• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Arī Latvijas pensionārs ir cilvēka dzīves cienīgs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2002., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58227

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Un Grāmata turpina savu uzvaras gājienu

Vēl šajā numurā

29.01.2002., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Arī Latvijas pensionārs ir cilvēka dzīves cienīgs

Vakar, 28. janvārī, notika Latvijas Pensionāru federācijas savākto veco ļaužu parakstu atvēršana

Vakar, 28. janvārī, notika Latvijas Pensionāru federācijas savākto veco ļaužu parakstu atvēršana. Uz to bija ieradušies gan Saeimas deputāti, kā Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, gan arī dažu Saeimas frakciju pārstāvji. Piedalījās arī labklājības ministrs Andrejs Požarnovs.

Pirms tam Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadība jau bija vairākkārt tikusies ar Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi un Ministru prezidentu Andri Bērziņu. Pirms sanāksmes mēs jau saņēmām vēstuli no Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas. Tajā viņa informēja, ka ir iepazinusies ar viņai adresēto LPF atklāto vēstuli, taču diemžēl sakarā ar lielo darba slodzi un tuvējo komandējumu uz ASV pati nevar piedalīties šai pasākumā.

Atklātās vēstules atvēršana vainagoja divus savstarpēji saistītus ilglaicīgus procesus. Jau ilgāk nekā gadu strādāja īpaša darba grupa, kurā no LPF piedalījās federācijas pensiju komisijas priekšsēdētāja Aina Verze, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, kā arī Labklājības ministrijas pārstāvji, sagatavojot plašus priekšlikumus Saeimas atvērtā pensiju likuma sakārtošanai. Šī rūpīgā darba rezultātā konkrēti priekšlikumi tika iesniegti Ministru kabinetam.

Pēc tam šie dokumenti tika iesniegti Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā izskatīšanai un tālākvirzīšanai, lai pensiju likums tiktu būtiski sakārtots un uzlabots.

Otrs paralēls, ne mazāk svarīgs process tika sākts aizvadītā gada vasaras nogalē, vācot Latvijas pensionāru parakstus kā pensiju likuma sakārtošanas, tā arī pensionāru mājokļu un viņu veselības aizsardzības nodrošināšanai. Tika sākta ļoti intensīva pensionāru parakstu vākšana. Tās rezultātā līdz vakardienas sēdei bija savākti gandrīz simt tūkstoši veco ļaužu parakstu no visas Latvijas. Šāds parakstu vākšanas process bija ļoti nozīmīgs atbalsts jau minētajai pensiju likuma sakārtošanai, kā arī divu citu augstākminēto prasību īstenošanai. Jāatzīmē, ka gan pensionāru mājokļu aizsardzības, gan arī veco ļaužu veselības aprūpes ziņā ir izdevies panākt nozīmīgu likumu pieņemšanu Saeimā, kuri tagad izpildvarai ir jāīsteno darbos.

Ļoti īsi par jau veikto pensijas likuma sakārtošanu. Ir panākts, ka pirmām kārtām tiek paaugstinātas zemākās pensijas. Turklāt to palielināšana ir būtiski atkarīga no pensionāra darba stāža viņa aktīvajos dzīves gados. Tāpat ir panākts strādājošo pensionāru saņemamās pensijas daļas būtisks pieaugums. Ir saglabātas arī priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas. Mazākās pensijas turpmāk tiks indeksētas, ievērojot ne vien cenu, bet arī darba algas reālo pieaugumu. Ir panākti vēl daži citi nozīmīgi uzlabojumi pensiju likumā.

Protams, Latvijas Pensionāru federācijas vadība savu darbību šai ziņā aktīvi turpinās. Patlaban svarīgākais uzdevums ir raudzīties, lai pensiju likuma uzlabošanai veltītie Saeimas plašie lēmumi ar valdības darbību tiktu ieviesti sociālās nodrošināšanas praksē.

Latvijas Pensionāru federācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadības un Labklājības ministrijas kopējais darbs tiks veikts arī tādā virzienā, lai pakāpeniski arī turpmāk tiktu paaugstināta minimālā darba alga. Tas nodrošinās gan lielākus sociālā budžeta ieņēmumus un tātad arī lielāku pensiju fondu, gan arī ļaus turpināt minimālās pensijas pakāpenisku paaugstināšanu līdz iztikas minimumam.

Latvijas Pensionāru federācija jau ir sagatavojusi konkrētu pasākumu plānu savam turpmākajam darbam. Tā galvenais saturs ir panākt arī turpmāku veco ļaužu sociālā stāvokļa uzlabošanu, nodrošinot viņiem mūsdienu cilvēka cienīgus dzīves apstākļus.

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

PE1.JPG (22119 bytes) PE2.JPG (21717 bytes) PE3.JPG (19871 bytes)

Tikšanās laikā vakar, 28.janvārī: Latvijas Pensionāru federācijas Sabiedrisko attiecību komisijas vadītājs Edgars Lagzdiņš, LPF priekšsēdētāja vietniece, Pensiju komisijas vadītāja Aina Verze, LPF priekšsēdētājs Jānis Porietis; Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un labklājības ministrs Andrejs Požarnovs ; Jānis Porietis un Ministru prezidents Andris Bērziņš

Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs, prof. Jānis Porietis — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!