• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaulei tomēr ir kopīga izpratne par demokrātiskām vērtībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2002., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58471

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iepirkumi valsts un pašvaldību vajadzībām

Vēl šajā numurā

05.02.2002., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaulei tomēr ir kopīga izpratne par demokrātiskām vērtībām

No 1. līdz 3.februārim notika 38.Minhenes drošības politikas konference, kurā piedalījās arī Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks aizsardzības plānošanas jautājumos Jānis Sārts.

Konference bija pulcējusi vadošās amatpersonas, ietekmīgus politiķus un parlamentāriešus, augsta ranga militārpersonas, diplomātus, autoritātes no akadēmiskajām aprindām, kā arī lielāko masu saziņas līdzekļu pārstāvjus no Eiropas, Āzijas valstīm, Ziemeļamerikas un Austrālijas, kā arī vairākas NATO augstākās amatpersonas un ES vadības pārstāvjus.

Pirmajā konferences dienā paneļdiskusiju laikā tika spriests par starptautisko terorismu un tā konsekvencēm pasaulē un Eiropā, kā arī par situāciju Centrālāzijā. Otrā konferences diena tika veltīta globālās drošības jaunajiem izaicinājumiem, NATO jaunajai stratēģijai, lomai un uzdevumiem, kā arī NATO paplašināšanās jautājumiem. Konferencē par šiem jautājumiem ar runu uzstājās Havjers Solana, ES Padomes ģenerālsekretārs lords Džordžs Robertsons, NATO ģenerālsekretārs, Džefrijs Hūns, Lielbritānijas aizsardzības ministrs, Rūdolfs Šarpings, Vācijas aizsardzības ministrs, Sergejs Ivanovs, Krievijas aizsardzības ministrs, ASV senatori, kā arī Ķīnas, Pakistānas, Kirgizstānas, Vācijas, Itālijas un citu pasaules valstu augstas amatpersonas.

Šīgada Minhenes drošības politikas konference izskanējusi ar vienotu izpratni par demokrātiskām vērtībām pasaulē, kā arī kopīgu viedokli par to, ka valstīm atsevišķi veidot savu drošības sistēmu ir nesalīdzināmi dārgāk nekā iesaistīties kopējā drošības arhitektūrā. Diskusiju laikā arī pausta skaidra nostāja, ka NATO paplašināšanās Baltijas valstu virzienā ir būtiska un nepieciešama.

Runājot konferences debatēs, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta, lai paplašināšanās nostiprinātu NATO, tādēļ Latvija velta daudz pūļu praktiskās gatavības sasniegšanai, rūpīgi pildot Rīcības plānu dalībai NATO. Ministrs atzīmēja, ka Latvijas ieguldījums NATO vadītajās operācijās Balkānos un starptautiskajā pretterorisma kampaņā apliecina, ka Latvija nebūs tikai drošības patērētāja, bet palīdzēs aliansei īstenot kopīgos mērķus. I.Bērziņš arī pauda viedokli, ka NATO un Krievijas sadarbība jāattīsta tādā veidā, lai tā aliansi nostiprinātu, nevis vājinātu. Ministrs apliecināja Latvijas ieinteresētību konstruktīvu attiecību attīstīšanā ar Krieviju.

Savukārt Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis diskusijā pauda viedokli, ka NATO ir pārliecinošs drošības garants Eiropā jau ilgāku laiku. Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka ir neiespējami domāt par iespēju Baltijas valstīm pašām tikt galā ar 21.gadsimta draudiem un neitralitāte maksātu ārkārtīgi dārgi, arī tāpēc Baltijas valstu integrācija NATO ir aktuāla. Ministrs arī uzsvēra, ka Latvija savu iespēju robežās piedalīsies miera uzturēšanas un nodrošināšanas operācijās.

Vakar, 4.februārī, aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis ieradās divu dienu vizītē Nīderlandē.

Ministrs tikās ar Nīderlandes aizsardzības ministru Franku de Greivi, abi aizsardzības ministri pārrunāja NATO paplašināšanās jautājumus, Latvijas progresu Rīcības plāna dalībai NATO īstenošanā, kopējo Eiropas drošības un aizsardzības politiku, reģionālo sadarbību, cīņu ar starptautisko terorismu, kā arī reģionālās drošības un divpusējās sadarbības jautājumus.

Ministrs viesojās Nīderlandes Karaliskajā aizsardzības akadēmijā Bredā, kur tās mācībspēkiem un 400 akadēmijas kadetiem nolasīja lekciju par Latvijas virzību uz NATO. Ministrs atbildēja uz kadetu jautājumiem par Latvijas gatavošanos dalībai aliansē, par tālākās sadarbības iespējām un par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku struktūru.

Šodien, 5. februārī, aizsardzības ministrs tiksies ar Nīderlandes parlamenta Senāta Aizsardzības komisijas priekšsēdētāju, kā arī ar Nīderlandes parlamenta Pārstāvju palātas Aizsardzības pastāvīgo komisiju. Ministrs viesosies arī Nīderlandes Jūras kājnieku mācību centrā Roterdamā.

 

Kaiva Liepiņa, aizsardzības ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!