• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valodu un brīvu domāšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2002., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58455

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts budžeta ieņēmumiem janvārī

Vēl šajā numurā

05.02.2002., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valodu un brīvu domāšanu

Dzejnieks Guntars Godiņš:

Klausoties politiķu runās, lasot ierēdņu savārstītos ziņojumus, oficiālos dokumentus gan latviešu, gan igauņu valodā, man parasti rodas vēlēšanās izlabot kļūdas, novilkt censonim bikses un kārtīgi nomizot, pēc tam ielikt kaktā un teikt – nu, kur tu lien! Ir taču citi darbi, kur valodas vietā jāizmanto lāpsta, āmurs vai kaplis. Var taču kaut sniegu tīrīt!

Pirms Valsts prezidenta vēlēšanām Igaunijā tika prasīts prezidentu kandidātiem uzrakstīt domrakstu dzimtajā valodā. Tos vērtēja komisija, rezultāti bija pieejami presē. Ak, kā derētu to pašu izmēģināt pirms Saeimas vēlēšanām! Varbūt dažam samestos kauns par savu stulbību un viņš atsaltu pēc lielās varas. Dzirdu dusmīgus saucienus - mēs esam juristi, esam inženieri, bijušie Drošības komitejas darbinieki, ideoloģiskie sekretāri, vēsturnieki, tātad derīgi speciālisti, un mums valodas prasme nav tas svarīgākais! Kā zināms, domāšana nav iespējama bez valodas. Tikai tas cilvēks, kas jūtas brīvs valodā, spēj būt brīvs savā domāšanā.

 

“DIENA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!