• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības aprūpes reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2002., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (04.02.2002. - 10.02.2002.)

Vēl šajā numurā

08.02.2002., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veselības aprūpes reformu

Noslēgumam tuvojas sadarbībā ar Pasaules banku veiktās veselības aprūpes reformas pirmā fāze — lielākā daļa prasību ir izpildītas, un to novērtējums ir pozitīvs, tā ceturtdien, 7.februārī, vienā no pēdējām projekta novērtēšanas reizēm konstatēja labklājības ministrs Andrejs Požarnovs un Pasaules bankas puses projekta vadītājs Niks Hāzens.

Nākamā novērtēšanas reize plānota aprīlī, un jau jūnijā Labklājības ministrija iesniegs Pasaules bankai projekta galaziņojumu. Tātad jau rudenī varētu sākties projekta otrā fāze, kas paredz aptuveni 20 miljonu ASV dolāru PB investīcijas Latvijas ārstniecības iestādēm.

“Esmu gandarīts par to, ka jau šogad varēsim sākt PB projekta otro fāzi, kuras efektivitāti izjutīs katrs Latvijas iedzīvotājs — reālas investīcijas tiks ieguldītas ārstniecības iestāžu attīstībā,” pēc tikšanās atzīmēja A. Požarnovs.

Pasaules bankas misija atzinīgi novērtēja reformas virzību, jo lielākā daļa prasību Labklājības ministrija ir izpildījusi. Nobeigumam tuvojas arī Daugavpils pilotprojekta novērtēšana. Projekta gaitā pārstrukturēts Daugavpils ārstniecības iestāžu tīkls, tādējādi palielinot izmaksu efektivitāti un koncentrējot medicīnas tehnoloģiju un speciālistu pieejamību pilsētā.

Arī tabakas akcīzes nodokļa palielināšanai Labklājības ministrija savas kompetences robežās paredzētos pētījumus ir veikusi un no savas puses jau ir informējusi Ministru kabinetu par nepieciešamību paaugstināt akcīzes nodokli tabakai. Tādējādi tālākā tabakas akcīzes nodokļa politika ir atkarīga no Finansu ministrijas lēmuma.

Kopējais veselības aprūpes reformas veikšanas laiks ir no 1999. līdz 2004. gadam. Projekta pirmajā fāzē bija paredzēta vairāku veselības aprūpes attīstības kritēriju izpilde, piemēram, ārstniecības iestāžu struktūrplānu izstrāde, noteikta pie ģimenes ārstiem reģistrēto iedzīvotāju skaita sasniegšana un citi veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanas pasākumi.

Projekta kopējās izmaksas ir 42 miljoni ASV dolāru, no tiem 32 miljoni ASV dolāru ir Pasaules bankas aizdevums, 2 miljoni ASV dolāru — ārvalstu palīdzība un 8 miljoni ASV dolāru — Latvijas puses ieguldījums.

 

Inga Priževaite, labklājības ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!