• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kultūrpolitiku un izdabāšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2002., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58460

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mazajiem un vidējiem uzņēmumiem

Vēl šajā numurā

05.02.2002., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kultūrpolitiku un izdabāšanu

Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas vadītājs Dainis Īvāns:

Ir izstrādāta kultūrpolitikas koncepcija, pēc kuras tagad vadāmies. Bet otrs, ko cilvēki nemaz nezina – ļoti daudzi, es pat teiktu lielākais vairums Rīgas kultūras dzīves pasākumu (koncerti, izstādes u.tml.) notiek ar domes atbalstu, jo tos organizē, vada un plāno tieši Rīgas dome.

Pilsētas kultūras budžets ir apmēram 5,5 mlj. latu. Te gan ietilpst arī visāda infrastruktūras uzturēšana, mākslas un mūzikas skolas, muzeji… Patlaban cenšamies samazināt nesamērīgi lielo kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas slodzi projektu izskatīšanā. Tie mūs burtiski appludina, gāžas pāri kā tāda viena upe. Strādājam, lai radītu pilsētas lēmumus un struktūras, kas kultūras procesu vadītu profesionālāk, nekā to dara politiķi, kuru pārziņā vajadzētu palikt vienīgi tiem ar kultūru saistītajiem jautājumiem, kas prasa politisku akceptu.

Otra lieta – tā ir cīņa pret haosu pilsētvides veidošanā. Tas nav viegls uzdevums, jo saistīts ar lielu naudu.

Strīdi par pieminekļiem ilgst vienu divus gadus, jo tiklīdz runa par politiku – viedokļi dalās. Domāju, ka mēs tomēr sakārtosim pilsētas seju, kaut vai tāpēc, ka sāks darboties fonds, un profesionāļi vērtēs – kur, kad un kā uzstādīt. Pieminekļu padome izstrīdēsies, kāds būtu optimālākais variants no sabiedrības puses. Domei vajadzēs būt pietiekami drosmīgai, iet pret straumi, pieminekļus uzstādot, jo izdabāt visiem – tas nav iespējams. Neizdabāt – tas ir viens no galvenajiem principiem, ko es kā vadītājs cenšos ievērot. Pirmām kārtām cenšos paļauties uz mākslinieka radošo domu. Gadījumā, ja perspektīvāks kāds šķietami nepopulārs lēmums, izšķiros par to.

Skaitļu ziņā budžets, salīdzinot ar pērno gadu, it kā mazāks. Tomēr faktiski tas ir lielāks, jo šogad nav, piemēram, lielo Dziesmusvētku izdevumu, tāpēc reāli varam ieguldīt kultūrā daudz vairāk.

 

“LITERATŪRA UN MĀKSLA LATVIJĀ”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!