• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Un tā grāmata turpina savu uzvaras gājienu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2002., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - ir iznākusi 40. burtnīca

Vēl šajā numurā

25.01.2002., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Un tā grāmata turpina savu uzvaras gājienu

Prāvests Vilis Vārsbergs:

Uzruna grāmatas “Brīvības piemineklis. Tautas celts un aprūpēts” atvēršanas svētkos grāmatu namā “Valters un Rapa” 2002. gada 21. janvārī

“Iesākumā bija Vārds, un Vārds bija pie Dieva ... caur viņu viss ir radies, un bez viņa nekas nav radies, kas ir. Viņā bija dzīvība, un dzīvība bija cilvēku gaisma ... Un Vārds tapa miesa un mājoja mūsu vidū...” (Jn. 1:1–4, 14). Tā apustulis Jānis iesāk labo vēsti par Jēzu Kristu.

Tam jēgas devējam un skaidrotājam Vārdam, no kura nāk viss, kas bijis, ir un būs, ir neapturama tieksme iemiesoties — pāri par visu iemiesoties Jēzū Kristū, bet arī jau pirms un pēc Kristus iemiesoties grāmatā, vispirms grāmatu grāmatā — Bībelē, un tad neskaitāmās citās grāmatās.

Jūdaisms, kristietība un islāms ir grāmatas — reliģijas. No šīm reliģijām izaugusī mūsdienu civilizācija tāpēc ir grāmatu civilizācija. Bez Vārda, kas iemiesojies grāmatās, tā nav nedz saprotama, nedz skaidrojama. Bez grāmatas mūsu civilizācija un kultūra nav nedz saglabājama, nedz arī pilnveidojama.

Rakstītais un, pateicoties Gūtenbergam, iespiestais vārds — grāmata ir uzvarējis pirmatnējo runāto vārdu. Nu mūsu dzīvē ir ienācis vēl jaunāks vārda veids — elektroniskais vārds, e–pasts un internets. Bet katram personīgajam datoram ir klāt arī savs skrīveris, un tie elektroniskie rīki papīra plūdus nevis samazina, kā varēja cerēt, bet gan palielina. Tie, kas ar elektroniku sola atvietot mūsu Nacionālo bibliotēku, Gaismas pili, tikai mēģina pasargāt savus naudas makus. Grāmata turpina savu uzvaras gājienu.

Brīvības pieminekļa akmenī ir iekalti trīs vārdi — “Tēvzemei un Brīvībai”. Tie izteic šī pieminekļa jēgu un uzdevumu. Šodien laižam tautā grāmatu, kas daudz attēlos (un attēls dažkārt ir tūkstoš vārdu vērts) un vārdos cenšas izteikt, kas Brīvības piemineklis bijis, ir un būs. Mēs lūdzam Dieva svētību un gādību, lai šī grāmata mūsu tautai, un sevišķi mūsu jaunatnei, palīdzētu tēvzemi un brīvību likt un turēt pāri visām citām pasaulīgajām vērtībām.

“Mirdzi kā zvaigzne” ir pieminekļa atjaunotāju un arī grāmatas izdevēju vēlējums. Lai dzīve nekļūtu sekla, garlaicīga un bezjēdzīga, katram cilvēkam ir nepieciešama zvaigzne, kam sekot. Lai Dievs dod, ka uz šīs grāmatas vāka attēlotās zvaigznes dziļi iemirdzētu latviešu jauniešu sirdīs!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!