• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nolikums par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību juridiskām personām nekustamo īpašumu vērtēšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2002., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58156

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrijas rīkojums Nr.1-1/549

Par "Metodisko norādījumu par nekustamā īpašuma (kura sastāvā ir zeme) lietošanas mērķiem piekrītošo zemes platību noteikšanu" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

25.01.2002., Nr. 14

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts zemes dienests

Veids: nolikums

Pieņemts: 21.01.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zemes dienesta nolikums

Nolikums par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību juridiskām personām nekustamo īpašumu vērtēšanai

Saskaņots Apstiprinu

LĪVA prezidents V.Žuromskis LR VZD ģenerāldirektors G.Grūbe

2002.gada 21.janvārī 2002.gada 21.janvārī

 

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Latvijas Republikā ir atļauts veikt nekustamo īpašumu vērtēšanu tikai tām juridiskām personām (turpmāk — Uzņēmumi), kuras šo darbu veikšanai likumīgā kārtībā ir saņēmušas speciālu atļauju (licenci).

2. Speciālu atļauju (licenču) izsniegšana Latvijas Republikā pamatojas uz Latvijas Republikas 1992.gada 15.decembra likumu “Par Valsts zemes dienestu” un Ministru kabineta 1997.gada 7.oktobra noteikumiem atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanai, citiem Latvijas Republikas likumdošanas aktiem, 2002.gada 21.janvāra līgumu par kompetences deleģēšanu starp Valsts zemes dienestu (turpmāk VZD) un Latvijas Īpašumu vērtētāju asociāciju (turpmāk — LĪVA) un šo nolikumu, ievērojot starptautiskos īpašumu vērtēšanas standartus, kas publicēti laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

3. Speciālā atļauja (licence) ir noteiktā kārtībā Uzņēmumiem izsniegts dokuments, kas apstiprina tiesības veikt nekustamo īpašumu vērtēšanas darbus Latvijas Republikā.

4. Licencētā darbība ir jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā (turpmāk — VID) likumdošanā noteiktajā kārtībā.

5. Speciālā atļauja (licence) tiek izsniegta veidlapas formā, kuru paraksta LĪVA licencēšanas komisijas (turpmāk — Komisija) priekšsēdētājs.

6. Speciālās atļaujas (licences), kuras izsniegtas līdz šā nolikuma spēkā stāšanās dienai (ar publikācijas dienu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”), ir derīgas līdz tajās norādītā darbības termiņa beigām un pagarināmas saskaņā ar šā nolikuma noteikumiem.

 

 

II. Kritēriji speciālās atļaujas (licences) izsniegšanai

7. Uzņēmumā, kurš vēlas saņemt speciālu atļauju (licenci), uz darba līguma pamatdarbā jābūt nodarbinātiem ne mazāk kā diviem sertificētiem speciālistiem nekustamo īpašumu vērtēšanā.

8. Triju gadu laikā no licencētās darbības uzsākšanas Uzņēmumā vairāk par 50 procentiem balsstiesīgo kapitāla daļu jāpieder sertificētiem vērtētājiem vai īpašumu vērtēšanas darbiem licencētiem Uzņēmumiem.

 

 

III. Speciālas atļaujas (licences) pieprasīšana

9. Uzņēmums (pretendents), kurš vēlas iegūt speciālu atļauju (licenci), iesniedz Komisijai adresētu pieteikumu uz veidlapas, tam pievienojot:

a) Uzņēmuma statūtu norakstu (kopiju), kuros kā darbības veids norādīts nekustamo īpašumu vērtēšana;

b) Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra vai Komercreģistra izdotas Uzņēmuma reģistrācijas apliecības norakstu (kopiju);

c) Uzņēmumā strādājošo sertificēto vērtētāju darba līgumu un sertifikātu kopijas un profesionālās darbības aprakstu;

d) Uzņēmuma vadītāja izziņu (apliecinājumu) par Uzņēmumā strādājošo sertificēto vērtētāju tehnisko nodrošinājumu, nepieciešamās nekustamo īpašumu tirgus informācijas elektroniskās datu bāzes un izpildīto vērtēšanas darbu arhīva esamību;

e) VID izziņu par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē (ja Uzņēmums dibināts no jauna) vai izziņu par nodokļu nomaksu;

f) Uzņēmuma vadītāja izziņu (apliecinājumu) par sociālās apdrošināšanas maksājumu veikšanu sertificētajiem vērtētājiem par pēdējiem 6 mēnešiem;

g) Uzņēmumā strādājošo sertificēto vērtētāju profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma kopijas;

h) Uzņēmumu reģistra vai Komercreģistra pilnu izziņu, kurā uzrādītas amatpersonas ar paraksta tiesībām;

i) kvīti par Ls 100 nomaksu LĪVA norēķinu kontā par dokumentu analīzi, lietas izskatīšanu, speciālas atļaujas (licences) sagatavošanu, lietas noformēšanu un administrēšanu un Komisijas darba apmaksu.

10. Komisijas sekretārs 5 kalendāro dienu laikā informē komisijas priekšsēdētāju par saņemto pieteikumu.

 

 

IV. Pieteikumu izskatīšana

11. Komisija izskata pieteikumu un pieņem lēmumu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu vai motivētu atteikumu. Speciālu atļauju (licenci) izsniedz uz 1 (vienu) gadu.

12. Speciālu atļauju (licenci) vai motivētu atteikumu izsniedz ne vēlāk kā 30 dienu laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas Komisijā. Speciālas atļaujas (licences) saņemšanai pretendents iesniedz kvīti par valsts nodevas Ls 100 nomaksu valsts budžetā.

13. Ja jautājuma objektīvai izlemšanai nav pietiekamu ziņu, vai līdz pieteikuma izskatīšanai Komisija saņēmusi pretenzijas par pretendenta nekvalitatīvu darbu, Komisija pēc pieteikuma iesniegšanas ne vēlāk kā piecu dienu laikā nosūta pretendentam attiecīgu paziņojumu, kurā pieprasa vajadzīgās ziņas vai dokumentus.

14. Ja 10 dienu laikā pēc minētā paziņojuma saņemšanas pretendents nav iesniedzis vajadzīgās ziņas vai dokumentus, pieteikums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ pretendentam.

15. Atkārtotu pieteikumu var iesniegt tikai pēc visu attiecīgajā paziņojumā minēto trūkumu novēršanas.

16. Atteikumu izsniegt speciālu atļauju (licenci) Komisija izsniedz rakstiski un tam jābūt motivētam.

17. Iemaksāto samaksu LĪVA norēķinu kontā neatmaksā, ja speciāla atļauja (licence) netiek izsniegta.

18. Komisija ir tiesīga speciālu atļauju (licenci) anulēt, ja tiek konstatēts, ka saskaņā ar šā nolikuma 9.un 21.punkta prasībām iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai, kā arī ja speciālās atļaujas (licences) saņēmējs ir pārkāpis normatīvos aktus vai speciālajā atļaujā (licencē) noteiktos nosacījumus.

19. Komisija ir tiesīga speciālu atļauju (licenci) apturēt uz 3 vai 6 mēnešiem, ja tiek konstatēts, ka speciālās atļaujas (licences) saņēmējs ir veicis nekvalitatīvus vērtēšanas darbus.

20. Komisija ir tiesīga pagarināt izsniegto atļauju (licenci), bet ne ilgāk par 5 (pieciem) gadiem.

21. Uzņēmums, kurš vēlas pagarināt licenci, 2 mēnešus pirms licences darbības beigām iesniedz Komisijai adresētu:

a) pieteikumu;

b) izpildīto vērtēšanas darbu sarakstu;

c) VID izziņu par nodokļu nomaksu;

d) Uzņēmuma vadītāja izziņu (apliecinājumu) par sociālās apdrošināšanas maksājumu veikšanu sertificētajiem vērtētājiem par pēdējiem 6 mēnešiem;

e) Uzņēmuma profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma kopiju;

f) kvīti par Ls 300 nomaksu LĪVA norēķinu kontā par Uzņēmuma veikto darbu pārbaudi, dokumentu analīzi, lietas izskatīšanu, noformēšanu, administrēšanu un publikāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”;

g) kvīti par valsts nodevas Ls 10 nomaksu.

22. Pamatojoties uz saņemto Uzņēmuma pieteikumu, Komisija 25 dienu laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas organizē izlases veidā licencētā Uzņēmuma veikto vērtēšanas darbu pārbaudi, nepieciešamības gadījumā pieaicinot nekustamā īpašuma vērtēšanas ekspertu (- us) ar atbilstošu kvalifikāciju. Pārbaudes rezultāti tiek noformēti slēdziena veidā saskaņā ar Komisijas apstiprinātu formu.

23. Komisija izskata sūdzības un iesniegumus par licencēto Uzņēmumu darbību, veicot to pārbaudi saskaņā ar Nolikuma 22.punktā noteikto.

24. Komisija, pamatojoties uz Nolikuma 22.un 23.punktā norādīto pārbaužu rezultātiem, lemj par speciālās atļaujas (licences) pagarināšanu, apturēšanu vai anulēšanu.

25. Ja speciālā atļauja (licence) ir nozaudēta, Komisija pēc rakstiska pieprasījuma saņemšanas izsniedz dublikātu, uz kura tiek izdarīta atzīme “Dublikāts”. Par dublikāta sagatavošanu un izsniegšanu pretendents iemaksā LĪVA norēķinu kontā Ls 10 un nomaksā valsts nodevu Ls 3.

 

 

V. Ar licenci saistītās tiesības un pienākumi

26. Speciālā atļauja (licence) dod tiesības nodarboties ar komercdarbību nekustamo īpašumu vērtēšanā Latvijas Republikas teritorijā.

27. Uzņēmumā licencētos darbus veic sertificēti speciālisti atbilstoši nolikuma 7.un 8. punkta prasībām.

28. Nekustamo īpašumu vērtēšanas darbus licencētie Uzņēmumi izpilda saskaņā ar spēkā esošo Latvijas Republikas likumdošanu, starptautiskajiem īpašumu vērtēšanas standartiem, kas publicēti laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, un citiem normatīvajiem dokumentiem.

29. Uzsākot licencēto darbību, Uzņēmumam jāveic profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšana atbilstoši ar vērtēšanas darbiem saistītiem riskiem un pamatojoties uz Komisijas ieteikumu.

30. Ja pēc speciālās atļaujas (licences) saņemšanas Nolikuma 9.un 21.punktā noteiktajos dokumentos ir notikušas izmaiņas, Uzņēmumam jāinformē par tām Komisiju rakstveidā ne vēlāk kā 3 mēnešu laikā.

31. Licencētie Uzņēmumi reģistrē veiktos darbus un ne vēlāk par katra gada 1.februāri iesniedz Komisijai gada pārskatu atbilstoši Komisijas apstiprinātai formai par visiem izpildītajiem vērtēšanas darbiem. Gada pārskata neiesniegšanas gadījumā Komisija anulē speciālo atļauju (licenci).

32. Komisijas lēmumu par speciālās atļaujas (licences) atteikšanu vai anulēšanu var pārsūdzēt VZD ģenerāldirektoram, kura lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

33. Komisija reizi pusgadā publicē licencēto Uzņēmumu sarakstu un ne vēlāk kā 30 dienu laikā no speciālās atļaujas (licences) anulēšanas dienas publicē par to informāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

 

VI. Ar licenci saistītā atbildība un kontrole

34. Par speciālās atļaujas (licences) izmantošanu ir atbildīgs to saņēmušais Uzņēmums, kurš nav tiesīgs speciālo atļauju (licenci) nodot citām personām.

35. Par komercdarbības uzsākšanu bez speciālās atļaujas (licences) vai komercdarbības turpināšanu pēc speciālās atļaujas (licences) anulēšanas, pagarināšanas atteikuma vai tās darbības termiņa izbeigšanās, Uzņēmums tiek saukts pie atbildības saskaņā ar LR likumdošanu.

36. Komisija veic speciālo atļauju (licenču) uzskaiti un organizē kontroli pār licencēto Uzņēmumu darbību nekustamo īpašumu vērtēšanā.

 

 

VII. Nobeiguma noteikumi

37.Uzņēmumi, kuriem izsniegtas speciālās atļaujas (licences) līdz šā nolikuma spēkā stāšanās dienai, iesniedz Komisijai gada pārskatu par 2001.gadā veiktajiem nekustamo īpašumu vērtēšanas darbiem līdz 2002.gada 1.maijam.

38. Šā Nolikuma prasības stājas spēkā ar 2002.gada 1.februāri un ir saistošas tiem Uzņēmumiem, kuri saņēmuši VZD izsniegtās speciālās atļaujas (licences) nekustamā īpašuma vērtēšanā līdz šā Nolikuma spēkā stāšanās dienai.

VZD Nekustamā īpašuma vērtēšanas pārvaldes direktors G. Kalniņš

Akceptēts LĪVA padomē 2002.gada 17.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!