• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmajiem komersantiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2002., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58407

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Tautsaimniecības padomes sēdi

Vēl šajā numurā

01.02.2002., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pirmajiem komersantiem

Ceturtdien, 31.janvārī, LR Uzņēmumu reģistra (UR) Valmieras un Rēzeknes nodaļā izsniegtas pirmās komersantu apliecības. Dokumentus saskaņā ar Komerclikuma (KL) prasībām uzņēmēji sagatavojuši un iesnieguši arī citās UR reģionālajās nodaļās, izņemot Saldu.

Valmierā ceturtdien komersanta apliecību saņēma individuālais komersants «Tirzas Gundegas», Rēzeknē — individuālais komersants “Smaida FC”. UR ir astoņas reģionālās nodaļas: Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Saldū, Valmierā un Ventspilī. Pašreiz lielākā aktivitāte vērojama Ventspilī, kur pirmo komersanta apliecību izsniedza 23.janvārī, 28.janvārī — Bauskā, nākamo paredzēts izsniegt Liepājā. Savukārt pirmo ierakstu komercreģistrā veica 9.janvārī Rīgā — reģistrējot individuālo komersantu “Sirmais vējš”.

Lielāko daļu dokumentu jaunu subjektu reģistrēšanai pēc KL iesnieguši individuālie komersanti (i/k). Nākamā lielākā grupa ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību. I/k ir fiziska persona, kas veic saimniecisko darbību un kā i/k ierakstīta komercreģistrā. I/k par savām saistībām atbild ar visu savu mantu, un, lai to reģistrētu, UR jāiesniedz pieteikums uz speciālas veidlapas (var saņemt UR mājaslapā internetā un UR nodaļās), jāsamaksā valsts nodeva par i/k reģistrāciju (20 latu) un jāapmaksā reģistrācijas sludinājuma publicēšana oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” (16 latu).

UR atgādina, ka uzņēmumu pārreģistrāciju var veikt trīs gados un līdz ierakstīšanai Komercreģistrā jebkurus grozījumus sabiedrības dokumentos varēs reģistrēt pēc t.s. vecajiem likumiem. Vienīgie ierobežojumi attiecas uz reorganizācijām, ja to rezultātā rodas jauns uzņēmums.

UR uzsver, ka uzņēmumi paši var izvēlēties piemērotāko laiku, kad veikt dokumentu sakārtošanu atbilstoši KL, jo to var veikt līdz 2004.gada 31.decembrim. UR aicina uzņēmējus nesteigties ar uzņēmumu pārreģistrācijas kārtību, bet gada sākumu izmantot, lai iepazītos ar KL reformu reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un UR izstrādātajiem metodiskajiem materiāliem.

Valsts nodeva par uzņēmumu pārreģistrāciju ar Ministru kabineta lēmumu noteikta 15 latu, savukārt valsts nodevas jaunu uzņēmumu reģistrēšanai saglabājas līdzšinējās. Līdz ar KL reformu UR ieviestas standartizētas pieteikuma veidlapas, kuras uzņēmējiem būs jāaizpilda, iesniedzot dokumentus UR.

KL reforma neskar kooperatīvās savienības, zemnieku un zvejnieku saimniecības, individuālos uzņēmumus, kuru galvenais darbības veids ir amatniecība, un mazos individuālos uzņēmumus. Tāpat KL reforma neattiecas uz jaunu bezpeļņas sabiedrību ar ierobežotu atbildību un bezpeļņas akciju sabiedrību dibināšanu un reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrā.

 

Maija Celmiņa, UR Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!