• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mākslinieki ir tie, kas veido mūsu, sabiedrības gaumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2002., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58398

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

PSRS tautas komisāra Latvijas okupācijas plāns un tā īstenošana

Vēl šajā numurā

01.02.2002., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mākslinieki ir tie, kas veido mūsu, sabiedrības gaumi

Gada balvas vizuālajā mākslā laureātu rokās

Jauna gada sākums ir laiks, kad tiek izvērtēti aizvadītā gada sasniegumi dažādās jomās, arī kultūrā. Vakar, 31. janvārī, Valsts mākslas muzejā vienkopus bija pulcējušies mākslinieki un mākslai tuvu stāvošie, lai piedalītos Latvijas Mākslinieku savienības un Kultūrkapitāla fonda Gada balvas pasniegšanā vizuālajā mākslā. 2001. gada balvas tika pasniegtas 13 nominācijās, nominēto katrā kategorijā bija daudz, un laureātus izvēlējās žūrija, kuras priekšsēdētājs ir Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Egils Rozenbergs.

Pirms balvu pasniegšanas kultūras ministre Karina Pētersone izteica savu prieku par daudzajiem nominantiem, kas liecina, ka process vizuālajās mākslās ir radošs un nepārtraukts. Ministre uzsvēra, ka mākslinieki ir tie, kas veido sabiedrības gaumi un vizuālo uztveri: “Mākslinieki ar saviem darbiem daudz dara jēdziena “latviskums” tulkošanā un paplašināšanā. Viņu darbi atklāj, ka latvietis spēj būt asprātīgs, inovatīvs un drosmīgs.”

Ļoti nozīmīga atskaite par padarīto mākslā ir tradicionālā Rudens izstāde. Par pieciem tās laureātiem ir izvēlēti Holgers Elers, Džemma Skulme, Ivars Poikāns, Solveiga Vasiļjeva un Dimitrijs Lavrentjevs. Skatītāju simpātijas ieguva Ilzes Kalnietes un Jāzepa Pīgožņa darbi.

Gada lielo balvu par izcilu radošu sasniegumu ieguva Gļebs Panteļejevs par personālizstādi “Ceļa piezīmes” LMS galerijā; par ieguldījumu īpaši vērtīga mākslas izdevuma radīšanā — autoru kolektīvs par grāmatu “Koka Rīga”; par profesionāli pārliecinoši risinātu projektu kādā no Latvijas novadiem — Edgars Vērpe un Jānis Mitrevics par Ventspils vēstures muzeja ekspozīciju; par nozīmīgu personālizstādi kādā no Latvijas muzejiem — Ivars Heinrihsons par personālizstādi Valsts mākslas muzejā; par nozīmīgu kuratora veikumu — Inese Baranovska un Frančeska Kirke par izstādi “Metropole Rīga”; par ieguldījumu analītiskā mākslas vērtējumā - Stella Pelše par pētījumiem specializētajos izdevumos; par gada izcilāko sniegumu fotomākslā — Andrejs Grants par izstādi “Latvija — mainīgā un nemainīgā realitāte”; par veiksmīgāko personālizstādi kādā no galerijām — Ērika Gulbe par personālizstādi LMS galerijā; par ieguldījumu aktuālajā mākslas kritikā — Inga Šteimane par publikācijām presē; par radošo sasniegumu novitāti kādā no vizuālās mākslas jomām — Kaspars Vanags par projektu “Tējas sēne”; par nozīmīgu ieguldījumu starptautiskā sadarbībā — Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs par projektu “Mūsdienu utopija”; par veiksmīgāko multimediālo projektu — Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs par projektu “Mūsdienu utopija”.

Gada balvu — kailu bērnu lellīti — ir veidojusi māksliniece Sarmīte Māliņa.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

BALVA5.JPG (17004 bytes) BALVA6.JPG (23469 bytes) BALVA4.JPG (23628 bytes)

Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Egils Rozenbergs sveic galvenās balvas ieguvēju Gļebu Panteļejevu

Grāmatas “Koka Rīga” autoru kolektīvs: augšējā attēlā (priekšplānā) — grāmatas mākslinieks Juris Petraškevičs un grāmatas redaktore Laima Slava

BALVA3.JPG (22040 bytes)
Mākslas zinātniece Inese Baranovska un māksliniece Frančeska Kirke
BALVA2.JPG (20975 bytes)
Mākslas zinātniece Inga Šteimane Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!