• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
PSRS tautas komisāra Latvijas okupācijas plāns un tā īstenošana. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2002., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58812

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar atzīnigu novērtējumu Baltijas valstu gatavībai NATO

Vēl šajā numurā

14.02.2002., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PSRS tautas komisāra Latvijas okupācijas plāns un tā īstenošana

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents, — “Latvijas Vēstnesim”

Nobeigums. Sākums — “LV” 31.01.2002., Nr.17; “LV” 01.02.2002., Nr.18, “LV” 06.02.2002., Nr.20., “LV” 12.02.2002., Nr.23, “LV” 13.02.2002., Nr.24

3. Aviācijas rūpnīcas Nr. 464 celtniecība

Izvilkums no Latvijas PSR Tautas Komisāru Padomes un Latvijas K(b)P Centrālās komitejas lēmuma par rūpnīcas Nr. 464 celtniecības gaitu

Pilnīgi slepeni

Latvijas PSR Tautas Komisāru Padomes

un Latvijas K(b)P Centrālās komitejas

Lēmums Nr.9

1941. gada 24. janvārī

Par VK(b)P CK un PSRS TKP 1940. gada 28. oktobra lēmuma par rūpnīcas Nr.464 celtniecību izpildes gaitu

Veiktā pārbaudē ir konstatēts, ka VK(b)P CK un PSRS TKP 1940.g. 28 X lēmums tiek izpildīts ārkārtīgi neapmierinoši, tas viss radies šā lēmuma svarīguma un nozīmes nenovērtēšanas rezultātā. Pastāvot visām iespējām, tautas komisāri b.b. Šics, Karlsons, Jagars nepieņēma nepieciešamos mērus savlaicīgai darbagaldu, iekārtu montāžai, no bijušās rūpnīcas “Provodņiks” pārvesto rūpnīcu palaišanai noteiktajā termiņā, kā rezultātā rūpnīcu “Delka”, “Rīgas – Tuku” (tā tekstā — J.R.), “Tempa” (LPSR Vieglās rūpniecības tautas komisariāts — biedrs Šics) iekārtas ir palaistas tikai 50% apjomā, bet samontētas iekārtas — par 80%. Rūpnīca “Alkaļi” (LPSR Vietējās rūpniecības tautas komisariāts — biedrs Karlsons) nav palaista noteiktajā termiņā — 1941. gada 15. janvārī, un vēl līdz šim laikam iekārta nav samontēta. Vietējās rūpniecības tautas komisariāta rūpnīcās, sešos pārvietotajos uzņēmumos pilnā mērā nav iekārtota apkure, žāvētavas, ventilācija un nepieciešamie ugunsdzēsības pasākumi. PSRS Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta celtniecības tresta Nr. 17 pārvaldnieks biedrs Šumahers nav veicis nepieciešamos mērus, lai bijušajā rūpnīcā “Provodņiks” ātri izvērstu celtniecības un plānošanas darbus un uz 15. I rūpnīcā “Provodņiks” strādāja tikai 150 cilvēki. Taču, pastāvot ģenerālplānam, bija iespēja jau uzsākt plašā frontē nevajadzīgo būvju nojaukšanu, pagaidu būvju celtniecību un sagatavošanas darbu izvēršanu, celtniecības materiālu, mehānismu ievešanu utt. Rūpnīcas Nr.464 direktors biedrs Antonovs nenodrošināja savlaicīgu darbagaldu atlasi un pieņemšanu no rūpnīcām “VEF”, “Vairogs”, “Tosmare” un LPSR Vietējās rūpniecības tautas komisariāts nepanāca no PSRS Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta orderu saņemšanu un elektromontāžas materiāla saņemšanu, lai uzstādītu metālgriešanas darbagaldus (kabeli, vadus utt.) un vadošā sastāva speciālistu (..) atsūtīšanu rūpnīcai Nr. 464.

Latvijas PSR Tautas Komisāru Padome un Latvijas K(b)P Centrālā komiteja nolemj:

1. Apstiprināt rūpnīcas Nr.464 projektu–tāmju darbu grafiku. (skat.1. pielikumu)*

2. Apstiprināt rūpnīcas Nr.464 objektu celtniecības — montāžas darbu grafiku (skat.2. pielikumu).**

3. Nodot PSRS Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta bilancē (rūpnīcai Nr.464) Mazo Rīgas aerodromu ar visām būvēm uz tā, uzdodot Rīgas pilsētas izpildu komitejai noformēt papildu zemes gabalu piešķiršanu, lai organizētu lidlauku (..).

Lūgt VK(b)P CK un PSRS TKP apstiprināt šo nodošanu, dodot norādījumu aizsardzības tautas komisāram biedram Timošenko par aerodroma nodošanu.

4. Paziņot VK(b)P CK un PSRS TKP, ka lēmumu par 200 darbagaldu atlasīšanu rūpnīcai Nr.464 no Maskavas rūpnīcām partijas Maskavas pilsētas komiteja un PSRS Aviācijas rūpniecības tautas komisariāts nepilda un līdz 1941. gada 20 I rūpnīca Nr. 464 nevienu darbagaldu nav saņēmusi.

5. Lūgt VK(b)P CK un PSRS TKP dot norādījumu aviācijas rūpniecības tautas komisāram b. Šahurinam:

a) pasteidzināt nosūtīšanu uz rūpnīcu Nr. 464: rūpnīcas galveno inženieri, rūpnīcas galveno tehnologu, rūpnīcas galveno mehāniķi un 38 vadošos inženiertehniskos darbiniekus — lidmašīnu būves speciālistus.

(..)

Latvijas PSR Tautas Komisāru Padomes priekšsēdētājs

V.Lācis

 

Latvijas K(b)P Centrālās komitejas sekretārs J.Kalnbērziņš

LVA, 270.f., 1.s.apr., 3.l., 4., 5., 6., 8. lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

* Netiek publicēts

** Netiek publicēts

Latvijas PSR Tautas Komisāru Padomes

un Latvijas K(b)P CK lēmums

par rūpnīcas Nr. 464 celtniecību

Pilnīgi slepeni

Latvijas PSR Tautas Komisāru Padomes

un Latvijas K(b)P CK

Lēmums Nr. 752

1940. gada 24. decembrī

 

Saskaņā ar VK(b)P CK un PSRS TKP 1940. gada 28. oktobra lēmumu “Par rūpnīcas Nr. 464 celtniecību” Latvijas PSR Tautas Komisāru Padome un Latvijas K(b)P CK nolemj:

1. Nodot no Latvijas PSR rūpnīcām rūpnīcas Nr. 464 rīcībā kvalificētus strādniekus, meistarus un inženiertehniskos darbiniekus šādā skaitā:

no rūpnīcas “VEF” — 50 kvalificētus strādniekus, 5 meistarus, 5 inženiertehniskos darbiniekus un visus aviācijas nodaļas darbiniekus: projektētājus, tehniķus, meistarus;

no rūpnīcas “Vairogs” — 40 kvalificētus strādniekus, 5 meistarus, 4 inženiertehniskos darbiniekus;

no “Arsenāla” — 40 kvalificētus strādniekus, 5 meistarus, 3 inženiertehniskos darbiniekus;

no rūpnīcas “Tosmare” — 40 kvalificētus strādniekus, 5 meistarus un 3 inženiertehniskos darbiniekus.

Vietējās rūpniecības tautas komisāram biedram Karlsonam nodot rūpnīcas Nr. 464 rīcībā 80 kvalificētus strādniekus.

Nodošanu veikt 1941. gada janvārī.

2. Darba tautas komisāram biedram Kažemakam līdz 1941. gada 1. aprīlim atlasīt un pārsūtīt uz rūpnīcu Nr. 464 nepieciešamo darba spēku, inženiertehniskos darbiniekus un kalpotājus — 4000 cilvēkus, saskaņā ar īpašo sarakstu (1. pielikums).*

3. Latvijas K(b)P pilsētu un rajonu komitejām noskaidrot darbiniekus, kuri agrāk strādājuši aviācijas uzņēmumos, un pārvietot viņus uz rūpnīcu Nr. 464, iepriekš iesniedzot sarakstus un attiecīgus minēto darbinieku raksturojumus LK(b)P CK rūpniecības daļā līdz 1941. gada 20. janvārim.

4. Komunālās saimniecības tautas komisāram:

a) piešķirt rūpnīcai Nr. 464 nepabeigtās celtniecības pabeigšanai 14 mājas, kuras atrodas Rīgas pilsētā, piešķirot tiesības pēc māju celtniecības pabeigšanas tajās iemitināt strādniekus un inženiertehniskos darbiniekus, kuri strādā rūpnīcā Nr. 464 (1. pielikums).**

Celtniecības pabeigšanai nododamās mājas paliek Rīgas pilsētas izpildu komitejas bilancē un ir tās īpašums.

Māju nodošanu celtniecības pabeigšanai pabeigt līdz 1941. gada 1. janvārim;

b) rūpnīcas celtniecības priekšniekam biedram Šumaheram māju būvi pabeigt līdz 1941. gada 15. martam;

c) piešķirt rūpnīcai Nr. 464, rūpnīcas atbildīgajiem darbiniekiem Rīgas pilsētā 30 dzīvokļus. Izpildes termiņš — 1941. gada 5. janvāris;

d) līdz 1941. gada 15. februārim nodot rūpnīcas Nr. 464 rīcībā 30 vasarnīcas;

e) lai izvietotu Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta Celtniecības trestu un Baltijas filiāli “Giproavio”, līdz 1941. gada 1. janvārim piešķirt tiem pēc platības viņus apmierinošas platības, nepieciešamās telpas.

5. Tirdzniecības tautas komsisāram biedram Pupuram rūpnīcas Nr. 464 teritorijā un tās filiālēs organizēt ēdnīcas strādniekiem un inženiertehniskajiem darbiniekiem ar kopējo caurlaides spēju ne mazāk kā 2 tūkstošiem cilvēku. (..)

6. Vietējās rūpniecības tautas komisāram biedram Karlsonam:

a) pēc Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta Celtniecības tresta pasūtījuma veikt rūpnīcai Nr. 464 vispārējos celtniecības darbus, sanitrāri tehniskos darbus un elektromontāžas darbus 1941. gadā par summu, ne mazāk kā 20 miljoni rubļu;

b) šo celtniecību nodrošināt ar visa veida vietējiem celtniecības materiāliem: ķieģeļiem, granti, smilti, kaļķi, alabastru, noslēdzot ar celtniecības priekšnieku attiecīgus līgumus par minēto celtniecības materiālu piegādi;

c) rūpnīcā “Ērenpreiss” organizēt 1336. tipa revolvervirpu ražošanu, 1941. gadā nodrošinot 40 minēto virpu piegādi rūpnīcai Nr. 464;

d) noslēgt līgumus ar Smagās mašīnbūves tautas komisariātu par metāllējumu piegādi minētajām virpām.

7. Valsts plāna komisijai speciāli izskatīt jautājumu par virpu ražošanu rūpnīcā “Ērenpreiss”, tam nolūkam 1941. gada plānā paredzēt nepieciešamos kapitālieguldījumus.

8. Nodot saskaņā ar rūpnīcas Nr. 464 direktora iesniegtajiem pieprasījumiem metālapstrādes virpas no rūpnīcas “VEF” — 25 gab., rūpnīcas “Vairogs” — 15 gab., rūpnīcas “Tosmare” 15 gab., “Arsenāla” — 15 gab. un no Latvijas PSR vietējās rūpniecības tautas komisariāta rūpnīcām — 40 gab. Izpildes termiņš — 1941. gada 15. janvāris.

9. Mežrūpniecības tautas komisariātam 1941. gadā nodrošināt rūpnīcas Nr. 464 celtniecību ar kokmateriāliem saskaņā ar Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta Celtniecības tresta iesniegumiem, par kopējo summu, ne mazāku kā 3 miljoni rubļu un rūpniecības sortimentu finieri tādā daudzumā, kas pilnīgi nodrošina rūpnīcas Nr. 464 ražošanas vajadzības (..).

10. Rīgas pilsētas izpildu komitejas priekšsēdētājam biedram Deglavam ierādīt Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta Celtniecības trestam ražošanas bāzes un noliktavu saimniecības izveidošanai brīvu, dzelzceļam vai ūdensceļiem pieguļošu teritoriju, ne mazāku kā 10 ha, atļaujot šajā teritorijā rūpnieciska tipa celtniecību.

Piešķirt rūpnīcas Nr. 464 rajonā teritoriju, kura ir derīga strādnieku ciemata celtniecībai 3 tūkstošiem cilvēku, kas savienota ar tramvaja līniju un pilsētas kanalizācijas ūdens vadu, atļaujot šajā teritorijā 2–3 stāvu māju celtniecību.

11. Darba tautas komisāram nodrošināt Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta celtniecības tresta iesniegumus ar darbaspēku.

12. Latvijas dzelzceļa priekšniekam biedram Vorobjovam 1941. gadā pilnīgi un pirmā kārtā pēc Celtniecības tresta un rūpnīcas Nr. 464 iesniegumiem nodrošināt vagonu piešķiršanu vietējo kravu un celtniecības materiālu pārvadāšanai.

13. Upju flotes tautas komisariāta pilnvarotajam biedram Šļejevam 1941. gadā nodrošināt pārvadāšanu pa ūdens ceļiem — ne mazāk kā 1,5 tūkst. tonnas dažādu vietējo celtniecības un kokmateriālu, rūpnīcas Nr. 464 celtniecībai nepieciešamā daudzumā.

14. Mežrūpniecības tautas komisāram biedram Gustsonam pēc Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta Celtniecības tresta iesniegumiem kokapstrādes uzņēmumos izgatavot logu un durvju rāmjus un koka celtniecības detaļas par kopējo summu līdz 1 miljonam rubļu.

15. Vietējās rūpniecības tautas komisāram biedram Karlsonam nodrošināt pirmā kārtā rūpnīcas Nr. 464 apgādi ar elektroenerģiju, kā celtniecības, tā arī ekspluatācijas laikā.

16. Valsts kontroles tautas komisāram biedram Trubiņam ņemt īpašā kontrolē šo lēmumu un katrā dekādē ziņot Latvijas PSR Tautas Komisāru Padomei un LK(b)P CK par izpildes gaitu.

Latvijas PSR TKP priekšsēdētājs V.Lācis

 

Latvijas K(b)P CK sekretārs J.Kalnbērziņš

LVA, 270.f., 1.s.apr.,4.l., 182., 183., 184., 185., 186. lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

* Netiek publicēts

** Netiek publicēts

 

 

Latvijas PSR Valsts kontroles

tautas komisāra B.Trubiņa

ziņojums par Latvijas PSR TKP un LK(b)P CK

lēmuma Nr.752 par rūpnīcas Nr.464

celtniecību izpildes gaitu

Latvijas K(b)P CK sekretāram Latvijas

b. Neilandam Padomju Sociālistiskā Republika

Latvijas PSR TKP Valsts kontroles tautas komisārs Nr.79

priekšsēdētājam b. Lācim 1941. gada 12. februārī

 

Dienesta ziņojums par Latvijas PSR TKP un LK(b)P CK

lēmuma Nr.752 par rūpnīcas Nr. 464

celtniecību izpildes gaitu

I. Nodrošinājums ar darbaspēku

Kam bija jādod

Strādnieku

Nodošanas

Nodoti

un inženiertehnisko

termiņš

līdz 6 II

darb. skaits

nodošanai

Rūpnīca “VEF”

60 cilvēki

I/IV – 41.g.

0

Rūpnīca “Vairogs”

49 cilvēki

I/IV – 41.g.

0

Rūpnīca “Arsenāls”

48 cilvēki

I/IV – 41.g.

0

Rūpnīca “Tosmare”

43 cilvēki

I/IV – 41.g.

0

Vietējās rūpniecības

80 cilvēki

tautas komisariāts

Vieglās rūpn. tautas

4000 cilvēki

1/IV– 41.g.

0

komisariāts saskaņā ar

1. pielikumu

4285 cilv.

0

 

1. Rūpnīcas “VEF” direktors b. Putniņš, “Vairoga” — b. Priednieks, “Tosmares” un “Arsenāla” vadība atsakās izpildīt lēmumu, atsaucas uz savu tautas komisariātu un galveno pārvalžu rīkojumiem no Maskavas, strādniekus un inženiertehniskos darbiniekus nedot, jo rūpnīcas esot pakļautas viņiem. Uzskatu par mērķtiecīgu jautājumu par šīm rūpnīcām apspriest Latvijas K(b)P CK.

2. Darba tautas komisariāts (b. Kažemaks) šajā jautājumā izrāda bezdarbību. Tautas komisariāts nodarbojas ar papīru pārsūtīšanu tautas komisariātiem, bet tie pret LK(b)P CK un TKP lēmuma izpildi izturas birokrātiski. Tā, piemēram, vietējās rūpniecības tautas komisārs b. Karlsons atbildēja, ka “kvalificētu strādnieku sarakstus nesastādīšot, jo šim mērķim virsstundu darbs neesot atļauts”.

Laikā no 1941. gada 9 I līdz 4 II Darba tautas komisariāts darbos nosūtīja 5955 cilvēkus, bet rūpnīcai neiedeva nevienu.

3. Vietējās rūpniecības tautas komisārs b.Karlsons objektīvi negrib izpildīt šo lēmumu. Tautas komisariāts nevienai no rūpnīcām nav devis uzdevumu par strādnieku nosūtīšanu.

Šeit iemesls ir bremzēšana no tautas komisariāta puses: b.b. Karlsons un Domburs.

II. Darbagaldu nodošana

Kam jānodod

līdz 15.I

Pieņemti un

Pieņemti,

Pavisam

nododamo

pārvesti uz

bet

rūpnīca

skaits

rūpnīcu

nepārvesti

Nr.464

pieņēmusi

līdz 6. II

Rūpnīcai “VEF”

25

25

25

Rūpnīcai “Vairogs”

15

15

15

Rūpnīcai “Tosmare”

15

15

15

Rūpnīcai “Arsenāls”

15

13

13

Vietējās rūpn.

40

18

18

tautas komisariātam

Kopā:

110

53

33

86

 

Lēmumu neizpildīja: rūpnīca “Arsenāls”, kura vēl nav nodevusi 2 darbagaldus, un Vietējās rūpniecības tautas komisariāts — 22 darbagaldus.

III. Dzīvojamās platības nodošana

Komunālās saimniecības tautas komisariātam līdz 1941. g. 1.I pēc saraksta bija jānodod 14 mājas. Ir nodevis 12. Viena māja iepretī autobusu garāžai sarakstā ir iekļauta kļūdaini, jo šī māja nav nacionalizēta, bet otra ir tehniski nederīga. Komunālās saimniecības tautas komisariāts to vietā meklē citas.

Rūpnīcas Nr. 464 celtniecības priekšniekam b. Šumaheram māju celtniecība ir jāpabeidz līdz 1941.g. 15. III. No tām 4 mājas ceļ viņš pats, bet 8 celtniecību pēc līguma pabeidz Rīgas komunālās celtniecības trests (B.Hermanovskis).

Mūsu pārbaude konstatēja, ka darbu grafiks ir sastādīts ar tādu aprēķinu, lai mājas pabeigtu līdz 15. aprīlim.

Sakarā ar to Valsts kontroles tautas komisariāts 6.II (..) šo grafiku atcēla, jo tas ir pretrunā ar Latvijas TKP un LK(b)P CK lēmumu. Ieteikts pabeigt līdz 15.III.

Komunālās saimniecības tautas komisariātam līdz 5.I bija jāiedod 30 dzīvokļi. Līdz 6.II ir iedoti tikai 16. Valsts kontroles tautas komisariāta apspriedē Rīgas pilsētas komunālās daļas vadītājs b. Čaule apņēmās pārējos dzīvokļus iedot 5–10 dienu laikā. Jāpiebilst, ka b. Čaulem bija iespēja šo lēmumu izpildīt agrāk.

30 vasarnīcu nodošanas termiņš — 15.II. Vasarnīcas tiek meklētas.

Telpas Celtniecības trestam ir iedotas.

IV. Par ēdnīcu organizēšanu

Tirdzniecības tautas komisariātam rūpnīcā Nr. 464 ir jāatklāj ēdnīca, bet rūpnīcai ir jāierāda telpas. Telpas rūpnīca sagatavoja, bet Tirdzniecības tautas komisariāts ēdnīcu neatvēra. Pārbaude noskaidroja, ka ne tautas komisāra vietnieks b. Bageļs, ne tautas komisariāta ēdnīcu daļas vadītājs b. Laiviņš par šo lēmumu neko nezina. Nododot lietas, Pupurs par šo Latvijas PSR TKP lēmumu savam aparātam nepaziņoja.

Biedrs Laiviņš apsolīja ēdnīcu atvērt līdz 10.II, bet savā vēstulē Valsts kontroles tautas komisariāts ieteica Paeglem ēdnīcu atvērt nekavējoties.

V. Vietējās rūpniecības tautas komisariātam ir jāveic darbi par 20 milj. rbļ., pagaidām līgumi noslēgti par 6 milj. rbļ. Mežrūpniecības tautas komisariāts kokmateriālus celtniecībai ir piešķīris.

Elektroenerģija tiek piešķirta pietiekamā daudzumā.

VI. Ziņojot par pārbaudes rezultātiem, uzskatu par nepieciešamu:

1. Izlemt jautājumu par rūpnīcu “VEF”, “Vairogs”, “Arsenāls”, “Tosmare” direktoriem, kuri ir atteikušies izpildīt Latvijas PSR TKP un LK(b)P CK lēmumu sakarā ar galveno pārvalžu Maskavā aizliegumu nodot darbaspēku.

2. Uzlikt sodu Vietējās rūpniecības tautas komisariāta vadītājiem (b. Karlkonam, Domburam), kuri neveica pasākumus, lai nodotu kvalificētu darbaspēku un pasīvi izturējās pret darbagaldu nodošanu.

3. Rīgas pilsētas Komunālās daļas priekšniekam b. Čaulem par nesavlaicīgu dzīvokļu nodošanu (..) izteikt brīdinājumu par nedisciplinētību. (..)

Latvijas PSR Valsts kontroles tautas komisārs B.Trubiņš

LVA, 270. f., 1. apr., 216. l., 1., 2., 3., 4. lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

 

 

PSRS Aviācijas rūpniecības tautas komisariāta

prasība palielināt ieguldījumus

rūpnīcas Nr. 464 celtniecībā

Slepeni

Nr. 4–24/881

Latvijas PSR PSR Savienības

Tautas Komisāru Padomes priekšsēdētājam Aviācijas rūpniecības

biedram V.Lācim tautas komisārs

1941. g. 7.II

 

Iepazinies ar Latvijas PSR TKP un LK(b)P CK 1940. g. 24.XII lēmumu par pasākumiem rūpnīcas Nr. 464 celtniecībā Rīgā, uzskatu:

1. Celtniecības pabeigšanai nodotās 14 dzīvojamās mājas ir nepieciešams atstāt rūpnīcas Nr. 464 bilancē, bet nevis pilsētas padomes bilancē.

2. Ar vietējiem celtniecības materiāliem nodrošināt visu rūpnīcas Nr. 464 celtniecības apjomu, bet ne tikai to darbu apjomu, kuru ir paredzēts izpildīt ar Latvijas Vietējās rūpniecības tautas komisariāta spēkiem.

Lūdzu ņemt vērā manas piezīmes un izdarīt lēmumā attiecīgās izmaiņas.

Aviācijas rūpniecības tautas komisāra vietnieks V.Balandins

LVA, 270. f., 1. apr., 418. l., 73. lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

 

 

Darba tautas komisāra L.Kažemaka ziņojums

par kvalificētu strādnieku sagādi

rūpnīcai Nr. 464

Nr. 727–52

Tautas Komisāru Padomes Latvijas PSR

priekšsēdētāja vietniekam b. Meijeram Darba tautas komisārs

1941. g. 7. aprīlī

 

Izpildot LK(b)P CK un Tautas Komisāru Padomes š. g. 24. janvāra lēmumu par kvalificētu strādnieku sagādi rūpnīcai Nr. 464, ar š. g. 17. marta rakstu Nr. RD 52 lūdzu:

I. 1. Rīgas vagonu fabriku “Vairogs” pārskaitīt rūpnīcas Nr. 464 rīcībā 23 strādniekus, bet atbildēja tikai par 7 strādnieku pārskaitīšanu.

2. Atsevišķam Baltijas kara apgabala priekšniekam pārskaitīt 8 strādniekus, bet līdz šim nesaņēmu nekādu atbildi. Telefoniski paziņoja, ka nevienu strādnieku neatbrīvos.

3. Latvijas dzelzceļa pārvaldi pārskaitīt 10 strādniekus un par pārskaitīšanu man paziņot līdz š. g. 20. martam. Ar š. g. 27. marta rakstu paziņoja par 1 strādnieka pārskaitīšanu, bet par pārējiem nemaz neatbildēja.

4. Pārtikas rūpniecības tautas komisariātu pārskaitīt 2 strādniekus, bet atbilde līdz šim vēl nav saņemta.

5. Mežu rūpniecības tautas komisariātu pārskaitīt 9 strādniekus, kurš atbildēja, ka no pieprasītiem strādniekiem 3 nevar pārskaitīt, jo tas radītu jūtamus traucējumus ražošanas procesā.

II. Ar š. g. 24. marta rakstu lūdzu:

1. Upju flotes kuģu remontu darbnīcas pārskaitīt 1 strādnieku un par pārskaitīšanu paziņot man līdz š. g. 27. martam, bet līdz šim nekāda atbilde nav saņemta.

2. Vietējās rūpniecības tautas komisariātu pārskaitīt 3 strādniekus un man paziņot par pārskaitīšanu līdz š. g. 27. martam, bet līdz šim nekāda atbilde nav saņemta.

3. Valsts elektrotehnisko fabriku pārskaitīt 2 strādniekus un par pārskaitīšanu man paziņot līdz š. g. 27. martam, bet līdz šim nekāda atbilde nav saņemta.

4. Mežu rūpniecības tautas komisariātu pārskaitīt 1 strādnieci, saņēmu atbildi, ka prasīto strādnieci pārskaitīt nevar, jo tas radītu traucējumu uzņēmuma darbā.

5. Valsts celtniecības trestu pārskaitīt 1 strādnieku un par pārskaitīšanu paziņot līdz š. g. 27. martam, bet līdz šim nekāda atbilde nav saņemta.

III. Ar š. g. 26. marta rakstu lūdzu pārskaitīt un par pārskaitīšanu man paziņot līdz š. g. 29. martam:

1. Latvijas dzelzceļa pārvaldi 21 strādnieku — līdz šim atbilde nav saņemta.

2. Vietējās rūpniecības tautas komisariātu — 29 strādniekus. Līdz šim atbilde nav saņemta.

3. Rīgas vagonu fabriku “Vairogs” — 5 strādniekus. Līdz šim atbilde nav saņemta.

4. Gaļas un piena rūpniecības tautas komisariātu — 2 strādniekus, komisariāts pieprasītos strādniekus pārskaitīt atsakās, jo tie esot neaizvietojami.

5. Veselības aizsardzības tautas komisariātu — 2 strādniekus, bet līdz šim atbildes nav.

6. Zemkopības tautas komisariātu — 1 tehniķi—mehāniķi. Atbildēja, ka minēto pārskaitīt nevar.

Rūpnīca Nr. 464 darbā nevar pieņemt katru nozīmēto strādnieku, bet tur vajadzīga zināma izlase. Ja komisariāti, uzņēmumi un iestādes ne tikai atsakās pārskaitīt tos strādniekus, kuri rūpnīcai būtu piemēroti, bet pat netur par vajadzīgu atbildēt uz manu pieprasījumu, tad nav iespējams izpildīt LK(b)P CK un Tautas Komisāru Padomes š. g. 24. janvāra lēmumu un dot atskaiti par tā izpildīšanu.

Ievērojot teikto, lūdzu Jūsu rīcību šinī lietā, lai komisariāti, uzņēmumi un iestādes neizturētos ar tādu paviršību pret rūpnīcas Nr. 464 apgādāšanu ar strādniekiem un laikā atbildētu Darba tautas komisariātam par strādnieku sagādi minētai rūpnīcai.

Darba tautas komisārs L.Kažemaks

LVA, 270. f., 1. apr., 216., l., 9., 9.a, 10. lp. Oriģināls

Latvijas sovjetizācija pēc tās okupācijas tika īstenota visai īsā laika sprīdī, bet maršala S.Timošenko plāns par Baltijas kara apgabala darbības lauka sagatavošanu, lai arī šim nolūkam tika ieguldīti milzīgi materiālie līdzekļi un daudzu tūkstošu cilvēku piespiedu darbs, faktiski pilnībā izgāzās. To apstiprina ne tikai šeit publicētie dokumenti, bet arī Otrā pasaules kara notikumi Latvijas teritorijā 1941. gada jūnija beigās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!