• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latvijas zemes cena atbilst tās labumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2002., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par prognozējamo nodarbinātību valstī

Vēl šajā numurā

30.01.2002., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latvijas zemes cena atbilst tās labumam

Dr.habil. agr. Arturs Boruks — “Latvijas Vēstnesim”

Pašreizējā lauksaimniecības zemes novērtējuma balles vērtība Latvijā noteikta ar 1992. gada likumu “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”. Likumā norādīts, ka samaksa par īpašumā piešķirto zemi, tāpat arī kompensācija par īpašumā bijušo zemi aprēķināma, pielīdzinot vienu zemes novērtējuma balli 70 kg rudzu vērtībai. Lai nodrošinātu šī likuma piemērošanu, Ministru kabinets ar 1993. gada lēmumu noteica rudzu cenu, kas lietojama samaksas aprēķināšanai par īpašumā piešķirto zemi, tāpat arī kompensācijas aprēķināšanai par īpašumā bijušo zemi uz 53 latiem par tonnu rudzu. Naudas izteiksmē tas iznāk 3,71 lats par vienu zemes novērtējuma balli.

Pēc tam rudzu cena, kas piemērojama novērtējuma balles vērtības noteikšanai, nav mainīta.

Pašreiz — atbilstoši šādai novērtējuma balles vērtībai — lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektārs ir vidēji novērtēts par 140 latiem, turklāt 1 ha vērtība pa rajoniem, ievērojot zemes kvalitāti un ģeogrāfisko novietojumu, mainās no 99 līdz 267 latiem. Kopējā lauksaimniecības mērķa zemes vērtība (neietverot meža zemes un uz tām esošo kokaudzi, kuru vērtē atsevišķi) ir aptuveni 343 miljoni latu.

Niecīgais lauksaimniecības mērķa zemju novērtējums naudas izteiksmē ir novedis pie to neracionālas izmantošanas, kā arī pie Latvijas zemes pārdošanas ārzemniekiem. Pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) šis process varētu pastiprināties, jo Latvija ir parakstījusi ar ES vienošanos par brīvu kapitāla kustību un brīvu zemes tirgu.

Izdarītie aprēķini liecina, ka viena lauksaimniecības zemes hektāra cena Latvijā ir 10 — 15 reizes zemāka nekā ES dalībvalstīs.

Arī rudzu faktiskā pašizmaksa, pastāvot labam saimniekošanas līmenim un reāli iegūstamai vidējai ražībai, ir 3,6 t/ha, izmaksas uz 1 ha — Ls 360, bet 1 tonnas rudzu pašizmaksa — vidēji Ls 100. Rēķinot 1 balles atbilstību 70 kg rudzu cenai, iznāk, ka 1 balles vērtība varētu būt Ls 7.

Arī iepērkot rudzus ārzemēs, to cena vidēji ir USD 100 jeb Ls 63 par tonnu. Pieskaitot klāt iekraušanas, transporta, apdrošināšanas un izkraušanas izmaksas, kā arī 18% pievienotās vērtības nodokli, atrodam, ka rudzi ostas pilsētā (Rīgā, Ventspilī) izmaksā vidēji Ls 100 par tonnu. Atvasinot 1 balles cenu, iegūstam, ka 1 balles vērtība ir pieņemama par Ls 7.

Šī 1 balles (punkta) vērtība tieši saskan ar balles (punkta) novērtējumu pēc 1939. gada Kadastra likuma un instrukcijas, kuras 12. pantā bija teikts, ka “aprēķinot vērtību latos, 1 punkta vērtība pieņemama Ls 7, –”.

Lai veicinātu zemes racionālu izmantošanu un kavētu zemes izpārdošanu ārzemniekiem par niecīgu maksu, jau šajā gadā ir jāmaina lauksaimniecības zemes vienas novērtējuma balles segums, tuvinot to ES valstu līmenim. Šai nolūkā iesaku Valsts zemes dienestā izveidot darba grupu, kas izpētītu faktisko stāvokli un dotu konkrētu priekšlikumu.

Reizē ar to iesaku arī atgriezties pie zemes nodokļa likumā paredzētās nodokļa likmes 1% apmērā no kadastrālā novērtējuma. Atgriešanās pie likuma normām balstās uz to, ka paredzēta ne vien zemes, bet arī uz tās esošo ēku un būvju vērtības aplikšana ar nekustamā īpašuma nodokli.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!