• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ienākuma nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2002., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām apgādnieka zaudējuma pensiju saņemšanā

Vēl šajā numurā

12.02.2002., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ienākuma nodokli

Jau piekto gadu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izsūta iedzīvotājiem paziņojumus par iepriekšējā gadā aprēķināto un valsts budžetā pārskaitīto ienākuma nodokli. Šos paziņojumus, tāpat kā iepriekš, saņems pensionāri, kuru pensijas summa gadā ir lielāka par 1200 latiem, kā arī tie, kuriem 2001.gadā izmaksāti slimības pabalsti.

Dokumentā, kurš saucas “Darba devēja (ienākumu izmaksātāja) paziņojums par algas nodokli”, ir norādīti personas ienākumi, no kuriem aprēķināts nodoklis, kā arī ar ienākuma nodokli neapliekamais minimums un citi papildu atvieglojumi, ja tādi šai personai ir bijuši. Paziņojuma ailē “Ienākuma veids” būs norādīts, ka ienākums ir pensija vai slimības pabalsts. Saņemot šo paziņojumu, ikvienam ir jāizvērtē, vai viņam pienākas nodokļu atvieglojumi un tātad ir iespējama daļēja šīs summas atmaksa.

VSAA vecākā eksperte Sandra Mihņeviča paskaidro, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli 25% apmērā tiek apliktas tās pensijas, kas piešķirtas vai pārrēķinātas pēc 1996.gada 1.janvāra un ir lielākas par 100 latiem mēnesī. Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka, ka summa 1200 latu gadā jeb 100 latu mēnesī ir pensiju neapliekamais minimums. Tādējādi pensionāram, kura pensija mēnesī ir, piemēram, 108,44 lati, ik mēnesi tiek ieturēts 2,11 latu ienākuma nodoklis.

Likums paredz ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu invalīdiem un politiski represētajiem.

Politiski represētajiem pensionāriem un I vai II grupas invalīdiem šis papildu atvieglojums ir 300 latu gadā jeb 25 lati mēnesī, bet III grupas invalīdiem — 240 lati gadā jeb 20 latu mēnesī. Taču šo atvieglojumu VSAA 2001.gadā būs piemērojusi tikai tad, ja pensionārs ir iesniedzis savas dzīves vietas VSAA filiālē algas nodokļa grāmatiņu, kurā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersona ir izdarījusi atzīmi par atvieglojumiem. Jāatceras, ka VSAA pensionāra pensijai atvieglojumu piemēro tikai nākamā mēnesī pēc nodokļa grāmatiņas saņemšanas.

Ja pensionārs grāmatiņu nav iesniedzis laikus un viņam līdz ar to nav piemēroti visi atvieglojumi, viņam ir jāgriežas savas dzīvesvietas VID teritoriālajā iestādē un līdz 2002.gada 1.aprīlim jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, kurai jāpievieno VSAA izsūtītais dokuments “Darba devēja (ienākuma izmaksātāja) paziņojums par algas nodokli”.

Savukārt slimības pabalstu saņēmējiem būtu jāzina, ka arī šis pabalsts ir personas ienākumu veids, kuram var tikt piemēroti nodokļa atvieglojumi. Iesniedzot VID deklarāciju, līdzās citiem ārstniecības izdevumus apliecinošiem dokumentiem tai ir jāpievieno arī no VSAA saņemtais paziņojums.

VSAA izsūtīto paziņojumu saņēmēju skaits, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir audzis. 1998.gadā paziņojumus par 1997.gadu saņēma 48 000 iedzīvotāju, bet šogad sūtīšanai ir sagatavoti jau 82 000 paziņojumu. Tas liecina par to, ka ik gadu palielinās valsts garantēto sociālās apdrošināšanas pakalpojumu apjoms.

Izsūtīšanas

Saņēmēju

gads

skaits

1998

48 000

1999

62 000

2000

76 000

2001

81 900

2002

82 000

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!