot realizācijai vai uz citiem nosacījumiem fiziskajām personām.

73. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai, aizliegts alkoholiskos dzērienus iegādāties, pieņemt realizācijai vai uz citiem nosacījumiem no fiziskajām personām.

74. Spirta monopola pārvalde, izsniedzot licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai, Jāja norāda noliktavas, kurās drīkst realizēt attiecīgajā uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) ražotos alkoholiskos dzērienus.

75. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi veikt vairumtirdzniecības operācijas ar attiecīgajā uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) ražotajiem alkoholiskajiem dzērieniem tikai licencē norādītajās noliktavās.

76. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai, nodrošina, lai tiktu ievērota apstiprinātā alkoholisko dzērienu uzskaites kārtība licencē norādītajās noliktavās un citās uzglabāšanas vietās.

77. Licencē norādītajās noliktavās atļauts uzglabāt tikai tos realizācijai sagatavotos alkoholiskos dzērienus, kuriem ir kvalitātes sertifikāts un atbilstošs marķējums.

78. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi realizēt, nodot realizācijai vai uz citiem nosacījumiem tikai tos alkoholiskos dzērienus, kuriem ir kvalitātes sertifikāts un atbilstošs marķējums.

79. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) katrai realizētajai, nodotajai realizācijai vai uz citiem nosacījumiem alkoholisko dzērienu partijai pievieno pēc vienota parauga noformētus pavaddokumentus.

80. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) pēc licences alkoholisko dzērienu izvešanai (eksportam) saņemšanas ir tiesīgi alkoholiskos dzērienus izvest (eksportēt) saskaņā ar patstāvīgi noslēgtiem līgumiem, kā arī ievērojot ar akcīzes nodokli apliekamo preču izvešanas (eksporta) kārtību Latvijas Republikā.

VII. Spirta imports un eksports

81. Lēmumu par jēlspirta, jēlspirta ražošanas pusfabrikātu un spirta ievešanas (importa) lietderību un kopapjomu Latvijas Republika pieņem Spirta monopola padome.

82. Spirtu Latvijas Republikā ieved (importē):

1) eksportpreču ražošanai, ja ir ekspertu vai kompetentu laboratoriju slēdziens par to, ka vietējos spirta ražošanas uzņēmumos ražotā spirta izmantošana nenodrošina eksportpreču kvalitāti,

2) iekšzemes patērētāju pieprasījuma apmierināšanai, ja valstī esošajos uzņēmumos spirts netiek ražots pietiekamā daudzumā,

3) iekšzemes patērētāju pieprasījuma apmierināšanai, ja valstī esošajos uzņēmumos attiecīgā veida spirts netiek ražots vai netiek ražots pietiekamā daudzumā.

83. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) eksportpreču ražošanai izmantojamā spirta obligātie kvalitātes rādītāji jāapliecina dokumentāri (eksporta līgums, izgatavošanas receptūras u. c.).

84. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) eksportpreču ražošanai nepieciešamo spirta daudzumu pamato šo noteikumu trešajā daļā noteiktajā kārtībā.

85. Spirta monopola pārvalde licenci spirta ievešanai (importam) izsniedz tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuriem spirts nepieciešams eksportpreču ražošanai.

86. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ievesto (importēto) spirtu ir tiesīgi uzglabāt tikai ievešanas (importa) licencē norādītajā uzglabāšanas vietā un ja spirtam ir kvalitātes sertifikāts.

87. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas spirtu ieved (importē), nodrošina, lai tiktu ievērota apstiprinātā spirta uzskaites kārtība un katrai ievestajai (importētajai) spirta partijai būtu kvalitātes sertifikāts un pavaddokumenti.

88. Spirta monopola pārvalde organizē spirta ievešanu (importu), kas nepieciešams pārējo iekšzemes spirta patērētāju pieprasījuma apmierināšanai.

89. Jēlspirta ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), citi uzņēmumi (uzņēmējsabiedrība) ir tiesīgi izvest (eksportēt) jēlspirtu vai spirtu tikai pēc attiecīgas licences saņemšanas.

90. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi iegādāties jēlspirtu vai spirtu izvešanas (eksporta) vajadzībām tikai no tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši vienu no šādām licencēm:

1) licenci jēlspirta ražošanai un realizācijai,

2) licenci spirta pārstrādei (rektifikācijai) un realizācijai.

91. Jēlspirta vai spirta izvešana (eksports) notiek saskaņā ar patstāvīgi noslēgtiem līgumiem un ievērojot ar akcīzes nodokli apliekamo preču eksportu kārtību Latvijas Republikā.

VIII. Alkoholisko dzērienu ievešana (imports)

92. Spirta monopola padome pieņem lēmumu par Latvijas Republikā ievedamo (importējamo) alkoholisko dzērienu kopapjomu, sortimentu un kvotu sadalījumu.

93. Alkoholiskos dzērienus ievest (importēt) Latvijas Republikā ir tiesīgi uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši:

1) licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai,

2) licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) bez tiesībām realizēt citām juridiskām personām.

94. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņem (pārreģistrē) šo noteikumu 93. punktā minētās licences, reģistrē Spirta monopola pārvaldē visas alkoholisko dzērienu uzglabāšanas vietas un deklarē alkoholisko dzērienu krājumu apjomu.

95. Licences, kas minētas šo noteikumu 93. punktā, izsniedz uz vienu gadu, norādot tajās ievedamo (importējamo) alkoholisko dzērienu apjomu un sortimentu.

96. Licences alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai var izsniegt Latvijas Republikā reģistrētiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas noslēguši pārstāvības līgumus ar ārvalstu alkoholisko dzērienu ražotājfirmām vai izplatītājfirmām.

97. Par pārstāvības attiecību izbeigšanu vai maiņu jāziņo Spirta monopola pārvaldei.

98. Licencē alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai norāda noliktavas, kurās drīkst realizēt ievestos (importētos) alkoholiskos dzērienus.

99. Licencē alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai norādītajās noliktavās atļauts uzglabāt tikai tos realizācijai sagatavotos alkoholiskos dzērienus, kuriem ir kvalitātes sertifikāts un atbilstošs marķējums.

100. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai, nodrošina, lai licencē norādītajās noliktavās un citās uzglabāšanas vietās tiktu ievērota apstiprinātā alkoholisko dzērienu uzskaites kārtība.

101. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi veikt ievesto (importēto) alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecības operācijas tikai licencē norādītajās noliktavās.

102. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai, ir tiesīgi bez atsevišķas vairumtirdzniecības licences saņemšanas realizēt, nodot realizēšanai vai uz citiem nosacījumiem tikai šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) ievestos (importētos) alkoholiskos dzērienus tām juridiskajām personām, kas saņēmušas vienu no šādām licencēm;

1) vairumtirdzniecības licenci,

2) mazumtirdzniecības licenci,

3) licenci alkoholisko dzērienu izvešanai (eksportam).

103. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai, aizliegts:

1) alkoholiskos dzērienus realizēt, nodot realizācijai vai uz citiem nosacījumiem fiziskajām personām;

2) alkoholiskos dzērienus iepirkt, pieņemt realizācijai vai uz citiem nosacījumiem no fiziskajām personām.

104. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) katrai ievestajai (importētajai), realizētajai un nodotajai realizācijai vai uz citiem nosacījumiem alkoholisko dzērienu partijai pievieno pēc vienota parauga noformētus pavaddokumentus.

105. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi realizēt, nodot realizācijai vai uz citiem nosacījumiem tikai tos alkoholiskos dzērienus, kuriem ir kvalitātes sertifikāts un atbilstošs marķējums.

106. Licences alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) bez tiesībām realizēt citām juridiskajām personām var izsniegt tikai tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuru darbības specifika izvirza paaugstinātas prasības servisa kvalitātei.

107. Uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) sarakstu, kuri ir tiesīgi saņemt licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) bez tiesībām realizēt citām juridiskajām personām, apstiprina Spirta monopola padome.

108. Licencē alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) bez tiesībām realizēt citām juridiskajām personām norāda noliktavas vai citas uzglabāšanas vietas, kurās ievestie (importētie) alkoholiskie dzērieni uzglabājami, uzskaitāmi, sagatavojami nodošanai patēriņam un nododami patēriņam.

109. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) bez tiesībām realizēt citām juridiskajām personām, nodrošina, lai licencē norādītajās noliktavās un citās uzglabāšanas vietās tiktu ievērota apstiprinātā alkoholisko dzērienu uzskaites kārtība.

110. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) bez tiesībām realizēt citām juridiskajām personām, ir tiesīgi, ievērojot šajos noteikumos noteikto mazumtirdzniecības licencēšanas kārtību, realizēt attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ievestos (importētos) alkoholiskos dzērienus fiziskajām personām tikai attiecīgajā uzņēmumā.

111. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir tiesīgi realizēt tikai noteiktajā kārtībā marķētus alkoholiskos dzērienus.

112. Fiziskās personas ir tiesīgas noteikto normu ietvaros ievest vai saņemt alkoholiskos dzērienus sūtījumu veidā no ārvalstīm.

IX. Vairumtirdzniecība

113. Alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecība Latvijas Republikā atļauta uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši vairumtirdzniecības Licenci.

114. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņem (pārreģistrē) vairumtirdzniecības licenci, reģistrē Spirta monopola pārvaldē visas alkoholisko dzērienu uzglabāšanas vietas un deklarē alkoholisko dzērienu krājumu apjomu.

115. Vairumtirdzniecības licenci izsniedz uz vienu gadu.

116. Vairumtirdzniecības licenci uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) saņem katrai noliktavai, kurā paredzēts veikt alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecības operācijas.

Vairumtirdzniecības licence saņemama katrai noliktavai atsevišķi .arī tādā gadījumā, ja noliktavas atrodas vienā ēkā.

117. Vairumtirdzniecības licence dod tiesības veikt vairumtirdzniecības operācijas ar alkoholiskajiem dzērieniem tikai tajā noliktavā, kas norādīta attiecīgajā licencē.

118. Vairumtirdzniecības licencē norādītajā noliktavā atļauts uzglabāt tikai tos realizācijai sagatavotos alkoholiskos dzērienus, kuriem ir kvalitātes sertifikāts un atbilstošs marķējums.

119. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši vairumtirdzniecības licenci, nodrošina, lai licencē norādītajās noliktavās un citās uzglabāšanas vietās tiktu ievērota apstiprinātā alkoholisko dzērienu uzskaites kārtība.

120. Alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecību bez atsevišķas vairumtirdzniecības licences saņemšanas ir tiesīgi veikt tikai tie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši:

1) licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai ar nosacījumu, ka šie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) realizē vairumā, nodod realizācijai vai uz citiem nosacījumiem attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ražotos alkoholiskos dzērienus licencē norādītajās realizācijas noliktavās,

2) licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai ar nosacījumu, ka šie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) realizē vairumā, nodod realizācijai vai uz citiem nosacījumiem attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ievestos (importētos) alkoholiskos dzērienus licencē norādītajās noliktavās.

121. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši vairumtirdzniecības licenci, ir tiesīgi iegadāties, pieņemt realizācijai vai uz citiem nosacījumiem alkoholiskos dzērienus tikai no tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši vienu no šādām licencēm:

1) licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai ar nosacījumu, ka tiek iegādāti, pieņemti realizācijai vai uz citiem nosacījumiem šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) ražotie alkoholiskie dzērieni, 2) licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai ar nosacījumu, ka tiek iegādāti, pieņemti realizācijai vai uz citiem nosacījumiem šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) ievestie (importētie) alkoholiskie dzērieni,

3) vairumtirdzniecības licenci.

122. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši vairumtirdzniecības licenci, aizliegts alkoholiskos dzērienus iegādāties, pieņemt realizācijai vai uz citiem nosacījumiem no fiziskajām personām.

123. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši vairumtirdzniecības licenci, ir tiesīgi realizēt, nodot realizācijai vai uz citiem nosacījumiem alkoholiskos dzērienus tikai tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši vienu no šādām licencēm:

1) licenci alkoholisko dzērienu izvešanai (eksportam),

2) vairumtirdzniecības licenci,

3) mazumtirdzniecības licenci.

124. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši vairumtirdzniecības licenci, aizliegts alkoholiskos dzērienus realizēt, nodot realizācijai vai uz citiem nosacījumiem fiziskajām personām.

125. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši vairumtirdzniecības licenci, katrai realizētajai, nodotajai, iegādātajai vai pieņemtajai alkoholisko dzērienu partijai pievieno pēc vienota parauga noformētus pavaddokumentus.

126. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši vairumtirdzniecības licenci, ir tiesīgi realizēt, nodot realizācijai vai uz citiem nosacījumiem tikai tos alkoholiskos dzērienus, kuriem ir kvalitātes sertifikāts un atbilstošs marķējums.

X. Mazumtirdzniecība

127. Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vispārējo kārtību Latvijas Republikā nosaka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības noteikumi.

128. Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības noteikumus pēc Spirta monopola pārvaldes priekšlikuma apstiprina Ministru kabinets.

129. Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības īpašu kārtību valsts svētku vai citu valsts mēroga pasākumu laikā nosaka Ministru kabinets.

130. Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības īpašu kartību organizētu pasākumu laikā noteiktā teritorijā, izņemot šo noteikumu 129. punktā minētajos gadījumos, nosaka attiecīgā pašvaldība.

131. Spirta monopola padome var noteikt īpašu kārtību, kādā spirts realizējams mazumtirdzniecībā.

132. Labklājības ministrija apstiprina noteikumus, kas jāievēro visām aptiekām, realizējot spirtu patērētājiem medicīniskajām vajadzībām.

133. Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība Latvijas Republikā atļauta uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši mazumtirdzniecības licenci.

134. Mazumtirdzniecības licenci izsniedz uz vienu gadu.

135. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņem (pārreģistrē) mazumtirdzniecības licenci, reģistrē Spirta monopola pārvaldē visas alkoholisko dzērienu uzglabāšanas vietas un deklarē alkoholisko dzērienu krājumu apjomu.

136. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) mazumtirdzniecības licence jāsaņem katrai tirdzniecības vietai neatkarīgi no tās atrašanās vietas un patērētāju apkalpošanas veida.

137. Mazumtirdzniecības licence katrai tirdzniecības vietai jāsaņem arī tad, ja šīs tirdzniecības vietas, ieskaitot specializētās alkoholisko dzērienu tirdzniecības nodaļas veikalos, atrodas vienā ēkā un, tās pieder vai tās citādi izmanto viens uzņēmums (uzņēmējsabiedrība).

138. Mazumtirdzniecības licence jāsaņem arī alkoholisko dzērienu: realizācijai starptautiskās un vietējās satiksmes vilcienos, aviokompāniju un aviosabiedrību lidmašīnās, starptautiskās un vietējās, satiksmes pasažieru kuģos, kā ari kuģos, kas izpilda tūrisma reisus vai izklaidējoša (atpūtas) rakstura braucienus (reisus, izbraukumus),, ja minētie transporta līdzekļi ir pierakstīti Latvijas Republikā.

139. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši mazumtirdzniecības licenci, ir tiesīgi iegādāties, pieņemt realizācijai vai uz. citiem nosacījumiem alkoholiskos dzērienus tikai no tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saņēmuši vienu nolādam licencēm:

1) licenci alkoholisko dzērienu ražošanai realizācijai ar nosacījumu, ka tiek iegādāti, pieņemti realizācijai vai uz citiem nosacījumiem šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) ražotie alkoholiskie dzērieni,

2) licenci alkoholisko dzērienu ievešanai (importam) brīvai realizācijai ar nosacījumu, ka tiek iegādāti, pieņemti realizācijai vai uz citiem nosacījumiem šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) ievestie (importētie) alkoholiskie dzērieni,

3) vairumtirdzniecības licenci.

140. Alkoholisko dzērienu iegāde, pieņemšana realizācijai vai uz: citiem nosacījumiem no fiziskajām personām aizliegta.

141. Mazumtirdzniecības vietas un ar tam iekšējā saistībā esošajās telpās atļauts uzglabāt tikai tos alkoholiskos dzērienus, kuriem ir kvalitātes sertifikāts un atbilstošs marķējums.

142. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas saņēmuši mazumtirdzniecības licenci, ir tiesīgi realizēt tikai noteiktajā kārtībā marķētus alkoholiskos dzērienus.

143. Uzņēmumi (uzņēmēj sabiedrības) nodrošina, lai mazumtirdzniecības un uzglabāšanas vietās tiktu ievērota apstiprinātā alkoholisko dzērienu uzskaites kārtība.

144. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) katrai iegādātajai, pieņemtajai realizācijai vai uz citiem nosacījumiem alkoholisko dzērienu partijai pievieno pēc vienota parauga noformētus pavaddokumentus.

XI. Kvalitātes nodrošināšana

145. Latvijas Republikā atļauts realizēt tikai tos alkoholiskos dzērienus, kuriem ir kvalitātes sertifikāts un atbilstošs marķējums.

146. Spirta monopola padome apstiprina ārvalstīs izdoto kvalitātes sertifikātu atzīšanas kārtību.

147. Labklājības ministrs apstiprina:

1) jēlspirta, spirta un obligātajai sertifikācijai pakļauto alkoholisko dzērienu kvalitātes pārbaudes kārtību,

2) valstī realizējamā jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu obligātās drošuma prasības,

3) jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes pārbaudes metodes,

4) izmēģinājumu un kontroles laboratorijas, kas tiesīgas veikt jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes pārbaudi,

5) jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes sertifikātu veidlapu paraugus,

6) jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes sertifikātu izsniegšanas noteikumus,

7) alkoholisko dzērienu marķēšanas zīmju paraugus, marķēšanas zīmju reģistrācijas un izmantošanas kārtību,

8) alkoholisko dzērienu marķēšanas noteikumus.

148. Spirta monopola pārvalde jaunizveidotajiem jēlspirta ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), cehiem un ražotnēm, kā arī alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), cehiem un ražotnēm, izsniedz licenci darbības uzsākšanai tikai tad, ja:

1) veikta ražošanas procesa sertifikācija,

2) ieviesta kvalitātes nodrošināšanas un kontroles sistēma, veikta tās sertifikācija,

3) veikta tehnoloģiska procesa kontroles mērinstrumentu, kā arī gatavās produkcijas uzskaites un ražošanas procesā lietoto svaru,, mēru un mērinstrumentu metroloģiskā pārbaude un atestācija,

4) Nacionālajā standartizācijas un metroloģijas centrā reģistrēti normatīvi tehniskie dokumenti,

5) veikta alkoholisko dzērienu izgatavošanas receptūru ekspertīze un saņemts pozitīvs ekspertīzes atzinums.

149. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas nodarbojas ar alkoholisko dzērienu ražošanu, par saviem līdzekļiem nodrošina katra jauna izstrādājuma (izstrādājuma receptūras) kvalitātes ekspertīzi noteiktā kārtībā pilnvarotajās izmēģinājumu un kontroles laboratorijās.

150. Jaunu receptūru ieviešana alkoholisko dzērienu ražošanā bez. pozitīva ekspertīzes atzinuma ir aizliegta.

151. Latvijas Republikā ražotā jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes atbilstību normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām garantē produkcijas ražotājs.

152. Latvijas Republikā ievestā (importētā) spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes atbilstību normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām garantē ievedējs (importētājs).

153. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas nodarbojas ar alkoholisko dzērienu ievešanu (importu), nodrošina ievesto (importēto) alkoholisko dzērienu kvalitātes pārbaudi un marķēšanu atbilstoši Latvijas Republikā noteiktajai kārtībai, ja ārvalstīs saņemtais kvalitātes sertifikāts nav atzīts šajos noteikumos paredzētajā kārtībā.

154. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas nodarbojas ar alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecību Latvijas Republikas teritorijā,, garantē realizēto alkoholisko dzērienu kvalitātes atbilstību normatīvi tehnisko dokumentu (drošības) prasībām.

155. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas nodarbojas ar alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību, garantē mazumtirdzniecībā realizēto alkoholisko dzērienu kvalitātes atbilstību normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām.

156. Jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes valsts kontroli un uzraudzību ražošanas vietās, kā ari jēlspirta un spirta uzglabāšanas vietās nodrošina Spirta monopola pārvalde.

Spirta monopola pārvaldes amatpersonām ir tiesības kontroles veikšanā iesaistīt attiecīgus speciālistus.

157. Alkoholisko dzērienu kvalitātes valsts kontroli un uzraudzību uzglabāšanas un realizācijas vietās nodrošina Tirdzniecības uzraudzības valsts komitejas amatpersonas.

Tirdzniecības uzraudzības valsts komitejas amatpersonām ir tiesības kontroles veikšanā iesaistīt attiecīgus speciālistus.

158. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) sedz laboratorijās veiktās jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes pārbaudes izdevumus.

159. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) sedz par viltotiem atzīto, kā ari normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) un nekaitīguma prasībām neatbilstošo jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu likvidācijas (pārstrādes) izdevumus un pārējos ar likvidāciju (pārstrādi) saistītos izdevumus.

XII. Uzraudzība un kontrole

160. Sājos noteikumos noteiktās kārtības ievērošanas uzraudzību un kontroli Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nodrošina un koordinē Spirta monopola pārvalde sadarbībā ar citām valsts institūcijām.

161. Spirta monopola pārvaldes amatpersonas ir tiesīgas:

1) brīvi apmeklēt un veikt kontroli Latvijas Republikas teritorijā izvietoto uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) tirdzniecības vietās, transportā, noliktavās, ražošanas telpās, citās telpās un vietās, kur tiek veikta šo noteikumu 9. punktā minētā uzņēmējdarbība,

2) piemērot šajos noteikumos paredzētās sankcijas Ministru kabineta apstiprinātajā instrukcijā noteiktajā kārtībā.

162. Saskaņā ar šiem noteikumiem uzliktās soda naudas no uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) bezstrīdus kārtībā piedzen saskaņā ar likumu «Par valsts ieņēmumu dienestu».

163. Valsts ieņēmumu dienesta un Tirdzniecības uzraudzības valsts komitejas amatpersonas savas kompetences ietvaros ir tiesīgas veikt uzraudzību un kontroli, kā arī piemērot attiecīgās sankcijas likumos noteiktajā kārtībā.

XIII. Atbildība par šo noteikumu pārkāpumiem

164. Fizisko personu un amatpersonu atbildība par šo noteikumu pārkāpumiem paredzēta Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā un Latvijas kriminālkodeksā.

165. Par šo noteikumu 6. un 7. punktā paredzēto normu pārkāpumiem uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) anulē licenci bez tiesībām to atjaunot viena gada laikā un uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

166. Par jēlspirta, spirta vai alkoholisko dzērienu realizāciju, nodošanu realizācijai vai uz citiem nosacījumiem, neievērojot šajos noteikumos noteiktās realizācijas vai nodošanas realizācijai tiesības, uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

167. Par jēlspirta, spirta vai alkoholisko dzērienu iegādi, pieņemšanu realizācijai vai uz citiem nosacījumiem, neievērojot šajos noteikumos noteiktas iegādes vai pieņemšanas realizācijai tiesības, uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

168. Par jēlspirta, spirta vai alkoholisko dzērienu realizāciju, nodošanu realizācijai vai uz citiem nosacījumiem no noliktavām vai citām uzglabāšanas vietām, kas nav norādītas attiecīgajā licencē, uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

169. Par jēlspirta, spirta vai alkoholisko dzērienu iegādi, pieņemšanu realizācijai vai uz citiem nosacījumiem no noliktavām vai citām uzglabāšanas vietām, kas nav norādītas licencē, uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

170. Jēlspirtu, spirtu vai alkoholiskos dzērienus, kas atrodas Spirta monopola pārvaldē nereģistrētajās uzglabāšanas vietās, izņem un realizē, bet realizācijas ieņēmumus ieskaita valsts budžetā.

171. Par jēlspirta, spirta vai alkoholisko dzērienu realizāciju, nodošanu realizācijai vai uz citiem nosacījumiem bez kvalitātes sertifikāta un atbilstoša marķējuma uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

172. Ja ražošanas vietās atrodas jēlspirts, spirts vai alkoholiskie dzērieni, kuru kvalitāte neatbilst normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām, likumā noteiktajā kārtībā aptur ražošanu attiecīgajā ražošanas vietā un uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

173. Par šo noteikumu 45., 47. un 63. punktā noteiktās kārtības pārkāpumiem uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

174. Ja jēlspirta ražošanas uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) atklāj jēlspirta vai spirta iztrūkumu, izņemot zudumus normu robežās, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) maksā akcīzes un apgrozījuma nodokli likumā noteiktajā apmērā par trūkstošo jēlspirtu vai spirtu un soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

175. Ja no jēlspirta ražošanas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) neatkarīgu apstākļu dēj radušies jēlspirta vai spirta virsnormatīvie zudumi vai jēlspjrts vai spirts gājis bojā, jēlspirta ražošanas uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) nekavējoties jāziņo Spirta monopola pārvaldei, kas sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu trīs dienu laikā no paziņojuma saņemšanas brīža veic jēlspirta vai spirta virsnormatīvo zudumu rašanās vai bojāejas cēloņu izmeklēšanu.

176. Jēlspirta ražošanas uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) tiek atbrīvots no akcīzes nodokļa, apgrozījuma nodokļa un soda naudas samaksas, ja veiktās izmeklēšanas rezultātā konstatēts, ka jēlspirta vai spirta virsnormatīvie zudumi radušies vai jēlspirta vai spirta bojāeja notikusi nepārvaramas varas darbības rezultātā, ko nevarēja paredzēt un savlaicīgi novērst, veicot konkrētus pasākumus.

177. Ja spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumos atklāj spirta vai jēlspirta iztrūkumu, izņemot zudumus normu robežās, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) maksā akcīzes un apgrozījuma nodokli likumā noteiktajā apmērā par trūkstošo jēlspirtu vai spirtu un soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

178. Ja jēlspirta ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), ražošanas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) un citu spirta patērētāju noliktavās, citās to izmantotajās telpās vai transportā atklāj neuzskaitītu vai nelikumīgi iegādātu spirtu vai jēlspirtu, uzskaites dokumentos izdara attiecīgus ierakstus un uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

179. Ja ražošanas uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un citi spirta patērētāji nevar dokumentāri apliecināt, ka produkcijas ražošanai vai citām vajadzībām iegādātais spirts, izņemot zudumus normu robežās, izlietots tikai deklarētajām vajadzībām, uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) maksā akcīzes un apgrozījuma nodokli likumā noteiktajā apmērā par citām vajadzībām izlietoto spirtu vai dokumentāri neapliecināto spirta izlietojumu un soda naudu no 500 līdz 1000 latiem.

180. Ja no ražošanas uzņēmuma vai cita spirta patērētāja neatkarīgu apstākļu dēļ radušies spirta virsnormatīvie zudumi vai spirts gājis bojā, ražošanas uzņēmumam vai citam spirta patērētājam nekavējoties jāziņo Spirta monopola pārvaldei, kas sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu trīs dienu laikā no paziņojuma saņemšanas brīža veic spirta virsnormatīvo zudumu rašanās vai bojāejas cēloņu izmeklēšanu.

181. Ražošanas uzņēmums vai cits spirta patērētājs tiek atbrīvots no akcīzes nodokļa, apgrozījuma nodokļa un soda naudas samaksas par virsnormatīvajiem spirta zudumiem vai bojā gājušo spirtu, ja veiktās izmeklēšanas rezultātā konstatēts, ka spirta virsnormatīvie zudumi vai bojāeja notikusi nepārvaramas varas darbības rezultātā, ko nevarēja paredzēt un savlaicīgi novērst, veicot konkrētus pasākumus.

182. Ja šie noteikumi pārkāpti atkārtoti gada laikā pēc pirmā pārkāpuma fiksēšanas brīža un par pārkāpumu paredzēta sankcija, uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) uzliek soda naudu noteiktas sankcijas divkārtīgā apmērā un anulē licenci, kas izsniegta attiecīgas uzņēmējdarbības veikšanai, bez tiesībām to atjaunot viena gada laikā.

183. Pārkāpējam uzliktā soda nauda jāsamaksā ne vēlāk ka septiņu dienu laikā pēc dokumentāri apliecinātas soda uzlikšanas.

184. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) trīs dienu laikā no pārkāpuma fiksēšanas brīža nodrošina konfiscēto alkoholisko dzērienu nogādi kontrolējošas institūcijas noradītajā vieta, sedzot ar nogādi saistītos izdevumus.

185. Ja netiek ievēroti šo noteikumu 183. punkta nosacījumi, Spirta monopola pārvalde anulē uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) licenci, kas izsniegta uzņēmējdarbības veikšanai attiecīgajā vietā, bez tiesībām to atjaunot viena gada laikā.

186. Ja netiek ievēroti šo noteikumu 184. punkta nosacījumi, Spirta monopola pārvalde anulē uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) licenci, kas izsniegta uzņēmējdarbības veikšanai attiecīgajā vietā, bez tiesībām to atjaunot viena gada laikā.

187. Ja jēlspirta, spirta vai alkoholisko dzērienu ražošana, realizācija vai pārvietošana tiek veikta pēc tam, kad šādas darbības aizliegušas (apturējušas) pilnvarotas institūcijas amatpersonas, Spirta monopola pārvalde anulē uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) licenci, kas izsniegta uzņēmējdarbības veikšanai attiecīgajā vietā, bez tiesībām to atjaunot viena gada laikā.

188. Spirta monopola pārvalde ir tiesīga anulēt licences, kas izsniegtas attiecīgās uzņēmējsabiedrības veikšanai, ja:

1) uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), lai saņemtu (pārreģistrētu) licenci, sniedzis nepatiesas vai nepilnīgas ziņas,

2) uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) tiek atzīts par maksātnespējīgu,

3) uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) atkārtoti gada laikā pēc pārkāpuma fiksēšanas brīža netiek nodrošināta realizējamā jēlspirta, spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes atbilstība normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām,

4) uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) atkārtoti gada laikā pēc pārkāpuma fiksēšanas brīža tiek pārkāpti alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības noteikumi vai īpašā alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības kārtība,

5) uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) atkārtoti gada laikā pēc pārkāpuma fiksēšanas brīža tiek pārkāpti alkoholisko dzērienu ievešanas (importa) vai izvešanas (eksporta) noteikumi,

6) uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) atkārtoti gada laikā pēc pārkāpuma fiksēšanas brīža tiek pārkāpta apstiprinātā alkoholisko dzērienu uzskaites kārtība uzglabāšanas un realizācijas (tirdzniecības) vietās.

189. Konfiscētā spirta un alkoholisko dzērienu realizācijas ieņēmumi, no kuriem atskaitīti visi dokumentāri apliecinātie izdevumi, kā arī līdzekļi, kas iegūti, piedzenot soda naudu par šo noteikumu parkāpurniem, 80% apmērā ieskaitāmi valsts budžetā, bet 20% apmērā izmantojami to institūciju darbības pilnveidošanai un darbinieku materiālajai stimulēšanai, kas veikuši kontroli.

XIV. Pārejas jautājumi

190. Šie noteikumi stājas spēkā ar 1994. gada 1. februāri.

191. Licences (tirdzniecības vietas atļaujas), kuras saņemtas alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai, jāpārreģistrē Spirta monopola pārvaldē līdz 1994. gada 1. maijam, bet pārējās šajos noteikumos minētās licences — līdz 1994. gada 1. aprīlim.

Līdz noteiktajam termiņam nepārreģistrētās licences (tirdzniecības vietas atļaujas) nav derīgas.

192. Jēlspirta ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) spirta pārstrādes (rektifikācijas) uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) cehiem un ražotnēm, kā arī alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), cehiem un ražotnēm sešu mēnešu laika no šo noteikumu stāšanas spēkā jānodrošina:

1) ražošanas procesa ekspertīze un sertifikācija,

2) kvalitātes nodrošināšanas un kontroles sistēmas ieviešana un sertifikācija,

3) tehnoloģiskā procesa kontroles mērinstrumentu, kā arī gatavās produkcijas uzskaites un citu ražošanas procesā lietoto svaru, mēru un mērinstrumentu metroloģiskā pārbaude un atestācija,

4) normatīvi tehnisko dokumentu ekspertīze un reģistrācija Nacionālajā standartizācijas un metroloģijas centrā,

5) alkoholisko dzērienu izgatavošanas receptūru ekspertīze. 193. Finansu ministram līdz 1994. gada 1. martam:

1) iesniegt Ministru kabinetā Spirta monopola pārvaldes nolikuma projektu un priekšlikumus par direktora kandidatūru, kā arī ar šo noteikumu 4. punktā minētajām ministrijām saskaņotus priekšlikumus par Spirta monopola padomes sastāvu,

2) apstiprināt šo noteikumu realizēšanai nepieciešamās instrukcijas.

Ministru prezidenta vietā
— valsts reformu ministrs Ministru prezidenta biedrs M. GAILIS

Finansu ministrs U.OSIS

Rīgā 1994. gada 25. janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!