• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem PVN piemērošanā zemnieku saimniecībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2002., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58579

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas muitas amatpersonu ētikas un uzvedības kodeksu

Vēl šajā numurā

07.02.2002., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem PVN piemērošanā zemnieku saimniecībām

No 2002.gada 1.janvāra zemnieku saimniecībām jāreģistrējas kā ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamām personām likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktajā vispārējā kārtībā.

Tas jādara tādēļ, ka no 2002.gada 1.janvāra vairs nav spēkā minētā likuma 3.panta ceturtā daļa, kas paredzēja zemniekiem, kas galvenokārt ražo lauksaimniecības produkciju (90%), iespēju nereģistrēties līdz brīdim, kamēr kopējo darījumu vērtība nesasniedz 30 000 latu. Turpmāk zemniekiem jāreģistrējas, ja ar PVN apliekamo preču piegādes un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība neatkarīgi no darbības veida iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir sasniegusi vai pārsniegusi 10 000 latu. Reģistrācija jāveic VID teritoriālajā iestādē ne vēlāk kā mēneša laikā pēc šīs summas sasniegšanas vai pārsniegšanas.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina sekot līdzi iepriekšējo 12 mēnešu apliekamo darījumu kopējai vērtībai, lai laikus varētu reģistrēties kā ar PVN apliekamas personas. Zemniekiem jāņem vērā, ka, skaitot kopējo apliekamo darījumu vērtību, jāuzskaita ar PVN 18 un ar 0 procentu likmi apliekamie darījumi un jāievēro uzkrāšanas, nevis kases princips. Tas nozīmē, ka PVN vajadzībām jāuzskaita nosūtīto preču un sniegto pakalpojumu vērtība un saņemtie avansi, nevis tikai saņemtā atlīdzība. Minētie 12 mēneši nav saistīti ar kalendāro gadu, bet attiecināmi uz jebkuru 12 mēnešu periodu. Tas nozīmē, ka no 2002.gada janvāra jāskaita kopējo darījumu summa par laika periodu no 2001.gada janvāra līdz 2001.gada decembrim ieskaitot. Ja par šo periodu apliekamo darījumu kopsumma nav sasniegusi 10 tūkstošus, jāskaita kopējā darījumu summa no 2001.gada februāra līdz 2002.gada janvārim ieskaitot.

Nodokļu maksātājs uzskatāms par reģistrētu kā ar PVN apliekama persona no dienas, kad viņš Valsts ieņēmumu dienestā saņēmis PVN reģistrācijas apliecību.

Ar VID ģenerāldirektora 2001.gada 4.decembra rīkojumu Nr. 1278 ir apstiprināts jauns “Pievienotās vērtības nodokļa uzskaites žurnāls”. Tas obligāti jākārto ar PVN apliekamai personai — iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam. Ar PVN neapliekamas personas žurnālu var kārtot, lai laikus spētu noteikt apliekamo darījumu kopējo vērtību.

Žurnāla aizpildīšanā arī jāievēro uzkrāšanas metode, nevis kases princips. Tas nozīmē, ka preču piegādes un pakalpojumu sniegšanas darījumus žurnālā uzskaita tad, kad tie notiek, nevis tad, kad tiek maksāta vai saņemta nauda vai citi maksāšanas līdzekļi.

 

Dita Kļaviņa, VID Komunikāciju daļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!