• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
NOLIKUMS par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību juridiskām personām fotogrammetriskajiem un kartogrāfiskajiem darbiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2002., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58914

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Zinātnes padomes informācija

Par 2002. gadā finansējamiem projektiem

Vēl šajā numurā

15.02.2002., Nr. 26

PAR DOKUMENTU

Veids: nolikums

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOLIKUMS

par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību juridiskām personām fotogrammetriskajiem un kartogrāfiskajiem darbiem

 

I. Vispārējie noteikumi

1. Latvijas Republikā ir atļauts veikt fotogrammetriskos un kartogrāfiskos darbus tikai tām juridiskajām personām (turpmāk – Uzņēmumi), kuras šo darbu veikšanai likumīgā kārtībā saņēmušas speciālu atļauju (licenci).

2. Speciālu atļauju (licenču) izsniegšana Latvijas Republikā pamatojas uz Latvijas Republikas 1992.gada 15.decembra likumu “Par Valsts zemes dienestu” un Ministru kabineta 1997.gada 7.oktobra noteikumiem atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanai, citiem Latvijas Republikas likumdošanas aktiem, 2001.gada 27. marta līgumu par kompetences deleģēšanu starp Valsts zemes dienestu (turpmāk – VZD) un Latvijas Mērnieku biedrību (turpmāk – LMB), un šo nolikumu.

3. Speciālā atļauja (licence) ir noteiktā kārtībā Uzņēmumamizsniegts dokuments, kas apstiprina tiesības veikt fotogrammetriskos un kartogrāfiskos darbus Latvijas Republikā. Uz kartogrāfiskiem darbiem tiek attiecināta karšu sagatavošana mērogā 1 : 10 000 un sīkākā.

4. Licencētā darbība ir jāreģistrē LR Valsts ieņēmumu dienestā likumdošanā noteiktajā kārtībā.

5. Speciālā atļauja (licence) tiek izsniegta veidlapas formā, kuru paraksta LMB licencēšanas komisijas (turpmāk – Komisija) priekšsēdētājs.

6. Speciālās atļaujas (licences), kuras izsniegtas līdz šā nolikuma spēkā stāšanās dienai (ar publikācijas dienu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”), ir derīgas līdz tajās norādītā darbības termiņa beigām un pagarināmas saskaņā ar šā nolikuma noteikumiem.

 

 

II. Speciālās atļaujas (licences) pieprasīšana

7. Uzņēmuma vadītājam vai viņa vietniekam jābūt kvalificētam speciālistam ar augstāko izglītību kādā no ģeozinātņu nozarēm ar vismaz 3 gadu nepārtrauktu darba stāžu licencējamā darba veidā pēdējo piecu gadu laikā.

8. Uzņēmums (pretendents), kurš vēlas iegūt speciālu atļauju (licenci), iesniedz Komisijai adresētu pieteikumu, tam pievienojot:

a) Uzņēmuma statūtu norakstu (kopiju), kuros norādīts kā darbības veids fotogrammetrisko un kartogrāfisko darbu veikšana;

b) LR Uzņēmumu reģistra vai Komercreģistra izdotas Uzņēmuma reģistrācijas apliecības norakstu (kopiju);

c) Uzņēmuma vadītāja vai viņa vietnieka profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus: diploma, pēcdiploma apmācības, kursu u.c. apmācības veidu apliecību kopijas un profesionālās darbības aprakstu;

d) izziņu par Uzņēmumā strādājošo speciālistu kvalifikāciju un tehnisko nodrošinājumu;

e) LR Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē (ja Uzņēmums dibināts no jauna) vai par nodokļu nomaksu;

f) dokumenta kopiju, kas apliecina licencētas programmatūras esamību licencējamo darbu veikšanai;

g) LR Uzņēmuma reģistra vai Komercreģistra pilnu izziņu, kur redzamas amatpersonas ar paraksta tiesībām;

h) kvīti par Ls 100 nomaksu LMB norēķinu kontā par dokumentu analīzi, lietas izskatīšanu, speciālās atļaujas (licences) sagatavošanu, lietas noformēšanu un administrēšanu, un Komisijas darba apmaksu.

9. Komisijas sekretāre 5 kalendāro dienu laikā informē Komisijas priekšsēdētāju par saņemto pieteikumu.

 

 

III. Pieteikuma izskatīšana

10. Komisija izskata pieteikumu un pieņem lēmumu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu vai motivētu atteikumu. Speciālu atļauju (licenci) izsniedz uz 1 (vienu) gadu.

11. Speciālu atļauju (licenci) vai motivētu atteikumu izsniedz ne vēlāk kā 30 dienu laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas Komisijā. Speciālās atļaujas (licences) saņemšanai pretendents iesniedz kvīti par valsts nodevas Ls 100 nomaksu valsts budžetā.

12. Ja jautājuma objektīvai izlemšanai nav pietiekamu ziņu, vai līdz pieteikuma izskatīšanai Komisija saņēmusi pretenzijas par pretendenta nekvalitatīvu darbu, Komisija pēc pieteikuma iesniegšanas ne vēlāk kā 7 (septiņu) dienu laikā nosūta pretendentam attiecīgu paziņojumu, kurā pieprasa vajadzīgās ziņas vai dokumentus.

13. Ja 10 (desmit) dienu laikā pēc minētā paziņojuma saņemšanas pretendents nav sniedzis vajadzīgās ziņas vai dokumentus, pieteikums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ pretendentam.

14. Atkārtotu pieteikumu var iesniegt tikai pēc visu attiecīgajā paziņojumā minēto trūkumu novēršanas.

15. Atteikumu izsniegt speciālu atļauju (licenci) Komisija izsniedz rakstiski un tam jābūt motivētam.

16. Iemaksāto nodevu LMB norēķinu kontā neatmaksā, ja speciālā atļauja (licence) netiek izsniegta.

17. Komisija ir tiesīga speciālo atļauju (licenci) anulēt, ja tiek konstatēts, ka saskaņā ar šā nolikuma 8. un 20.punkta prasībām iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai, kā arī, ja tiek konstatēts, ka speciālās atļaujas (licences) saņēmējs ir pārkāpis normatīvos aktus, vai speciālajā atļaujā (licencē) noteiktos nosacījumus.

18. Komisija ir tiesīga speciālo atļauju (licenci) apturēt uz 3 vai 6 mēnešiem, ja tiek konstatēts, ka speciālās atļaujas (licences ) saņēmējs ir veicis nekvalitatīvus darbus.

19. Komisija ir tiesīga pagarināt izsniegto speciālo atļauju (licenci), bet ne ilgāk par 5 (pieciem) gadiem.

20.Uzņēmums, kurš vēlas pagarināt speciālo atļauju (licenci), 2 (divus) mēnešus pirms tās darbības termiņa beigām iesniedz Komisijai adresētu:

a) pieteikumu;

b) izpildīto darbu sarakstu;

c) Uzņēmuma vadītāja izziņu par personālu (vārds, uzvārds, izglītība, darba pieredze);

d) Uzņēmuma vadītāja izziņu par tehnisko aprīkojumu un programmu nodrošinājumu;

e) Uzņēmuma vadītāja izziņu (apliecinājumu) par autora vai īpašuma tiesību ievērošanu, norādot izmantotos materiālus savu produktu izgatavošanā;

f) LR Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par nodokļu nomaksu;

d) Uzņēmuma profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līguma kopiju;

h) kvīti par Ls 300 nomaksu LMB norēķinu kontā par Uzņēmuma veikto darbu pārbaudi, dokumentu analīzi, lietas izskatīšanu, noformēšanu, administrēšanu un publikāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”;

i) kvīti par valsts nodevas Ls 10 nomaksu.

21. Pamatojoties uz saņemto Uzņēmuma pieteikumu un Komisijas priekšsēdētāja rakstisku iesniegumu, VZD Iekšējā audita departaments 30 dienu laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas izlases veidā veic Uzņēmuma izpildīto darbu pārbaudi. Pārbaudes rezultāti tiek noformēti ar pārbaudes aktu.

22. Komisija izskata sūdzības un iesniegumus par licencēto Uzņēmumu darbību, veicot to pārbaudi saskaņā ar nolikuma 21.punktā noteikto.

23. Komisija, pamatojoties uz pārbaudes aktā fiksētajiem rezultātiem, lemj par speciālās atļaujas (licences) pagarināšanu, apturēšanu vai anulēšanu.

24. Ja speciālā atļauja (licence) ir pazaudēta, Komisija pēc rakstiska pieprasījuma saņemšanas izsniedz dublikātu, uz kura tiek izdarīta atzīme “Dublikāts”. Par dublikāta izsniegšanu pretendents ieskaita LMB norēķinu kontā Ls 10 un nomaksā valsts nodevu Ls 3.

 

 

IV. Ar speciālo atļauju (licenci) saistītās tiesības un pienākumi

25. Speciālā atļauja (licence) dod tiesības nodarboties ar komercdarbību tajā norādītajos darbu veidos Latvijas Republikas teritorijā.

26. Uzņēmumā licencētos darbus vada speciālisti ar augstāko izglītību attiecīgajā nozarē atbilstoši nolikuma 5.punkta prasībām.

27. Darbus licencētie Uzņēmumi izpilda saskaņā ar spēkā esošo Latvijas Republikas likumdošanu, valsts standartiem, VZD tehniskajām instrukcijām un citiem normatīvajiem dokumentiem. Uzņēmums atbild par izpildīto darbu kvalitāti un tajā jābūt organizētai licencētās darbības iekšējai kontrolei.

28. Mainoties licencētā Uzņēmuma īpašniekam, par to 3 dienu laikā jāpaziņo Komisijai, kura izbeidz (anulē) izsniegtās speciālās atļaujas (licences) darbību. Jaunajam īpašniekam jaunas speciālas atļaujas (licences) iegūšanai jāiesniedz Komisijai pieteikums nolikuma 8.punktā noteiktajā kārtībā.

29. Uzsākot darbību licencējamās nozarēs, licencētais Uzņēmumspar to informē attiecīgās darbības teritorijas Valsts zemes dienesta reģionālo nodaļu.

30. Uzsākot darbību licencējamās nozarēs, Uzņēmumam jāveic profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu.

31. Ja pēc speciālās atļaujas (licences) saņemšanas nolikuma 8. un 20.punktā noteiktajos dokumentos ir notikušas izmaiņas, Uzņēmumam jāinformē par tām Komisiju rakstveidā ne vēlāk kā 3 (trīs) mēnešu laikā.

32. Licencētais Uzņēmums reģistrē veiktos darbus un ne vēlāk par katra gada 1.februāri iesniedz Komisijai gada pārskatu par visiem izpildītajiem darbiem. Gada pārskata neiesniegšanas gadījumā Komisija anulē speciālo atļauju (licenci).

33. Komisijas lēmumu par speciālās atļaujas (licences) atteikšanu vai anulēšanu var pārsūdzēt VZD ģenerāldirektoram, kura lēmumu var pārsūdzēttiesā.

34. Komisija reizi pusgadā publicē licencēto Uzņēmumu sarakstu un ne vēlāk kā 30 dienu laikā no speciālās atļaujas (licences) anulēšanas dienas publicē par to informāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

 

V. Ar speciālo atļauju (licenci) saistītā atbildība un kontrole

35. Par speciālās atļaujas (licences) izmantošanu ir atbildīgs to saņēmušais Uzņēmums, kurš nav tiesīgs nodot to citām personām.

36. Par komercdarbības uzsākšanu bez speciālās atļaujas (licences) vai komercdarbības turpināšanu pēc tās anulēšanas, pagarināšanas atteikuma vai darbības termiņa izbeigšanās, Uzņēmums tiek saukts pie atbildības saskaņā ar LR likumdošanu.

37. Komisija veic izsniegto speciālo atļauju (licenču) uzskaiti un organizē kontroli par licencēto Uzņēmumu fotogrammetrisko un kartogrāfisko darbību.

 

 

VI. Nobeiguma noteikumi

38. Uzņēmumi, kuriem izsniegtas speciālās atļaujas (licences) līdz šā nolikuma spēkā stāšanās dienai, iesniedz Komisijai gada pārskatu par 2001.gadā veiktajiem fotogrammetriskajiem un kartogrāfiskajiem darbiem līdz 2002.gada 1.maijam.

39. Šā nolikuma prasības stājas spēkā ar 2002.gada 1.februāri un ir saistošas tiem Uzņēmumiem, kuri saņēmuši VZD izsniegtās speciālās atļaujas (licences) fotogrammetriskajiem un kartogrāfiskajiem darbiem līdz šā nolikuma spēkā stāšanās dienai.

Latvijas mērnieku biedrības prezidents J.Balodis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!