• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par šā gada putnu - lielo ķīri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2002., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58397

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tāšu meistaru, ko pazīst pasaulē

Vēl šajā numurā

01.02.2002., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par šā gada putnu – lielo ķīri

Latvijas Ornitoloģijas biedrība par “Gada putnu – 2002” izraudzījusi lielo ķīri – mūsu parastāko kaiju. Lielais ķīris ir baloža lielumā, balts, ar zilganpelēku muguru un spārnu virspusi, melniem spārnu galiem un tumšbrūnu galvu. Putns ligzdo kolonijās – daudzi desmiti, simti un pat tūkstoši pāru vienkopus uz virsūdens augāja slīkšņām un zālaugiem klātām salām ezeros, dīķos, upēs. Parasti putns novērojams zvejas ostās, kažokzvēru fermās un izgāztuvēs. “Gada putna – 2002” akcijas mērķis ir noskaidrot pašreizējo lielā ķīra skaitu un koloniju izvietojumu Latvijā, jo pēdējos gados vērojama strauja šo putnu skaita samazināšanās.

Ķīru skaita sarukšanu Latvijā skaidro ar antropogēnās barības ieguves iespēju samazināšanos – zudušas bez pārsega atstātās kastes ar zivīm zvejas ostu un zivju pārstrādes uzņēmumos, sarucis arī kažokzvēru fermu skaits. Otrs putnu skaita sarukšanas faktors ir Amerikas ūdele, kas ieviesusies Latvijas ūdeņos un kuras klātbūtni lielie ķīri necieš. Rietumeiropā lielo ķīru skaita samazināšanās vērojama jau sešdesmitajos gados, un šobrīd tendence jau sasniegusi Krievijas Eiropas daļas centrālos apgabalus. Kas izsauca šo milzu teritoriju aptverošo putnu skaita samazināšanos un tās viļņveida raksturu, nav skaidrs joprojām.

 

LETA

Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors GINTS MOORS

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!